Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Immunrendszer erősítő táplálékaink

Az immunrendszer szervezetünk védekező mechanizmusa, egy bonyolult rendszer mely magába foglal sejteket, szöveteket és szerveket is, amelyek egy esetleges fertőzés esetén a védekezésben fontos szerepet játszanak.

Az immunrendszer fontossága és megerősítése leginkább télen kap hangsúlyt, azonban a többi évszakok során sem szabad megfeledkeznünk róla. Főleg most, ebben a pandémiás időszakban különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk rá.

De miért is fontos az immunrendszer és annakmegvédése? Erre fogunk kitérni cikkünkben, valamint arra, hogy hogyan lehet a legmegfelelőbben megerősíteni.

 

A csodálatos immunrendszer 

Sokat hallani mostanság az immunitás szót, főleg a pandémia miatt. Azonban, hogy mit is jelent ez a szó és mit foglal magába, milyen fajtái vannak, azt már bonyolultabb megválaszolni.

Az immunitás védelemet jelent a szervezetben megjelenő olyan idegen kórokozókkal, mérgekkel szemben, amelyek ártalmasak lehetnek a test működésére, létfenntartására. Kétféle immunitást különböztetünk meg. Az egyik a nem specifikus, amely vele született immunválasz különböző kórokozókra, a másik pedig a specifikus, azaz a szerzett immunitást foglalja magába. Az előbbi embrió korban alakul ki, utóbbit pedig születés után szerezzük meg, természetes vagy mesterséges módon.

Az immunrendszer tagjai 

Sokan nem is tudjuk, mik az immunrendszer főszereplői, alkotóelemei, csak azt, hogy nagyon fontos szerepet látnak el. Az immunrendszer fontos sejtes alkotóelemei például a fehérvérsejtek, ezeket leukocitáknak is nevezik. Az emberi szervezetben többek között a vénákban, artériákban és párhuzamos nyirokerekben találhatóak meg, tehát tulajdonképpen mindenhol jelen vannak. Legfőbb szerepük az, hogy „járőrözzenek” az erekben, és keressék a kórokozókat. Abban az esetben, ha találnak, akkor elkezdenek szaporodni, és jelzik ezt más sejttípusoknak is, hogy hasonlóan cselekedjenek.

Fehérvérsejtjeinket a test különböző helyein, limfoid szervekben tároljuk, például a csecsemőmirigyben, amely a tüdő és a nyak alatti mirigy. Továbbá a lép, a csontvelő és a nyirokcsomók is hasonló feladatot látnak el.

A fehérvérsejteket két nagy csoportra oszthatjuk, az egyik csoport az olyan sejteket tartalmazza, amelyek körülveszik és bekebelezik a kórokozókat, majd le is bontják őket. A másik csoportban levő sejtek pedig azok a limfociták, amelyek segítik a szervezetet abban, hogy emlékezzen a korábbi támadókra, és felismerje őket, ha ismét támadnak, így tud védekezni ellenük. Ezt a “megismerést” hivatottak ellátni az oltások is, ami a szerzett immunitás egy fajtája.

A lép és a nyirokcsomó fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, mivel ezeken a helyeken tudnak „találkozni” az immunsejtek, információt cserélni, továbbá itt jönnek létre az antitestek és azok a sejtek, amelyek elpusztítják a szervezetben a sérült sejteket és segítenek figyelmeztetni a többi leukocitát (fehérvérsejteket) is. Ezt az ölő sejtet T-limfocitának hívják.

Nem meglepő, ha azt mondom, hogy ezt a bonyolult rendszert befolyásolni lehet az étkezésünkkel. Étkezés során a bélrendszer az, ahol a legnagyobb felületen érintkezünk a külvilággal, mivel itt szívódnak fel a vérbe az elfogyasztott ételek értékes alkotóelemei. Továbbá, pontosan amiatt, mert ez a szervezet egyik legnagyobb védelmi vonala: itt a bélfalban helyezkedik el az immunsejtek majdnem 80%-a.

A bélben találhatóak a hasznos bélbaktériumok, azaz a bélflóránk is, melyek hasonlóan fontos szereppel rendelkeznek. A probiotikumok amelyek a bél természetes, élő mikroorganizmusai és ezek segítenek megőrizni, valamint helyreállítani bélflóránk egészségét és ezzel befolyásolják immunrendszerünk megfelelő működését is.

Mitől gyengül az immunrendszerünk? 

Ahogy említettem, az elfogyasztott táplálékkal is befolyásolni tudjuk az immunrendszerünk működését, azonban emellett még sok más tényező is tudja javítani vagy gyengíteni immunrendszerünket.

A helyes, rostgazdag (prebiotikumok) étrend rendkívül sokat tud számítani, valamint a zöldség és gyümölcsfogyasztás is nagyban befolyásolja a testben termelődő fehérvérsejtek számát. A friss termékek nem csak A-, C- és E-vitaminban gazdagok, de magas a cink tartalmuk, valamint egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre szüksége van egy egészséges embernek. Továbbá az sem segít ha túlságosan magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, mivel az olajok és zsírok gátolhatják a kórokozók ellen harcoló fehérvérsejteket.

Amennyiben étkezésünk során nem tudunk megfelelő mennyiségű vitamint elfogyasztani, érdemes külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítanunk azokat.

Az alkoholfogyasztás sem hat jól a szervezetünkre, mivel a sok alkohol lassítja a szervezet baktériumok elleni küzdelmét, így csökkenti szervezetünk ellenállóképességét. Hasonlóan hat a cigaretta is szervezetünkre, amely szűkíti is az ereket, és ezáltal rontja a keringési rendszer hatékonyságát.

A mozgás hiányában és a nem megfelelő étkezés során kialakuló túlsúly is nagyban befolyásolja a szervezet ellenállóképességét, így fogékonyabbá teheti a testünket a fertőzésekre. A túlsúly során a testben olyan hormonok szaporodnak fel, amelyek az immunrendszer gyulladásos válaszát aktiválják, így leterhelik azt. Emiatt sokkal nagyobb a kockázata a különböző súlyos betegségek például szív-és érrendszeri, fertőző betegségek, vagy daganat és diabétesz kialakulásának.

A stressz is nagyban befolyásolhatja immunrendszerünk működését, mivel az aggodalom és folyamatos nyugtalanság további problémához vezethez, amely csökkenteni fogja szervezetünk immunválaszát a kártékony baktériumok ellen.

 

A legjobb immunrendszer erősítők

Immunrendszerünk leterheltségét van, hogy külső támogatással kell megerősítenünk, ahhoz, hogy megfelelően ellenálló legyen a különböző fertőzések és betegségek ellen. Azonban mindezt módjával szabad csak tenni, nem szabad túlterhelni a szervezetünket.

  • Az egyik legjobb immunerősítő a testmozgás. Rendszeres mozgás következtében a fehérvérsejtek, amelyek segítik az immunitást gyorsabban keringenek a véráramban, így elősegítik a gyorsabb immunválaszt ártalmas baktériumok megjelenése esetén. Emellett a testmozgás gátolja a stresszhez köthető hormonok létrejöttét is. Azonban a túlzott mennyiségű testmozgással túlságosan leterhelhetjük szervezetünket, és az ellenkezőt érhetjük el.
  • A megfelelő folyadék bevitelével is javítani tudjuk az immunrendszerünket, mivel segíti az anyagcserét, így biztosítja, hogy a kórokozók mihamarabb távozzanak testünkből.
  • Ahogy korábban említettem a friss zöldségek és gyümölcsök is kedvező hatással lehetnek szervezetünkre, mivel magas vitamin tartalmuk segítheti immunrendszerünk ellenállóképességét. Ezért fontos, hogy mindig az idényhez megfelelő gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, és ne csak főtt, vagy sült formában, hanem nyersen is.
  • Továbbá a magas szelén és cink tartalmú ételeket fogyasszuk bátran, mivel ezek segítik az immunrendszer működését különleges antioxidáns hatásuk miatt. Amennyiben fogasztunk állati eredetű ételeket, abban az esetben marha, sertés és szárnyas húsok fogyasztásával tudjuk ezeket szervezetünkbe juttatni, továbbá tejtermékek és belsőségek fogyasztásával. Amennyiben csak növényi eredetű ételeket fogyasztunk, abban az esetben a cékla, brokkoli, hagyma, búzacsíra és lenmag fogyasztása nagyban ajánlott. Reggelire tökéletes a Blnce lenmag crunchy, mivel magas az omega 3 tartalma.
  • Rengeteg gyógynövény készítmény elérhető mind kapszula, mind gyógytea formájában is, ezek mind hasznosan hatnak szervezetünkre. Például a bodza virága és bogyója is kulcsfontosságú az immunrendszer megerősítéséhez, az echinacea is hasonló hatásokkal rendelkezik, több kutatás során kiderült, hogy stimulálja az immunrendszert, különösen akut felső légúti fertőzések esetén.
  • Amennyiben bélbolyhaink szorulnak segítségre vagy felborul a bélflóra egyensúly, abban az esetben a probiotikumok fogyasztása javasolt, mivel így helyre tudjuk állítani a hasznos baktériumok mennyiségét, valamint segíti a vastagbél méregtelenítését ezáltal erősíti immunrendszerünk működését is. A Blnce megalkotta a Pro15 probiotikumot, melynek fogyasztása ajánlott ilyen esetben, vagy ha antibiotikumos kezelésen estünk át.
  • A gyömbérről úgy gondolják, hogy segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását. A gyömbér fogyasztható teaként, reszelve egy kis mézzel vagy akár shot-ot is készíthetünk belőle, így rendszeres fogyasztása során erősíthetjük testünk ellenállóképességét.

A Blnce kutatócsoport megalkotta az Immunshake terméket, amellyel legalább öt oldalról megtámogatjuk a szervezet védelmi bázisait. Rendszeres használatával hatékonyan helyettesíthetők az egyéb, gyakran nem olcsó vitamin- és ásványi anyag-kapszulák és egyéb termékek, hiszen e fejlesztésben egy helyen megvan a számos fontos védőanyag. Most az áfonyás íz mellett megjelent csokis narancsos ízben is. A formula nem változott, azonban most már új ízben is kapható.

Talán, amivel a legjobban tudjuk befolyásolni immunrendszerünk ellenállóképességét az nem más, mint a helyes életmód követése. Kiegyensúlyozott, stresszmentes életmód során immunrendszerünknek kisebb eséllyel, vagy nem kell küzdeni a különböző kórokozókkal, amik azért támadják szervezetünket, mert felborul a belső rend. Valamint a helyes étkezés, amit már többször említettem, döntő szerepet játszhat egészségünkben és szervezetünk küzdőképességében.

Tehát nagyon fontos odafigyelni, hogy életvitelünk megfelelő minőségű legyen, mivel immunrendszerünknek nagyon fontos szerepet tölt be annak érdekében, hogy le tudjuk küzdeni a különböző vírusokat, baktériumokat, amelyek szervezetünkbe kerülnek. Amennyiben külső támogatásra, erősítésre szorul testünk, ezt többféleképpen tudjuk megtenni, azonban fontos, hogy semmiképp ne hanyagoljuk el.