Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A FITNESS MODELLEK IDEJE LEJÁRT?!- A TESTEDZÉS ÚJ FEJEZETEI

Bacsa Katie - Hajlékonyságfejlesztő személyedző írása


FITNESS REVOLÚCIÓ VS PANDÉMIA

Sok mindenre képes (volt - reméljük már csak múltidőben) a pandémia hatása, amely nem kímélte a fitness és "gym-addict" (1) társadalmat sem. A korábban teret hódító konditermes, testrész-specifikus, színpadon versenyző „diéta harcos” fitness modellek által motivált edzéstípus helyét átvette valami egészen más, a nők körében (is). A klasszikus személyi edzés fogalom is átalakulóban van.
Az edzőtermek bezárása után hónapokig az otthonukban edzett a hölgyek (és urak) többsége, különböző videók, online tréningek és edzők által vezetve, illetve a még többen mentek ki a szabadba sportolni, először csak kényszerből, majd később már szokássá alakult.
Azok a nők, akik nem kifejezetten versenyszerűen, hanem inkább életvitel-jelleggel, ugyanakkor komoly kitartással, elszántsággal, rendszerességgel edzettek eddig is, változáson mentek át. Rendben, ezt sejteni lehetett…

Az irány, az eredmény azonban, nagyon meglepően alakult, melyet így lassan 2 év után már határozottan észrevehetünk.

2021 tavaszán berobbant, és azóta is elsöprően hódít a street workout (2), torna és gymnastic-acro (3) és stability (4) alapú új fitness irány.

 

Esztétikum központú konditermi edzés - ez már a múlt?

 

Míg a korábban népszerű kondigépes majd, a bezárások után az otthoni gumiköteles, teljesítmény- és kinézet fókuszú motiváció teljesen kicserélődött az új irányra, amely sokkal inkább képesség- és ügyességfejlesztő

saját test(súly) használatával végzett saját eredmények és látványelemek által inspirált edzéstípusokra. 

 

AMIKOR A TESTEDZÉS ÉS A SZÓRAKOZÁS ÖSSZEFONÓDNI LÁTSZIK

A változás fázisai


1. A "csakazértis” hozzáállás

A bezárások után az edzéskedvelő nők az otthoni lehetőségekkel próbálták helyettesíteni a súlyzók és gépek segítségével végzett tréninget.
Edzők, edzőtermek, fitness versenyzők minden erőt és hitet összeszedve igyekeztek megtartani a motivációt, fókuszt, rendszerességet az online térben is. Ebben az időszakban szinte lehetetlen volt jógamatrachoz jutni, és az sportüzletek nem győzték utánrendelni a rollingfoam-okat vagy a sportmelltartókat. Még az is edzeni akart a karantén alatt -nagyon helyesen, aki korábban sosem sportolt. 


2. Enyhülő motiváció

Azonban, milyen az (átlag) ember, egy ilyen jellegű „átmeneti állapot” tarthat 2-3 hónapig, amikor kb. a semmiből (is) tudunk motivációt meríteni, viszont egy határon túl már ez az érzés elfogy. Fontosabb lesz a mosás, a telefonhívások, a vacsikészítés, a gyerekek vagy bármi más, edzés közben. Már csak az otthoni környezet atmoszférája miatt is. Hiszen felöltözni, összecsomagolni, kilépni a lakásból és elmenni az edzőteremig: már ez is egyfajta teljesítmény és motiváló hatással rendelkezik.
Ez év elejére azonban még Pamela Reif hibátlan hasizma is kissé unalmassá tudott válni, egy időn túl, főleg hogy mindig csak ugyanolyan kontextusban láttuk, és nem érzékeljük közben az igazi, látványosságokat is rejtő kihívásokat, mint amikor pl. egy fitness modell a versenyre készül vagy épp versenyzik.

 

Pamela Reif és az ő "unalmas" hasizmai

 

Apropó, aki nem ismerné, Pamela Reif online edzésekre specializálódott edző, tartalomgyártó, fitness oktató.
Pam, általam az egyik legtöbbre becsült, legkedvesebb influencer fitness edző az online világban. Amellett, hogy elragadó kisugárzása, bája, és a megjelenése, a hozzáállása is példátlan. Nemcsak a pandémia alatt, hanem sokkal régebben is már teljesen ingyenesen elérhetőek voltak a fitness edzései online, kezdetben még csak a videómegosztó portálon. Ma már saját applikációján és YouTube csatornáján keresztül is elvégezhetők az edzései, teljesen költségmentesen.

Nálunk, a Blnce zárt facebook csoportban töretlen a lelkesedés. Ha te is csatlakoznál heti ingyenes edzéstervekért, ahol többek közt Pamela edzéseit is ki tudod próbálni, várunk szeretettel.

Tehát, ideig-óráig, pár hónapig ugyan tartható volt az otthoni motiváció, esetleg egy-két "titkos" személyi edzés is belefért az edző otthonában, kertjében, de hosszútávon sem az eredmény, sem az átélt mozgásélmény nem volt megfelelő.

A versenyek, amelyekre készültek a vezető sportolók, sorra elmaradtak, így nem láthattuk a "learatott gyümölcsöket", amelyekbe a "hobby-fitnessesek" is beleharaphattak kicsit, ha motivációra, inspirációra volt szükségük.

A megmaradt kitartásból és a hiány okozta vágyból újra feléledhetett volna az "eredeti" konditermi attitűd, azonban az, hogy még tavaly tavasszal sem nyithattak ki az edzőtermek, átható erejű volt.
Mivel a feelingre, a közösségi edzésre, valamint az egyéni eredményekre és fejlődésre továbbra megmaradt a belső igény, az edzők is és az edzettek is elkezdtek "kifelé" szivárogni a szabadba. A hosszú ideig elhúzódó télies időjárás ellenére odakint mintha kicsit újraéledt volna valami.

Aztán tavaly tavasszal történt mégis valami...

 

Cikkünk szerzője, Katie és csapata street workout edzés után

 


3. Storytime, avagy mi történt a kültéri edzőparkokban

Eleinte a szabadtéri kondiparkokban is többnyire a "szokásos" edzésformát végezték a résztvevők, de aztán valami megváltozott. Reagálni kezdtek a sportolók a környezetre, a lehetőségekre, és egymás motiváló hatásra is figyelmesek lettek.
Az edzők új irányú kreativitása is feléledt, mivel nem lehet nem használni a kitűnő és kívánkozó eszközöket, korlátokat és elemeket, amelyeket ezek a szabadtéri fitness parkok adnak.
Ha ellátogatunk egy ilyen parkba, azt látjuk, sorra csüngenek a korlátokon a tornász mutatványokat gyakorló sportolók, az ugrásokkal és átfordulásokkal kísérletező, vagy éppen végtelen percekig a korláton kézállásban balance(6)-ozó fiatalok.
Van, aki úgymond "csak" erősít, de mivel más a környezet, egyre ügyesebbé válik ő is, és később már egy-két elemet is megvalósít, önszorgalomból.

Elszaporodtak a kültéri fitness pályákon felszerelt gyűrűk, trx-ek, gumiszalagok, amelyekkel a nők is szívesen végeznek látványos erő-elemeket, s gyakorlás közben mégis kecsesnek, "igazi nőnek" érezhetik magukat.

Inspiráló sportolók a területen immáron a "hétköznapi" lányok, akik gyönyörűek, nőiesek, kinézetükkel is és mentalitásukkal is hitelesek. Ahelyett, hogy szakaszokban edzenének (félévente szezonban), rendszeresen és folyamatosan sportolnak, mely harmóniával beilleszthető a mindennapokba. A sportot is a korábbi erős bekorlátozások helyett (szigorú diéta, időbeosztás, testrésznapok, ismétlések) sokkal szabadabban, természetesen, lazán végzik. Ugyanakkor profik. És, többen közülük már nemzetközi szinten versenyeznek is.

A hazai nevek közül kettőt emelnék ki:
https://www.instagram.com/punk_reka/
https://www.instagram.com/vachter.adri/

Nemzetközi szinten pedig :
https://www.instagram.com/jasi_svilenova/
https://www.instagram.com/hefesto_girl/


SAJÁT (SIKER)ÉLMÉNYEK

Jómagam edzettjeimmel már április vége óta kijárok a parkba, és boldogan elmondhatom, a rendszeresen oda látogató sportolókkal igazi kedves kis közösség jött létre. A különböző sportterületről érkező fiatalok mozgása kölcsönösen motivál mindenkit, és a praktikák, titkok kendőzetlenül és szeretettel átadásra kerülnek.
Ma már én is meg tudok valósítani egy-egy átfordulást a gyűrűn, amit természetesen a saját módszeremmel és adottságaimmal kombinálva egy szép spárgával fejezek be. Talán sose vagyok képes rá, ha ott az egyik edzőtársam nem osztja meg velem a tudását, vagy ha nem látom a körülöttem lévők szembetűnő és lenyűgöző eredményeit.

Néhány fiatal fejlesztésében és fejlődésében magam is részt vettem. Ezek a srácok például kifejezetten erőnléti és stability(5) edzéseket végeztek a parkban, de a nyár végére már együtt spárgáztunk. (lásd a fenti fotón)


"KÜLSŐSÉGEK"

A street workout gymnastic vagy stability edzéseinek szépséges eredményeit nemcsak a "mutatványok" megvalósításakor, hanem a saját testükön is észrevették a nők.
Én például egész nyáron nem fordultam meg a hagyományos kondigépes edzőteremben, kizárólag kint edzettem, a saját programomat. Télen én is úgy láttam, nem vagyok annyira formában, legalábbis érzésben, mert nehéz volt megfelelő "lefárasztással" edzeni így.
A kültéri edzések azonban hipp-hopp visszaadták az alakom, sőt, még szebbé tették azt a külső megjelenést és egyben fittség érzést, amire hónapokon át az "elvonások" által vágytam.
Ugyanakkor ez az edzés más. Közben nem annyira érezni azt a "kimerítő", szinte fojtogató érzést. Inkább fókusz, izomerő és élvezet jelenik meg. Edzés után viszont ugyanúgy jön a kellemes fittség érzet, és az #izomlázforever hashtaget is előszeretettel használtam a megosztásaimban.
Az izomlázra, az izom fejlesztésre, súlymegtartásra, és egészség megőrzésre tanítványaimmal és edzőtársaimmal együtt mindig a blnce proteineket használjuk, edzések után, vagy a blnce slim flash-t, ha a vacsorát egészséges könnyű smoothie-val szeretnénk kiváltani.

 

Bacsa Katie is esküszik a Blnce fejlesztéseire

 

ÉS MI VOLT A HELYZET TÉLEN...?

Amíg nyáron esőben is simán végig edzettük az időnket, a hidegben azért ez már rizikós, balesetveszélyről, csúszásról nem is beszélve. Mégis sokan azt választották, amíg és amikor csak lehet, ha kell 6 pulcsiban és sapkában is, kimentek a parkba edzeni. Ha más nem, maradt a futás, még a legnagyobb fagyokban is rották a köreiket sokan a szigeten - nagyon helyesen.
Néhányan felfedeztek szuper crossfit típusú edzőtermeket.
Szerencsére egyre több edzőteremben is felállítanak street workout edzőpark elemeket, így mindenképp folytatódni tudott az új irányú sportélmény átélése és népszerűsítése addig is, amíg… újra kisüt majd a nap a zöld fák lombjai felett.

Már nem kell sokat várni, és ismét birtokba vehetőek lesznek a parkok és irány a szabadba! 

 

 

 

Megjegyzés: természetesen a cikk és a téma központjában a bevezetőben említett célcsoport változásának bemutatásán van a hangsúly, hiszen léteznek olyan sportolók, akik minden nehézség ellenére ki tudtak tartani a sportjuk, a "menetrendjük" és az akaraterejük mellett.

 

Szószedet:

1 Edzés-, edzőterem-függő
2 Utcai edzés
3 Acrobatikus torna
4 Egyensúly-megtartó, erősítő edzés
5 Fenék- és combformázó erősítő gumipánt
6 Egyensúlyozó