Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Növényi fehérje kisokos - nem csak vegánoknak

Amikor protein kerül a porondra, akkor az első kérdések között elhangzik, hogy melyik jobb a szervezetünknek, a növényi vagy az állati eredetű fehérje? Ebben a cikkben megvizsgáljuk milyen érvek és ellenérvek szólnak az egyik vagy másik oldal mellett.

Az, hogy a növényi eredetű fehérje kezd egyre nagyobb teret hódítani a piacon, valószínűleg összefüggésben lehet azzal, hogy manapság egyre többen térnek át vegetáriánus vagy vegán életmódra. Így azok, akik nem fogyasztanak húst, azok étrendjébe tökéletesen beleillenek a növényi eredetű fehérjék.

Na de miért is olyan fontos a fehérje és annak fogyasztása? Erről írunk bővebben a következő bekezdésekben.

A fehérjék fontos szerepet töltenek be szervezetünkben

Az alapvető tápanyagok mindegyikére szüksége van a szervezetünknek bizonyos mennyiségben, ezek a zsír, a szénhidrát és a fehérje. Mindegyik csoportból más az ideális mennyiség, azonban valamiért manapság azt halljuk, hogy a fehérje bevitel akkor kifejezetten fontos, ha sportolunk. Azonban ez nem teljesen így van. Sok másban is közrejátszik a protein a szervezetünkben amellett, hogy részese az izomépítésnek vagy izom megtartásnak, vagy éppen a fogyókúrában játszik fontos szerepet.

Tehát a fehérjék nemcsak az izmok szerkezeti elemei, hanem a kötőszövetek, az inak, a csontok és a haj szerkezetének részesei is. Továbbá alkotórészei a hormonoknak és enzimeknek, szerepük van az immunrendszer felépítésében. A szöveti fehérjék folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek, így a bontáskor felszabadult aminosavak nagy része visszakerül a körforgásba és fehérje épül ismét belőlük.

Emellett tudnunk kell, hogy minden fehérje aminosavakból épül fel, 1 fehérje 20 különböző aminosavból állhat.

Szervezetünknek 9 alapvető aminosavra van szüksége az optimális működéshez. Az emberi szervezetben 20-féle aminosav van (esszenciális és nem esszenciális aminosavak), azonban a szervezetünk a 9-féle esszenciálisat nem tudjaelőállítani! Így ezt a kilencet táplálkozás során kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Mennyi fehérjét kell fogyasztanunk ideális esetben?

Ez nagyon sok mindentől függ. Függ a nemtől, kortól és napi aktivitástól is, csak hogy pár szempontot említsek. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt beviteli értékek egyre csökkennek. Jelenleg a napi fehérjeminimum átlagosan 0,5 – 0,6 g/ttkg/fő/nap (ttkg=testtömeg-kilogramm) egy egészséges felnőtt ember számára. Ez a szám eltércsecsemőknél, gyermekeknél, valamint időseknél, terhes nőknél és betegeknél is.

És akkor jön a kérdés, hogy milyen táplálékkal tudjuk mindezt bevinni szervezetünkbe.

Ahogy korábban is említettem, a fehérjék két fő csoportra  oszthatók; állati és növényi eredetű fehérjeforrásokat különböztetünk meg.

Az állati fehérjéket komplett fehérje forrásoknak is nevezik, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, azonban ezeket az állati szervezet a növényi fehérjéből építi fel. A legfőbb állati fehérje források a tejtermékek; például sajt, tejsavó, tej, továbbá a tojásfehérje és a különböző állatok húsai is, marha, csirke, pulyka, hal. Azonban egyre több helyen lehet arról olvasni, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott állati eredetű fehérje káros lehet a szervezetre. Többek között amiatt is, mivel a legtöbb ilyen fehérjének nagyon magas a zsírtartalma, továbbá a tejtermékek megemésztéséhez szükséges enzimek nem találhatóak meg az emberi szervezetben. Pontosan emiatt ezeket az élelmiszereket kifejezetten nehezen dolgozza fel a szervezetünk.

A növényi fehérjék jellemzői

A növényi fehérjéket primer vagy elsődleges fehérjéknek nevezik, amelyek jelentős része önmagában nem teljes értékű, de igen könnyen azzá tehető. Legtöbbször már kétféle növényi alapanyag együttes bevitelévelével a fehérje teljes értékűvé tehető, azaz komplettálható. Komplettálást nem fontos minden étkezéssel megejteni, elég egy napon belül, így könnyebb beilleszteni az egészséges életmódba.

Mindez nem teszi alsóbbrendűvé a növényi fehérjéket, inkább kreativitásra és tudatos párosításra bátorít, emellett jóval kevesebb káros bomlástermék képződik a szervezetben belőlük.

Magas fehérje tartalommal rendelkeznek a hüvelyesek, amelyeket bátran fogyaszthatunk akár ebédre vagy vacsorára is. Ebbe a kategóriába tartozó legmagasabb fehérjetartalommal rendelkező növény a szója, az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. A tofu szója készítmény, így bátran fogyaszthatjuk azt is, mivel hasonlóan jó vitamin, rost és esszenciális zsírsav forrás, és igen egyszerű beilleszteni az egészséges étrendünkbe, mivel akár tésztával vagy körettel is könnyen és sokféleképpen elkészíthető.

A csicseriborsó is egyre elterjedtebb és hasonlóan magas fehérjetartalommal bír, mint a szója. Sokféleképpen elkészíthető, akár pirítva, szendvicskrémként vagy manapság nagyon elterjedt a hummusz is, melynek fő alkotóeleme ez a hüvelyes .

A mogyoró is hasonlóan magas fehérjetartalommal rendelkezik, azonban az allergének miatt nem mindenki fogyaszthatja. Továbbá a jótékony zsírtartalma miatt csak módjával érdemes beépíteni az étrendbe .

Nem szabad elfelejtenünk a zöldségeket sem, melyek fehérjében gazdagok. Többek között ilyen a gomba, a brokkoli, de a kelkáposzta is magas fehérjetartalommal bír, emellett a rosttartalma is magas, így még az emésztésünkre is jó hatással van.

Jobb, ha növényi fehérjét eszünk, az állati eredetű fehérjék helyett?  

A kérdésre több válasz is található, igyekeztem párat összegyűjteni, ami miatt megfontolandó áttérni a növényi fehérjeforrásokra.

Az állati fehérjének sokkal magasabb a zsírtartalma, így fogyasztásukkal leterheljük a szervezetünket. Amennyiben ezt növényire váltjuk, abban az esetben az emésztőrendszerünk kevésbé lesz kitéve nagy igénybevételnek. Ezáltal a növényi étrend, valamint a növényi fehérje fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet is. Túlzott állati fehérje fogyasztása sajnos nagyban megnöveli a test általános gyulladás szintjét, és ez lehet további betegségek melegágya. Azonban, ha növényi fehérjét fogyasztunk, jóval csökkenteni tudjuk ezt az értéket.

Növényi fehérjék, amik garantáltan a kedvenceid lesznek

Mivel egyre jobban terjed el a fehérjeporok használata, nem csak sportolók körében így egyre több félét lehet beszerezni. A növényi alapú fehérjék is egyre szélesebb választékkal rendelkeznek az üzletekben és online is. Azonban a sok fehérjepor közül nehéz eldönteni melyik is a jó minőségű és melyik tudja kiegészíteni megfelelően azegészséges életmódunkat.

Szójafehérje

Nagyon sok ellentmondásos cikket és tanulmányt lehet olvasni a szójáról, sokan azt mondják ártalmas a szervezetünkre. Azonban ettől függetlenül nagyon sok szójaalapú fehérjepor található a boltokban, különböző ízesítéssel. A támadásokat elsősorban a genetikailag módosított szójafehérjék megjelenése okozta, valamint az, hogy sajnos sokszor használnak vegyszereket a fehérje kinyerésére 

Fogyasztásuk nem ajánlott fiatalok körében, valamint nagy mennyiségben, mivel a szója gazdag fitoösztrogénben, ami káros lehet szervezetünkre, továbbá magas az allergén tartalma is, így könnyen alakulhat ki allergia a fogyasztása során.

Borsófehérje 

A hüvelyesekből készült fehérjék is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a piacon, legfőképp a borsófehérje. A borsófehérjében is megtalálható mind a 9 esszenciális aminosav, amelyet szervezetünk nem képes előállítani, így a borsófehérje fogyasztása során ezek pótolhatók. Minden korosztály számára ajánlott a fogyasztása.

Rizsfehérje 

A rizsproteint, legtöbbször barna rizsből állítják elő, és önmagában is egy értékes összetételű natúr fehérjeforrás (fehérjetartalom 84 %). Ahogy a borsófehérje, úgy a rizsfehérje is lassan felszívódó és magas rosttartalma van. Valamint, a legtöbb ember számára fogyasztható a rizsfehérje is.

A növényi fehérjék egymással kombinálva hatékony és kiegyensúlyozott aminosav-hasznosulást tesznek lehetővé. A rizsprotein is egy értékes összetételű natúr fehérjeforrás (fehérjetartalom 84 %). Emellett a kendermag- és a borsófehérje hozzáadása – eltérő aminosav-összetételük miatt – jobb minőségű fehérje-keveréket eredményezhet (fehérjetartalom 74 %). 

Az emberi szervezet igen pozitívan reagál a különböző típusú növényi fehérjék együttes alkalmazására (komplettálás). A növényi alapanyagok között a szakirodalmak a cereáliák (gabonafélék), a borsófélék és az olajos magvak keverését javasolják, például a 100%-ban növényi alapú étrendben. Ilyen értelemben a rizs-, a borsó- és a kendermag-fehérje rendkívül jó kombináció, amelyet az elmúlt évek sportolói (olimpikonok) és fogyasztói tapasztalatai is igazoltak.

Így a Blnce Proteinporok is a három „építőmester” a rizs-, a kendermag- és a borsófehérje komplettálásával születtek meg. A Blnce új generációs natúr fehérjék és ízesített mixek már hozzáadott szerves nyomelemeket is tartalmaznak (cink, réz szelén), amelyek támogatják a normál immun- és idegrendszeri működést is. A növényi fehérjék minden korosztálynak ajánlhatók. Kisgyermekek számára értékes fehérjeforrások, különös tekintettel a tej-, tojás-, mogyoró- és szójaallergiás célcsoportok számára. 

Fehérjeturmix

A BLNCE tippjei a tökéletes növényi fehérje shake-hez  

Annak ellenére, hogy a Blnce proteinek 4 ízben kaphatóak - igen, jól olvastad, megjelent a natúr, a csokis és a vaníliás mellett az epres íz is. Azonban jó tudni mivel lehet feldobni a shakeket, hogy ne unjunk rá. Szerencsére sok más természetes élelmiszerrel ötvözhetőek, hogy még változatosabb ízélményben legyen részünk.

  • Talán a legegyszerűbb az a friss, idén gyümölcsök használata, de akár fagyasztott is megteszi. Azonban, amivel soha nem tudunk mellé lőni az a banán, nemcsak ízét dobja fel a turmixnak, de az állaga is krémesebb lesz tőle. Ezt még egy kis fahéjjal tudjuk megbolondítani, a még változatosabb íz eléréshez. Bátran használjunk különféle fűszereket, mint például vanília vagy akár kardamont is. Ha további inspirációra vágysz kattints ide a receptekért.
  • A Blnce protein porok úgy lettek kialakítva, hogy akár víz hozzáadásával is jó ízt tudunk elérni. Azonban, ha kicsit tartalmasabb turmixra vágyunk, akkor bármelyik növényi tejjel nagyon finom és laktató eredmény tudunk elérni. Ha pedig valami nagyon extrára vágyunk, akkor adjunk ízesített növényi tejet a Blnce fehérjeporhoz. 
  • A turmixok elkészítése nem igényel sok hozzávalót és gépet sem. Érdemes lehet egy kis turmixgépet beszerezni amennyiben gyümölcsöt akarunk hozzáadni a turmixunkhoz. Amennyiben nem adunk hozzá extra hozzávalókat abban az esetben kézi shakerben is nagyon jól elegyedik a por a folyadékkal.

Manapság nem kell vegánnak vagy vegetáriánusnak lennünk ahhoz, hogy a növényi fehérjék fogyasztása mellett döntsünk. Egyre jobban bizonyított, hogy a kizárólag állati fehérjék fogyasztása nem tesz jót a szervezetnek, így érdemes beiktatni pár napot, amikor csak növényi eredetű fehérjét fogyasztunk, megelőzve ezzel az esetleges panaszokat, betegségeket.

A webshopban találtok információt a Blnce protein porokról is, amelyek nagyban támogatják, változatossá teszik az egészséges étrendet. Amennyiben nem kívánod már a shake-t vagy nincs időd összedobni, abban az esetben jó megoldások lehetnek a Blnce protein szeletek is.