Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Zsírégetés alvás közben? - A fogyókúrás vacsora is lehet finom és laktató

Milyen kellemes is este, egy fárasztó és stresszes nap után körbeülni az asztalt a családdal, lazítani és beszélgetni, mindezt finom falatok társaságában. Végre van idő nyugodtan enni, nem szól a telefon, nincs rohanás, kényelmetlenség.
Ismerős érzés?
Viszont este, közvetlenül lefekvés előtt sajnos nem a legjobb az időzítés bepótolni az elvesztett kalóriákat, és jól degeszre enni magunkat.
Van, hogy észre sem vesszük, mert beszélgetünk, tévét nézünk, olvasgatunk, közben pedig alattomosan kúsznak fel a pluszkilók, ami akár hónapokig vagy évekig fel sem tűnik, csak ha már szorít a nadrág, vagy épp fürdőruha vásárláskor szembesülünk a tükörben az eredménnyel.

 

Mi a probléma a kiadós esti étkezésekkel?

 

fogyókúrás vacsora

Az időzítésen és a mennyiségen felül sok esetben az ételek minősége és az alapanyagok helytelen megválasztása az ok, amiért a vacsora megfekszi a gyomrot. Főleg, ha minden nap így étkezünk, ami nagy valószínűséggel hosszú távon súlygyarapodást fog okozni.
Sajnos a hagyományos, magyar étkezési szokásokban gyakori vacsora alapanyag a kenyér és pékáru, vajjal, sajtokkal, felvágottakkal, esetleg olyan hungarikumokkal feltúrbózva, mint a kolbász, szalonna vagy a töpörtyű. De egyre népszerűbb a már könnyen beszerezhető kürtöskalács is, mint gyors vacsora, melyet akár hazafelé elmajszolhatunk.
Mivel este, az alvás során használunk legkevésbé fel energiát, így teljesen felesleges, sőt hosszú távon káros is, ha este jól bevacsorázunk, főleg a fent említett zsírban és gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag ételekből. Hiszen azon túl, hogy eltartalékoljuk, még az alvás minőségére is negatív hatása lehet.
Emlékszünk a mondásra, miszerint: “Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, akár a koldus!”

 

Ki számít túlsúlyosnak?

 

fogyókúrás vacsora 2

 

Szubjektív vagy objektív az elhízás ténye?

Egy biztos, hogy az esztétikai szempontokon túl is fontos tovább tekinteni, mert egy bizonyos ponton már az egészségünk a tét.
Sajnos általánosan elmondható, hogy elhízott nemzet vagyunk, és ahogy idősödünk, egyre inkább fenyeget a túlsúly és a megannyi betegség - elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedések, diabétesz és több daganatos betegség, aminek hajlamosító tényezője vagy melegágya lehet, ha súlyfelesleggel rendelkezünk.
Hivatalosan az úgynevezett BMI (Body Mass Index - testtömegindex) segítségével az alábbiak szerint kiszámolhatjuk a magasságunk és a testtömegünk alapján, hogy túlsúlyosak, normál súlyúak vagy alultápláltak vagyunk-e.
Mivel meglehetősen egyszerű kiszámolni, ezért a BMI elterjedt számítási mód az elhízottság mértékének meghatározására az átlag lakosság körében. A kilogrammban vett testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével, azaz:
 
BMI

 

Nézzünk egy példát!

Egy 176 cm magas, 80 kg-os férfi testtömegindexének kiszámítása:

 

BMI2

Hogy ez a szám mit is jelent, azt megtudhatjuk a WHO által ajánlott testsúlyosztályozási táblázat segítségével, amely alapján a példánkban szereplő férfi enyhén túlsúlyosnak minősül:

 

testtömeg index

Valójában viszont inkább csak a kóros soványságot és a nagymértékű elhízást adja ki a BMI, mivel ha maradunk a példánknál a 176 cm magas férfi esetében, akkor a 80 kg súlyú úriember lehet kisportolt és izmos is, mindezt minimális testzsírral, vagy akár ennek az ellenkezője is előfordulhat. Így érdemes a tükröt és a mérőszalagot is segítségül hívnunk, amikor diétába, életmódváltásba kezdünk.

 

Hogyan lehet lefogyni?

A fogyás alapelve a kalóriadeficit, tehát több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit beviszünk egy nap alatt.

Már önmagában, a puszta létezésünkkel is égetünk kalóriát minimálisan, illetve alvás közben is, viszont a mozgással erre hatékonyan rá tudunk segíteni. A kalóriabevitel pedig az elfogyasztott táplálékok mennyiségén és minőségén múlik.

Tehát a fogyás két alappillére a táplálkozás és annak megreformálása, illetve a rendszeres mozgás beiktatása az életünkbe.

Kezdjük az étkezéssel, mivel a legtöbb szakértő szerint a látványos fogyás és alakformálás 70%-ban az étrenden múlik, és a maradék 30% pedig a testmozgáson.

Első lépésben tehát az adagok, mennyiségek csökkentésével érhetjük el, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe az egyes étkezések alkalmával.

Viszont önmagában még mindig nem elégséges, ha csak szimplán nekiállunk számolgatni a kalóriákat, hiszen pl. egy 1500 kalóriás napi étrend nagyon eltérő minőségű ételekből állítható össze. Bár kalóriadeficit történik úgy is, ha feldolgozott, cukorban és fehérlisztben gazdag, olajos ételeket eszünk, de nem lesz hatékony és eredményes a fogyásunk, hiszen a cél a zsírból fogyni, közben pedig izomzatunkat és jó közérzetünket megtartani, azt pedig hosszú távon csak jó minőségű ételekkel lehet elérni.

 

fogyókúrás vacsora 3

Hogy néz ki a sikeres fogyókúra tehát?

Elsőként fontos tisztázni, hogy ma már nem kúraként érdemes a fogyásra gondolnunk, hanem életmódváltásként, reformálásként, ahol elhagyjuk (vagy legalábbis tudatosan lecsökkentjük) a számunkra nem előnyös étkezési szokásainkat. Emellett igyekszünk korszerűbb alapanyagok felhasználásával, tudatosan kialakítani egy hosszú távon is tartható súlykontroll étrendet.

A gyors fogyást ígérő csodaszereknek, kapszuláknak ne dőljünk be! Örök érvényű tény, hogy nincs eredmény befektetett munka nélkül, viszont ne lemondásként tekintsünk a megszokott ételek elhagyására.

Tehetünk apró lépéseket fokozatosan, de a nagy elhatározás, magyarán az azonnali váltás hozza meg a viszonylag gyors (kb. 3 hónap) és látványos eredményt.

Ne siettessük, legyünk türelemmel, és gondoljunk arra, hogy a túlsúly sem egy hét alatt alakult ki, így idő kell, míg a szervezet nekiáll a tartalékainak felhasználásához.

 

Mi az, amiket kerüljünk?

 

fogyókúrás vacsora3

 

  • édességek, nassolnivalók
  • chipsek, sós rágcsák
  • fehérlisztes, feldolgozott pékáruk
  • hozzáadott cukrot (glükózszirup és fruktóz szirup is ugyanaz nagyjából) tartalmazó ételek
  • zsíros, olajos, magas telített zsírtartalmú élelmiszerek
  • feldolgozott, füstölt, adalékokban gazdag húsipari termékek
  • feldolgozott, cukrozott tejkészítmények
       

      Miket fogyasszunk helyettük?

       

       

      • teljes kiőrlésű, értékes gabonafélék pl. tönköly és lenmag crunchy
      • friss gyümölcsök (diéta alatt délelőtti órákban javasolt, hiszen energiát adnak), különösen az alacsony energiatartalmú, antioxidánsokban gazdag piros bogyósok, mint pl. az áfonya, szeder, eper, málna és ribizli
      • friss zöldségek nyersen, mint pl. répa, cékla, paradicsom, paprika, uborka
      • zöld levelűek és keresztesvirágúak, mint pl. a káposzta, spenót, sóska, brokkoli, rukkola
      • hagymafélék
      • hüvelyesek, babfélék - csicseriborsó, hummusz, tofu is ide tartozik, de már találunk borsóból, lencséből készült tésztákat is
      • olajos magvak sózás nélkül, mértékkel 

         

        A csicsóka sűrítmény kiváló éhségűző és vércukor szabályzó, ezért érdemes belőle naponta 2-3 alkalommal, az étkezések előtt egy mokkáskanálnyit elfogyasztani.

        A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és a lassú, nehezebb emésztéssel rendelkezőknek, illetve a fogyni vágyóknak is telitalálat a magas inulintartalma okán.

        Ha néha-néha elgyengülünk és nagyon szeretnénk nassolni, keressünk cukormentes, minőségi alapanyagokból álló alternatívákat, vagy készítsük el saját magunknak otthon, pl. fagylalt gyümölcsöt növényi tejjel vagy süteményeket és kekszeket teljes kiőrlésű lisztből, fehérje hozzáadásával, banánnal édesítve.

        Igyunk naponta 3,5 liter vizet, étkezések után pedig mindenképpen hajtsunk le 2-3 dl-t, hogy eltelítsen.

         

        Miért fontos a diéta esetén a jól megtervezett vacsora?

        Jó-e, ha este 6 után nem eszünk semmit?

        Épp ezért javasolt a könnyű, de kiegyensúlyozott étkezés a nap végére.

        Sokan vallják, hogy délután 6 után már nem esznek semmit. Ez maximum annak lehet jó választás, aki legkésőbb 9-kor már alszik. Annak semmi értelme, hogy éhesen, korgó gyomorral feküdjünk le és álmatlanul forgolódjunk.

        Ráadásul a koplalás, éhezés nemcsak, hogy kellemetlen, hanem egy idő után kontraproduktív módon raktározásba is átcsaphat, így semmiképpen sem javasoljuk a diétázni vágyóknak.

        Ellenben könnyűszerrel megalkothatjuk napról napra a zsírégető vacsoránkat az alábbiak szerint:

        A vacsoránk tartalmazzon fehérjét, lassú felszívódású szénhidrátokat, és minimális esszenciális zsírsavakat!

         

        • ilyen például egy könnyű zöldségleves rántás és zsíradék nélkül, pl. zöldborsó, bab, lencse, sárgarépa és hagymafélék felhasználásával. A krémlevesek is remek alternatívák, ha édesburgonyával sűrítünk
        • vagy teljes kiőrlésű kenyérből pirítós avokádókrémmel és egyéb friss zöldségekkel. További zöldségkrémeket is érdemes bevetni, mint pl. a hummusz vagy babkrém mártogatós hasábokra vágott uborkával, sárgarépával
        • a tofu is remek választás magas fehérjetartalma és viszonylag alacsony zsírtartalma okán
        • friss salátákat is tálalhatunk fel estére, babbal, lencsével, szójaszósszal, csírákkal feldobva

           

          A fent említett vacsorák megfelelő mennyiségben és elosztásban tartalmaznak rostot, vitaminokat és az egyéb szükséges tápanyagokat számunkra.

           

          Megesik, hogy nincs időnk vásárolni és összeállítani diétás vacsoránkat, így ilyen esetekben életmentő lehet a Blnce Slim Flash súlykontroll étkezés helyettesítője, amit csupán 2,5 dl folyadékkal (víz vagy növényi tej) kikeverve már fogyaszthatunk is. Kényelem mellett hatalmas előnye, hogy a doktori team a fejlesztéskor kiszámolta a legoptimálisabb makró értékeket (fehérje, szénhidrát és zsír), amelyek tökéletes arányban kerültek bele a termékbe.