Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A TUDOMÁNY LEGÚJABB FELFEDEZÉSEI: A MAGAS FLAVONOID-TARTALMÚ NÖVÉNYI KIVONATOK

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

 

A SHIELD új magyar étrend-kiegészítő bemutatása

Vitaminhatású vegyületek

Az ember azt gondolná, a vitaminok felfedezésével megtaláltuk a maximumot. Nos, vannak a vitaminoknál is sokoldalúbb vegyületek: a polifenolok és a flavonoidok. Ez utóbbiakat vitaminszerű anyagoknak is nevezik, de élettani szerepük túlmutat például a C-vitamin munkáján.

Kutatócsoportunk évek óta kitüntetett figyelmet fordít az ún. karmester és edukátor vegyületekre, ezek fontos szabályozó folyamatokban vesznek részt és be tudnak kapcsolódni számos helyen a sejtvédelembe, az oxidatív gyökök elleni harcba.

 

A tudomány felismerte a flavonoidok jelentőségét

Ma már elmondható, hogy a polifenolokkal és a flavonoidokkal kapcsolatos szakirodalmak száma szinte tengernyi, és évről évre újabb kutatási eredmények látnak napvilágot.

Megalkották a világon jelenleg ismert leghatékonyabb gyökfogó vegyületeinek listáját is, ez nagy segítséget nyújt a szakmai munkákhoz is, a lista persze folyamatosan formálódik – számtalan polifenol képezi ennek részét.

 

Fontosak az egyedi hatóanyagok és azok párosításai is

A kutatások részben az egyedi hatóanyagokat vizsgálják, részben az egyes vegyület - párosításokat, ez utóbbiak a hatékonyság, hatásosság növekedését eredményezik az emberi szervezetben, mivel számos anyag (polifenol) együtt dolgozik, egymást segíti, illetve a vitaminok regenerációjában vesz részt.

 flavonoids foods

Új magyar tudományos munka: A SHIELD

Magyar tudományos munka eredményeként egyedi növényi kivonat- és
vegyületpárosítással létrejött egy új, vegán, gluténmentes étrend-kiegészítő: a SHIELD.

Öt értékes növényi kivonatot vagy annak valamely vegyületét tartalmazza, két további anyag, lucernafű és koenzim Q10 kíséretében (ez utóbbi is vitaminszerű anyag).


Az öt egymást támogató polifenol- és flavonoid-komplex, koenzim Q10-zel és lucernafűvel

Egyes szakirodalmak jelzik a három „ász” együttes, igen hatékony működését, ezek: a (koffeinmentes) zöldtea-, a kurkuma- és a gránátalma flavonoidok. Sorrendben 98%-os, 95%-os és 50%-os flavonoidtartalmú kivonatokat alkalmaztunk, amelyek a szakmában felettébb komoly standardizált koncentrátumok (szuperkritikus szén-dioxidos kivonással készülnek).


További két anyagként rezveratrolt és citrusflavonoidokat adtuk a keverékhez, megfelelő mennyiségben, ezek mellé koenzim Q10 és lucernafűpor került.
Fontos tehát, hogy nem por formájú élelmiszereket alkalmaztunk (kurkumapor,
gránátalmapor, citrushéj, pirosszőlőhéj stb.), hanem azok por formájú, magas
hatóanyagtartalmú, tiszta kivonatainak por alakját.

A zöld tea esetében a szakirodalmak kiemelik az epigallocatechin-gallátot (EGCG), a kurkumából a kurkumint, a gránátalmából pedig az ellagsavat és a punikalagint. Magas hatóanyag-tartalmú kivonatokat alkalmaztunk a fejlesztéskor, a kivonatokban lévő flavonoidtartalmat minden esetben jeleztük a leírásokban, emellett kisebb mennyiségű polifenolok széles skáláját is tartalmazzák, ám ez utóbbiakat nehéz volna egyenként kiemelni és kimérni, annyira komplex anyagok.

A gránátalma-kivonatnak például 50%-a tiszta flavonoid, emellett tehát polifenolokat hordoz, a citrusflavonoidok esetében 25% a flavonoidok aránya, mellettük egyéb értékes és sokoldalú anyagokkal, polifenolokkal.
A koenzim Q10 támogató anyagként (szinergensként) van jelen a kapszulákban.

 

Reggeli és esti bevitel, pontos összetevők és mennyiségek

A párosítások hasznosak és fontosak, emellett hasznos, ha a nap szinte minden órájában a keringásünkben vannak, így a reggeli és az esti elosztást javasoljuk. Mivel koffeinmentes zöldtea-kivonatot alkalmaztunk, így a kapszulát este is nyugodtan be lehet venni.

Egy üveg 60 db kis méretű, könnyen lenyelhető kapszulát tartalmaz, ez 30 napos adag. 

 

Összetevők és mennyiségek kapszulánként: 

Koffeinmentes zöldtea-flavonoidok (98%-os), gránátalma-kivonat (50%-os), lucernafű, citrusflavonoidok (25%-os), kurkumakivonat (95%-os), rezveratrol (98%-os), koenzim Q10, aszkorbinsav, mikrokristályos cellulózban (növényi kapszulahéj). 

Vegyületek mennyisége a napi adagban (2 kapszulában): 

Zöldtea-flavonoidok: 98 mg, gránátalma-flavonoidok: 40 mg, citrusflavonoidok 25 mg, kurkumin: 95 mg, rezveratrol: 78 mg, koenzim Q10: 19,6 mg, aszkorbinsav: 24 mg (NRV%:30). Összes flavonoid- és polifenol-tartalom: 333 mg/napi adag.

 

Adalékanyagok, csomósodásgátlók nélküli vegán, könnyen használható forma

A keveréket sikerült 100%-ban adalékanyagok nélkül kapszuláznunk – ez gyakran nem könnyű, mivel a szemcsék összetapadnak. Egy korszerű módszer segítségével azonban megoldottuk, hogy csak a természetes komponensek kerüljenek a cellulózkapszulákba, még az ilyenkor általánosan használatos anyagokat is kiiktattuk (pl. Mg-sztearát, szilícium-dioxid).

A termék nem tartalmaz zselatint és más állati eredetű származékot, cukrot, tejfehérjét- és tejcukrot, szójafehérjét és glutént sem.
 

Kiknek ajánljuk?

18 év feletti nőknek és férfiaknak. 

Terhes vagy szoptató nők és 18 év alatti gyerekek nem fogyaszthatják! Nem fogyasztható éhgyomorra. Más, zöld teát tartalmazó termékekkel nem alkalmazható egy napon. A napi EGCG bevitel nem érheti el, illetve nem haladhatja meg a 800 mg-ot.



Mi a jelentősége a SHIELD étrend-kiegészítőnek a mindennapokban?

Amint arról már szó volt, a növényi kivonatokban lévő bioflavonoidokat és polifenolokat a tudomány ún. vitaminhatású anyagoknak nevezi, mivel nagyon hasonló biológiai folyamatokban vesznek részt, mint maguk a vitaminok (és nyomelemek).

Ma már ismert, hogy minden növényre jellemző a saját polifenol- és flavonoid összetétele, ezeket a szakma folyamatosan kutatja, vizsgálja és beilleszti a táplálkozásba.

Annyira komplex ez a kérdéskör, hogy a szakma a mai napig kutatja a témát és nem ismeri az összes pozitív összefüggést, belső korrelációt a növényi polifenolokkal kapcsolatosan.

A kivonatok étrend-kiegészítőként való alkalmazása viszonylag új keletű modell és ahogy fejlődik ez a tudományág, egyre több értékes vegyületet vonnak be az étrendbe. A kivonatok lehetővé teszik, hogy egyes értékes flavonoidokat úgy tudjunk nagyobb mennyiségben bevinni, hogy ahhoz nem kell tetemes mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldségfélét fogyasztani – szinte lehetetlen is lenne ennyi növényt megenni naponta.

A hazai tudományos munka keretében összeállított SHIELD étrend-kiegészítőben tehát a kutatásokban nagy szerepet kapó három „ászt”, a zöldtea-, a kurkuma- és a gránátalma flavonoidokat társítottuk, ezek együttes alkalmazását a szakirodalmak javasolják. Mellettük jelen van a szintén ismert rezveratrol és a citrusflavonoidok is, lucernafű és koenzim Q10 kíséretében.

Igyekeztünk úgy társítani és olyan mennyiségben alkalmazni a flavonoidokat, hogy azok hatásossága megfeleljen a szakirodalmi ajánlásoknak és párhuzamosan egymás hatásait tudják támogatni.

 

polyphenol foods

Egy havi adag SHIELD mintegy 13 kg 100%-os színes gyümölcslével vagy 28 liter 100%-os színes zöldséglével összemérhető mennyiségű flavonoidot hordoz

A flavonoidokra standardizált növényi kivonatok esetében igen koncentrált hatóanyagokról beszélhetünk.

A SHIELD napi adagja 460 mg tiszta növényi kivonatot, ezen belül 333 mg tiszta
flavonoidot tartalmaz (rezveratrollal együtt, ez inkább polifenol-jellegű vegyület).

Szakmai értelemben ez jelentős mennyiség mindennapi szinten, ami mintegy fél liter frissen préselt színes bogyós és egy liter színes zöldséglében mérhető flavonoidnak felel meg. Napi szinten ilyen mennyiségű levet kevesen fogyasztanak vagy engedhetnek meg maguknak.

Nyilván fontos a naponkénti gyümölcs- és zöldségbevitel, ám ahhoz, hogy több száz milligramm tiszta flavonoidot bevigyünk, tetemes mennyiségű növényt kellene fogyasztanunk, ezeket is főleg préselt, 100%-os levek formájában – ez ma nem életszerű. 

Különösen igaz ez a zöld tea (nem tudunk annyit inni belőle, a koffeintartalma, élénkítő hatása miatt sem, a SHIELD koffeinmentes formát tartalmaz), valamint a kurkuma esetében, utóbbi fűszernövény nem azonos a magas kurkumintartalmú szakmai fajtákkal (a legmagasabb hatóanyag-tartalmú, 95%-os kivonatot alkalmaztuk).

Kevesen vannak, akik napi szinten 50-100 mg-nál több flavonoidot be tudnak vinni növényekkel, vagy levekkel a szervezetükbe, minden egyes nap, oxalátok, puffasztó anyagok nélkül (még kifejezetten egészségtudatos étkezés mellett is nehéz).

A SHIELD étrend-kiegészítő stabilan (számszerűen) ennek sokszorosát tudja biztosítani úgy, hogy az emésztőrendszerben komfortérzést hoz létre, a hatóanyagok jól fel tudnak szívódni.

Egy havi SHIELD kapszula mintegy 13 liter színes gyümölcslével (100%-os) vagy mintegy 28 liter színes zöldséglével (100%-os) egyenértékű, összemérhető mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Ez jelentős mennyiség és fegyvertény.

Figyelem: a magas hatóanyag-tartamú színes kivonatok (különösen a sárga színű kurkuma) jellegükből adódóan megszínezhetik a velük érintkező bőrt, ruházatot. A kapszulák külső felületére nyomokban kerülhetnek kivonatok a gyártás során, ezért a kapszulákat érdemes az üvegből egy kiskanálba téve bevenni!

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Az egyes vegyületekkel kapcsolatos tudományos leírások az információátadást szolgálják. A leírásban szereplő állítások az adott anyagra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett tudásanyag részei, a források közreadása mellett. A hatásokkal és a zsírégetéssel kapcsolatos állítások nem a termékre vonatkoznak, hanem a kutatásokban szereplő vegyületekre. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!

 

Szakirodalmak:

Flavonidtartalom, összevetések:

https://docplayer.hu/1663512-Gyumolcs-es-zoldseglevek-polifenol-tartalma-es-in-vitro-antioxidans-tulajdonsagai.html

A rezveratrol és a zsíranyagcsere összefüggése:

Kim, O.Y., Chung, J,Y., Song, J. (2019): Effect of resveratrol on adipokines and myokines involved in fat browning: Perspectives in healthy weight against obesity. Pharmacological Research 148 (2019) 104411.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661819314045?via%3Dihub

https://doi.org/10.1016/j.phrs.2019.104411

A zöldtea-katechinek és a zsíroxidáció összefüggése:

Murase, T., et al. (2002). Beneficial effects of tea catechins on diet-induced obesity: stimulation of lipid catabolism in the liver. International Journal of Obesity, 26(11), 1459-1464.

Venables, M. C., et al. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778-784.

Thielecke, F., Boschmann, M. (2009). The potential role of green tea catechins in the prevention of the metabolic syndrome - a review. Phytochemistry, 70(1), 11-24.

 

juice