Iratkozzon fel TÓTH GÁBOR hírlevelére!

Hitvallás

"Jogunk van egészségesen étkezni és a lehető legtöbb tápanyagot hordozó élelmiszerekhez hozzájutni! Erről szól a blnce termékcsalád is" 


Személyes ars poetica

Az élet felelősséggel jár, és a természetnek, valamint az élettannak megvannak a maga szabályai. Hasznos, ha ezeket megismerjük, és figyelembe vesszük, akár saját testünk védelme érdekében is. 

Hiszek a megelőző, protektív életszemléletben, amely magában foglalja a környezet, az állat- és növényvilág, az emberi élet és az egészség, valamint a Föld védelmét. „Fegyverem” a kimondott és leírt szó, amellyel több mint húsz esztendeje síkra szállok a kitűzött célokért, lehetőségeim szerint. Úgy gondolom, életünknek célja van, és a kezünkben rejlő lehetőségekkel szabadon élhetünk, vagy visszaélhetünk. 

Meglátásom szerint a nagyüzemi termelés helyét - ahol ez megoldható - egyre inkább fel kellene váltania (újra) a házi, családi és kisüzemi gazdaságoknak, emellett az önellátó termelés is előnyös. Az állati eredetű termékek helyébe növényi alapanyagokat teszek, figyelve a párosításokra is.

Az élelmiszeriparban a „termék” túl nagy szerepet kap, és háttérbe kerül az emberi egészség kiemelt védelme. A vásárlónak joga van tudni az összes fontos információt azokról az élelmiszerekről, amelyeket elfogyaszt, ezért a hiteles tájékoztatást elsődlegesnek tartom. Emellett az élelmiszertudomány újabb eredményeinek és az egészség védelmét szolgáló elvek közreadását is hangsúlyosnak érzem, hiszen csak szakmai ismeretek birtokában hozhatunk jó döntéseket.

Tudományos eredmények, publikációk, kutatások, élelmiszer-fejlesztések, egészségvédő készítmények, etikus termelés és kereskedelem – ezekben hiszek.


Szakmai célok

Tudományos-szakmai munkásságomat az egyetemi idők alatt kezdtem meg, 1998-ban, amikor előadni, beszélgetni hívtak számos nagyvárosba táplálkozási témákról. E programoknak híre ment és egyre több felkérés érkezett, majd sorra szerveződtek az előadások, egészségnapok, és több helyen egészségklubok alakultak, amelyek haladását segíthettem, illetve magam is sokat tanulhattam a klubokban. Az előadások mellett elindultak a publikációk és a médiakommunikáció is, így egyre inkább szélesedett ez a fajta egészségmisszió, amelyet kollégáimmal együtt végeztem.

Külön öröm volt számomra, amikor élelmiszer-fejlesztői projektekhez hívtak meg, illetve idővel saját termékköröm jelenhetett meg Okos Magos néven. Bekapcsolódhattam a biocsicsóka-sűrítmények innovációjába (Budapesti Corvinus Egyetem, KÉKI, kisüzemi fejlesztői munka), és a hidegen préselt olajosmag-lisztek élettani hatásai is izgalmasnak bizonyultak. Idővel ez a tevékenység is kiszélesedett, és a kis családi vállalkozásból cégalapítás lett, szakmai grémiumok segédletével. Ma már több kutatói csoporttal is kapcsolatban vagyok, és nagyszerű szakmai projektekben vállalhatok szerepet. Célom, hogy ezek eredményét megosszam a hazai lakossággal, mert „jogunk van” egészségesen étkezni, és a lehető legtöbb tápanyagot hordozó élelmiszerekhez hozzájutni. A tudomány igen nagy magasságokba fejlődött és érdemes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, az egészségvédelem érdekében.

Az olajosmag-lisztek mellett a fermentált biocsírák felé fordult a figyelmem, amikor megismerkedtem e szakmai terület hazai kutatóival és a témával kapcsolatos tudományos eredményekkel és tapasztalatokkal. A csíráztatáskor a mag „kivirul”, és elérhetővé válik mindaz, ami korábban rejtve, hozzáférhetetlen formában volt benne. A csíráztatással és csíraolajokkal kapcsolatos szakmai munka nagy hatással van rám mind a mai napig. 

Fontosnak tartom a sporttáplálkozást, és a sportolók számára növényi alapú termékek (fehérjék) elérhetővé tételét, amely a nem sportolóknak (gyerekek, fiatalok, fizikai munkások stb.) is előnyt jelenthet.

Természetesen a fejlesztések tovább folynak és újabb irányok felé fordulok, mint például a gyógygombák, a flavonoid források, funkcionális élelmi rostok, a zsírszövetet nem képező olajok, stb.

A fejlesztések során nagy szerepet kapnak a minőségi paraméterek és a „tisztaság”. Igyekszem E-számok és hozzáadott cukor nélküli termékeket ajánlani, lehetőség szerint ökológiai gazdálkodásból. Hiszel abban, hogy az élelmiszerek összetételének javításával (tápanyag-koncentráció) az elfogyasztott mennyiség csökkenthető, amely kíméletesebb a szervezet számára is. Értéket alkotni, értéket adni, és feltárni az ok-okozati összefüggéseket.

Családom

Feleségemmel hasonlóan gondolkodunk és így neveljük két fiunkat is. Mindenkinek megvan a maga egyéni ízlése és szabadsága, azonban megtaláljuk az ehhez mért legjobb megoldásokat az étrendben. Nem baj, ha valaki szereti az édességeket, készítünk egészségesebb gofrit, palacsintát, süteményeket. Növényi alapanyagokkal főzünk, és változatos módon étkezünk, időnként pedig meglátogatunk egy-egy reform- illetve vegán éttermet, amelyből - nagy örömünkre - egyre többet találunk Budapesten.