Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A 10 LEGFONTOSABB SZEMPONT FOGYÓKÚRÁS KÉSZÍTMÉNYEK VÁLASZTÁSÁNÁL

A fogyókúrás termékeknek széles palettája elérhető ma már, így nem könnyű a választás. Néhány évtizede még különlegességnek számított, hogy egyáltalán létezik ilyen jellegű készítmény a forgalomban, ma már inkább az a kérdés: melyiket emelje le a polcról, aki leadna pár kilót. Már nem a 90-es éveket éljük és az elvárások növekedtek a súlybeállító termékekkel szemben – jogosan.


Nem mindegy, hogy az adott termék a napi étkezés mellett alkalmas teltségfokozó (pl. diétás szelet, ital), vagy a napi étrend egy részét helyettesítő termék, azaz napi egy vagy két főétkezést teljesen képes pótolni, ez utóbbi magasabb kategória, és mások a beltartalmi paraméterei is. Léteznek teljes étkezést helyettesítő formák is, ezekre külön rendelet vonatkozik.


Az első generációs, többnyire teljes tejfehérjét, illetve tejsavófehérjét, tojás-, szója- vagy búzafehérjét tartalmazó készítmények után megjelentek az új generációs formák is, amelyek figyelembe veszik az allergiákat és intoleranciákat, a növényi alapú trendeket, az adalékanyagok csökkentésére és a környezettudatosságra irányuló törekvéseket, valamint a korszerű egészségvédelmi ajánlásokat (pl. fruktóz-kérdés, mesterséges édesítőszerek, hozzáadott cukor stb.).


Fontos tudni, hogy egy fogyókúrásnak kikiáltott termék nem feltétlenül előnyös minden téren, ezért érdemes elolvasni az összetevőket, mielőtt vásárolunk.
Lényeges szempont az is – ez az elv később megerősítésre kerül –, hogy egy keverék mögött legyen kutatói és fejlesztői tevékenység, amely akár az anyagcserét, az éhség-jóllakottság központot, a bél- és májműködést, a mikrobiom egyensúlyát stb. figyelembe veszi. A fogyókúra során tehát több szempontot érdemes szem előtt tartani és a „cél szentesíti az eszközt” elvet óvatosan kezelni, hiszen a fogyás mellett az egészségmegőrzés is cél marad.


Nem ritka a gyors súlyleadási törekvés, amely akár hiányállapotokkal is együtt járhat, ezért hasznosabb a türelmesebb, lassabb fogyás, emellett a folyamatos és megfelelő tápanyagellátottság (fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, élelmi rostok), valamint a folyadék biztosítása.
A továbbiakban 10 pontban összegezzük a korszerű fogyókúrás készítmények kiválasztásának általunk fontosnak vélt szempontjait.


1. Tejfehérje, tejszármazékok

 

Az új generációs fejlesztések, ahogy erről már szó esett, tekintetbe veszik a tejfehérje- allergiát és a laktóz-intoleranciát, emellett a tejet és tejtermékeket fogyasztók esetében is hasznos lehet mentes napokat tartani. A tejsavófehérje, kazein (teljes tejfehérje), valamint a sovány és teljes tejpor, illetve joghurtpor nélküli készítményekre egyre nagyobb az igény, könnyen emészthetők, kímélők. A tejfehérjéket növényi fehérjekeverékekkel váltják ki.


2. Egyéb állati eredetű alapanyagok (hús, hal, tojás, zselatin)

 

A vegetáriánus és vegán étrendi modellek előretörésével egyre nagyobb az igény a 100%-ban növényi alapú fejlesztések iránt, ami a vegyes étrenden élőknél is tehermentesítést jelenthet. Ilyen értelemben a húst, halat, a tojást (teljes tojásport, tojásfehérjeport), kollagént és zselatint nem tartalmazó termékek az új trendek részét képezik.

 

milk and eggs

3. Gyümölcscukor (fruktóz)

 

Korábban a fruktózt dicsérték és előszeretettel alkalmazták a fogyókúrás termékekben, mivel ezáltal lassabb a cukor felszívódása. Később kiderült, hogy a finomított fruktóz hozzáadása mégsem előnyös, különösen a májra nézve, emellett emelkedett a fruktózérzékenyek száma is. A fruktózzal készített termékek súlybeállító tulajdonsága is kérdésessé vált, helyette leginkább a sztevia (szteviol-glikozidok) és más, természetes alapú édesítőszer alkalmazása javasolható, kis mennyiségben.


4. Mesterséges édesítőszerek, egyéb szintetikus élelmiszer-adalékanyagok, színezékek

 

Gyakori a fogyókúrás termékekben valamely szintetikus édesítőszer alkalmazása, amely a hozzáadott cukor édesítő erejét hivatott pótolni. Aszpartám talán már kevésbé jellemző, de a ciklamát, szacharin, K-aceszulfám, szukralóz még elterjedt formák, amelyek helyett természetes anyagokat tanácsos alkalmazni, az általános elővigyázatossági elv miatt (pl. sztevia, eritrit).


A legtöbb fogyókúrás turmixpor sokféle alkotóból, fehérjékből, rostokból, vitaminokból összeállított keverék, amelyet adalékanyagokkal, csomósodásgátlókkal tesznek egységessé, homogénné és színanyagokat adhatnak hozzájuk. Léteznek mesterséges és természetes adalékanyagok, ezért általános javaslat, hogy csak természetesek mellett döntsünk és azokból is lehetőleg kevés, maximum 2-3-féle anyag legyen a termékben (állománymódosító, aroma stb.). A hozzáadott színezékek tekintetében különösen kerüljük a mesterséges formákat.

 

sweeteners

5. Pálmazsír és egyéb növényi zsírporok

 

A piac egyik gazdaságos tömegcikkévé vált a pálmazsír és egyéb növényi zsírporok, amelyekben az esszenciális zsírsavak jellemzően nincsenek jelen, helyettük az omega-3-ban gazdag alapanyagokat érdemes használni, mint a lenmag, a chiamag vagy kendermag őrleménye. Természetesen fontos a fogyókúrás készítmények alacsony, lehetőleg 8% alatti zsiradéktartalma, ezen belül is a telítetlen zsírsavak domináns jelenléte, és az omega-6 zsírsavak mellett az omega-3 formák jelenléte.


6. Fehérjetartalom és szója-kérdés

 

A súlybeállításnál a proteineknek nagyobb szerep jut, kisebb mértékben energiaadók, nagyobb részben felépítő anyagok a programok során. Előnyös, ha a fehérjéket növényi, komplettált proteinek biztosítják, többféle alapanyag alkalmazásával (gabona, hüvelyes és olajos mag, pl. rizs, borsó és kendermag, tökmag stb.). A fehérjetartalom esetén a 30-35% feletti termékek laktatók, táplálók. A szójafehérje előnyös lehet sokaknál, de részben allergén tulajdonságú, részben egy idő után egyeseknél puffadást, diszkomfortérzést okozhat, ezért önmagában szójafehérjét, izolátumot vagy koncentrátumot – mindennapi szinten – kevésbé tanácsos alkalmazni fogyókúrás készítményekben, inkább más növényi alapanyagok kiegészítőjeként, ritkábban. A nem allergén jellegű növényi proteinek alkalmasabbak a napi termékekben, természetesen kúraszerűen a szójafehérje is alkalmas lehet, egyéni toleranciától függően. (Az egy adagban található értékeket vegyük alapul.)

 

soy

7. Összetett szénhidrátok és cukrok

 

Ma már ismert, hogy a drasztikus szénhidrátmegvonás általában nem, vagy csak időlegesen hoz eredményt a súlybeállító programok során, később a leadott tömeg gyorsan visszaépülhet. Ezért az összetett, lassan felszívódó szénhidrátoknak nagy szerep jut, meghatározott napi mennyiségig, az energiaforgalom zavartalan működtetéséhez. Emellett az egyszerű cukrok mennyiségét érdemes azonban leszorítani, így a termékeken mindig ellenőrizzük a szénhidrátokon belül a cukrok mennyiségét. Előnyös, ha a fogyókúrás termékek cukortartalma 10% alatt marad, ennél is kedvezőbb a 6% vagy az alatti érték. Egy
magasabb cukortartalmú készítmény az inzulinválaszt befolyásolhatja, ami hátráltathatja a programok sikerességét. Itt is fontos, hogy az egy adag termékben lévő adatokat nézzük, és nagy előny, ha 4-6 grammnál több egyszerű cukor nem található egy adagban, mivel itt kifejezetten a vércukor- és inzulinszintszint egyensúlyban tartása is cél.


8. Élelmirost-tartalom

 

A fehérjék mellett az élelmi rostok biztosítják a fogyókúrás termékek teltségérzést fokozó hatását, miközben a proteinek mellett jelenlévő „lassú szénhidrátok” az energiát szolgáltatják, oly módon, hogy a szervezet a saját zsírraktárait is elkezdi bontani. Cél a minél magasabb rostmennyiség bevitele egy adag termékkel, ez előnyös az emésztőrendszernek is.
Egyes készítményekhez hozzáadnak külön rostokat, mások természetes összetevőik révén hordozzák ezeket a ballasztanyagokat. A rosttartalom 10-15% tól egészen a 30-35%-ig is terjedhet, egy adag fogyókúrás termékben legalább 3 4 gramm, céltermékek esetében (pl. rostshake-ek) 6-10 gramm élelmi rost jelenléte előnyös, természetesen megfelelő napi vízbevitel mellett. A rostok fajtái sem mellékesek, a vízoldékony (pl. pektin) és a nem vízoldékony (pl. cellulóz) rostokra egyaránt szükségünk van.

 

whole carbs

9. Vitaminok és nyomelemek

 

Különösen a napi étkezés egy részét (egy vagy két étkezést) helyettesítő fogyókúrás készítményeknél fontos, hogy a napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet legalább 30%-át fedezze egy adagjuk. Ezeket szintén ellenőrizzük a címkén, hiszen így tudjuk elérni, hogy a laktató élelmiszer megfelelő szabályozóanyaggal rendelkezzen, és ne alakuljon ki hiányállapot a program során. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek lényeges szabályozó (moderátor), beállító és védő (gyökfogó) folyamatokban vesznek részt, amelyek a súlyleadás során jellemző zsíroxidáció idején kulcsszerepet kapnak a fehérjék, omega-zsírsavak és rostok mellett. Nem mellékes az egyes vegyületek kötési formája (hasznosulása), különös tekintettel az ásványi anyagokra és nyomelemekre.


10. Hozzáadott innovatív érték, kutatómunka, egyéb szabályozó- és védőanyagok szerepe

 

Ma már szinte elvárás – ahogy erről szintén szó esett – hogy egy súlybeállítást célzó termék ne csak egy „emberi kéz által összepakolt” alapanyagokból álló keverék legyen, hanem annál sokkal több, magasabb szakmai értékű. Ezért fontos új tudományos kutatómunkák mentén gondolkodni és korszerű, innovatív modelleket létrehozni. A már említett fehérjék, rostok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek mellé tehát érdemes csatolni olyan egyéb támogató és szabályozó anyagokat, valamint gyártástechnológiát, amelyek a súlybeállítást még eredményesebbé tehetik.

 

vitamins and minerals


A BLNCE fejlesztői munka és a Slim Flash testtömegcsökkentést célzó készítmények

 

A blnce kutatási és fejlesztői munkában a természet „erőit” engedjük dolgozni és a folyamatokat kézbentartva, majd a képződő mátrixot, aktív biomasszát vákuumban 40 fok alatt beszárítva, végül dúsítva, előállnak a súlybeállítást (is) támogató modellanyagok.


A hozzáadott innovatív értékek közé tartoznak: az ökológiai gazdálkodás (minden felhasznált teljes mag esetében), a csíráztatás (feltárás, aktiválás) és a tejsavas fermentálás, a számtalan enzim, a szervesen kötött nyomelemek (pl. szelén-metionin és cink-szulfát kötési forma), a 8- féle probiotikus kultúra alkalmazása, a GABA- és oryzanol szintézise, a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) képzése, a prebiotikus jellegű oligoszacharidok alkalmazása és termelése (a rostokból lehasadó láncok), a vegán hialuronsav hozzáadása (Beautyshake) és számos egyedi alapanyag használata (csicsókaliszt, földimandula, fermentált rizs- és kendermagkorpa stb. – Seniorshake, Anti-stressz shake).

A gyártás során igyekeztünk figyelembe venni a korábban leírt pontokat, amelyek elsősorban önmagunk számára támasztott feltételek, elvárások voltak és ezeket sikerült megugorni, hála az elhivatott szakmai csapatnak.
Természetes, natúr bio magvakból indulunk ki, amelyeket csíráztatunk, tejsavasan
fermentálunk 8-féle probiotikus kultúrával, növényi fehérjékkel dúsítunk, majd vákuumban beszárítunk, végül pedig vitaminokat, nyomelemeket, újabb élő kultúrákat kapnak.


A shake-fejlesztéseknek biológiailag nagy előnye a nyers, enzimaktív jelleg, az élő probiotikus kultúrák, a magas fehérjetartalom (30-40%), a kifejezetten magas élelmirost-tartalom (12-14%, egyeseknél 25-36%) és a viszonylag alacsony összes szénhidráttartalom.
A cukortartalmuk kifejezetten alacsony: 1-6 % közötti, fajtától függően. A gyártás során vitaminok (B, C), szerves savak, GABA, oryzanol, rövid szénláncú zsírsavak, prebiotikus jellegű oligoszacharidok és más hasznos vegyületek képződnek, a nyomelemeket (szelén, cink, réz) szervesen kötött formában tartalmazzák.


A Slim Flash fogyókúrás shake-alapok a napi étrend egy részét helyettesítő, gluténmentes, vegán termékek, amelyek esetében nem alkalmazunk tej- és tojásalapú anyagot, szójafehérjét, pálmazsírt, gyümölcscukrot, mesterséges édesítőszereket (ciklamát, szacharinát, K-aceszulfám, szukralóz).
A Slim Flash shake-alapok választékát folyamatosan növeljük, újabb ízeket behozva. Bízunk abban, ki-ki megtalálja a termékeink egyre szélesedő palettáján a neki megfelelő hatású és ízvilágú terméket és hosszabb távon is tudja használni a mindennapokban.

 

SlimFlash bowl

 

A fejlesztések elérhetők az alábbi linkeken egyes vagy dupla formában:

Édes ízben:
https://blnce.hu/collections/fogyokura-sulykontroll/products/slimflash-fogyokuras-por-tobbfele-izben

Sós ízben:
https://blnce.hu/collections/fogyokura-sulykontroll/products/slim-flash-instant-borsokremleves-fogyokuras-por

https://blnce.hu/collections/fogyokura-sulykontroll/products/slimflash-instant-paradicsomleves-fogyokuras-por

Dupla csomagban:
https://blnce.hu/collections/fogyokura-sulykontroll/products/dupla-fogyas-csomag

Tisztelettel: Tóth Gábor, egyik fejlesztő