Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

VÁDAK NÉLKÜL, AVAGY AZ IDŐRŐL, AMIKOR MEGPIHENHETSZ

Ha fáradt vagy, az egyszerűen azért lehet, mert hosszú volt az idény és mozgalmas az egész év. A szervezeted bölcs, szeretne megnyugodni, és tapasztalatból tudja, hogy egy kevés pihenő következik hamarosan. Járványos időket élünk, az immunrendszer most teszi fel a téli gumikat, de az menet közben nem lehetséges.
Ha ledöntött egy vírus, nem vagy általában beteges, sem gyenge immunrendszerű, hanem előfordulhatott egy virulensebb törzs, vagy nagy dózisban kaptál valahol kórokozókat, de okozhatta egy aktuálisan stresszes időszak és a megannyi elvárás. Semmi baj, hamarosan megerősödsz.
Ha éppen fáj valamid, nem vagy krónikus beteg, és nem kell végrendelkezned, valószínűleg a szervezeted jelez, hogy most kicsit gazdálkodj az erőddel jobban. Amennyiben engeded, bármi is okozza a fájdalmad, a tested mindent el fog követni, hogy helyre rakja, ehhez add meg számára a lehető legtöbb védőanyagot és a kellő időt, türelmesen.
Ha idegesebb, feszültebb vagy, nagy eséllyel a fizikai kimerültség okozhatta, az idegrendszer is biológiai törvények alapján működik, és van terhelhetősége, kimerülési ideje. A legerősebb köteleket is rendre megerősítik.
Fontos, hogy töltsd vissza a felszíni alkalmazkodási energiáidat (ez regenerálható), és ne engedd, hogy a mély energiákhoz nyúljon a szervezeted (ez nem regenerálható). Használj B- komplex, D3- és C-vitamint, nyomelemeket, gyógynövényteákat és illóolajokat, este pedig engedd el a napi tennivalókat (írd fel egy papírra), megvárnak reggelig. Igyekezz a gondolataidat tudatosan terelni, "felfelé" irányítani.

 

herbal tea

Előfordulhatott, hogy jót akartál tenni, de nem jó vége lett, talán nem volt alkalmas a hely, az idő vagy a hangsúly. Azt hitték, nem szereted, de nagyon is szereted és óvnád őket. Légy nyugodt és biztos abban a gondolatban, ami benned volt ott és akkor, a tetteid bizonyítják később a szándékaidat.
Ha éjjel többször megébredsz, és járnak a gondolataid, az még nem álmatlanság, hanem foglalkoztatnak az élet dolgai. Komolyan gondolkodsz, tervezel és – igen – aggódsz is időnként, mert félted a tieidet. Felelősen gondolkodsz és szeretnéd az eseményeket kézbentartani. Gyakran el kell elfogadni, hogy a történéseknek csak egy részét tudjuk irányítani, befolyásolni.
Ha időnként sírsz, azért van, mert érzékenyebb a lelked, megviselnek a mindennapok és vannak nem várt, átlag feletti behatások. Az érzékenyebb ember sebezhetőbb. Így, decemberben, nem is csoda, ha szenzitívebb a lélek. Talán nem volt annyi időd most magadra, rengeteg a "kötelező". Sohasem volt ez titok: az élet szép, de nehéz.
Ha nem megy annyira jól a sportolás, nem vagy lusta és gyenge sem. Az erődet mutatja, hogy elindultál. Próbálod a szellemi, idegi fáradságot fizikai terheléssel csökkenteni és aktívan pihenni, ez nagyon fontos. Folytasd és napról napra többre leszel képes. Nem vagyunk versenylovak az ügetőn. Ha most nem megy a futás, akkor sétálj, de ne állj meg, egyéni sebességeddel haladj. A lényeg a folyamatosság és az előretekintés.
Ha nem tudtál mindent elvégezni idén, nem vagy betegesen halogató típus, csak sokat vállaltál egyszerre. Bíztál benne, hogy párhuzamosan fogod tudni teljesíteni a feladatokat, de így valami elmaradt, időben eltolódott.

 

squirrel

Ha jólesik időnként semmit nem csinálni, akkor nem vagy munkakerülő, sem érdektelen vagy hasznavehetetlen. Az agyad, idegeid pihenni szeretnének és ilyenkor tudnak. Ne érezd azt, hogy mindig kényszeresen csinálnod kell valamit. Amikor látszólag dologtalan vagy, akkor az idegeid fellélegeznek, regenerálódnak, az idegszálak és rostok elernyednek és tápanyagokat vesznek fel. A feszített munka közben senki sem tud enni, csak ha szünetet tart: az ideg- és
izomsejtjeid is hasonlóan működnek.
Minden rendes üzemben vannak éves, tervszerű (megelőző) karbantartási leállások. A biológiában is így van: a regenerációhoz meg kell pihenni. Érdemes a kütyük, mesterséges fények helyett alkalmas olvasnivalót, nyugtató zenéket keresni és engedni, hogy az értelem lefűzze a dossziékat, lezárja a könyvelést.
Ha nem úgy sikerültek az idei céljaid, ahogy eltervezted, talán nem történt nagy baj. Már nyertél, ha tudod, hol kell változtatni és meg is fogod tenni a szükséges lépéseket.
Ezenfelül hálás lehetsz azért, amit viszont elértél, ezeket érdemes sorra végiggondolni és rácsodálkozol majd néhány eredményre, amik nem is olyan kicsik. Nem biztos, hogy bánni kell, ha valami nem sikerült, talán egy másik helyen várnak rád kihívások és eredmények.
Csak légy türelmes és meg fog érkezni a feladat, amit igazán lendületesen és jó kedvvel tudsz végezni.
Amire érdemes időt szánni: rendezni az esetleges konfliktusokat, ezek jó része "öt perces ügy" és gyakran egyszerű félreértésből adódhatnak. A véleményekben és nézetekben, szemléletmódban pedig nem vagyunk egyformák, ez a szabad gondolkodás alapja. „Boldogok a békességre igyekezők.” (Máté ev. 5.fej. 9.vers.)

 

water rings

Mit jelentenek az alkalmazkodási energiák?


A Selye János-féle stresszelmélet lényege, hogy a szervezetünkben kimeríthető „életenergiák” vannak. (Életünk és a stressz, Stressz distressz nélkül c. könyvek). Egy határig regenerálható az idegrendszer, azaz visszapótolható az elvett energia, ha befejezzük a leterhelő tevékenységet kis időre, ami felemésztette az erőtartalékot és megpihenünk, kikapcsolódunk.
Lelki témák, csendesség, olvasmányok, sport, jó társaság, kellemes zene, természetjárás, jóleső terápiák (masszázs, szauna, aroma stb.), alvás, elmélkedés - ezek töltik vissza a felszíni alkalmazkodási energiákat. Amikor ezek elfogynak (mivel nem álltunk meg, "majd egyszer jól kipihenem magam később"), akkor a szervezet hozzányúl a mély alkalmazkodási energiákhoz, azaz fontos szervektől veszi el a cukrot, tápanyagot, ennek módjait máig kutatják (szívideg, gyomorideg, bélideg néven ismertek régről mint megfigyelések).
Eleinte csak jelzések, figyelmeztetések érkeznek a test részéről (ritmuszavar, fejfájás, gyakoribb fertőzéses állapotok).
Selye János a jelenséget bizonyította, a pszichoszomatika jegyében. A mély alkalmazkodási energiák által érintett szervek már nehezebben vagy nem regenerálhatók teljesen, de életmódváltással javítható, "elfedhető" a megváltozott működés, azaz akinek már ez elindult a folyamat, a szervezet tud megoldást arra, hogy semlegesítse, azonban sürgős változtatás szükséges. Ha ez sem történik meg, kialakul az infarktus, a rák, a bélbajok, idegösszeomlás, és egyéb traumák, maradandó károsodások.
A cél tehát az, hogy időben és rendszeresen tudjunk megállni, pihenni, feltöltődni, és értsük, halljuk meg a szervezetünk jelzéseit. Selye János – saját bevallása szerint – azért tudott jó életminőséget élni, és jó szellemi erőben dolgozni idősebb korában is, mert megértette a felszíni aktiválási energia visszatöltésének jelentőségét és ezt át is vitte a gyakorlatba, azaz amikor túlságosan elfáradt, tudatosan regenerációs szüneteket tartott, pihentető tevékenységekbe kezdett.

A Blnce csapat és szakértőink, partnereink nevében kívánunk békés, meghitt ünnepeket!

Tóth Gábor