Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TÓTH GÁBOR - BIO GABI ÉTRENDJE

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása


Hogyan étkezem?

Általában egyszerűen és amennyire lehet, gazdaságosan. A gazdaságosság azt jelenti ebben az esetben, hogy nem az élelmiszerek árának abszolút értékét tekintem, hanem a tápanyag és ár arányát, azaz az ár-érték rátát. Ilyen értelemben lehet, hogy megveszek egy drágább élelmiszert, ha az laktató és tápanyagokban gazdag, és beosztom. Hiszek abban, hogy kevesebb ételtől is jól lehet lakni, alapos rágás és élelmi rostok jelenléte mellett.

Néhány példa a vásárlásokból:

  • Zöldségfélék, leveles zöldségek általában nem bevásárlóközpontokban, hanem zöldségesnél vagy kisebb üzletekben. Nem tudok minden esetben bio élelmiszert venni (banán és gomba esetében szoktam). Néhány órát kint hagyom a szobahőmérsékleten, ilyenkor a zöldség „kilélegzi” az esetleges benne lévő anyagok egy részét, ezután teszem be a hűtőbe. Leggyakrabban sütőtököt, padlizsánt, cukkínit, leveszöldségeket, hagymaféléket, kápiát, paradicsomot, burgonyát, káposztát vásárolok, évszaktól függően.
  • Gyümölcsök, aszalványok, olajos magvak: többnyire almát, körtét, idénygyümölcsöket veszek, a dióféléket már bárhol kapni, akár lédig formában is. Aszalványok kénezettek lehetnek, itt óvatosan járok el. Fagyasztott bogyósokat (erdei, áfonya, meggy) is előszeretettel választok, turmixokhoz vagy növényi joghurthoz. Banánból igyekszem a bio formát vásárolni.

 

zöldségkosár

 

  • Gyümölcs- és zöldségpürék: hazai készítésűeket választok, kitűnő alma, alma-körte, alma-őszi, alma-cékla és sütőtökpürék vannak, szintén teltséget fokoznak, hasznosak és nem drágák, de nyilván legjobb ezeket otthon készíteni.
  • Tofu, babfélék, lencse, borsófélék, csicseri – A tofu már több helyen elérhető a közforgalomban, jobbak a bio formák itt is. A babféléket natúr konzerv formájában is alkalmazom, nem mindig otthon főzőm ezeket, a konzervipar itt úgy gondolom, korszerűbb és hatékonyabb gépparkkal dolgozik, mint amire a konyhám képes. Nyilván a cukortartalmat (hozzáadott cukrot) ellenőrzöm.
  • Müzlikeverék, granola, crunchy – a hozzáadott cukrot és adalékanyagokat, tejport nem tartalmazó formákat választom, ízletesek a hazai kézműves granolák és crunchy-k is. Itt előnyben vagyok némileg, mert magunk is készítünk ilyet a csapattal, így a blnce márkát fogyasztom, a crunchy-k esetében külön előny a probiotikus kutúra és a cink, réz, szelén nyomelem-hozzáadás.
  • Növényi tejek: részben otthon készítem géppel, máskor natúr formát vásárolok, rizs és zabitalt.

 

házi kesutej

 

  • Házilag fermentált növényi krémek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kollégám gyakran készít ilyesmit és be tudok szerezni tőle, babos, mandulás, kesudiós, datolyás és más fermentált formákat, ez azért nem mindennapi élelem, heti egy alkalommal ez a reggelim.
  • Lapkenyerek – jellemzően nem fogyasztok kenyereket, pékárukat már, mivel nekem szükségtelenek a müzlik mellett, de lapkenyereket szoktam, ezek rostban gazdagok, vannak gluténmentes formáik is, és laktatók, illetve lehet rájuk kenni pástétomokat, pl. padlizsán- vagy kápiakrémet. A cereáliák között a főtt barna rizst, kölest, quinoát, kukoricát fogyasztom.
  • Maglisztek: számomra hasznos megoldások közé tartoznak, müzlikhez, krémekhez, turmixokhoz, fasírtokhoz teszem hozzá ezeket, az alapjuk: dió, lenmag, tökmag, kendermag, kukoricacsíra. Hasznos antioxidáns-, fehérje- és rostforrásoknak tartom ezeket az őrleményeket. A fasírt masszát egy szanatóriumban tanult módszerrel, fagylaltkiszedő kanállal adagolom, majd egy befőttes üveg tetejével lapítom, így egyöntetűek lesznek.

 

fasírt

 

  • Étkezést helyettesítő és immunturmixok: ezeket szintén a csapatunk készíti, időnként ebédek vagy vacsorák helyett alkalmazom, este már nem szoktam kifejezetten főzni vagy ételt készíteni (Slim Flash és Immunshake 5in1 család, Anti-stressz, Beautyshake, Seniorshake). Csíráztatott és fermentált magvakbók készülnek, sokféle vitaminnal, nyomelemmel, élő kultúrákkal. Ezeket igyekszem jól beosztani, ha például zabkorpát, kevés duzzasztott chiamagot, lenmaglisztet vagy gyümölcsöket teszek hozzájuk, kevesebb por elegendő stb. Ezek használata igen laktató, elfogyasztásuk után 45 perccel vízbevitel is szükséges.

 

Antistressz almával

 

  • Étrend-kiegészítők, koncentrált élelmiszerek: rotációban használom ezeket, váltogatva, itt alkalmazom szintén a fejlesztéseket. Pl. inulinforrásként a csicsókasűrítményt, olajkeverékeket (Beauty olaj), gyógygombákat, apigenint és béta-glükánt (Immugenin Max), hialuronsavat, növényi kivonatokat (Shield), külön probiotikumokat (ProMax LGG).
  • Folyadékbevitel: szűrt, lágy vizet iszom, napi 2,5-3 liter mennyiségben (az étkezések idejét kivéve óránként 2,5 dl víz).


A heti étkezés modellje általában

Általában gyümölcsöket, diófélékkel, kevés granolával, crunchy-val, esetleg zabkásával, müzlikkel fogyasztok, növényi tejjel. A kását (pelyhet) előző este forrázom, komolyabb főzést nem igényel, reggelre így előnyösebb. Étkezés előtt kedvelem a csicsókasűrítményt, emeli a teltségérzést, és így kitartok egész délutánig, természetesen vízbevitel mellett. A reggeli változhat, lehet például banán- vagy áfonyaturmixos „tejbegríz”, amit teljes kiőrlésű tönkölydarából készítek magvakkal. Karoböntetet is szoktam készíteni, fontos, hogy a kásák és grízpudingok ne legyenek forrók, azaz nem frissen eszem ezeket, a rágás és a rezisztens keményítők miatt. A gyakori pépes ételek helyett a kásákat is „rághatóra” készítjük.

 

zabkása



Ebédelni délután 3-4 órakor szoktam, itt készítek egy wok zöldséget sült tofuval, vagy sült babbal, csicserivel, lencsével (ezeket előzetesen főzni kell vagy natúr konzerv), sok hagymával, esetleg lapkenyérrel fogyasztva. Nyers salátaféléket is teszek hozzá, pirítok kevés tökmagot, vagy időnként sütök diót sütőben hozzá. Kedvelem a pirított gombát tofuval és sok lilahagymával és póréhagymával, nyers zöld salátákkal. Dressingek: ezeket a wok zöldségre teszem, pl. citromos mandulaszósz, tofuszósz, paradicsomszósz stb. Turmixgéppel készülnek, előtte beáztatom a mandulát, kesut, ha krém lesz belőlük.
Kedvelem a paradicsompürét önmagában is, ezt szoktam vagy édesítve vagy sósan elkészíteni az ételek mellett, vagy külön.
Ha időben hazajutok, akkor tehát ilyesmiket készítek, ha későn érek haza, a második étkezésem Slim Flash étkezést helyettesítő turmix, kicsit „feltupírozva” gyümölccsel, vagy ízesítve. Előfordul, hogy naponta nem kétszer, hanem háromszor eszem (7 óra, 13 óra, 18 óra), ilyenkor is a harmadik étkezés helyettesítő turmix, de csak fél adag, mert nekem sok az egész mennyiség, így gazdaságosabb is. Ritkán a krémleves (vegyes zöldség, brokkoli, sütőtök stb,) estére tolódik, de jobban szeretem a második étkezéskor elfogyasztani, sült tofu, vagy hüvelyesek és salátafélék mellett. Ezek a levesek igen sűrűek.

Nyilván az itt leírtak csak általános esetek, amitől el szoktam tárni, például a forró
levegővel dolgozó burgonyasütőnkkel is szoktam zöldségeket, édesburgonyát készíteni (szinte nem kell hozzá olaj), vagy töltött, rakott ételeket is készítek hétvégére, szóval azért változatos menü szokott lenni, ha időm, erőm engedi. Ugyanakkor, egy határon túl, nem szeretek sokat lenni a konyhában, hívnak a feladatok, a sport, a találkozók, a levelek és a könyvek, szóval a „fit for purpose” hatékonysági és „célratartási” alapelvet alkalmazom.
Mindezek mellett változó módon az étrend-kiegészítők és szuperélelmiszerek, koncentrátumok is jelen vannak, rendszeres-rendszertelen modell szerint.