Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

MIT (T)EHETEK HAJHULLÁS ELLEN? - A "HAJVÉDŐ" ÉTKEZÉSRŐL, AZ ÚJABB KUTATÁSOK ALAPJÁN

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

Nagy és szerteágazó témáról van szó, e cikk keretén belül nyilván a nem orvosi és dietetikai jellegű, azaz nem a klinikumot érintő vonatkozásokkal foglalkozunk.
Létezik egy természetes, általános és kvázi normálisnak nevezhető hajvesztés, az életkor előrehaladtával, mégis ritka, hogy valaki fokozatosan és kiszámítható módon veszíti el a hajszálait.

 

Érzékeny terület

Megfigyelhető, hogy vannak olyan életszakaszok (hölgyeknél havonta ismétlődő periódusok), amikor másképp működnek a hajhagymák, és a fésűben vagy a hajkefében szinte hajcsomót találunk, máskor kevésbé, ez is mutatja a soktényezős (multikauzális) jelleget.
A hajszálak lazán kötődnek a hajhagymához, ha akarunk kézzel ki is húzhatunk egy hajszálat, ezért a haj az egyik legérzékenyebb terület, ami reagál egy külső vagy belső változásra, hiányállapotra, emellett szintén szenzitív rendszerek a bőrszövet és a nyálkahártyák (bél, felső légutak, urológiai és nemi szervek).

Szintén egy külön szakma a hajdiagnosztika, ahol felmérik a hajkorona státuszát és különböző módszerekkel megpróbálják segíteni az egyensúly, a fejbőr és a hajkorona egészségének helyreállását.

Itt érdemes leírni, hogy az alopecia nevű problémáról - foltokban való hajvesztés, ez érintheti a szemöldököt, stb. is - e cikkben nem írunk, emögött hormonális (pajzsmirigy, stresszhormonok), autoimmun betegségek, gyógyszerhatások, belső gyulladások, genetikai tényezők lehetnek, így e terület orvosi kérdés, mégis a stressz és az étrend (általában az életmód) befolyásoló szerepe kiemelkedő lehet az alopecia eseteiben is. Mi tehát maradunk az étrendi kérdéseknél, egy határig
ezzel is nagyban segíthetünk, rendszerszerű bevitel esetén.

 

A hajkefe, mint az aggodalmak egyik „forrása”

Főleg nőknél kifejezett aggodalmat szülhet, ha észlelik időnként a hajuk „csomókban” való kihullását, illetve a hajkorona látható ritkulását, a fésülködés egyfajta stresszforrássá válik és kissé félve néznek rá a hajkefében maradt hajszálakra. Ha napi 60-80 hajszálnál többet veszítünk, hajhullásról, hajvesztésről van szó.
„Szedjél vasat és B-komplexet” - szól a tanács és ennek van is alapja. Lehet javasolni 1-2 fontosabb anyagot, de általánosan nem az étrendi-kiegészítők fogják ezt a kérdést megoldani. A vas mellé persze adjuk a C-vitamint, együtt jól szívódnak (szinergikus hatás), ugyanakkor a vaskészítmények állandó szedése önállóan nem feltétlenül előnyös, főleg fertőzéses időszakban vagy daganatok esetén (a kórokozókat szaporítja, a ráksejteknek is alkalmas tápanyag).

 

hairbrush with hair in it

Kulcstényező a H-vitamin, más néven biotin

Kaphatók haj- és körmerősítő készítmények, ezek jó része B-vitamint, nyomelemeket hordoz, talán még kovasavat és aminosavakat. A B-komplextől és B12-vitamintól a hölgyek egy része tart, mivel szedésük az étvágy növekedésével jár, ez az étrend-kiegészítők esetében így is van, és segít az alultápláltság elkerülésében (pl.: gyerekek, sportolók). A B-vitaminok természetes, rostos formái
azonban nem viselkednek így, sőt ellenkezőleg: súlybeállítók, nem hizlalnak, például az élesztők, a maglisztek, csíralisztek és teljes gabonák. Ezek tele vannak értékes anyagokkal, B-vitaminokkal, ám segítik a teltségérzés fenntartását.

A B-vitaminok családban „élnek” és csapatban dolgoznak, ám a szakma kiemeli a biotint, más néven a H-vitamint. A biotin vállvetve munkálkodik a B2- és a B6-vitaminnal, a niacinnal, valamint az E- és az A-vitaminnal (béta-karotinnal).

A bélflóra is termel biotint, ám igen kevés szívódik fel belőle, mivel későn képződik, itt is tehát a bélben keresendő az egyik ok: nincs biotintermelő „korai flóra”. Itt jegyzendő meg, hogy ez a bélrendszeri problémák egyik komoly oka is, ezért fontos cél a bélflóra „korábbra tolása”, a vékonybél középső és végső szakasza felé, ahogy ez régen is volt és ma is jellemző az ún. természeti népeknél.

Sok betegségtől megmenekülnénk, ha a hasznos, jótékony tejsavbaktériumok már a vékonybél traktusban jelen volnának és az általuk termelt védőanyagok, B-vitaminok kifejtenék a hatásukat. Sok érték már későn termelődik, ez persze a vastagbélnek jó, de már felszívódni csak kevés tud ezen a felületen.

A biotin egy kéntartalmú vitamin, koenzim, antioxidáns. A tojásfehérje gyakori fogyasztása például biotinhiányt okozhat, mivel az avidin (a tojás glikoproteinje) nem felszívódó komplexet képez a biotinnal (a tojássárgája esetében más a helyzet, az bővelkedik biotinban és fel is szívódik). A lakosság biotinbevitele általában kielégítő, vagyis nem alakul ki látható hiány, de a hajvédelemhez érdemes kifejezetten biotinban gazdag étkezést folytatni.

Aki átáll teljes növényi étkezésre, hamar tapasztalhatja a hajkorona megújulását, ennek oka a biotin és emellett számtalan egyéb vitamin, nyomelem bevitele és a hajhagymákhoz, eljutása. Szoptatós anyáknál ez még hangsúlyosabb és mondani sem kell, hogy korunk sok esetben hiányos, üres élelmiszerei a gyerekek egészségét sem szolgálja.

Igen gazdag biotinban a sütő- és sörélesztő, a lencse, a bab- és a borsófélék, a teljes gabonák (itt majd külön említjük a kölest és vadkölest), a zöld levelek (kiemelten fejes saláta és spenót), a banán, a bogyósok (ribiszke, szeder, áfonya), a lenmag, a dió, a tökmag, a szezámmag, a mogyoró (földi és török) és a mák.

Az olajos magvak anyagai kevésbé szívódnak fel nyersen adva, ezért áztatjuk, turmixoljuk, felfőzzük ezeket (mák-, mogyoró, és diókrém), vagy szárazon pirítjuk, sütjük (biotin kevésbé sérül). A húsban és lédús gyümölcsökben kevés a biotin, a zöldségfélék közepes mértékben tartalmazzák.

 

nuts

A haj állapotát meghatározó három tényező

A haj állapota alapvetően három tényezőtől függ: belső tápanyag-ellátottságtól, a hajhagymák vérellátásától és a fejbőr helyi állapotától (száraz bőr, mikrobák stb.).

Nyilván a vegyszeres külső hatások is jelen lehetnek (pl.: hajfestés). Van, aki külsőleges vérkeringés-javítókat is kipróbál, nyilván a reklámokból is ismert a csalánkivonatos vagy koffeintartalmú és egyéb samponok, illetve nem véletlen, hogy cellulit esetén is chili-kivonatot alkalmaznak, javítja a bőr- és kötőszöveti keringést. Persze találkozik az ember házi készítményekkel, tormalétől a hagymateáig, és még nem is beszéltünk a fejbőr masszírozásáról.

Az állati fehérjék és zsírok tömíthetik a hajhoz vezető keskeny utakat (aterogén hatás) és a mirigyrendszer működése módosul, a tehéntej, sajt külön említhető, mint hátrányos elemek, és szerepet kaphatnak rejtett étel-intoleranciák is.

A színes növények, értágító anyagok (OPC - gyümölcsmag-lisztek, szőlőmag- és homoktövismagolaj, polifenolok, hagymafélék) segítik a hajhagymákhoz tápanyagot juttató erek munkáját. A növényi fehérjék előnyösek (érvédő tulajdonság), itt a rizs- és a kendermagfehérje emelhető ki. A diófélék fehérjéi e téren előnyösek: préselt dióliszt, tökmagliszt, szezámliszt, mandulaliszt, mogyoróliszt (pörkölt földi is).

A nyomelemek között a cink, a réz, a szelén előnyösek, konkrétan a hajra nézve, a 432/2012 EU rendelet szerint a cink, a réz és a szelén: „hozzájárul a haj normál állapotának fenntartásához”. Ez akkor jelölhető egy élelmiszernél, ha a napi szükséglet legalább 15%-át (forrás) hordozza a jelzett nyomelemekből, de még jobb, ha a 30%-át (gazdag).

A szelént a kutatócsoportunk (blnce.hu) egy külön innováció keretében készült „élesztőben szervesen kötött szelén” formájában alkalmazza, ami igen nagy kincsnek számít, mivel szelén-metionin jól felszívódó kötés jön létre.

 

girls with long hair

A szerves nyomelemeket hozzáadjuk a vegán shake-alapokhoz (Slim Flash, Immunshake, Beautyshake, Seniorshake, Anti-stessz shake) és a lenmag crunchy-hoz, ez utóbbi kiemelten jó hajvédőnek számít a szakmában.

Az állatorvosi gyakorlatban figyelték meg, hogy a lenmagpellet milyen jó hatással van a versenylovak sörényére és szőrzetére, szép fényessé válnak. A lenmagpellet ilyen téren régóta a versenylovak szépségének a titka, és közismerten az ezzel táplált állatok húsa, zsírja omega-3 zsírsavakban gazdagabb lesz, ám nem alkalmazzák, „halíze” miatt, inkább csak kutatási téma
maradt. Később a macskatápokba is beletették, jó eredményekkel, majd – hogy ez lenni szokott – bekerült a humán étrendbe a jó minőségű, emberi fogyasztásra alkalmas, bevizsgált lenmag.

Az emberi szervezetben is átalakítja a zsírszövetek szerkezetét, hozzájárulhat a normál koleszterinszint fenntartásához.

A kutatómunkánkban csíráztatott és probiotikus törzsekkel tejsavasan erjesztett bio lenmaggal dolgozunk, amelyet élesztőben kötött szelénnek, emellett cinkkel és rézzel dúsítunk és külön adagonként 1 milliárd probiotikus sejtet kapnak. Az ilyen ún. szuperlenmag hatása kiemelkedő a haj és a körömvédelem terén.

A gyártás során a bio lenmagot a szakmai csapatunk tehát csíráztatja és fermentálja, majd kevés bio almasziruppal ropogóssá alakítja, ezzel a technológiával a hajvédő hatása javítható, elbomlanak a nyálkaanyagok és sok B-vitamin képződik, a biotinnal és a B1-vitaminnal (tiaminnal) az élen.


Javasolt otthoni megoldások

Elsősorban érdemes otthon elkezdeni a változtatást. A müzli, granolák hasznosak, azonban ezekhez érdemes értékes magliszteket, őrleményeket adagolni, egyeseket akár főzni, másokat nyersen tenni a kész kásákhoz, ételekhez.

Egy javasolt és bevált házi keverék (csak tipp): sörélesztőpehely, lenmagliszt, kendermagliszt, dióliszt és vadkölesliszt.

A köles (aranyköles) rendszeres adása is segít, a hajdina, az amaránt, a quinoa és a cirok mellett. Persze, ezek elkészítését tanulni kell, ízvilágukat pedig szokni, de megéri a befektetett idő és energia.

 

Szintén kiemelt hazai innováció: Beautyshake 5in1 hialuronsavval

Többször írtunk a biotint is termelő ún. korai bélflóra jelentőségéről, mivel így tudnak jobban felszívódni a hajvédő és hajtápláló anyagok, emellett a nyomelemek ionizálódnak a tejsavbaktériumok révén (a vas is).

A kutatói kör (blnce.hu) a Beautyshake 5in1 formulát fejlesztette különösen e célból, jó eredményeink vannak a készítménnyel, hazai tudományos modellanyagnak számít (azaz még ilyen összetételben és technológiával nem gyártották sehol).

A Beautyshake 5in1 főbb összetevői: csíráztatott és fermentált sárga lenmag lisztje, csíráztatott és fermentált köles lisztje, csíráztatott zab lisztje, csíráztatott barna rizs lisztje, gránátalmapor (2,5%), bodzabogyópor (2%), homoktövishús-őrlemény (gyümölcsvelőből, 2%), áfonyapor (1,5%), hialuronsav (0,4%), édesítőszer: steviol-glikozidok, szelénnel dúsított élesztő (inaktivált forma; szelén: 110,7 mcg/100 g), cink-szulfát (11,9 mg/100 g), aszkorbinsav (52,5 mg/100g, antioxidáns), Probiotikus kultúrák (Lactobacillus bulgaricus, Lb. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bf. infantis, Bf. longum, Bf. breve, Bf. adolescentis, Streptococcus thermophilus), réz (1,6 mg/100g).
Egy adag termék (25 g) 1x10 9 (1 milliárd) CFU élő csíraszámú élő sejtet hordoz (CFU: telepképző egység).

 


Látható a készítmény probiotikus sejtekkel való gazdagsága, amely az említett biotintermelést támogathatja, egyéb hasznos anyagok (GABA, oryzanol, B1, vitamin, folsav stb.) szintézise mellett.

Hasonlóan értékesek az Immunshake 5in1 innovációk, valamint a főleg 50 év feletti korosztályoknak fejlesztett Seniorshake 5in1 termék, amelyekben a Beautyshake-ben jelzett 8-féle probiotikus törzs ugyanúgy megtalálható.

A shake-alapok mellett egyes étrend-kiegészítők is előnyösek lehetnek, itt említhető a Hialuronsav Beauty kapszula (vegán hialuronsav, C- és B12-vitamin, csalánpor, spirulina algapor), valamint a Regeneráló kapszula (arginin, citrullin, proantocianidok fenyőkéreg-kivonatból, cink, szelén).

 



Bízunk abban, hogy mind az általános tápanyagdús étkezés, mind a hazai kutatómunkák segíthetnek a hajvédelemben.

Megjegyzés: komolyabb mértékű hajhullás esetén keresse fel orvosát! A leírt termékek és étrend- kiegészítők nem helyettesítik az orvosi ellenőrzést és kezelést. A termékek és az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos étrendet és az egészséges életmódot!