Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Technikák a stressz kezelésére- hogyan érheted el a nyugodt életet rövid időn belül?

Az életvitel és a stresszkezelés összefüggnek. Vannak váratlan helyzetek és krónikus, hosszan tartó 
stresszhatások, amiket szeretnénk jól viselni. Cikkünkben összeszedtünk néhány javaslatot, technikát,
amelyekkel sikeresen felvehetjük a harcot a stresszel. A tanácsok érintik az időgazdálkodást, a
sportolást, a napközbeni kisebb megállásokat, azaz a rendszerszerűséget, tervszerűséget, amelyek a
kiszámíthatóságból adódó nyugalom fontos elemei. Természetesen nem maradhattak ki a
felsorolásból azok a vegyületek, antioxidánsok, szabályozó anyagok, amelyek többféle úton
támogathatják az agyi-idegi egyensúly elérését, ezekre is kitérünk, a konkrétumok szintjén,
megemlítve a hazai fejlesztői munkánk témához kapcsolódó eredményeit.

Technikák a stressz kezelésére - hogyan érheted el a nyugodt életet rövid időn belül?

Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök írása

A kapkodós mindennapokban hasznos, ha néhány olyan elvet átgondolunk, ami a krónikus vagy váratlanul érkező stresszel szemben segítséget jelenthet. 12 tanácsot gyűjtöttünk össze és ezekhez időnként kapcsoltunk pár hazai tudományos fejlesztést is:

  1. Legyen időtervünk, ami a fő tevékenységeket tartalmazza. A célok, feladatok ismerete és rendszerezése segíti a nyugalmat. Próbáljuk tudatosan letenni a napi munkát, amikor hazaértünk, adjunk pihenőt az agynak, idegrendszernek.
  2. Reggelente menjünk ki a napra, ha lehetőségünk van rá, vagy legalább az arcot, kart napoztassuk. A szembe jutó reggeli napfény sok hasznos folyamatot elindít, ami hatással lesz a közérzetre. Időnként sétáljunk nagyokat erdőkben.
  3. Nem mindig van időnk a főzésre, ilyenkor egy perc alatt készthetünk egy Anti-stressz turmixot, ami csíráztatott és tejsavasan erjesztett magvakból készül, probiotikumokkal, nyomelemekkel, vitaminokkal és idegrendszert támogató anyagokkal.

                              

  1. Iktassunk be fizikai tevékenységet reggel vagy délután-este. Az idegrostok az izmokon keresztül a feszültség egy részét le tudják vezetni. Esetenként nagyobb terhelésre is szükség van, ami „erősíti a lelket”. Fontos a hajszálerek tágulása, erre nézve arginin, citrullin és proantocianid keveréket ajánlunk.

                             

  1. A lefekvés előtti és a felkelés utáni egy óra meghatározó a mentális működés és lelki élet szempontjából. Próbáljuk ki a csendességet ezekben az időkben, megnyugtató lesz. Napközben is tarthatsz 5-10 perces relaxációt, mikropihenéseket, ennek technikája elsajátítható. Igyekezzünk éjfél előtt elaludni.
  2. Működtessük a tüdőt, fejlesszük a légzőizmokat aerob edzésekkel, intervallum futásokkal, úszással, ettől nagyban függ az agy és az idegrendszer oxigénellátása. Tanuljuk meg a hasi légzést, látványos lesz az eredmény: éberebbek és koncentráltabbak leszünk. A szellemi erőt a gyógygombák is segíthetik, a kognitív funkciók terén például évszázados jó tapasztalatok vannak a süngombával és a pecsétviasz gombával a Távol-Keleten.

                              

  1. Inkább olyan dolgok felett időzzünk gondolatban, amit befolyásolhatunk, ilyen például az élet- és szemléletmódunk, szokásrendszerünk, emberi kapcsolataink.
  2. Ne vállaljunk többet, mint amennyit elbírunk; csak annyit fogjunk, amennyit kézben is tudunk tartani. Ismerjük fel és fogadjuk el a határainkat.
  3. Egyes növényi alapú vegyületek segíthetik a normál idegrendszer működését, ezek bevitelére figyeljünk. Ilyenek: B1-, B2-, B3-(niacin), B6-, B7-(biotin) B12-vitamin, kálium, magnézium, jód, réz, szelén, kolin, lecitin, omega-3 zsírsavak (alga, algaolaj, lenmag), növényi kivonatok, süngomba.

                                   

  1. Szemléljük az életet pozitívan, a remény, a bizakodás és motiváltság gyógyító ereje nagyobb, mint gondolnánk. A DHA nevű omega-3 zsírsav segíthet az agy normál működésében, sőt a szemre, normál látásra is előnyös.

                                   

  1. A stresszel együtt járnak az oxidatív folyamatok, amelyeket a képződő szabad gyökök eredményeznek. A bioflavonoidok, proantocianidok, az A- és E-vitamin, az apigenin valamint egyes esszenciák (aprómagolajok), olajok ilyen téren előnyösek.

                                

  1. Szívesen ajánljuk a mindennapi életúti stressz csökkentésére az AnxioControll nevű magyar tudományos (akadémiai) fejlesztést, amely a napközbeni nyugalom mellett az alvás minőségét is javíthatja (a reflexekre, autóvezetésre nem hat negatívan).

                                       

 Bízunk abban, hogy a tanácsok és a fejlesztések segíthetnek a nyugalmasabb élet elérésében.