Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Kik vagyunk?

2016-ban néhányan, céltudatos magyar szakemberek, összefogtunk és megalakítottuk a BLNCE (kiejtve: belensz) kutatás-fejlesztési programot. Funkcionális élelmiszerek hazai fejlesztésében gondolkodunk, felhasználva az elérhető legmagasabb szintű egyetemi és doktori tudásbázist és a fejlett, korszerű gépparkot a hazai lakosság testi, szellemi és lelki életminőségének jobbá tétele érdekében.

A csapat tudományos munkáját Tóth Gábor (rádiós nevén: Bio Gabi) vezeti, és más kutatói körökkel együtt magyar, hiánypótló élelmiszertudományos innovációkat hívunk életre, amelyek komoly élettani előnyökkel bírnak. Eddig sok ezer magyar családban láthatóan, érezhetően javítottuk a tápláltsági állapotot, az immunrendszeri státuszt, az optimális testtömeg beállását, a vércukor-beállítást, a szív- és érvédelemet, a bélvédelemet,  valamint a sportteljesítményt. Az innovációk eddig két nyári olimpián (Rio, Tokio) és több világ- és Európa-bajnokságon bizonyítottak.

Miben hiszünk?

Korszerű módszereinkkel a kiindulási tápanyagok nemcsak megőrződnek, hanem sokszorosára is nőnek a készítményekben. Értékmegőrző és értéksokszorozó gyártási modellekről van tehát szó. Korunkban az alkalmazott élelmiszer-technológiák jelentős része csökkenti az élelmiszerek kiindulási értékét (szeparálás, rostálás, szűrés, hőkezelés, stb.) és a hasznos nyersanyagok a forgalomba kerülő élelmiszerben már csak töredék-tápanyagokkal jelennek meg; vitamin- és nyomelemtartalmuk csekély, de bővülnek csökkent értékű finomított alapanyagokkal, zsírral, adalékanyagokkal. A Blnce gyártási modellekben ennek ellenkezője zajlik: tápanyag-feldúsulás.

Nincs kompromisszum, termékeink teljes értékű, természetes, növényi alapú, koncentrált, vegán élelmiszerek, fenntartható gazdálkodás mellett, E-mentesen. Hiszünk a csíráztatásban és fermentálásban, a rostban gazdag étkezésben.

Nem használunk szóját, pálmazsírt, búzafehérjét, káros E-számokat, hozzáadott cukrot, fruktózt.

leggyakrabban használt kifejezések

Blnce szótár

 Csíráztatás (aktiválás, feltárás)

A növényi magvak, nedvesség hatására végbemenő biológiai folyamata, melynek eredményeképpen a nyugvó magban „elindul az élet”, az összetett anyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) hasadni kezdenek, emellett számos enzim, vitamin, fitokemikália képződik (a mag aktiválódik és feltáródik). A csíráztatott magvak könnyebben és hatékonyabban emészthetők és felszívhatók, tápértékük jóval meghaladja a kiindulási magét, emellett az emésztést zavaró (ún. antinutritív) anyagok lebomlanak (fitinsav, lektinek, tripszin-gátlók). A csíráztatáskor előálló ún. biomassza funkcionális élelmiszerek alapjául szolgálhat.

 

Fermentálás (laktofermentálás)

Az élelmiszerek tudatos, tervezett, hasznos tejsavbaktériumokkal történő erjesztése, amelynek során a baktériumok a hozzáférhető anyagokból (főleg szénhidrátokból) számos értékes új vegyületet, vitamint, fitonutrienst és szerves savakat képeznek. A fermentált élelmiszerben az emésztést zavaró anyagok (ún. antinutritívok) lebomlanak, az előállt mátrix könnyebben, hatékonyabban emészthető és felszívható, biológiai értéke jóval meghaladja a kiindulási alapanyagét. Ma már tej és tejszármazékok nélkül is gyakran végzik, így igen értékes vegán fermentált élelmiszerek készíthetők.

 

Szakértőink

Élelmiszeripari fejlesztőmérnök, klinikai dietetikus, egészségügyi szaktanár, vegán chef és vagán aktivista. Büszkék vagyunk rá, hogy ők segítik munkánkat.