Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

10 HIHETETLEN HAJ-ÉS KÖRÖMÁPOLÁSI TIPP - Az 5. megváltoztatja az életed!

 

HAJ- ÉS KÖRÖMVÉDELEM TÁPLÁLKOZÁSSAL

Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök írása

 

Sokan küzdenek hajhullással, egyéb haj- és körömproblémákkal: nem elég erős a szerkezetük, töredezik, nem nőnek elég gyorsan, esetleg gyulladások, gócok, gombásodás jelennek meg körülöttük és még lehetne sorolni.

Összegyűjtöttünk tíz hasznos tippet, ami segíthet a mindennapokban.

 

  1. Bogyós gyümölcsök: áfonya, ribiszke, szeder, homoktövis, kék szőlő stb. Rendszeres fogyasztásukkal egyedi antocianinok jutnak a szervezetbe, amely e területre is kihat. Említeni kell a bogyósok aprómagvait is, amelyet akár rágással, akár turmixolással fel lehet tárni és a kiszabaduló OPC-ék, azaz oligomer proantocianidinek értékes segítői a héjrész és a gyümölcshús anyagainak. Az OPC-ék egyes vitamin, például a C-vitamin 30-50-szeres hatásával rendelkeznek, gyökfogó hatás terén.

 

  1. Aranyköles-kivonat: a benne lévő szerves kötésű szilícium, azaz a kovasav igen hatékony támogatója a hajnak és a körmöknek, emellett a kötőszövetnek és a bőrnek is.

                         

  1. Komplettált, azaz teljes értékű növényi proteinek, különös tekintettel az olajos magvakra, ezen belül a kendermagfehérjére. Ez utóbbinak az aminosav-összetétele kiegészítő jellegű (metionin, lizin), így kiváló táplálója a vázproteineknek (haj, köröm) és a keratinképződés előmozdítója. Az olajos magvak, illetve azok préselt formái (maglisztek, pl. tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag, chiamag) hatékony haj- és körömtáplálók.

 

  1. Nyomelemek: a cink, a réz, a szelén, a mangán és a már említett szilícium nélkül a haj- és körömregeneráció is lassabban történik, a nyomelemek fontos szabályozó és védő folyamatokban vesznek részt. Együtt dolgoznak számos vitaminnal és makroelemmel (vas, magnézium, kalcium, foszfor).

 

  1. A csíráztatott biomagvak megfelelő kombinációja révén komoly és friss tapasztalataink vannak a haj- és körömnövekedés terén. Már az állatorvoslásban felismerték, hogy a lenmag préselt lisztje (préselvény, pogácsa vagy pellet), illetve a zab, az aranyköles, a barna rizs együttesen szinte tökéletes formában tartalmazza a védőanyagokat, mint a B-komplex vitaminok, a nyomelemek, a szerves szilícium és prebiotikus anyagok. A kutatócsoportunk az említett magvak csíráztatott és tejsavasan erjesztett formáit alakította ki, illetve külön fermentálta a barnarizs korparészét is, ami még nagyobb eredményeket hozott, mivel a feltárt magvak biohasznosulása jobb. Ha az aktivált magvakhoz cinket, szelént és rezet, aranyköles-kivonatot, acerolaport és probiotikus kultúrákat adunk, egy zseniális keveréket kapunk, ami nagyszerű és hatékony segítség lehet a mindennapokban (trópusi Beautyshake). Emellett a Hair&nails kapszula adása további B-vitamin-, nyomelem- és kovasavbevitelt tesz lehetővé.

  

  1. B-vitaminok családja, különös tekintettel a biotinra. A B7-vitamin vagy más néven biotin kulcsszereplője a normál haj és köröm működését szolgáló folyamatoknak, ezen felül a niacin (B3), a piridoxin (B6), a folsav (B9) és a B12-vitaminok szerepe jelentős. A mindennapi étkezésben a csíráztatott magvak és a sörélesztő e tekintetben kiemelkedő, a B12-vitamin külön pótlásáról érdemes gondoskodni (szükséglet: napi 2,5 mikrogramm).

 

  1. Omega-3 zsírsavak, különös tekintettel az algákra, algaolajra. Az algák szerepére az újabb kutatások világítottak rá, a bennük lévő DHA, azaz dokozahexaénsav a tengeri halakban is halmozódik, ám a halolaj helyett inkább az eredeti forrást, a hidegen sajtolt algaolajat javasoljuk. A DHA hozzájárul a hajszálerek védelméhez, a normál látáshoz és az agyműködéshez is. A chiamag és lenmag vagy lenmagolaj rendszeres használata is segíti az omega-3 (alfa-linolénsav) zsírsavak bevitelét.

 

                  

  1. Perifériás keringést javító egyéb anyagok: ide sorolhatók az arginin és a citrullin aminosavak, egyes növényi kivonatok, mint például a kurkumin, a szőlőhéjkivonat (rezveratrol), a gránátalma- és a citruskivonat, a fenyőkéreg-kivonat vagy egyes aprómag- és fűszerolajok. Mivel a haj és a körmök a test perifériáján helyezkednek el, az ide vezető erek, kapillárisok megfelelő működése igen fontos.

 

  1. Metionin és cisztein aminosavak, valamint a kéntartalmú növények. A kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, a hagyma és fokhagyma segíti a haj és a köröm alapjául szolgáló keratin termelését.

 

  1. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagok: ma már a növényi hatóanyagokkal számos tanulmány foglalkozik és évről évre újabb vegyületek jótékony tulajdonságait olvashatjuk. Itt említhető a fekete kömény, a gyógygombák, az apigenin, az ellagsav, az astaxantin, a likopin, a lutein, a prebiotikus oligoszacharidok (inulin) stb. Az antioxidánsok nagy része kihat a hajhagymák és a körömágy normál állapotára, mivel ezeken a területeken az oxidatív folyamatok jelen vannak és ki vannak téve a környezeti hatásoknak is.

 

E néhány alapelv sokat segíthet a célok elérésében és az értékes anyagok széleskörű bejuttatását szolgálja, a legújabb tudományos eredmények, megfigyelések szerint.