Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Hatékony súlyvesztés? A 24 éves lány, aki több mint 40 kilót fogyott..

Talán nagyon kevés ember van, aki, ha mérlegre áll vagy tükörbe néz, akkor nem szeretne változást elérni. Sokan vagyunk ezzel így, de sajnos leginkább a kinézetünk, megjelenésünk miatt szeretnénk ezt elérni. Pedig az életmódváltás sokkal több pozitív hatással is rendelkezik ezen felül, például közérzetjavulás, egészségmegőrzés, és még nagyon sok más kedvező hatással is. Természetesen tudjuk, hogy a célokhoz elhatározás kell, cikkünkben bemutatunk egy lányt, aki elhatározása utána több mint 40 kilót fogyott.

Mik a hatékony súlycsökkenés feltételei?

Sokszor hallhatjuk, hogy ha hatékonyan szeretnénk fogyni akkor első lépésként a táplálkozásunkat kell rendbe rakni. Tehát nem elég csak a mennyiségre odafigyelni, de a minőségre is hatalmas hangsúlyt kell fektetnünk. Az mindenki számára világos, hogyha, a szervezetünk nem kapja meg a működéséhez szükséges energiaforrásokat kívülről, akkor testünk az elraktározott tartalékot használja fel energiaként, így elindul a fogyás. Azonban sajnos nem csak a zsírszövetekből indul meg, hanem izomveszteség is előfordulhat, mivel izomsejtet sokkal könnyeben bont le a testünk. Tehát az sem megoldás, ha túl kevés táplálékot biztosítunk szervezetünknek, mivel így legfőképp azt érjük el, hogy izomtömegünket is elveszítjük, természetesen zsírszöveteinket is.

A rövidtávú elhatározások általában a jól ismert jojó effektushoz vezetnek. Ugyanis a turbó diéták vagy azok a diéták, ahol nagyon rövid idő alatt ígérnek hatékony eredményeket, ezek általában nagyon kevés kalória bevitelt írnak elő, sanyargatással járnak. Ez általában többet árt az egészségünknek, mint használ. Valamint lelkileg is megviseli az embert, mivel elveszi az evés örömét. Végeredményként pedig amilyen hamar sikerül megszabadulnunk attól a pár kilótól olyan hamar vissza is kúsznak, legjobb esetben csak annyi amennyit leadtunk. Ezek a kilók a szervezet vízháztartásából és az izomtömegből adjuk le, tehát nem is a zsírrétegünkből.

Azonban, ha valóban hatékony fogyást szeretnénk elérni, ahhoz az első dolog, ami szükséges, az elhatározás, valamint a kitartás. Mivel tudjuk, hogy a fogyás nem egy éjszaka alatt fog megtörténni. Ahogy említettem, fontos az ételek minősége és mennyisége.

Mindenképp fontos, hogy a zöldség fogyasztást növeljük, valamint csökkentsük minimálisra az e számokkal, adalékanyagokkal dúsan ellátott ételeket. A gyümölcsök, zöldségek nem csak jóllakottá tesznek, de jótékony hatással van a bélflórára és az emésztésre is. Természetesen, mint mindennél, itt is nagyon fontos az elfogyasztott mennyiség. Próbálj olyan ételeket választani, ami nem feldolgozott, és természetesen próbáld meg elkerülni a gyorséttermi ételeket is.

Sokszor előtérbe kerül fogyásnál a fehérje mennyiség, és fehérjefogyasztás. Az elfogyasztott fehérje is jó hatással van arra, hogy megvédje az izmokat attól, hogy energiává alakuljon. Valamint segít a jóllakottság érzet növelésében is.

A fogyókúrában hatalmas szerepe van a mozgásnak is, mely jótékony hatással van nem csak a testre, de az elmére is. Hatékony súlyvesztéshez elengedhetetlen legalább heti háromszori mozgás. Természetesen ez lehet több is, azonban a pihenés és regeneráció is hasonlóan fontos. 

Hol buknak el a fogyókúrák?

Amennyiben úgy döntünk, hogy belevágunk, akkor tudnunk kell, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.változtatás kis lépésekben, fokozatosan, ám folyamatosan halad előre. Előfordul, hogy valaki egyszerre több lépcsőt szeretne lépni, majd megreked. Ha ez többször megesik, a változtatás eredményessége kérdéses. A visszaesések nehezítik az újrakezdést, és hosszabb távon csendes beletörődést eredményezhetnek. Amilyen türelmesen alakítottuk ki (vagy engedtük meg) a rossz szokásokat, olyan türelmes a helyreállítás is. Ne kapkodjunk, ne siettessük a reformot, hiszen az emésztés, kiválasztás, keringés, hormonális és egyéb folyamatok is módosulnak a változtatás során. Tehát kitartónak kell lenni a célok eléréséhez.

A túl gyors megújulást az idegrendszer sem mindig tudja követni, illetve idővel „betelhet a pohár” és abbahagyjuk a nagy elánnak megkezdett változtatást. Egy jó példa a fogyókúra, amelynél nem fog eredményt hozni egy komoly megszorításos diéta, de egy mértéktartó és „lassú” kalóriabevitel sporttal ötvözve igen. 

Reális célokat kell kitűznünk magunknak, amelyek elérhetőek. Így, ha elérünk egy célt, ez motiválni fog bennünket a további célok eléréséhez is. Természetesen mivel tudjuk, hogy nem minden célt érünk el olyan tempóban, mint szeretnénk, ezért fontos, hogy ne adjuk fel az első nehezebb napnál. Gondoljunk akkor is a végcélunkra, az életmódváltásra.

Valamint fontos arra is figyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára, azaz ne eddzük túl magunkat, és ne sanyargassuk magunkat. Ezzel kimerülhetünk testileg és lelkileg is, és sokkal nagyobb eséllyel adjuk fel az életmódváltást.

A 24 éves lány, aki több mint 40 kilót fogyott

Kárpáti Emese neve lehetséges, hogy ismerősen hangzik azoknak, akik ismerősek valamennyire a küzdősportok világában, hiszen az U23-as Judo Európa-bajnokság bronzérmese lett. Viszont kevesen tudják, de Emese nem rég megszabadult több mint 40 kiló súlyfeleslegtől.

Emese sokáig küzdött a kilókkal, pedig heti 10 edzése volt, azonban még így sem tudta elérni vágyott súlyát, kinézetét. Nagyon sok féle diétával próbálkozott, de sajnos egyikkel sem ért el túl nagy eredményt, vagy pedig rögtön vissza is csúsztak rá a leadott kilók. Mivel súlyfeleslege volt emiatt a „pluszos” kategóriában tudott csak versenyezni, de tudta, hogy felnőtt versenyzőként nem szeretné ebben a kategóriában folytatni. Ez is mutatja, hogy nem csak az számít ki mennyit mozog, hanem az, hogy hogyan és mennyit étkezik. Elmondása szerint nem evett sokat elhatározása előtt sem, csak most már tudja, hogy sajnos nem a megfelelő tápláló élelmiszereket fogyasztotta.

Sok meghiúsult próbálkozása után találkozott Haris Éva egészségügyi szaktanárral és táplálkozási tanácsadóval. Emese amikor először találkozott Évával akkor 115 kg volt – ez majdnem 40 kilóval több mint mint jelenlegi testsúlya! Éva megmutatta Emesének, hogy mik is azok az alap lépések, amelyekkel neki kell kezdeni egy életmódváltáshoz, mik azok az élelmiszerek, amik hatékonyak és mik azok, amelyeket inkább háttérbe kell szorítani. Ekkor Éva megismertette Emesét a Blnce termékeivel, és azoknak jótékony hatásaival is. Ekkor ismerte meg Emese a Blnce SlimFlash termékeit is, amelyet előszeretettel fogyaszt még a mai napig is.

 

 

Évával való első találkozása után otthon kiszórta azokat az élelmiszereket, nasikat, édességeket, amelyek ebbe az életmódváltásba nem fértek bele és addig a mindennapjainak a része volt. Ekkor eldöntötte, hogy ő ezt meg fogja csinálni, 75 kiló lesz és a 78 kilós súlyú versenykategóriában fog versenyezni.

Ahogy teltek a hónapok egyre több kilótól szabadult meg Emese és mivel ő is látta az eredményt, ez nagy motiváció volt neki is. Megtanulta, hogy miből mennyi számára a legmegfelelőbb mennyiség, mikor érdemes étkeznie, valamint, hogy milyen ételekre hogyan reagál a teste, mindezt Éva segítségével.

Mivel már korábban is sokat sportolt – és ez az életmódváltás során sem hagyott alább - ezért legfőképp az étkezésén kellett változtatnia. Bevallása szerint nagyon sokat segített neki az, hogy vacsorára nem ette tele magát minden edzés után. A nagy vacsorákat leváltotta a Blnce SlimFlash termékeire, amiből a banános lett a kedvenc ízesítése. A Blnce SlimFlash nem csak a fogyásban segítette, de a megfelelő tápanyagbevitelhez is nagyban hozzájárult, és csökkentette Emese éhségérzetét is

Emese nagyon szeret reggelizni is, de elmondása szerint nagyon lusta, és a reggeli edzések előtt nem szeret csak azért felkelni, hogy reggelit készítsen magának. Így számára a Blnce lenmag crunchy-k joghurtban tökéletes választás, mivel gyors is és főleg amiatt is, mert tápláló, vitamin- és tápanyagdús.

Jelenleg Emese a 78 kg-os súlycsoportban versenyezik, és legutóbbi versenye előtt 76 kilót mutatott a mérleg, ami számára is igen nagy meglepetést okozott. Fontos megemlíteni, hogy Emese fogyása során nem izomtömegből vesztett, hanem csakis zsírtömegből.

Az életmódváltás egy egyszerű elhatározással indul, és tudjuk, hogy nem lesz könnyű és lesznek mélypontok, de vállaljuk. Egy idő után pedig a mindennapjaink részévé fog válni, és mind testileg, mind lelkileg fokozatosan egyre jobban fogjuk magunkat érezni.