Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Értékes fehérje források, ha már unod a csirkemellet

Amikor életmódváltásba vágunk bele, akkor az étkezéssel kapcsolatban sok mindent lehet olvasni; egyél sok fehérjét ne egyél szénhidrátot és kerüld a zsírokat. Na de miért fogyasszunk fehérjét, milyen forrásból és mekkora mennyiségben? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

A felsorolt három tápanyag mindegyikére természetesen szükségünk van bizonyos mennyiségben, egyiket sem szabad elhanyagolni. Mindegyik alapvető tápanyagból különböző az ideális mennyiség. Sokan azt gondolják, hogy fehérjefogyasztásra csak sportoláskor van szükségünk, azonban ez nem teljesen igaz. A fogyókúrát is nagyban tudja segíteni, továbbá támogatja az izomépítést és az izomtömeg megtartását is. 

Ezért ajánlott ismerned a fehérjéket

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor az emberi test vízből és fehérjékből áll, azonban tudjuk, hogy ennél kicsit bonyolultabb a dolog. Azonban szemlélteti a kijelentés, hogy mindkettő nagyon fontos a szervezetünknek, és kihatással van közérzetünkre, immunrendszerünkre, csontjainkra, izmainkra és sok minden másra is. Ezáltal a hiánya is problémákat tud okozni.

A fehérjék 20 különböző aminosavakból épülnek fel szervezetünkben. Azonban a 20 aminosavból 9-et szervezetünk nem képes előállítani, így ezeket étellel, étkezés során kell pótolnunk, bevinni a szervezetünkbe. Őket nevezzük esszenciálisnak.

Egyre elterjedtebbek a fehérje diéták, ezek során magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása van előírva, így csökkentjük a szénhidrát és a zsír bevitelt, azonban fontos, hogy konzultáljunk az étrend összeállításáról egy szakemberrel. Többek között azért, mivel, ha nem megfelelő mennyiségben, azaz túl sokat fogyasztunk akkor az ellenkezőjét fogjuk elérni, tehát nem a fogyást fogja segíteni, hanem súlygyarapodást okozhat.

A legnagyobb tévhit a fehérjefogyasztással kapcsolatban talán az, hogy ha valaki túl sokat fogyaszt belőlük, akár étrendkiegészítőként, akkor hatalmas izmai lesznek. Azonban ez nem így van, mivel ahhoz egy kicsit több kell, mint sok fehérjét fogyasztani.

A fehérjéket két nagy csoportra oszthatjuk, növényi és állati eredetűre. Általában a legtöbb embernek a csirkemell magas fehérje tartalma szokott eszébe jutni, de a halakban, tojásban, valamint a tengeri herkentyűkben is hasonlóan magas a fehérje tartalom. Valamint érdemes megemlíteni a növényi fehérjéket, például egy-egy zöldségnek is magas a protein tartalma, azonban jóval alacsonyabb a zsírtartalma, mint az állati eredetűeknek. És igen, aki növényi alapú étrendet fogyaszt az is tud megfelelő mennyiségű fehérjét bevinni, azonban egy kicsit kreatívabbnak kell lenni hozzá.

Miért és mennyi fehérjére van szükséged?

Talán az egyik legvitatottabb kérdés a témában, és nincs rá helyes válasz, mivel ez mindenkinél változó és nagyon sok tényezőtől függ. Többek között függ a nemtől, kortól, súlytól és napi aktivitástól is, csak hogy pár szempontot említsek. Továbbá azt is fontos tudni, hogy mi a cél, súlyvesztés vagy súlygyarapodás.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt beviteli értékek egyre csökkennek. Jelenleg a napi fehérjeminimum átlagosan 0,5 – 0,6 g/ttkg/fő/nap (ttkg=testtömeg-kilogramm) egy egészséges felnőtt ember számára. Ez a szám eltér csecsemőknél, gyermekeknél, valamint időseknél, terhes nőknél és betegeknél is. 

Abban az esetben, ha valaki nagyon fokozott fizikai munkát végez, vagy sokat sportol érdemes megemelni a fehérjebevitelt, ilyenkor akár igénybe vehetjük a fehérjeporokat is, mivel így gyorsan tudjuk a bevitelt megtenni.

Ahogy korábban említettem már a túlzott fehérjefogyasztás sem kedvező, mivel hízáshoz vezethet, dehidratáltságot okozhat, valamint fáradékonyságot is. Emellett a keringési rendszer működését is hátrányosan befolyásolja. Tehát érdemes kicsit utána olvasni vagy kikérni szakember véleményét abban az esetben, ha okos étkezésre szeretnénk áttérni.

Sok helyen lehetett olvasni, hogy egyszerre csak egy adott mennyiségű fehérjét tud megemészteni a szervezetünk, természetesen ez nem igaz, azonban nem ajánlott étkezésenként 30g fehérjénél többet bevinni, mivel ez a mennyiség az, amivel emésztőrendszerünk is könnyen elbánik.

Növényi fehérjeforrás

3 ínycsiklandó fehérjeforrás

Ha már tényleg unod azt, hogy csak csirkét eszel, mert annak a legmagasabb a proteintartalma vagy növényi étrendet követsz és szeretnéd elérni a kitűzött napi fehérje beviteledet, akkor most olvashatsz pár fehérjeforrást, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk és egészségesek is.

Lencse

Sokaknak meglepő, de 10 dkg lencsében kb 4 g fehérje található. A lencsének magas a rost tartalma és folátban is gazdag, ami segít megelőzni a depressziós megbetegedéseket és elkerülni az álmatlanságot. Továbbá, amennyiben megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, elősegíti a zsírégetés folyamatát.

Nagyon egyszerű egytál lencse étel ebédre (vagy akár vacsorára is)

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej hagyma felkockázva
  • 2 nagy sárgarépa felkarikázva
  • 1 kisebb szál fehér répa felkarikázva
  • 20 dkg vörös lencse megmosva
  • 2 gerezd préselt fokhagyma
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál só 

Elkészítés: A felkockázott hagymát pároljuk meg 3 dl vízben, adjuk hozzá a többi hozzávalót is és öntsük fel 1 liternyi vízzel és főzzük puhára az egész ragut.

Szójabab és tofu

Nem véltelenül találunk nagyon sok szója alapú fehérjeport a boltok polcán, mivel megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat, amire szervezetünknek szüksége van. Emellett rostban is gazdag, és a szójafehérje csökkentheti a koleszterinszintet. Mint tudjuk, a tofu alapja a szója, melynek hasonlóan magas a fehérje tartalma 5 dkg tofuban 11 g fehérje található. Emellett azoknak, aki kerülik a húst ez remek „húspótló”, és magas a B- és az E-vitamin tartalma, továbbá kalciumban és magnéziumban is gazdag.

Tofu kőrözött

Hozzávalók:

  • 15 dkg natúr tofu
  • 3 ek kesudió
  • 0,8 dl víz
  • 1 ek napraforgóolaj
  • 1 kk só
  • ¾ tk köménymag
  • 1,5 tk pirospaprika
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1 tk citromlé

A kesudiót, az olajat és a tofu felét mixeljük krémes állagúra a 0,8 dl vízzel. Ebbe a krémes állagú masszába tegyük bele a sót, a pirospaprikát és az egész köménymagot, majd mixeljük tovább. A citromlevet is beletesszük. A tofu másik felét villával összetörjük, beletesszük az apróra vágott hagymát és a tejfölt. Pirítós kenyérrel és zöldséggel tálaljuk.

Csicseriborsó

Magas fehérje tartalma miatt sportolóknak előszeretettel ajánlják a fogyasztását. Egy adag csicseriborsóban (6dkg) 8 g fehérjét tartalmaz. Továbbá jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére, mivel magas a pektin tartalma, és hosszú teltségérzetet biztosít. A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Manapság egyre többen illesztik be ezt az alapanyagot az étrendjükbe, és egyre jobban elterjed a fogyasztása is különböző formában. A csicseriborsóból készített hummusz és a falafel manapság egyre több helyen elérhető és nagyon nagy népszerűségnek örvend nem csak a növényi étrendet követők között.

Csicseriborsó fasírt

Hozzávalók:

  • ¾ csésze száraz csicseriborsót beáztatunk 1,5 liter vízbe éjszakára. Az áztatólevet
  • leöntjük, majd feltesszük 1,5 l vízben főni. Az első főzőlevet leöntjük.
  • 1,5 l friss vízben újra feltesszük főni
  • 1-2 babérlevéllel
  • 4-5 szem darált borókabogyóval
  • 1 mk tengeri vagy jódozott sóval
  • Az elfővő vizet mindig pótoljuk.
  • Két csésze főtt csicseriborsót húsdarálón ledaráljuk
  • 2 csésze főtt barnarizs
  • 1 cs teljes kiőrlésű búzából sült kenyérből készült zsemlemorzsa
  • ½ csésze apróra vágott vöröshagyma
  • ½ cs szárított bazsalikom
  • 1 ek oregano

Előkészítés:

Teflon edényben felhevítünk fél csésze paradicsompürét,

amit kevés vízzel hígítunk.

  • 2 ek szójaszószt
  • 2 ek petrezselyemzöldet belekeverünk. 

Elkészítése: A főtt, darált csicseriborsót összekeverem a barnarizzsel, zsemlemorzsával, apróra vágott vöröshagymával, bazsalikommal, oreganoval, paradicsompürével, szójaszósszal, petrezselyemzölddel. Fasírozottnak 1-2 ek –nyiból lapos korongokat formázunk belőle. Olajozott tepsibe rakjuk, kevés olajat öntünk alá és rá. Közepes hőfokon, előmelegített sütőben megsütjük.

A fehérjeporok és shake-k, mint fehérjeforrás 

Amennyiben nem tudjuk táplálékkal bejuttatni szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű fehérjét, abban az esetben érdemes proteinport beiktatni az étrendünkbe. Jelenleg a piacon elég sokféle és fajta proteinpor megtalálható, de sajnos nem mindegyik nyújtja azt, amire a fogyasztónak szüksége van. Ráadásul kutatások szerint a nem megfelelő minőségű porok felfújódást, valamint pattanásokat okozhatnak, továbbá a túlzott állati eredetű protein porok fogyasztása is. Ezért több nemzetközi forrás is növényi fehérjéket javasol.

Az új generációs Blnce növényi proteinek válogatott nyersanyagokból, kíméletes, vegyszerek, kémiai anyagok alkalmazása nélkül készülnek. Gluténmentesek, nem allergizáló hatásúak (hipoallergének), egyszerűbb fehérjeszerkezettel rendelkező növények felhasználásával készülő, jól oldódó natúr vagy ízesített poralakú termékek. 

Rendszeresen fogyasztása nem okozhat problémát, valamint a natúr és ízesített változatok nem csak finomak, de nagyon sokféleképpen felhasználhatóak. A Blnce fehérje akár sima shake-ként is fogyasztható, mivel nincs műanyag íze, mint sajnos nagyon sok másik proteinnek. Továbbá, megjelent a natúr, a vaníliás és a csokis íz mellett a Blnce fehérje por epres ízesítésben is.

A Blnce fehérjék a magas minőségű összetevők miatt tehát jótékonyan hatnak a szervezetre, valamint elősegítheti a fogyást, valamint az izomtömeg fenntartását.

Ahhoz, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű proteint fogyasszunk nem csak csirkét kell ennünk mindennap, mivel hamar rá fogunk unni az ízére. Abban az esetben pedig, ha nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, akkor is van megoldás a helyes étrenddel való fehérje bevitelre. Nagyon egyszerűen helyettesíthetjük sovány húsokkal is amelyeknek magas a fehérjetartalma, de különböző zöldségekkel is ugyanazt a hatást érhetjük el.