Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

VEGÁN ÉLETMÓD - Tényleg a vegánok étrendje a legegészségesebb?

Szerző: V.A.

 

A húst elhagyók, ezen belül is a vegánok száma exponenciálisan növekszik világszinten. Bár motivációjuk sok esetben különböző - erről részletesen írtunk korábban - mégis közös bennük, hogy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket.

Bár a veganizmus valójában egy állatjogi mozgalom, most cikkünkben kizárólag a táplálkozás szempontjából vizsgáljuk meg a vegán életmódot folytatók - beleértve, sőt kiemelve a teljes értékű növényi étrenden élőket - szokásait, egészségi állapotát és tapasztalataikat.

 

Miért olyan népszerű, és miért terjed egyre jobban a tisztán növényi étrend?

 

Vegán életmód

Az senki számára nem újdonság, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek, illetve a belőlük készült ételek egészségesek. Tele vannak vitaminokkal, rostokkal és ballasztanyagokkal, ezáltal könnyen képesek eltelíteni, anélkül, hogy megülnék a gyomrot és komoly terhet jelentenének az emésztőrendszerünknek.

Sorra látnak napvilágot az új bizonyítékok és kutatások, miszerint ahol minél természetesebb és “húsmentesebb” az étrend, ott annál tovább és jobb minőségben élnek az emberek.

Erre remek példa az úgynevezett kék zónák, ahol nem ritka, hogy bizony 100 évig is tart az élet, és úgy, hogy utolsó 10 évüket nem betegeskedve és nem gyógyszerekkel vagy éppen mesterségesen életben tartva töltik el.

Ilyen például a japánokhoz képest is kiemelkedően magas átlag életkort megérő Okinawa lakossága, illetve az USA-ban és azon belül is Kaliforniában található Loma Linda adventista közössége, vagy épp Szardínia szigetének lakói. És hogy mi a közös ezekben az egymástól oly távol élő és teljesen különböző emberekben?

A lelki béke és az összetartó, társas kapcsolatok mellett a növényi vagy nagyrészben növényekre épülő étrendjük.

Jó hír, hogy mi magunk is követhetjük ezeknek a hosszú életű és egészséges embereknek az étkezési és életmódbeli szokásait. Így miközben javul az életminőségünk, még fogyhatunk is, és ettől még a kedvünk is jobb lesz.

 

Go vegán, azaz légy vegán! Vagy legalább kezdd a hetet húsmentesen!

 

vegán életmód

Sokaknak kicsit drasztikusan hangzik elsőre, hogy mától se rántott hús, se sajt, de még egy jó tojásrántotta sem fér bele az étrendbe.

Bizony, vegánként ezek teljesen kimaradnak, viszont rengetegen számolnak be arról (ahogyan a cikk írója is: jelen!), hogy ahogy bezárult a hagyományos ételek ajtaja, kinyílt számu(n)kra egy sokkal változatosabb, színekben és ízekben is gazdag világ.

A reggeli szendvics vagy a metrós, rohanós péksüti helyett megérkeztek a finomabbnál finomabb smoothiek, kásák, saját készítésű kekszek, illetve saláták és omlettek csicseriborsóból. Ebédre pedig a rántott hús+rizs kombó helyett már a hét minden egyes napján könnyen és gyorsan összedobható, a világ konyháinak változatos alapanyagait felhasználó fogások kerülnek az asztalra.

Ha félsz a hirtelen változástól, iktass be minden héten egy húsmentes hétfőt vagy próbáld ki a lakto-ovo vegetáriánus étrendet! Ebben az esetben a hús és a belőle készült feldolgozott ételek, mint pl. a felvágottak, kolbászok és pástétomok kerülnek kizárásra, viszont a tejtermékek és a tojás fogyasztása továbbra is megengedett.

Az elmúlt 20 évben igen népszerű és reform táplálkozási formának számított ez az étkezési modell, mivel egy kisebb és viszonylag könnyen tartható lépés volt a vegyes táplálkozásból áttérni a tisztán növényi étrend felé.

Viszont az utóbbi időben a tej és tejtermékek megítélése egyre inkább vitatható, akár egészségügyi, akár állatvédelmi vagy környezetvédelmi szempontból is. Sok szakember javasolja az elhagyásukat a laktóz- és tejfehérje allergiák miatt. Bio Gabi is beszélt már erről, így ha még nem tetted, nézd meg a videót ITT!

Vannak vegetáriánusok viszont, akik csak tojást fogyasztanak - azon belül is a háztájit preferálva -, ők az ovo-vegetarianizmus képviselői.

Ha úgy érzed, hogy akár azonnal megpróbálkoznál a 100%-os növényi étrenddel, vágj bele nyugodtan, hiszen csak nyerhetsz vele, de légy körültekintő és törekedj a változatosságra, mivel mint tudjuk, az gyönyörködtet!

 

Sajnos, ahogy vegyes étrenden, úgy vegánként is lehet egészségtelenül étkezni, és bár a vegánok elsődleges motivációja az állatvédelem, mi azért azt javasoljuk, hogy a saját egészséged se legyen másodlagos!

Ma már egyre több vegán jelzéssel ellátott készétel kapható, de sok esetben felesleges és káros adalékok, továbbá tartósítószerek, színezékek, cukor és feldolgozott zsiradékok is kerülnek egy-egy termékbe, ezért ezeket mindig próbáld kerülni!

Bár minden vegán termék koleszterinmentes, de a sajt és a tejföl helyettesítők - különösképpen a telített - zsírtartalma sok esetben hasonló vagy akár még magasabb is, mint a hagyományos, állati eredetű társaiké.

 

A vegán irányzatok “csúcsragadozói” a nyers vegánok és a Téné-sek

Bizony, a legelszántabb és legelhivatottabb növényevők a legtermészetesebb formában fogyasztják el a zöldségeket, gyümölcsöket és olajos magvakat, így étrendjük szinte csak ezekből áll.

Vannak, akik ezt értékes gabonafélékkel is kiegészítik, illetve növényi tejekkel is, de amit csak lehet, maguk állítanak elő adalékok nélkül. Ők a teljes értékű növényi étrend hívei, akik azt vallják, hogy semmi jót nem vesznek el, és semmi rosszat nem adnak a táplálékhoz. Ők nem vásárolnak kész ételeket, nem használnak olajat vagy cukrot, és nem fogyasztanak csokoládét, de még kávét sem.

Rengeteg fantasztikus fogyásról, átalakulásról és gyógyulásról - ha még nem olvastad az én történetemet, IDE kattintva megteheted - számolnak be, akik megreformálták étrendjüket, és teljes értékű vagy arra törekvő étrendre váltottak. Valóban segíthet már önmagában, illetve rendszeres sporttal kiegészítve a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a különböző gyulladásos állapotok vagy akár a daganatos betegségek megelőzésében is, de a kiegészítő terápiában is remek eredményeket hozhat.

 

Biztonságos? Nem lesz semmilyen hiánybetegségem?

IGEN, teljesen biztonságos, amennyiben változatosan étkezel. Sőt, már igen rövid időn belül érezhetőek áldásos hatásai.

 

Babette
Babette Davis 70 éves nyersvegán 

Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a Brit Dietetikusok Szövetsége és a több, mint százezer dietetikust számláló Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) egyaránt teljes körű és kielégítő az ember számára.

És... NEM, nem lesz hiánybetegséged! Vegánként egyedül a B12-vitamint szükséges szedned, mivel ezt az állatok a takarmányukba keverve veszik magukhoz és választják ki, így a vegánoknak közvetlenül szükséges pótolniuk.

Vegyes értenden ugyanolyan, ha nem több az esélyed a különböző vitamin- vagy ásványi anyag hiányra, ami a modern társadalmak velejárója... sajnos!

Tippünk: Mivel a vegyes étrenden élők között is sok a B12-vitamin hiányos, így érdemes évente laborvizsgálat során ellenőriztetni szervezeted állapotát. Kérj beutalót a háziorvosodtól, és győződj meg róla, hogy minden rendben van-e!

 

Lássuk tehát, hogy milyen a tudatosan összeállított vegán étrend, avagy a vegán életmód 10+1 alapszabálya:

 

1. Fogyassz minden nap három adag friss gyümölcsöt, ebből pedig egy adag piros bogyós keverék legyen! Ebből kettő adagot a nap első felében, például reggelihez és tízóraira.

Az utóbbi években divat lett félni a gyümölcsöktől a cukortartalmuk okán, de te ne dőlj be a kétes információknak! A gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és fitonutriensekkel. Nem a gyümölcs hizlal, hanem a feldolgozott cukor!

2. Reggelire válassz értékes, teljesértékű gabonákat, és készíts belőlük kásákat! Zabot, quinoa-t, barna rizst, kölest és csíráztatott lenmag crunchyt! Energiával töltenek fel, és persze értékes rost és tápanyagforrások.

3. Ebédre fogyassz sok zöldséget! Pl. friss salátát, babot, tofut, csicseriborsót, lencsét, és kerüljön mellé mindig friss zöldség vagy savanyúság (pl.savanyú káposzta) az asztalra. Főtt ételt is válassz bátran. Kísérletezz a vegán raguk és krémlevesek világában is. Válogass ebéd ötleteink közül!

4. Az esszenciális olajokat igyekezz olajos magvakkal bevinni! Fogyassz minden nap mandulát vagy kesudiót, diót vagy épp tökmagot, lenmagot. Ellenben kerüld a nehéz, olajban sült készételeket. Mindig bánj mértékkel az olajjal.

Blnce tipp: Próbáltad már a Slim Flash olajat?

5. Vacsorád legyen könnyű leves, főzelék, vagy készíts tapas tálat! Utóbbit összevágott uborkából, sárgarépából és hummusszal kiegészítve, vagy hajts fel egy teljes értékű Slim Flash shake-et!

6. Kerüld a vegán junk foodokat! Ne tévesszen meg a logó, ugyanis hiába vegán, attól még nem feltétlenül egészséges! Ugyanez igaz a vegán nasikra, pékárukra és fagylaltokra, chipsekre is.

7. Ritkán és mértékkel pótold a sajtot, tejfölt és tejszínt! Igyekezz növényi alapon adalékmentes, alacsony zsírtartalmú alternatívákat választani. Idővel azt fogod érezni, hogy már nem is hiányoznak a régi ízek, így nincs szükség leutánozni őket.

8. Csakis vizet igyál! Bár a szénsavas üdítők mindegyike vegán, de ne terheld az emésztőrendszered se cukorral, se szénsavval, sem pedig egyéb felesleges adalékokkal.

 

9. Sportolj és pihenj eleget! Fontos az egyensúly, épp ezért egyiket se hanyagold el vagy vidd túlzásba! Mozogj RENDSZERESEN! Naponta 45 perc intenzív vagy 60 perc kevésbé intenzív testmozgás ajánlott, de ne hajtsd magad túl. Heti minimum 1 pihenőnap igazi lendületet tud adni az edzés nyújtotta fejlődéshez, akárcsak az éjfél előtti és minimum 8 óra alvás.

10. Ép testben ép lélek - tehát lazíts, olvass és meditálj, vagy beszélgess másokkal arról, hogy milyen jól érzed magad!

 

+1 Vegán fehérje

Akár fizikai munkát végzel, akár sportolás mellett, akár növésben, vagy idősebb korban vagy, amikor az izomzat elkezd leépülni, fontos az elegendő fehérjebevitel. Érdemes ebből is kiváló minőségű, válogatott, bio alapanyagokból készült, ízletes terméket választani, ami hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.