Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

MIT (T)EHETEK HAJHULLÁS ELLEN? - A "HAJVÉDŐ" ÉTKEZÉSRŐL, AZ ÚJABB KUTATÁSOK ALAPJÁN

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

Nagy és szerteágazó témáról van szó, e cikk keretén belül nyilván a nem orvosi és dietetikai jellegű, azaz nem a klinikumot érintő vonatkozásokkal foglalkozunk.
Létezik egy természetes, általános és kvázi normálisnak nevezhető hajvesztés, az életkor előrehaladtával, mégis ritka, hogy valaki fokozatosan és kiszámítható módon veszíti el a hajszálait.

 

Érzékeny terület

Megfigyelhető, hogy vannak olyan életszakaszok (hölgyeknél havonta ismétlődő periódusok), amikor másképp működnek a hajhagymák, és a fésűben vagy a hajkefében szinte hajcsomót találunk, máskor kevésbé, ez is mutatja a soktényezős (multikauzális) jelleget.

A hajszálak lazán kötődnek a hajhagymához, ha akarunk kézzel ki is húzhatunk egy hajszálat, ezért a haj az egyik legérzékenyebb terület, ami reagál egy külső vagy belső változásra, hiányállapotra, emellett szintén szenzitív rendszerek a bőrszövet és a nyálkahártyák (bél, felső légutak, urológiai és nemi szervek).

Szintén egy külön szakma a hajdiagnosztika, ahol felmérik a hajkorona státuszát és különböző módszerekkel megpróbálják segíteni az egyensúly, a fejbőr és a hajkorona egészségének helyreállását.

Itt érdemes leírni, hogy az alopecia nevű problémáról - foltokban való hajvesztés, ez érintheti a szemöldököt, stb. is - e cikkben nem írunk, emögött hormonális (pajzsmirigy, stresszhormonok), autoimmun betegségek, gyógyszerhatások, belső gyulladások, genetikai tényezők lehetnek, így e terület orvosi kérdés, mégis a stressz és az étrend (általában az életmód) befolyásoló szerepe kiemelkedő lehet az alopecia eseteiben is. Mi tehát maradunk az étrendi kérdéseknél, egy határig
ezzel is nagyban segíthetünk, rendszerszerű bevitel esetén.

 

A hajkefe, mint az aggodalmak egyik „forrása”

Főleg nőknél kifejezett aggodalmat szülhet, ha észlelik időnként a hajuk „csomókban” való kihullását, illetve a hajkorona látható ritkulását, a fésülködés egyfajta stresszforrássá válik és kissé félve néznek rá a hajkefében maradt hajszálakra. Ha napi 60-80 hajszálnál többet veszítünk, hajhullásról, hajvesztésről van szó.

„Szedjél vasat és B-komplexet” - szól a tanács és ennek nagyon is van alapja. E cikkben is fogunk javasolni néhány fontosabb anyagot, általánosan az életmód és az étrendi-kiegészítők (illetve az azokban lévő egyedi, hajtámogató hatóanyagok) együttesen tudják megválaszolni ezt a kérdést.

Az étrenden belül a B-vitaminok és a nyomelemek a kulcsanyagok, emellett a kovasav és a hialuronsav. A vas mellé persze adjuk a C-vitamint, együtt jól szívódnak (szinergikus hatás), ugyanakkor a vaskészítmények állandó szedése önállóan nem feltétlenül előnyös, főleg fertőzéses időszakban vagy daganatok esetén (a kórokozókat szaporítja, a ráksejteknek is alkalmas tápanyag).

 

hairbrush with hair in it

Kulcstényező a H-vitamin, más néven biotin

A haj- és körmerősítő készítmények főként B-vitaminokat, nyomelemeket hordoznak, illetve javasolt még a szilícium, azaz a természetes kovasav. Nyilván aminosavak is szükségesek, ezeket a kiegyensúlyozott étrend fedezi, illetve a fehérjeturmixok a haj és köröm védelmét is támogathatják.

A B-komplextől és B12-vitamintól a hölgyek egy része tart, mivel szedésük az étvágy és a testtömeg növekedésével járhat, ám ez csak finomított, rostszegény étkezés mellett jellemző. Ezt az is bizonyítja, hogy a B-vitaminok természetes, rostban gazdag forrásai nem viselkednek így, sőt ellenkezőleg: súlybeállítók, nem hizlalnak, például az élesztők, a maglisztek, a csíralisztek és a teljes gabonák. Ezek tele vannak értékes anyagokkal, B-vitaminokkal, ám segítik a teltségérzés fenntartását.

A B-vitaminok családban „élnek” és csapatban dolgoznak, ám a szakma kiemeli a biotint, más néven a B7- vagy H-vitamint. A biotin vállvetve munkálkodik a niacinnal, a folsavval, a B12-vitaminnal a haj és köröm védelmében, valamint az E- és az A-vitaminnal (béta-karotinnal) a szervezet egyéb területein is.

A bélflóra termel biotint, ám igen kevés szívódik fel belőle, mivel későn képződik, itt is tehát a bélben keresendő az egyik ok: nincs biotintermelő „korai flóra”. Itt jegyzendő meg, hogy ez a bélrendszeri problémák egyik komoly oka is, ezért fontos cél a hasznos bélflóra „korábbra visszahelyezése”, a vékonybél középső és végső szakasza felé, ahogy ez régen is volt és ma is jellemző az ún. természeti népeknél.

Sok betegségtől megmenekülnénk, ha a hasznos, jótékony tejsavbaktériumok már a vékonybél végső traktusban jelen volnának és az általuk termelt védőanyagok, B-vitaminok kifejtenék a hatásukat. Sok érték már későn termelődik, ez persze a vastagbélnek jó, de már felszívódni csak kevés tud ezen a felületen.

A biotin egy kéntartalmú vitamin, koenzim, antioxidáns. A tojásfehérje gyakori fogyasztása például biotinhiányt okozhat, mivel az avidin (a tojás glikoproteinje) nem felszívódó komplexet képez a biotinnal (a tojássárgája esetében más a helyzet, az bővelkedik biotinban és fel is szívódik). A lakosság biotinbevitele általában kielégítő, vagyis nem alakul ki látható hiány, de a hajvédelemhez érdemes kifejezetten biotinban gazdag étkezést folytatni, illetve külön adagolni.

Aki átáll teljes növényi étkezésre, hamar tapasztalhatja a hajkorona megújulását, ennek oka a biotin és emellett számtalan egyéb vitamin, nyomelem bevitele és a hajhagymákhoz, eljutása. Szoptatós anyáknál ez még hangsúlyosabb és mondani sem kell, hogy korunk sok esetben hiányos, üres élelmiszerei a gyerekek egészségét sem szolgálja.

Igen gazdag biotinban a sütő- és sörélesztő, a lencse, a bab- és a borsófélék, a teljes gabonák (itt majd külön említjük a kölest és vadkölest), a zöld levelek (kiemelten fejes saláta és spenót), a banán, a bogyósok (ribiszke, szeder, áfonya), a lenmag, a dió, a tökmag, a szezámmag, a mogyoró (földi és török) és a mák.

Az olajos magvak anyagai kevésbé szívódnak fel nyersen adva, ezért áztatjuk, turmixoljuk, felfőzzük ezeket (mák-, mogyoró, és diókrém), vagy szárazon pirítjuk, sütjük (biotin kevésbé sérül). A húsban és lédús gyümölcsökben kevés a biotin, a zöldségfélék közepes mértékben tartalmazzák.

 

nuts

A haj állapotát meghatározó három tényező

A haj állapota alapvetően három tényezőtől függ: belső tápanyag-ellátottságtól, a hajhagymák vérellátásától és a fejbőr helyi állapotától (száraz bőr, mikrobák stb.).

Nyilván a vegyszeres külső hatások is jelen lehetnek (pl.: hajfestés). Van, aki külsőleges vérkeringés-javítókat is kipróbál, nyilván a reklámokból is ismert a csalánkivonatos vagy koffeintartalmú és egyéb samponok, illetve nem véletlen, hogy cellulit esetén is chili-kivonatot alkalmaznak, javítja a bőr- és kötőszöveti keringést. Persze találkozik az ember házi készítményekkel, tormalétől a hagymateáig, és még nem is beszéltünk a fejbőr masszírozásáról.

Az állati fehérjék és zsírok tömíthetik a hajhoz vezető keskeny utakat (aterogén hatás) és a mirigyrendszer működése módosul, a tehéntej, sajt külön említhető, mint hátrányos elemek, és szerepet kaphatnak rejtett étel-intoleranciák is.

A színes növények, értágító anyagok (antocianidinek, OPC-k - gyümölcsmag-lisztek, szőlőmag- és homoktövismagolaj, polifenolok, hagymafélék) segítik a hajhagymákhoz tápanyagot juttató erek munkáját. A növényi fehérjék előnyösek (érvédő tulajdonság), itt a rizs- és a kendermagfehérje emelhető ki. A diófélék fehérjéi e téren előnyösek: préselt dióliszt, tökmagliszt, szezámliszt, mandulaliszt, mogyoróliszt (pörkölt földi is).

A BLNCE fejlesztői munkában a Regeneráló kapszulában lévő arginin, citrullin, nyomelemek és fenyőkéregkivonatból származó proantocianidinek támogatóak lehetnek a haj keringésére nézve is.

A nyomelemek között a cink, a réz, a szelén előnyösek, konkrétan a hajra nézve, a 432/2012 EU rendelet szerint a cink, a réz és a szelén: „hozzájárul a haj normál állapotának fenntartásához”. Ez akkor jelölhető egy élelmiszernél, ha a napi szükséglet legalább 15%-át (forrás) hordozza a jelzett nyomelemekből, de még jobb, ha a 30%-át (gazdag).

A szelént a kutatócsoportunk (blnce.hu) egy külön innováció keretében készült „élesztőben szervesen kötött szelén” formájában alkalmazza, ami igen nagy kincsnek számít, mivel szelén-metionin jól felszívódó kötés jön létre.

 

girls with long hair

A szerves nyomelemeket hozzáadjuk a vegán shake-alapokhoz (Slim Flash, Immunshake, Beautyshake, Seniorshake, Anti-stessz shake, Rostshake) és a Lenmag crunchy-hoz, ez utóbbi kiemelten jó hajvédőnek számít a szakmában.

Az állatorvosi gyakorlatban figyelték meg, hogy a lenmagpellet milyen jó hatással van a versenylovak sörényére és szőrzetére, szép fényessé válnak. A lenmagpellet ilyen téren régóta a versenylovak szépségének a titka, és közismerten az ezzel táplált állatok húsa, zsírja omega-3 zsírsavakban gazdagabb lesz, ám nem alkalmazzák, „halíze” miatt, inkább csak kutatási téma
maradt. Később a macskatápokba is beletették, jó eredményekkel, majd – hogy ez lenni szokott – bekerült a humán étrendbe a jó minőségű, emberi fogyasztásra alkalmas, bevizsgált lenmag.

Az emberi szervezetben is átalakítja a zsírszövetek szerkezetét, hozzájárulhat a normál koleszterinszint fenntartásához.

A kutatómunkánkban csíráztatott és probiotikus törzsekkel tejsavasan erjesztett bio lenmaggal dolgozunk, amelyet élesztőben kötött szelénnek, emellett cinkkel és rézzel dúsítunk és külön adagonként 1 milliárd probiotikus sejtet kapnak. Az ilyen ún. szuperlenmag hatása ismert a haj és a körömvédelem terén.

A gyártás során a bio lenmagot a szakmai csapatunk tehát csíráztatja és fermentálja, majd kevés bio almasziruppal ropogóssá alakítja, ezzel a technológiával a hajvédő hatása javítható, elbomlanak a nyálkaanyagok és sok B-vitamin képződik, a biotinnal és a B1-vitaminnal (tiaminnal) az élen.


Javasolt otthoni megoldások

Elsősorban érdemes otthon elkezdeni a változtatást. A müzli, granolák hasznosak, ezekhez javasolt értékes magliszteket, őrleményeket adagolni, egyeseket akár főzni, másokat nyersen tenni a kész kásákhoz, ételekhez.

Egy javasolt és bevált házi keverék (csak tipp): sörélesztőpehely, lenmagliszt, kendermagliszt, dióliszt és vadkölesliszt.

A köles (aranyköles) rendszeres adása is segít, a hajdina, az amaránt, a quinoa és a cirok mellett. Persze, ezek elkészítését tanulni kell, ízvilágukat pedig szokni, de megéri a befektetett idő és energia.

 

Szintén kiemelt hazai innováció: Beautyshake 5in1 hialuronsavval vagy aranyköles-kivonattal

Többször írtunk a biotint is termelő ún. korai bélflóra jelentőségéről, mivel így tudnak jobban felszívódni a hajvédő és hajtápláló anyagok, emellett a nyomelemek ionizálódnak a tejsavbaktériumok révén (a vas is).

A kutatói kör (blnce.hu) a Beautyshake 5in1 formulát fejlesztette különösen e célból, jó eredményeink vannak a készítménnyel, hazai tudományos modellanyagnak számít (azaz még ilyen összetételben és technológiával nem gyártották sehol).

A Beautyshake 5in1 főbb összetevői: csíráztatott és fermentált sárga lenmag lisztje, csíráztatott és fermentált köles lisztje, csíráztatott zab lisztje, csíráztatott barna rizs lisztje, liofilizált gyümölcsporok, 0,4% hialuronsav (gránátalmás) vagy 0,4% aranyköles-kivonat (trópusi), édesítőszer: steviol-glikozidok, szelénnel dúsított élesztő (inaktivált forma), cink, aszkorbinsav, Probiotikus kultúrák (Lactobacillus bulgaricus, Lb. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bf. infantis, Bf. longum, Bf. breve, Bf. adolescentis, Streptococcus thermophilus), réz.

Egy adag termék (25 g) 1x10 9 (1 milliárd) CFU élő csíraszámú élő sejtet hordoz (CFU: telepképző egység).

Látható a készítmény probiotikus sejtekkel való gazdagsága, amely az említett biotintermelést támogathatja, egyéb hasznos anyagok (GABA, oryzanol, B1, vitamin, folsav stb.) szintézise mellett.

 

Beautyshake 5in1 - a kollagéntermelés fokozásáért - blnce.hu

Hasonlóan értékesek az Immunshake 5in1 innovációk, valamint a főleg 50 év feletti korosztályoknak fejlesztett Seniorshake 5in1 termék, amelyekben a Beautyshake-ben jelzett 8-féle probiotikus törzs ugyanúgy megtalálható.

Kifejezetten a haj és a köröm támogatására: a shake-alapok mellett egyes étrend-kiegészítők is előnyösek lehetnek, itt említhető a Hialuronsav Beauty kapszula (vegán hialuronsav, C- és B12-vitamin, csalánpor, spirulina algapor) is, illetve az új Hair&Nails kapszula is.

A Hair&Nails étrend-kiegészítő biotint, niacint, folsavat, B12-vitamint, napi 300 mg aranyköles-kivonatot (20:1 arányú koncentrátumból), Villányi szőlőhéjőrleményt és gyömbérkivonatot tartalmaz.

 

Bízunk abban, hogy mind az általános tápanyagdús étkezés, mind a hazai kutatómunkák segíthetnek a hajvédelemben.

Megjegyzés: komolyabb mértékű hajhullás esetén keresse fel orvosát! A leírt termékek és étrend-kiegészítők nem helyettesítik az orvosi ellenőrzést és kezelést. A termékek és az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet és az egészséges életmódot!