Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Akadozik a fogyásod? Összegyűjtöttük, mely hormonok állhatnak a sikeres súlycsökkenés útjában

Szökrönyös Katalin cikke

 

Sokan küzdenek makacs súlyfelesleggel, ragaszkodó úszógumikkal, esetenként annak ellenére, hogy odafigyelnek a táplálkozásukra és még sportolnak is. Sokszor a kudarc oka a hormonális egyensúlytalanság. Pedig a súlyfelesleg leadása nem lehet sikeres, ha a háttérben álló hormonproblémák nem kerülnek rendezésre. Lehet, hogy nálad is valamilyen hormonális zavar a siker akadálya? Járjunk utána! 

 

A hormonok egyfajta kémiai hírvivők a szervezetünkben.

A hormonok jelentős hatással vannak általános egészségünkre és jólétünkre.

A hormonok szinte minden testi folyamatot befolyásolnak, beleértve az anyagcserét, az éhség és teltségérzetet, étvágyat.

Egyes hormonoknak a testsúly szabályozásban is jelentős szerepük van.

A helyes táplálkozás, megfelelő mozgás beiktatása és a kalóriadeficit mellett ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy akinek valamilyen hormonális zavar áll fenn a szervezetében, nehezített dolga lehet a súlycsökkentési igyekezete során.

Sok esetben a nehezített fogyás hátterében valamilyen hormonális diszfunkció húzódik meg. És sokszor egyszerre több hormon is érintett, kéz a kézben szoktak „megborulni”. De helyreállításuk lehetséges életmóddal, helyes táplálkozással, valamint megfelelő táplálékkiegészítéssel.

Ezeknek rendezéséhez viszont először a hormonális állapot feltérképezése szükséges, célzott laborvizsgálatokkal. Ezt követően a problémák a legtöbb esetben –szakember segítségével- rendezhető.

Lássuk melyik hormon, hogyan gyakorol hatást a hízási-fogyási képességünkre?

 

 

INZULIN vagy GLÜKAGON

- Az inzulin a raktározás, a glükagon a zsírbontás hormonja -

 

Mindkét hormont a hasnyálmirigy termeli.

Az inzulin alapvető feladata segíteni a cukor bejutását a sejtekbe. Másik feladata viszont a zsírraktározás.

Inzulinrezisztencia esetén a megemelkedett inzulinszint mellett a véráramban maradt cukrot a szervezet zsírsejtek formájában elraktározza.

Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több és több zsírréteg halmozódik fel.

Ha az inzulinszint túl magas és kontrollálatlan, ez a test középső része körüli súlygyarapodást, cukor utáni sóvárgást, hangulatingadozást, fejfájást, fáradékonyság tüneteit, valamint reggelente nehézkes felébredést okozhat.

 

Javaslat:

  • vércukorszint stabilizálása és az inzulinérzékenység növelése: alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú ételek: összetett szénhidrátok, zsírszegény fehérjeforrások és telítetlen zsiradékok megfelelő arányú fogyasztása, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott, növényi alapanyagokból
  • mindennapi testmozgás
  • időszakos böjt
  • javasolt a vacsora elhagyása vagy  a kora esti órákban egy alacsony kalória tartalmú, mégis laktató SlimFlash shake: elfogyasztása után nincs magas vércukorszint és inzulinkibocsátás

 

Ezzel szemben a hasnyálmirigy egy másik hormont is tud termelni- ha hagyjuk-, ez pedig a glükagon.

A glükagon fokozza a glükóz raktárak lebontását, serkenti a ketontest képzést a májban.

Lipolitikus, azaz bontja a zsírokat.

Nappal az inzulin, éjjel a glükagon dolgozik.

Ha az étkezések között elég szünetet tartunk, valamint korán és keveset vacsorázunk, az inzulinszint csökken és a glükagon termelődni kezd.

A nagy esti étkezések után az inzulin sokáig dolgozik, és alig lesz éjjel zsírbontás. Ezért javasolt a vacsora elhagyása vagy egy adag SlimFlash shake elfogyasztása a kora esti órákban.

 

 

PAJZSMIRIGY

- Az anyagcsere szabályozás hormonja -

 

Sajnos egyre gyakoribbak a pajzsmirigy problémák, főleg az alulműködés és a Hashimoto, ami egy autoimmun eredetű pajzsmirigy betegség.

Az alulműködő pajzsmirigy lassú anyagcserével jár, így járul hozzá a zsírpárnák felhalmozódáshoz.

A pajzsmirigy alulműködés bárkinél előfordulhat, ám az esetek döntő többségében nők körében jelentkezik, férfiaknál ritka. A veleszületett rendellenességen túl kamaszkorban, terhesség és szülés környékén vagy a változó kort követően gyakori.

Először mindenképpen egy alapos kivizsgálás szükséges, ha a nehezített fogyáson kívül az alábbiakat is tapasztaljuk:

  • fáradékonyság, hajhullás, feledékenység, csökkent hidegtolerancia, székrekedés, depresszió, csökkent ébredési hőmérséklet
  • mivel az Inzulinrezisztencia és más hormonzavarok gyakran együtt járnak a pajzsmirigy zavarával is, először a pajzsmirigyfunkciók alapos kivizsgálása javasolt, hogy milyen jellegű diszfunkcióról van szó, gyulladás vagy autoimmun folyamat van-e a háttérben? Ehhez a következő vizsgálatokat érdemes elvégezni, majd funkcionális táplálkozási tanácsadóval, hormonterapeutával vagy endokrinológussal kiértékelni.
    • tsh, szabad t3, szabad t4, reverz t3, anti-tg , anti-tpo valamint ajánlott egy pajzsmirigy ultrahang is (amin láthatóak az esetleges göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok, szöveti károsodások)
  • Valamint érdemes hozzánézni egy teljes vérképet, ami tartalmazza a vas panelt, vese-és májfunkciókat, vérzsír értékeket, gyulladásos markereket, B12 és D-vitamin szintet is és jó tisztában lenni a vércukor háztartás működésével is, van-e Inzulinrezisztencia is a háttérben (OGGT teszt).

 

    

 KORTIZOL

- A stresszhormon -

 

A kortizol többnyire stressz hatására szabadul fel, és a túléléshez elengedhetetlen. A baj ott kezdődik, hogy a legtöbben egész nap stresszelve rohangálunk az úgynevezett szimpatikus idegállapotban ("harcolj vagy menekülj" üzemmódban), ami a kortizol túlzott szintjének felszabadulását okozza, amit a szervezetünk nem tud hosszútávon tolerálni. A kortizol kiegyensúlyozatlanságának/többlet kortizolszintjének gyakori tünetei a szorongás, alacsony energiaszint, súlygyarapodás az arcon és a hastájékon, izomgyengeség, a szervezet gyógyulási képességének csökkenése, valamint gyenge immunitás és alvászavarok.

Túlzott stressz (munkahelyi, érzelmi, párkapcsolati, stb.) és a tartósan kevés alvás által a megnövekedett kortizolszint testsúlynövekedést okozhat.

A megnövekedett kortizol megemeli a vércukorszintet, ezáltal növeli az étvágyat és a hasi zsír felhalmozódását okozhatja.

Emellett a stressz arra készteti a szervezetet, hogy raktározzon és spóroljon az energiával.

 

Javaslat:

  • napi 7-8 óra alvás, legalább 22:00-23:00-kor lefeküdni
  • mindennapi séta a természetben, alacsonyabb intenzitású sportok, stresszkezelés
  • javasolt blnce termékek: Anti-Stressz shake, Anxiocontroll
  • egyéb javasolt táplálékkiegészítők:  adaptogének (Ashwagandha, rózsagyökér), mellékvese támogató illóolajok (levendula, bazsalikom, fenyőfélék) 

 

ÖSZTROGÉN

- elsődleges női nemi hormon -

 

Elsősorban nőknél, de manapság már férfiaknál (és gyerekeknél) sem kizárt, hogy előfordul az ösztrogén túlsúly, ami szintén nehezített a fogyással és megnövekedett zsírpárnákkal párosul.

A túlsúlyban lévő ösztrogén a zsírszövetben felhalmozódva az anyagcserét a súlygyarapodás irányába tolja. Minél több az ösztrogén, annál több a zsír. És ugyanígy fordítva is: minél több a zsír, annál több az ösztrogén.

Az ösztrogén fontos a csontok egészségéhez és sűrűségéhez is. A férfiaknál az ösztrogén fontos a reproduktív egészség, a szív- és érrendszeri egészség, valamint a csontok egészsége szempontjából.

Az ösztrogén a sok hasznos funkciója mellett serkenti a zsírok raktározását, illetve a zsírsejtek növekedését. Ha túl sok ösztrogén termelődik, vagy nem tud megfelelően kiürülni a szervezetből, akkor kialakul az ösztrogéndominancia, ami számos tünetet okozhat a nőknél és férfiaknál egyaránt. Az ösztrogéndominancia tünetei: súlygyarapodás, álmatlanság, fáradtság, szorongás, valamint rendszertelen és erős menstruáció. Amikor az ösztrogén a férfiaknál a tesztoszteron rovására válik dominánssá, a férfiaknál olyan gyakori jelek és tünetek figyelhetők meg, mint a "férfi mellek", a felgyülemlett hasi zsír, az alacsony libidó és a vizelési problémák.

A bélrendszerünkben lévő bakteriális egyensúlyhiány csökkenti az ösztrogén kiválasztását az emésztőrendszeren keresztül, így az optimális bélrendszeri egészség kiemelten fontos az ösztrogénegyensúly szempontjából.

 

Javaslat:

  • az ösztrogénegyensúly érdekében gondoskodnunk kell a bélmikrobiom helyreállításáról ill. annak szimbiotikus diverzitásának növeléséről.  Ezért a napi fermentált élelmiszerek, prebiotikus és probiotikus ételek és táplálékkiegészítők alkalmazásával, valamint a minél több féle különböző teljes értékű növényi élelmiszer fogyasztása segít fenntartani a szükséges szimbiotikus bélmikrobiom sokféleségét.
  • javasolt blnce termékek: Promax LGG, blnce shakeporok (Immunshake, Seniorshake, Beauty shake,SlimFlash), csicsóka sűrítmény
  • májterheltség megszűntetése (detoxikálása) , a májműködés optimalizálása
  • ajánlott vizsgálatok és további hasznos információnk Ösztrogéntúlsúlyról az alábbi cikkünkben olvashatók:

https://blnce.hu/blogs/blog/osztrogen-dominancia-amikor-felborul-az-osztrogen-es-a-progeszteron-hormonok-aranya

Változókorban pedig az ösztrogén csökkenő szintje okoz megmagyarázhatatlannak tűnő elsősorban hasi párnákat. Az anyagcsere lassul és az ösztrogénszint fenntartása érdekében a szervezet elkezdi keresni az ösztrogént termelő egyéb forrásokat. Az egyik ilyen forrás a zsírsejtek.

 

Javaslat:

  • A fitoösztrogének rendszeres bevitelével támogathatjuk a szervezetet, hogy hasznos ösztrogénhez jusson. Ilyenek a szójatermékek, a lenmag jól emészthető formája pl. a blnce lenmag crunchy.
  • izomépítő, súlyzós vagy saját testsúlyos edzések
  • vacsora helyett 1 adag SlimFlash shake , időszakos böjt

 

 

LEPTIN-GHRELIN

- Az étvágyszabályozás hormonjai -

 

Ezen étvágyszabályozó hormonok termelése éjjel történik, megfelelő mennyiségű és minőségű alváskor!

Ha nem alszunk eleget, másnap nagy eséllyel többet fogunk nassolni és főként az egyszerű –cukros fehérlisztes- szénhidrátokat fogjuk kívánni.

 

Leptin: éhség gátló hormon. Érdemes tudni viszont, hogy a lerakódott zsírsejtek leptint termelnek, a túl sok zsírsejt pedig túl sok leptint fog termelni, a szervezet egy idő után érzéketlenné válik rá (leptinrezisztencia), ami megakadályozza, hogy az agy megkapja az evés elkerülésére szólító jelzést. Jönnek a falásrohamok.

Ghrelin: stimulálja az étvágyat és növeli a zsírlerakódást. Szintje akkor is magas lehet, ha az ember túl szigorú kalóriamegvonással diétázik.

 

Javaslat:

  • megfelelő alvási szokások kialakítása: lefekvés 22:00-23:00-kor
  • természetes, változatos, növényi élelmiszerek fogyasztása minél kevésbé feldolgozott formában
  • megfelelő kalóriabevitel