Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

LÉTFONTOSSÁGÚ MAGNÉZIUM – Juss hozzá hatékonyan!

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a magnézium fontosságát az emberi testbenVagy mégis? 

Tóth Gábor cikke

Éppen ezért nem árt tudni, hogy mire jó a magnézium, és milyen formában juthatunk hozzá a leggyorsabb és leghatékonyabb módon. 

A felnőtt ember szervezetében mintegy 21-28 gramm magnézium van, amelynek fele a csontrendszerben, fennmaradó része a sejtekben található. Az enzimműködés (fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere) mellett az ideg- és izomműködésben játszik nagy szerepet, illetve szükséges a DNS és fehérjeszintézishez is. Részt vesz a vérnyomás és az inzulinszint szabályozásában is, illetve a vérben lévő cukor energiává alakulásának (ATP) kulcsszereplője. Magnézium szükséges a normális kalcium, nátrium, kálium és foszforegyensúlyhoz, sőt a C-vitamin anyagcseréjéhez is. Védi a szívet és a keringési rendszert, a szívroham elleni védelem egyik segítője. Segít a depresszió legyőzésében, emellett a fogak védelmét is támogatja. 

Ma már ismert, hogy a kalcium beépülése és csontokban való megfelelő szerkezetű elmeszesedése magnézium jelenlétében lehetséges. Szintén segít megakadályozni a kalcium okozta vesekövek kialakulását is (egyben a magnézium-citrát oldhatja a húgysavköveket).

Magnézium hiányában izomgörcsök, izomrángatózás, álmatlanság, gyengeség, levertség, szorongás, ingerlékenység léphet fel. A magnéziumhiány korábban ritkább jelenség volt, mégis a mai modern élelmiszerek világában, illetve az egészségesebb nyersanyagok (zöldségfélék, borsófélék, diófélék) visszaszorulásával jellemzővé vált. A túlzott fehérje- és zsírfogyasztás, a koffein- és foszfortartalmú italok, az édességek és számos ipari félkész- és készétel rendszeres bevitele a magnézium kiürülését eredményezheti, amely idővel testi és lelki-mentális panaszokkal járhat.
               

A magnéziumpótlás részben a rendszeres sportolóknál, részben a stresszes életet élőknél nagy jelentőségű, egyfajta „stresszellenes ion”-nak tartja a tudomány.

Magasabb magnéziumszükséglete van a sportoló fiataloknak, várandós és szoptatós anyáknak, a felnőtt hobbi- és élsportolóknak, a megterhelő fizikai és szellemi munkát végzőknek, így mondhatjuk, hogy ma már számos korosztály érintett. A betegségek, drasztikus fogyókúrák és az alkoholfogyasztás szintén megnövelik az igényt. 

Sok esetben megfigyelték az idősebbek magnéziumhiányát is, ami a nem megfelelő étrend és a vízhajtó gyógyszerek együttes hatásából is adódhat, emellett az alkoholizmus szinte törvényszerű velejárója a magnéziumhiány (ez fokozhatja a depressziós tüneteket és a mentális leépülést is esetükben.) A magnézium kalciummal és A-vitaminnal (vagy annak elővitaminjával, a béta karotinnal, forrása: sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, cékla, spenót, stb.) együtt hat a legjobban, illetve a vese védelme is így valósulhat meg hatékonyan.

A felnőtteknek általánosan 300-450 mg magnéziumra van szükségük, de egyes irodalmak 500-700mg-ot is javasolnak, fizikai aktivitástól függően. 

Jó magnéziumforrások a diófélék (dió, mandula, mák, napraforgómag, tökmag), a zöldségfélék (cékla, paraj, zöld levelek, zeller), a hüvelyesek (csicseriborsó, sárgaborsó, lencse, szója) a gabonafélék (zabpehely, rozs, tönkölybúza) és egyes gombák (vargánya, laskagomba). A gyümölcsökben viszonylag kevesebb van, ám az aszalványokban (mazsola, füge, aszalt szilva stb) a magnézium is koncentrálódik, hasonlóan a vashoz és más ásványi anyagokhoz.

 Magnézium

A magnézium egy érdekes formája, a magnéziumolaj 

A magnézium bevitelének több lehetősége is van. Természetesen a legtöbben a magnézium tablettákat, pezsgőtablettákat részesítik előnyben, ugyanakkor a magnéziumtartalmú készítmények a gyomorban savkötő hatásúak.  

Kellő tudományos bizonyíték gyűlt össze a magnézium bőrön keresztül történő (transzdermális) bejuttatása terén is. Korábban úgy gondolták, a bőrre juttatott magnézium-oldatból (magnézium-klorid – magnézium olaj formájában) csak elenyésző mennyiségű ásványi anyag szívódik fel. Az újabb kutatások szerint azonban a jól alkalmazott, megfelelő koncentrációjú magnézium-klorid (közismertebb nevén: magnéziumolaj) jelentősen növelheti a szervezet ellátottságát. 

A nevével ellentétben a magnéziumolaj valójában egyáltalán nem olaj. Az elnevezés onnan ered, hogy a magnézium-klorid vizes oldata olajos érzetet hagy a bőrön. Ezt az úgynevezett ősi ásványt már hosszú századok óta használják külsőleg, anélkül, hogy a régi korok embere ismerte volna a mögötte húzódó tudományos bizonyítékokat. Ilyen terápiák voltak az ásványi fürdők, a gyógynövényekkel kombinált borogatások, iszappakolások, gőzkabinok. 

 

Ma már számtalan sportolói tapasztalat igazolja a bőrfelületre juttatott magnézium jótékony hatásait az izmokra, idegekre, roborációra, regenerációra és teljesítményre nézve. A pumpás magnéziumolajat egyszerűen csak a megfelelő helyre kell juttatni (lokálisan), majd rajta hagyni, és az bejut a bőrszövet alatti keringési rendszerekbe, majd kifejti hatását helyileg is (pl. érintett izomzat), és a központi keringésbe is bekerül (mérhető magnéziumszint emelkedés a vérben). Egy-egy akut helyzetben (húzódás, izomgörcs, izomfáradás, stb) a lokálisan alkalmazott magnéziumolaj igen hatékony segítség lehet, szemben a szájon át történő használattal (amelynek időben elhúzódó hatása van).

Magnéziumolaj a bőrön át? A tudományos kutatások eredményei

Az emberiség évezredek óta tudatában van a gyógyfürdők számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatásának, ma azonban már azt is tudjuk, hogyan és miért hatnak a bőrön keresztüli, úgynevezett transzdermális kezelések, legyen szó gyógyításról vagy wellnessről. Elég csak a Holt-tenger különleges ásványi anyag összetételére gondolni, amelyek között az egyik a magnézium-klorid. De nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarország területén számtalan gyógyvíz található, amelyek hatásosságát számtalan tanulmány bizonyítja. A nemrég újra felfedezett egerszalóki gyógyfürdő például csak egy a sok közül, szintén kiemelkedő magnéziumtartalommal.

Bőrünk a legnagyobb szervünk, és sokszor talán nem is tudatosodik bennünk, hogy sok anyag felszívódik, és a szervezetbe kerülhet rajta keresztül. A gyógyfürdők hatásossága mellett számos kísérletet végeztek a magnéziumolaj felszívódásával kapcsolatban is. Charles Heard, a Cardiff University munkatársa például in-vitro tanulmányozta a különböző koncentrációjú magnézium-klorid oldatok felszívódását, és arra is rámutatott, hogy a magnéziumolaj bőrbe masszírozásával nagyobb dózis kerülhet a szervezetbe.

Egy másik kísérlet során 25 tesztalanyt arra kértek, hogy két héten át meghatározott mennyiségű krémmel kenjék magukat, egyik részük magnézium-tartalmú krémet, másik felük viszont placebo, vagyis magnézium nélküli krémet kapott. Folyamatosan mérték a szervezetükben a magnéziumszint változását, és azt találták, hogy bár a krémben alacsony koncentrációban volt jelen a magnézium, mégis kimutatható volt a növekedés. 

A Minnesota állambeli Rochester városában a Mayo Klinikán dolgozó szakemberek egy rendkívül titokzatos betegség, a fibromyalgia tüneteit próbálták egy kísérlet során enyhíteni magnézium-klorid transzdermális alkalmazásával. Ez a különleges betegség állandó fájdalmakkal jár együtt, és elsősorban az izmokat, ízületeket és egyéb lágy szöveteket érinti. Negyven nő vett részt ebben a kísérletben, mindegyiküket fibromyalgiával diagnosztizáltak. Egy speciális kérdőív segítségével mérték az állapotukat, a kísérlet kezdetén, a második, és a negyedik héten is, és mind a negyven résztvevő a betegség tüneteinek jelentős enyhülését tapasztalta a kísérlet végére. 

TIPP: Blnce Magnéziumolaj

Blnce Magnéziumolaj hazai és külföldi szakmai megfigyelésekre, sportolói és egyéb tapasztalatokra épülő készítmény, amely 30%-os koncentrációjú magnézium-klorid oldatot tartalmaz, pumpás flakonban, így jól adagolható.

A folyékony oldatot naponta 1-2 alkalommal visszük fel a szükséges helyre (bőrfelület) egyszerre 5-10 pumpálással. A felületen hagyjuk 5-10 percig, amikor is beszívódik a bőrszövet alatti régiókba, ezt a folyamatot masszázzsal fokozhatjuk. Reggel, vagy sporttevékenység után, esetleg az esti zuhanyzást követően alkalmazva hatékony segítője lehet minden olyan belső folyamatnak, amihez magnézium szükséges. A pumpás flakon anyagminőségéből adódóan egyáltalán nincs idegen anyag beoldódás az oldatba a műanyag flakonból.