Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Életmódváltás A-Z-ig: mire figyelj, hogy sikeres legyen

Manapság mindenki hatalmas életmódváltásba kezd ilyen-olyan módszerek segítségével. Azonban ezek a változások nagyon sokszor kudarcba fulladnak, és nem történik meg a várva várt szint lépés és az eredmények is elmaradnak. Sokan kifogásolják a környezeti és társadalmi tényezőket, azonban a saját életmódunkról a döntést mi hozzuk meg, így nem feltétlenül kell mindig kifogásokat keresni arra, hogy miért nem tud az ember belevágni és elérni a kívánt célt. Az életmódváltás többek között magába foglalja a helyes táplálkozást, testmozgást és regenerációt is.

Az egészséges életmód nem csak a plusz kilókról szól 

Ilyenkor általában jön a kérdés, hogy hogyan lehet kivitelezni, miből áll össze az egészséges életmód, és mire kell a legjobban figyelni. Sokan hiszik azt, hogy ha az étkezésükre odafigyelnek, akkor már elmondhatják magukról, hogy egészséges életmódot folytatnak, azonban ahhoz sokkal több kell.

Kerüljük a káros szenvedélyeket!

Helytelen életmódot folytatva sokkal nagyobb esélye van az embernek bármi féle betegségre, de legfőképp szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, ehhez legfőképp a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozási szokások és káros szenvedélyek vezethetnek. Tehát, sokkal nagyobb esélyünk van a fitt életre abban az esetben, ha szépen lassan áttérünk az egészséges életmódra.

Sajnos manapság hazánkban is sok ember él valamilyen káros szokással, például dohányzik vagy túlzott mértékben fogyaszt alkoholt-, és az egészségtelen ételek rabja. Ezek elhagyása nagyon fontos szerepet játszik a jobb életmód kialakításában, mivel ezek legtöbb esetben hátráltatják a változás folyamatát.

Hazánk híres arról, hogy magas zsír- és cukortartalmú ételeket előszeretettel fogyasztanak az emberek. Az ilyen fajta ételeket érdemesebb lenne visszaszorítani, tehát jóval kisebb mennyiségben bevinni, mivel ez is nagyban közrejátszik az elhízás és egyéb betegségek, mint például a cukorbetegség, daganatos megbetegedések kialakulásában, illetve egyes ízületi rendellenességek kockázatának növekedésében. Az életmódváltással ez is kezelhető, azonban sajnos a drasztikus változással várunk az utolsó pillanatig, tehát addig amíg már egészségügyi okok miatt kell ezt megtennünk és nincs más választásunk. Holott, ha kialakítunk egy mértékletes életmódot, abba könnyen megengedhetjük, hogy egyszer-egyszer “ártalmasabb” ételt is fogyasszunk.

Sajnos Magyarország az európai országok között vezeti az elhízás és túlsúlyos listát, mind felnőtt mind gyermek kategóriában is.

Életmódváltás lépésről lépésre

Itt valóban nagy hangsúlyt kell fektetni a lépésről lépésre való változásra. Sok esetben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy mindent egyszerre szeretnénk elérni, és gyors, látványos eredménnyel. Azonban amikor nem jönnek a várt eredmények, nem érezzük magunkat rögtön energikusnak és belefáradunk a drasztikus változásokba, akkor nagyon könnyen fel is adjuk a küzdelmet. Fontos a kitartás, és fejben tudni kell, hogy miért vágtunk bele a változásba.

Talán az egyik legfontosabb azonban, egyben a legnagyobb kihívás is, a táplálkozási szokásaink megváltoztatása. Egészséges táplálkozás során figyelnünk kell a helyes minőség mellett a mennyiségre is. Helyezzük előtérbe az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, zöldség és gyümölcsféléket étrendünk kialakításakor.

sport

Étkezzünk jól, mozogjunk rendszeresen!

Az étkezéssel kapcsolatban érdemes megemlíteni a táplálékkiegészítők fontosságát is, főleg abban az esetben, ha az ember aktívan sportol és/vagy vegán vagy vegetáriánus étrendet követ. A Blnce webshopban találtok sok hasznos táplálékkiegészítőt, amelyek remekül beleillenek egy ilyen étrendbe, mivel a Blnce termékek szigorúan E-mentesek. A mai rohanó világban, ahol sokszor kevés idő van megállni étkezni vagy az étel elkészítésére, nagyon hasznos tud lenni egy gyorsan elkészíthető shake. Erre kiválóan alkalmas a Blnce SlimFlash turmix, amely könnyedén és gyorsan elkészíthető, és akár egy teljes étkezést is pótol.

  • Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás áll a legtöbb egészségügyi problémánk mögött. Épp emiatt, egyészséges életmódra való átálláskor legalább heti 2-3 mozgást ajánlott beiktatni, mivel létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából - de természetesen minél több annál jobb. Viszont itt is figyelni kell, nehogy túlzásba essünk. Azok, akik már sportoltak, tudni fogják mi az a mozgásforma, amit legjobban élveznek, viszont azok, akik korábban nem sportoltak ajánlott, hogy legyenek nyitottak különböző mozgásformákra, és akár forduljanak szakemberhez is. Sportolás mellé ajánlott a fehérjebevitel edzés után, a Blnce új generációs protein shake-ek is könnyen elkészíthetőek, a webshopban több ízben is megtalálhatóak. 
  • A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása legalább olyan fontos az egészséges életmódhoz, mint az eddig felsorolt két tényező, mivel az emberi test 70%-a víz. Azonban itt is fontos a megfelelő mennyiség és minőség is. Mindenképp a víz fogyasztását kell előnyben részesíteni, és hanyagolni a szénsavas, cukros üdítőitalokat. Ha a vizet már meguntuk és valami kis ízesítésre vágyunk ami E-szám és színezék mentes, akkor a Blnce instant italporok tökéletesen megfelelőek lehetnek számunkra. A folyadékfogyasztás az egyik legfontosabb tényező nemcsak egészségünk megőrzése szempontjából, de a jó közérzet fenntartásához is.
  • Sokan említik a napfény fontosságát, mivel immunerősítő, fertőtlenítő hatása is van, illetve ebből a szervezetünk D-vitamint tud előállítani. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolható évszaktól függetlenül. Figyeljük meg, hogy a természetes napsütésen tartózkodástól a hangulatunk is jobb lesz, mert növeli a szerotonin termelését!
  • A pihenés legalább annyira fontos a célok elérésében, mint a mozgás. Itt is fontos a megfelelő mennyiség és minőség is, mivel mind szellemileg, mint testileg regenerálódnunk kell. A mértékletesség minden szempontnál fontos, hogy kialakuljon, emellett a stresszmentes életre való törekvés, valamint a lelki béke hasonlóan nagy szerepet játszik az életmódváltásban. Egy átlagos felnőttnek legalább 7 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kellően ki tudja magát pihenni. Ez a szám azonban időskorra kevesebb is lehet.

A fent említett szempontokat bevezetni életünkbe időbe telik, mivel átlagosan egy embernek 60 napba telik, hogy kialakítson egy új szokást, tehát mindenképp kitartónak és következetesnek kell lennünk. Azonban, ha egyszer hozzászokunk ehhez az új életmódhoz, számos pozitív hatást fogunk tapasztalni hosszú távon.

Ahhoz, hogy még nagyobb fejlődést tudjunk elérni,érdemes további kutatómunkát végezni, és akár még szakemberek tanácsát is kikérni, mivel mindenkinek más fajta mozgás, étrend felel meg. Ezek kialakítása sok időt vehet igénybe, és már ez elveheti a kedvét az embernek attól, hogy belevágjon. Minél több információt szerzünk a témában, annál jobban magunkénak érezhetjük ezt a változást. Fontos, hogy legyünk nyitottak az új tényezőkre, és bátran merjünk kipróbálni számunkra ismeretlen dolgokat is.

Az életmódváltás buktatói

Sajnos nagyon sokan bízunk benne, hogy ha nekilátunk az életmódváltásnak, akkor mi nem fogunk szembesülni a buktatókkal. Ezzel szemben több olyan ember akad, aki már sokszor nekiállt az életmódváltásnak, de valahol mindig megbukott a folyamat.

Talán a legfontosabb még mielőtt bárki nekiáll az életmódváltásnak, az elhatározás és fejben való felkészülés a folyamatra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy miért csináljuk, miért állunk neki. Ez átsegíthet minket a nehezebb napokon, mivel sajnos lesznek ilyenek.

A fő buktatók között szerepelnek még az irreális célok, amelyeket nagyon rövid időn belül szeretnénk teljesíteni, így ezeket szinte lehetetlen elérni. Sokszor kötjük össze a célt egy dátummal, például szülinap, esküvő vagy nyaralás, azonban egy életmódváltásnak nem ez a célja. Amennyiben életmódváltásra szánjuk el magunkat, azt hosszútávra tervezzük meg, amelyet életvitelszerűen szeretnénk folytatni.

Koplalni sosem jó megoldás

Az előbb említett irreális célok miatt sokan rövidíteni akarnak a célhoz vezető úton, így koplalással próbálkoznak, azonban ez energiavesztéshez vezet, így hamar feladják a küzdelmet a kimerültség miatt.

Sokan arra számítanak, hogy egy-két nap után már peregnek majd le a kilók, ezért elkezdenek mérlegre állni minden nap. Azonban sajnos a mérleg sem mutat mindig csökkenést, így ez is el tudja venni az ember kedvét attól, hogy folytassa azt amit kitűzött maga elé.

Ha valaki változtatni szeretné, és elhatározza magát egy jobb, egészségesebb életmód kialakítása mellett, az már fél siker. Minden ilyen változás időbe telik, és türelmesnek kell lennünk magunkkal. Szerencsére manapság már nagyon sok információt tudunk begyűjteni különböző oldalakról is.

Továbbá sok olyan termék található, amely beleillik az egészséges étrendbe, és könnyen, gyorsan elkészíthetőek. Például reggelihez szívesen ajánljuk a Blnce Chruncy-t, ebéd vagy vacsora helyett pedig a Blnce SlimFlash készítményt, (nem csak) sportoláshoz pedig az új generációs Blnce fehérjeporokat is. Ezek mind segítenek változatossá, színessé tenni az étrendváltozást, így az ember kevésbé fog afelé hajlani, hogy feladja félúton.