Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Egészséges bélflóra = Erős immunrendszer! Ezért nagyon fontos a bélflóra helyreállítása

Minden betegség a belekben kezdődik” - mondta Hippokratész több mint 2000 évvel ezelőtt, és mára beigazolódott, hogy mennyire igaza volt, hiszen a bélflóra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A legújabb tudományos kutatási eredmények mutatják, hogy a beleinkben található mikrobák egyensúlya és azok egészsége nagyban befolyásolja akár aktuális közérzetünket, akár hosszú távon egészségi állapotunkat és ellenálló képességünket is, mivel a bélflóra mikrobái hozzájárulnak a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünkhöz, és stimulálják immunrendszerünk és anyagcserénk fejlődését.

Hiába van egyre nagyobb tudásunk és ismeretünk e témában, mégis rengetegen szenvednek felborult bélflórájuknak köszönhetően kifejezetten emésztőszervi-, illetve ennek folyományaként egyéb krónikus megbetegedésekben is.

 

Mindennapos diszkomfort, emésztési rendellenességek, és ami még ennél is rosszabb...

 

Kényesebb téma ugyan, mint a fejfájás vagy épp a fogfájás, és sajnos mégis többeket érint.

Évente körülbelül 215000 európai lakos veszíti el az életét vastag- és végbélrákban - Magyarországon pedig a statisztikák ennél sokkal rosszabbak. Lakosságszámra vetítve Európában a magyar férfiak körében a leggyakoribb a vastag- és végbélrák. Pedig hosszú az út odáig, hiszen évek, sőt van, hogy évtizedek alatt alakul ki a daganat, viszont mire tüneteket okoz, sokszor már késő. Az okok között a felborult bélflóra és az állandó gyulladásos állapot is megemlíthető, amely elsősorban a rossz életmódbeli szokásokra vezethető vissza.

Mindennaposak a hasi diszkomfortok, például a hasmenés vagy épp ellenkezőleg a székrekedés, amit igyekeznek a legtöbben tüneti kezeléssel a szőnyeg alá söpörni.

 

bélflóra

Ismerős, amikor a család útnak indul, és van nálunk hasfogó, hashajtó, kúp, görcsoldó, laktóztabletta és még bogyó is a puffadásra, illetve a teltségérzetre? Szinte már természetes, hogy ezek nem csak útitársaink, de a mindennapjainkban is használatosak.

Már előre félünk az ünnepektől, családi összejövetelektől és esküvőktől, hátha akár napokig is kúrálhatjuk magunkat utána a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében.

 

Mi lehet ennek az oka?

Egyrészt túl sokat eszünk mértéktelenül, így amit valójában csak a szemünk kívánt már, azzal az emésztőrendszerünk végül nem tudja tartani a lépést.

Továbbá az elfogyasztott ételek minősége is nagyban hozzájárul a teltségérzet, a puffadás és a hasi diszkomfort állapotához.

Talán nem véletlen, hogy az elmúlt 50 évben megsokszorozódtak az emésztőszervi problémák, majd az azt érintő, súlyos kimenetelű betegségek is.

Az erősen feldolgozott kényelmi készételek, a gyorséttermi junkfoodok, a vörös hús - főleg grillezve, gondoljunk csak a BBQ-ra -, és a belőle készült füstölt húskészítmények, cukrozott és gyors felszívódású szénhidrátok, zsíros, olajos, rostban szegény ételek igencsak hozzájárulnak a bélflóra felborulásához, és további komolyabb problémákhoz is vezethetnek. Nem beszélve a sokak által napi szinten elfogyasztott italokról, mint pl. a szénsavas, cukros energiaitalok, a kávé vagy az alkohol, amelyek kivonják a vizet szervezetünkből, és mesterségesen felpörgetik az emésztést.

 

probiorikum

Gyakori tévhit, ami egyfajta urbán legendaként kering, hogy az esténként elfogyasztott 1-2 dl vörösbor, mint “gyógyszer” alkalmazása jótékonyan hat a bélflórára. Ez sajnos egyáltalán nem igaz, hiszen a vörösbor a magas cukortartalma miatt csak még jobban felboríthatja az emésztés egyensúlyát.

De mi is az a bélflóra, és miért fontos megismernünk, illetve belelátnunk a működésébe?

Továbbá hogyan tudjuk regenerálni, és karbantartani? Íme!

 

Az emésztőcsatorna rejtelmei

Tudtátok, hogy átlagosan 6-8 méter hosszú a teljes emésztőrendszerünk a szánktól egyenesen a végbélig?

És azt, hogy akár 70 órán keresztül is kanyaroghat benne az elfogyasztott táplálék, míg végül a lebontást követően salakanyagként távozik?

Viszonyításképpen, egy ragadozó állat vagy akár egy kutya emésztése is mindössze néhány óra alatt lezajlik, így az elfogyasztott étel, akár a nyers hús sem okoz nekik gondot.

Nálunk, embereknél az emésztési folyamat nem csak, hogy jóval időigényesebb, de összetettebb, mondhatni többkörös folyamat is, amíg a tápanyag egyre kisebb egységekre bomló alkotórészei felszívódnak.

Minden szájüregen át elfogyasztott táplálékot érdemes alaposan összerágni. A nyálban található nyálamiláz segít lebontani a keményítőt, majd a nyelőcsövön keresztül a gyomorban landol, ezután pedig a néhány órás emésztési folyamatot követően tovább vándorol a belekbe.

Itt a hasnyálmirigy és a máj segédletével megtörténik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok és egyéb vegyületek lebontása, és itt történik a B12-vitamin felvétele is.

A vastagbél elsődleges feladata a folyékony béltartalom maradékából a víz, elektrolitok visszaszívása (kb 400 ml folyadék kerül a bélbe abból 100 ml. széklet marad) és a széklet előrehaladását elősegítő nyák termelése.

Mindemellett emésztőrendszerünkre igen komoly védekezési feladat is hárul, hiszen a tápanyagok felszívása mellett ki kell szűrni a testidegen mikroorganizmusokat, szembe kell szállni velük, és persze fenntartani az egészséges egyensúlyt.

 

Itt kap fontos szerepet a bélflóra. Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

Minél egészségesebb bélflóra, annál jobb immunrendszer, annál kevesebb túlsúly, és még az allergiára is kevésbé hevesen reagálunk!

Nem túlzó azt állítani, hogy az egészség forrásának kulcsa a bélflóránk egyensúlya.

Amikor diszkomfortot érzünk, az a legtöbb esetben annak a jele, hogy a bélflóra egyensúlya megborult.

Ezt okozhatják kívülről bejutó baktériumok és vírusok, vagy épp ellenkezőleg, antibiotikumok is, amik elpusztítják az egészséges bélbaktériumokat. Továbbá a már említett helytelen táplálkozási szokások, mint pl. a rostban szegény, feldolgozott, cukros élelmiszerek gyakori fogyasztása is állhat a panaszok hátterében.

Ha a kellemetlen tünetek, mint pl. a puffadás, hasmenés és hasi görcsök már utolértek bennünket, igyekszünk gyorsan menteni a menthetőt és széntablettához, probiotikus készítményekhez nyúlunk, amik segítenek visszaállítani az elvesztett egyensúlyt. De sok esetben ez már csak tűzoltás, és igen gyakran vissza is térnek előbb-utóbb a panaszok.

 

probiotikum

Mi, az alábbi bélflóra mentő tanácsokat hoztuk el nektek:

1. Kerüld el az erősen feldolgozott, mesterséges adalékokban hemzsegő élelmiszereket, mert bizonyítottan bélflóra egyensúlyi zavarokat - diszbiózist - okoznak!

A diszbiózis következményei messze túlmutatnak a lehetséges emésztési zavarokon. A felborult bélflóra a bélnyálkahártya megnövekedett áteresztőképességéhez és a tápanyagok felszívódásának nehezítettségéhez is vezethet, amely - a tudósok szerint - számos szisztémás betegség gyökere.

2. Csempéssz minden étkezésedbe rostdús, nyers élelmiszereket, mint pl. a friss gyümölcsök és zöldségek. Blnce tipp: Fogyassz minden reggelire Crunchyt, ami nemcsak értékes Lactobacillus casei-vel fermentált, továbbá bifidobaktériumokat is tartalmaz, amik jótékonyan támogatják az emésztést és a bélflórát.

3. Kerüld vagy legalábbis csökkentsd az alkoholfogyasztást, és semmiképpen se igyál lefekvés előtt alkoholt. Hiszen kíméletlenül elbánik a bélbolyhokkal, és károsítja a bélflórát. De ugyanez igaz a cukorra és a zsírra is, főleg együtt!

Egy 2013 áprilisában, francia tudósok által közzétett tanulmány szerint a hagyományos nyugati étrend, amely magas cukor- és zsírtartalmú, jelentős kockázati tényező a Crohn-betegség kialakulásában.

A tanulmányban a magas cukor- és magas zsírtartalmú étrend hatását figyelték meg a bélflóra összetételére és a fertőzésekre való hajlamra. Kiderült, hogy egy ilyen diéta diszbiózishoz vezet, mivel a bélnyálkahártya vastagsága csökken, miközben az áteresztőképessége növekszik.

Az így megváltozott bélnyálkahártya mellett a káros baktériumok különösen jól szaporodhatnak és gyulladásos folyamatokhoz vezethetnek.

4. Antibiotikumok

Sajnos az antibiotikumok hatalmas pusztítást képesek véghez vinni a bélflóránkban, mivel válogatás nélkül, célzottan hatnak minden baktérium törzsre. Természetesen van, hogy elkerülhetetlen a használatuk, így érdemes probiotikum készítményt használni a szedésük mellett és után is. Blnce tipp: Érdemes probiotikum kúrát tartani évente 2-3 alkalommal antibiotikum szedése nélkül is. A Pro15 termék egyedi összetételben és kombinációban hordoz 15-féle különböző törzset, melyek túlnyomó része lakto- és bifidobaktérium.

 

probiotikum alvás

5. Pihentető alvás

Bizony itt is van összefüggés, és kétségtelen, hogy az éjfél előtti zavartalan alvás elősegíti a bélflóra regenerációját és egészséges balanszának fenntartását.

6. Mozogj!

Napi 60 perc mozgás (akár ütemes séta, biciklizés, úszás) rendszeresen, hozzájárul bélflóránk és a mikrobiom egészségének fenntartásához.

Ha ezeket betartod, már egészen rövid időn belül meg fogod tapasztalni a közérzeteden és az energiaszinteden, illetve az esetleges túlsúly csökkentésben is létrejövő változásokat!

 Szerző: V.A.

Támogasd bélflórád egészséges működését az alábbi Blnce termékkel: