Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TÖBB MINT LENMAG: AZ ÉLŐ PROBIOTIKUS KULTÚRÁKAT TARTALMAZÓ, CSÍRÁZTATOTT, TEJSAVASAN FERMENTÁLT LENMAG-CRUNCHY HAZAI FEJLESZTÉSE

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

Egy korszerű, innovatív technológia, amellyel a lenmagból egy sokkal értékesebb élelmiszer készül

Dicséri a lenmagot a szakma, de több is kihozható belőle


A lenmag közismerten értékes rostforrás, és használatát a bélrendszeri renyheség ellen javasolják a dietetikában. Sok helyen élnek a lenmagban lévő nyálkaanyagok védő hatásaival, ezek haladás közben bevonhatják a tápcsatorna érzékenyebb részeinek felszínét. Mivel nem emészthető anyagok, így az enzimek nem bontják ezeket a nyálkákat és a bevonó jelleg érvényesülni tud, bár itt fontos megjegyezni, hogy emiatt egyes értékes tápanyagok felszívódása is gyengülhet (a súlybeállítást és a vércukorszint-egyensúlyt
támogathatja). Általában megdarált formában keverhető az ételekbe.

A kutatások kimutatták, hogy a lenmag nem csupán rostanyag, hanem értékes fehérjék és zsiradékok (alfa-linolénsav, omega-3 zsírsavak), fitokemikáliák (izoflavonok, lignánok) forrása is egyben, ám ezek felszívódását az említett, héjrészben lévő emészthetetlen nyálkaanyagok nem igazán teszik lehetővé.

 

Szakmai kihívás – a hazai kutatómunka célkitűzése

Egy tudományos körrel azon dolgoztunk, hogy a lenmag nyálkaanyagait megbontsuk, az értékes, ám bezárt tápanyagokat feltárjuk, a tápcsatorna számára hozzáférhetővé tegyük, és - ha lehetséges -, megnöveljük a mag általános biológiai értékét is, végül pre- és probiotikus jelleget adjunk az innovációnak.

 flaxseeds in hands

Egy új kutatási és fejlesztési program: a „szuperlenmag” előállítása

A „szuperlenmag” a Blnce tudományos munka egyik gyöngyszeme. Egy olyan innovatív módszerről van szó, amivel az eredeti nyugvó lenmag értéke megsokszorozódik, eközben az emészthetetlen nyálkaanyagok enzimesen hasadnak és prebiotikus jellegű, igen értékes arabinoxilánok (AX) képződnek, és a tápanyagok (fehérjék, omega-3 zsírsavak, vitaminok, nyomelemek) feltáródnak, felszívható válnak az emberi szervezet számára, egyben a mikrobiom egyensúlyi állapota is javulhat. Ezt négy módon értük el.

 

Hogyan készül? Csíráztatás, tejsavas fermentálás, szerves nyomelemek és probiotikus kultúrák hozzáadása

A kutatómunkához magas omega-3-tartalmú (alfa -linolénsav, ALA) fajtát és ökológiai gazdálkodásból származó magvakat használ fel a csapat.
A csíráztatott magvakat 8-féle kultúrával tejsavasan fermentáljuk, a kultúrák a következők:
Lactobacillus bulgaricus, Lb. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bf. infantis, Bf. longum, Bf. breve, Bf. adolescentis, Streptococcus thermophilus.

Ezután a magvakat bio almaszirupban ropogósra szárítjuk (vákuumban, 40 fok alatt) majd az így kialakult szuperlenmag-mátrixhoz egy kevés szintén magas értékű, tejsavasan fermentált bio rizskorpát keverünk (cél: ne tapadjanak jelentősen össze a magok, és további B-vitaminokat és GABA molekulát kapjanak), majd élesztők által szervesen kötött cink, réz és szelén kerül az élő, nyers rendszerhez. Utolsó lépésként újra beoltjuk az említett kultúrákkal (1 milliárd élő sejt/adag), így áll elő a nyers, pre- és probiotikus jellegű ízletes
termék.

 flaxseed with liquids

Magas biológiai érték

A gyártás végére a mag feltáródik és szupertáplálékká avanzsálódik, a gyártás közben pedig értékének sokszorosát éri el az ún. enzimes és mikrobiális biokatalizációs folyamat révén (B-vitaminok, antioxidánsok, funkcionális rostok képződése). A folyamat során keletkezik a szakmában arabinoxilán (AX) néven ismert kiemelkedő prebiotikus anyag - oligoszacharid - is a magokban, ez ad táptalajt a 8-féle törzsnek is.

Egy evőkanál (12 g) fermentált, funkcionális „szuperlenmag” fedezi a napi omega-3 (alfa-linolénsav) szükségletet, emellett kiemelt béltámogató, szimbiotikus (pre- és probiotikus) jellegű, valamint a B-komplex vitaminok (kivéve a B12-t) tárháza. Fontos, hogy így az omega-3 jobban felszívódik, a nyers, nyugvó lenmagból alig. A korábban említett lignán, arabinoxilánok és nyomelemek mellett ásványi anyagokat (foszfor, kalcium, magnézium, vas, mangán), valamint E- és B-vitaminokat is hordoz.

Az alfa-linolénsav (ALA), mint omega-3 zsírsav, hozzájárul a vér megfelelő koleszterinszintjének fenntartásához. A pozitív hatások napi 2 g ALA (12 g termék) rendszeres bevitelével érhetők el. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be számos biológiai folyamat során.
A szelén, cink, és réztartalom támogatják immunrendszerünk megfelelő működését. A cink és réz hozzájárul a sejteket az oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A tapasztalatok és megfigyelések szerint a haj-, köröm és bőrvédelem hasznos eszköze (a Beautyshake fejlesztésünkben is fő helyet kapott a csíráztatott köles mellett, de számos más shake-alapban is jelen van). Önmagában alapos rágás mellett, vagy édes ízű ételekhez, müzlihez keverhető, nem szükséges 1 evőkanálnál több naponta.

purple smoothie bowl