Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

EXTRA EGÉSZSÉG ITALPOROK FORMÁJÁBAN – LEHETSÉGES EZ? IGEN, EZ 900%!

Néhány éve fény derült a színes növényekben található értékes színanyagok, bioflavonoidok1, polifenolok hasznosságára. Védik a keringési rendszert (hajszálereket, agyi ereket), valamint a sejteket az oxidációtól és számos védelmi mechanizmusban vesznek részt, mint másodlagos vitaminhatású vegyületek. Több ezer ilyen anyag ismeretes, amelyek sora évről évre bővül a kutatások során. Forrásaik a színes gyümölcsök (és azok magjainak őrleménye, kivonata), a színes zöldségfélék, a csíráztatott magvak, a zöld levelek, a citrusok héja, az olajos magvak és hüvelyesek, a számtalan gyógynövény, vagy például az újabban teret nyerő kék alga is (phycocianinok).

 

Természetesen a szakemberek javasolni kezdték a színes gyümölcsök és zöldségfélék rendszeres adását, és kisvártatva megjelentek a natúr és bio gyümölcs- és zöldséglevek, mint koncentráltabb termékek.

Valóban igaz: egy liter cékla- vagy sárgarépalé több kilogramm nyers termény antioxidáns tartalmát hordozza, amely igen pozitívan hat szív- és érbetegség, kifáradás (oxidatív stresszek), fertőzésekre való fokozott hajlam, cukorbetegség vagy ízületi problémák esetében. Elkezdődött az otthoni gyümölcs- és zöldségpréselés és sokan akár a mindennapokban, akár a speciális tisztítókúrák, léböjtök részeként éltek a frissen préselt levekkel. Akkoriban még a szakma nem ismerte a friss levek értékmegőrző, korszerű tartósítási módszereit, maradtak a befőzött lekvárok (meggy, áfonya, szeder, szilva, stb.), kompótok, aszalt gyümölcsök és szárított zöldségek, fűszernövények (a hasznos anyagok jelentős része nem hőérzékeny).

Az első generációs színanyag termékek

Később, az úgynevezett aszeptikus technológiák megjelenésével, a frissen szedett gyümölcsökből aszeptikus levet vagy velőt állítottak elő hőkezelés révén (tartósságuk: minimum 2 év), amelyek tartósítószert nem tartalmaztak. Ezekből a féltermékekből az ipar később számos készterméket gyárthatott (szörp, juice, gyümölcsital, üdítőital, stb.). Ezek voltak az első generációs termékek, amelyek már értékes színanyag-tartalommal bírtak. Jelenleg is igen hasznosak a homoktövisből és más bogyós gyümölcsből készített velők (a gyors hőhatás miatt gyakorlatilag alig van vitaminveszteség).

 

Ma már vannak ennél is fejlettebb módszerek, mivel megjelentek az alacsony hőmérsékleten és légritka térben dolgozó technológiák, azaz a vákuumsűrítés és vákuumszárítás, valamint a liofilizálás (fagyasztva szárítás).

Még ennél is modernebb, még ennél is egészségesebb – a második generáció    

A vákuumtechnológiák lehetővé teszik, hogy az érzékenyebb nyersanyagok kíméletes módon, alacsony hőfokon (30-40 fok alatt) kerüljenek feldolgozásra, és ezután tartósítószer hozzáadása nélkül hosszú ideig elálljanak, az alacsony nedvességtartalom (illetve vízaktivitás) miatt. E módszerek forradalmasították a gyümölcsök és zöldségfélék értékes anyagainak koncentrálási technikáit is és elindultak az új (második) generációs szuperkoncentrátumok, amelyek ma már elérhetők a közforgalomban is. 

A szuperkoncentrátumok gyártásának a lényege, hogy több lépcsőben, növényi színanyagokat nagy mennyiségben hordozó gyümölcslé- vagy zöldséglé-alapú sűrítmények jönnek létre, cukor, tartósítószer, színezékek és aromák hozzáadása nélkül. A feldolgozáskor a rostokat eltávolítják és a szűrt lével dolgoznak tovább a bioflavonoidok minél jobb kinyerése céljából (természetesen a fitokemikáliák visszamaradnak a szűrt lében).

A gyártási folyamat során először a frissen kipréselt és szűrt léből, kíméletes, alacsony hőfokú sűrítéssel, egy első koncentrátum készül, amelyből egy második lépcsőben (alacsony hőmérsékletű vákuumbepárlással) igen sűrűn folyó szuperkoncentrátum áll elő. Az így készült termék igen magas színanyag-tartalommal bír, azaz a szuperkoncentrátum a kiindulási levek értékét is megsokszorozza. 

A frissen préselt levek a nyers gyümölcsök értékét többszörözik, antioxidánsok tekintetében, itt pedig a levek hatóanyag-tartalma emelkedik többszörösére. Általában 8-9 kg (!) frissen préselt léből készül 1 kg szuperkoncentrátum. 

Ne felejtsük el, hogy a „normál” lekvárok gyártásakor – jó esetben –  30-60%-os a gyümölcshányad, a zselés állományt a cukor és a pektin biztosítja, a gyümölcs rostjai mellett. A színes szuperkoncentrátumok ugyanakkor hozzáadott fehércukrot és gélképzőt nem tartalmaznak, emellett gyümölcs- vagy zöldségtartalmuk 800-900%-os. (Konzisztenciájukat a szűrt lében lévő természetes szacharidok és színanyagok adják.)

A vákuumtechológiával készülő gyümölcslé- vagy zöldséglé-szuperkoncentrátumok kiemelkedően értékes szakmai termékeket jelentenek a piacon, áruk is ennek megfelelően magasabb.

“Miért kerül egy üvegnyi lekvár több ezer forintba?”

Kérdésként szokott felmerülni, hogy miért drágák ezek a termékek, és például miért kerül egy kis üvegnyi „lekvár” több ezer forintba. Nos, ilyenkor érdemes átgondolni, a szuperkoncentrátumok fogalmát, és beltartalmi értékét, amely 15-20-szoros a hagyományos termékekhez képest. 

A szuperkoncentrátumok igen sűrű, viszkózus, piros, sötétvörös, vagy akár szinte feketébe hajló színű termékek, amelyekből naponta 1-2 mokkáskanálnyit (3-5 gramm) ajánlanak.

Ami még ennél is fantasztikusabb – a harmadik generáció

Lehet ez még ennél is jobb? Bármily furcsán is hangzik, nemrégiben megjelentek a szuperkoncentrátumok koncentrátumai. A közelmúltban a szakma ennél is tovább ment, és az előbb említett sűrű színanyag-készítményből a maradék nedvességet is elvonták, majd intenzív vákuumban, speciális technológiával por formájába hozták. Így készülnek a legújabb, harmadik generációs szuperkoncentrátum-porok, amelyek lényegében az értékes színanyag-sűrítmények tovább koncentrált formái. Hihetetlen magasságokról beszélünk immár, tulajdonképpen a gyümölcs- és zöldségalapú szupersűrítmények értékes vegyületeinek kvintesszenciájáról van szó, azaz a „szuperkoncentrátumok koncentrátuma” a kapott poralakú termék, egyfajta por formába hozott kivonat.

Igazi szakmai különlegességnek számítanak ezek a termékek, bár ránézésre nem tűnnek másnak, mint normál instant gyümölcs- vagy zöldségporoknak. A valóságban azonban több lépcsős, professzionális, doktori munka eredményei.

A levekből készített szuperkoncentrátum-porok instant formába hozhatók, megfelelő szemcseszerkezet kialakításával, így létrejöttek korunk legfejlettebb természetes italporai. 

Nem csak extra egészséges, hanem nagyon praktikus is, amit könnyedén magaddal vihetsz               

Hasznosságuk mellett kényelmesen felhasználhatóak, hiszen szénsavmentes víz, ásványvíz hozzáadásával bárhol készíthető belőlük frissítő ital, amely azonnal fogyasztható. Sok esetben színezett, cukrozott italokat, üdítőket tudunk csak vásárolni az utazások során, így viszont kész megoldást kaphatunk, kompromisszumok nélkül. Általában ezekből is 4-6, maximum 5-10 grammot használunk egyszerre (naponta).

Látható, hogy az élelmiszer-tudomány igen nagy magasságokba fejlődött az elmúlt években. A különleges eljárások révén kaphatunk nagyon egészséges, és kifejezetten egészségtelen termékeket is – a vásárló dönti el, melyik terméket veszi le a polcokról, vagy rendeli meg az internetről. Ne feledjük: a vásárláskor nem csak a termék árát, hanem az ár-érték arányt, azaz a készítmények szakmai értékét is nézzük.

A jövő a tápanyag- és színanyag-koncentrálási technológiák fejlődése felé mutat, amelyek igen nagy szerepet vállalhatnak az egészségvédelem területén is, a korábban említett szakmai fejlesztések megjelenésével. Jó szívvel ajánljuk a blnce ilyen jellegű termékeit, amelyeket ha ide kattintasz akkor megtalálsz.

1: (karotinok, antociánok, likopin, rezveratrol, kvercetin, heszperidin, katechinek, astaxanthin, stb.)