Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

VITALITÁS 50 FELETT

Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök írása

 

Változókor: a változtatás kora


Az életidő harmadrésze


Az ember életidejéből a változókor (áthajlás kora, klimaktérium) kezdete után még nagyjából az egyharmad része hátra van, ami nem elhanyagolható, hanem nagyon is fontos időszak, „korszak”.
Ebben a terminusban túlsúlyba kerülnek a lebontó folyamatok, nagyobb számú oxidációs, szabad gyök keletkezik, a több évtizedes belső egyensúly láthatóan, érezhetően kibillen.
Nőknél ez a folyamat komolyabb biológiai és lelki változásokkal jár, bár a férfiak sem kivételek.

Az életvitel szerepe és energia-átcsoportosítás

A változókori tünetek - a természetes hormonális átalakulás mellett – részben életmódfüggők, azaz étkezéssel, aktivitással (séták), légzéssel, vízbevitellel, pihentető alvással, a külső stresszek kerülésével sokat segíthetünk az életminőség javításában. Ma már ismert, hogy az életvitel és az oxidatív, valamint hormonális folyamatok szoros összefüggést mutatnak.
A változókor előtt a női szervezet komoly energiákat fordít a reprodukció, fogamzóképesség fenntartására: a petefészek, a méh és egyéb női szervek nagyobb vérellátása, magas víz- és glükóztartalmuk fenntartása, a havi ciklus működtetése és hormonok termelése stb. Ezeket a reprodukciós energiákat a női szervezet képes átcsoportosítani a védelmi és megújító tevékenységre a változókortól kezdve - megfelelő életvezetés mellett.
Változókorban a test nem az öregségre készül, hanem az élet második, teljes értékű felére, amikor az ember a megszerzett tudást és élettapasztalatot igazán kamatoztathatja - ez lehet a legszebb időszak. Nyilván e "második élet" megéléséhez jó egészségi állapot is szükséges. A japán nők vizsgálata például sokat segített a tudománynak, hogy megértsék az öregedést lassító mechanizmusokat a női szervezetben.

 

healthy japanese couple

A hibás szokások súlya megtöbbszöröződik

A nagyobb védelemre és a megújításra szükség is van, hiszen a nőknél az „ösztrogén bástya” csökken és a betegségekre való fogékonyság eléri, illetve meghaladhatja az azonos korú férfiakét. Az alkoholbevitel, a vízhiány, a dohányzás, a fizikai és lelki stresszek a nőknél komolyabb rizikófaktort jelentenek ebben a korban, mint a férfiaknál, így akár nagyobb is lehet az biológiai károsodás (erózió), mint gondolnánk.
A változókorig a női szervezet védettebb, a 49. életévtől pedig sérülékenyebb lesz, mint a férfiak szervezete, különös tekintettel a nyálkahártyák (emésztőrendszer, tüdő) és a húgyivarszervek működésére. Azaz a nőknél ettől az időtől kezdve minden életmódbeli hiba többszörös súllyal okozhat bajt, emellett a múltbeli életvezetés sem múlik el nyomtalanul. Az enyhe túlsúlyból komolyabb elhízás, a kissé emelkedett vérnyomásból diagnosztizált hipertónia lesz, a „fájnak a vállaim”-ból ízületi gyulladás, az érproblémákból pedig mélyvénás trombózis. Ezért a mindennapi szokások szerepe döntő legkésőbb ettől az időszaktól kezdve.
Természetesen nem egyik napról a másikra köszönt be a változókor, a test évekig készül erre, általánosan a 45-46 éves kortól (premenopauza). Dohányzás esetén a hormonális átalakulás kezdete előbbre tolódik.

A változtatás türelmet és kitartást igényel

A változtatás ebben az időszakban mégsem olyan egyszerű. Az ízületek, az izomzat, a nyelőcső, a gyomor, a tápcsatorna, a szív és a keringés már nem úgy működik, mint régen, érzékenyebb, kevésbé terhelhető a teljes rendszer. Gyakoribbak a nyálkahártya-károsodások (destrukciók: gyulladás, hurut, fekély), irritábilisabb a bőr és a vékonybél, a hajszálerek fala vékonyodik (epitélium), a szív és a tüdő hamarabb kifárad, az elhízás miatt a perifériás vér- és nyirokkeringésen teher van (vérnyomás-emelkedés, cellulit-sérülések), a szövetek rugalmassága, tartóképessége csökken, az agy- és az idegszövetek is szenzibilisebbek.

 

healthy old couple picnics

Akik változtatnak, szinte új életet kezdhetnek

Aki hajlandó átalakítani a felismert rossz szokásait, annak a számára akár egy új élet és új időszámítás kezdődhet el. A változókor helyett a változtatás koráról lehetne tehát inkább beszélni esetükben. Amiként a hibás szokások hatásai sokszorozódnak, a jó szokások előnyei is ugyanígy 5-10-szeresen jelennek meg a másik irányban.
A több szabad gyök ellen több antioxidáns, a gyengülő tüdőnek több oxigén szükséges, az ízületeknek, a végtagoknak és az agynak pedig jobb hajszálkeringés, naponta bevitt omega-3 zsírsavak és egyéb hatóanyagok, aminosavak. A hasnyálmirigynek segítségre van szüksége az inzulintermeléshez (rostok, pre- és probiotikumok, króm és más nyomelemek), az immunrendszer is támogatásért „kiált” - kellenek a hasznos vegyületek, mint egy falat kenyér.

A védelem konkrét eszközei

Idősebb korban a napi-heti bevásárlásokat sokkal megfontoltabban kell végezni, mint fiatalabb korban. Az olcsó fehér zsemle, párizsi és tömlős sajtkrémek helyett jobb a zabpehely, a köles, vagy a kukoricadara beszerzése, az édesítőszeres szörpök helyett a tiszta lágy víz (a kemény vezetékes vizek árthatnak az ereknek). Az alma, a cékla, a káposztafélék, a sütőtök, a biocitrom reszelt héja nagy segítők, a szilvalekvár és a darált len-, szezámmag és mák is hasznosak.
Az élelmirost-forrásként szolgáló teljes gabonák, olajos magvak, hüvelyesek szerepet kapnak a változtatásban, egyéni tűrőképesség szerint. A magvak csíráztatásával jobb felszívódást lehet elérni, erről itt írtunk részletesebben:

https://blnce.hu/blogs/blog/a-csiraztatott-magvak-elettani-jelentosege-a-dietetikai- ajanlasokban

A tejsavas erjesztéssel készülő élelmiszerek szintén jobban hasznosíthatók, kíméletesen emészthetők, amelyről szintén korábban írtunk:

https://blnce.hu/blogs/blog/a-kettos-fermentalasban-rejlo-csoda-konnyebb-emeszhetoseg-es-magasabb-tapanyagtartalom

A hús és a tehéntej kevésbé való egy idős szervezetnek, megterhelheti az emésztőrendszert, nehezebben tud elbánni az ebből képződő oxidációs termékekkel, az ammóniával és az állatgyógyászati szerek maradványaival - ezek terhelik a májat és a bélflórát. Zsírt, vajat, zsíros sajtot szintén nem ajánlott használni, az erek miatt. A margarinok helyett előnyösebbek a házi pástétomok, amelyekhez idegvédő sörélesztőt és olívaolajat tehetünk.
Az érfalakon lévő plakkok elszállítását a növényi színanyagok (sárgarépa, pritamin, meggy, áfonya, szeder, csipkebogyó, homoktövis stb.) és az illóanyagok (hagymafélék, retek, zeller, torma) segítik. A vízbevitelre érdemes figyelni, elosztva a nap folyamán (nem étkezés közben), jóval fontosabb ez a szokás is, mint a korábbi évtizedekben.
Amennyire lehet, védjük a gyomrot és a beleket (probiotikumok), a májat és a vesét (gyógynövények), a tüdőt (pecsétviaszgomba-kúra, béta-glükánok), az immunrendszert, az idegeket és a mozgásrendszert - sokkal inkább, mint fiatal- vagy középkorban. Nem könnyű kihívás ma egy ilyen életvitelt felépíteni, de nagyon is lehetséges - a legelső lépést a konyhánkban tudjuk megtenni.

 

granddad with grandchild with football

A fiatalos nagyszülő hiteles példa a fiatalabb családtagoknak is

Nincs nagyszerűbb a tevékeny, aktív, minőségi életnél ebben az időszakban, hozzátéve, hogy később az unokákat is fel lehet készíteni a jövőre: a nagyszülő-unoka kapcsolat társadalmi és edukációs jelentősége, példaadó szerepe felettébb nagy.
A változókor jobb minőségben élhető, ha a (szokás)változtatás korával egybeesik - hiszen az életkorunkat nem annyira a naptár szerinti idő (kronológiai életkor), hanem a belső élettani folyamatok határozzák meg (biológiai életkor). Ezt nevezik anti-aging (újabban: slow aging) hatásnak.
Vitalitás, energikusság, tettrekészség, motiváltság, jó célok, fizikai, szellemi és lelki erő - az egészséges szülők és nagyszülők figyelemfelkeltő példák lehetnek a családban és a társadalomban.
A Blnce fejlesztő programban többféle étrend-kiegészítő is megjelent az elmúlt hónapokban, ilyen az Immugenin Max apigeninnel és béta-glükánnal, a Shield számos növényi kivonattal, a Hialuronsav-Beauty kapszula vegán hialuronsavval, valamint a Regeneráló kapszula, a Süngomba Mix és a Cordyceps Mix termékek. Ki-ki ezek közül válogathat egyéni igénye szerint, ezek mellett pedig szeretnénk kiemelni a Seniorshake 5in1 turmixport, amely szintén hasznos társunkká válhat a mindennapokban.

Seniorshake 5in1 a változtatás támogatója

A Seniorshake 5in1 idősebb korosztálynak fejlesztett, a normál immun- és idegrendszeri működést támogató shake-alap, csíráztatott és tejsavasan erjesztett magvakkal, magkorpákkal, hozzáadott vitaminokkal, nyomelemekkel és probiotikus kultúrákkal.
Egy magas biológiai értékű funkcionális élelmiszerről van szó, amely az 50 év feletti korosztály tápláltsági állapotát és a vastagbél fermentációs folyamatait támogathatja, rendszeres használat mellett, továbbá a haj, a köröm, és a bőr minőségét is javíthatja.
A termékben lévő szelén, a réz, a cink, valamint a B6-, a B12- és a D3-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, emellett - az említett nyomelemek és a mangán - a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A szelén támogatja a pajzsmirigy működését, a szelén és a cink hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához. A cink hozzájárul a normál látás, a csontozat és a bőr, valamint a normál szellemi működés fenntartásához, a mangán pedig a normál csontozat és kötőszövet képződéséhez. A B1-, a B6- és a B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál
pszichológiai funkció fenntartásához. A B6- és B12-vitamin hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez, a normál vörösvérsejt-képződéshez, valamint a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A B1-vitamin hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, a B6-vitamin részt vesz a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében és hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához. A D3-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához. (A 432/2012 EU rendelet szerint.)
A fejlesztés segítheti a 50 év felettiek életminőségének megtartását, javítását és támogathatja a korábban említett változtatásokat az életvitel és az étrend területén.