Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A NAGY CELLULIT-KÉRDÉS: LENNI VAGY NEM LENNI?

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök és Merrill Tímea dietetikus írása

A narancsbőrtől a saját kollagéntermelésig


Jelen cikkünkben újra olyan témát járunk körül, amely sok nőt (és férfit) érint világszerte. A cellulitkérdés főként tavasztól őszig kerül elő, azaz az év azon szakaszaiban, amikor kevesebb ruha fedi a testünket, a strandszezonban pedig egyenesen kulcskérdéssé válhat.
Tekintsük át a cellulit témáját az életmódkutató és a dietetikus szemszögéből.

 

Megenni vagy megtermelni? A kollagénbeviteltől a saját kollagénképzésig

Elterjedt az állati eredetű kollagének bevitele, de egyre többen vannak, akik növényi alapú élelmiszerekkel szeretnék a kötőszöveteiket támogatni, illetve etikai és egyéb aggályaik vannak a vágóhidakon képződő melléktermékek feldolgozásával kapcsolatosan.
Ma már ismert, hogy pusztán az állati kollagéneket tartalmazó élelmiszerek vagy kiegészítők alkalmazása nem elégséges, hiszen számos más olyan tényező is szükséges a megfelelő kötőszöveti állapothoz, amelyet sem az állati eredetű élelmiszerek, sem a kollagénporok nem tartalmaznak (egyes vitaminok,
nyomelemek, kovasav, stb.).
E tekintetben az utóbbi években előtérbe került az a szemlélet, hogy keressünk olyan értékes növényi alapanyagokat, vegyületeket, amelyek hatékonyan támogathatják a szervezet saját kollagéntermelését.
A kollagének nemcsak a bőr- és kötőszövet, hanem számos más rendszer felépítői, alkotói: ilyenek a csontozat és a porcok, a fogíny, vagy az érfalak. Szerepük tehát jelentős.
Mielőtt számba vennénk a cellulit csökkentését, valamint a kollagénképzést szolgáló tényezőket, összegezzük, mi is az a cellulit.

cellulit on woman

A cellulitról

A cellulit, vagy narancsbőr a bőr alatti (ún. szubkután) réteget érintő helyi
zsírfelhalmozódás, amelyet kötőszöveti szegmentáltság jellemez. A szöveti rendszert az ún. sövények, rostok (retinacula cutis) alakítják ki, így jön létre a jellegzetes, egyenetlen bőrfelszín látványa, és a narancshéjra emlékeztető jelleg is, főként a nyirokkeringés hatására.
A cellulitot inkább esztétikai kérdésnek tekintik és a nők mintegy 85-90%-ára
jellemző, még a hírességek, sőt a sportolók is küzdenek vele. Természetesen
genetikai kérdés is, a lazább kötőszövettel rendelkezőknél gyakoribb és a hormonális működés (ösztrogén), valamint a zsíranyagcsere is befolyásolhatja. Itt azért meg kell említeni, hogy az étrendi és életmódbeli kérdésekkel is összefügghet.

 

Az elhízottaknál jellemzőbb a cellulit?

Nem lehet egyértelmű igennel válaszolni e kérdésre. Hosszabb ideje vizsgálják ezt a kérdéskört és még mindig nem sikerült egyértelmű megoldásokat találni, inkább ajánlások vannak.
Valószínűsíthető, hogy van némi kapcsolat, hiszen elhízáskor a jelenlévő zsírsejtek mérete növekedhet a bőr felszíne alatti régióban, amely szintén látványosabbá teheti a cellulit problémát. Ugyanakkor sovány alkatú nőkön is van narancsbőr, sőt fogyókúrák után is megmaradhat. A kérdés tehát ennél bonyolultabb.

cellulite skin sidewiew

A víz, a C-vitamin, az ásványi sók és a nyomelemek bevitele

Hangsúlyos a vízbevitel kérdése: a megfelelő folyadékfogyasztás segíthet, de a bőr hidratáltságát nemcsak a naponta bevitt, hanem a bőr- és kötőszövetekben
megkötött víz befolyásolja, ez utóbbira a só- és vízháztartás, a hialuronsav bevitel és a hajszálerek állapota van hatással.
Az egyik legismertebb kötőszöveti támogató a C-vitamin, amely együtt dolgozik a szervezetben a sókkal, a nyomelemekkel és a hialuronsavval. A C-vitamin
általánosan segíti a kollagénképződést, ezen keresztül az érfalak, a porcok, a fogíny és fogazat normál állapotának fenntartását, a bőr- és kötőszövetek mellett.
Megemlíthető a nátrium-kálium egyensúly szerepe, itt mind a túl sok konyhasó (nátrium) bevitele, mind a káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségfélék hiánya okozhat egyensúlyzavart a kötőszövetben is. Ugyanakkor a só teljes kiiktatása sem hasznos, kevés nátriumra a vérnek, szöveteknek szüksége van a pumpák és transzportfolyamatok jó működése miatt.

A nyomelemek között kiemelkedő a mangán és a réz szerepe, amelyek a szakmában elismert kötőszövetvédők.
A mangán hozzájárul a normál kötőszövet képződéséhez, forrásai a teljes és a
csíráztatott magvak, a bab-, borsó- és diófélék, valamint a szójabab (tofu).
A réz részt vesz a kötőszövet jó működésének fenntartásában, forrásai a sötét színű lekvárok (pl. szilva), a hüvelyesek (kiemelten a szója), az étkezési gombák, különösen pedig a diófélék.
Az étrendben a megemelt C-vitamin, mangán és réz mennyisége együttesen
támogathatja a cellulit probléma csökkentését is, egyéb tényezőkkel együtt.

 

A hialuronsavról röviden

A kötőszöveti alapállományt egy igen fontos anyag a glükózaminoglikán (GAG) alkotja, ebbe a csoportba tartozik a hialuronsav is (ismétlődő diszacharid molekulák építik fel). A hialuronsav nagy mennyiségű vizet képes megkötni, ebben is áll védő, támogató szerepe a bőrszövetben. Az ilyen módon létrejövő mátrixban tárolódik a test víztartalmának 90%-a.
A kor előrehaladtával a hialuronsav termelése csökken, idős korban a
csecsemőkorinak mindössze 10%-ára esik (ráncképződés folyamata), így külső-
belső pótlásuk hasznos. Kutatásainkban és fejlesztői munkánkban a fermentációval készülő (vegán) hialuronsavat alkalmazzuk a kollagéntermelést támogató innovációk kialakításakor.

 

Egyéb, nem étrendi tényezők

A káros szenvedélyekkel (dohányzással, alkoholbevitellel) szintén összefügghet a cellulit, illetve a sav- és bázisképző élelmiszerek arányát is említhetnénk. A szervezet a kötőszövetben különböző vegyületeket raktározhat, majd onnan idővel eltávolítja, ilyen értelemben a tisztító- és méregtelenítő kúrák előnyösek lehetnek.
A kulcs a nyirokkeringés, így nem kerülhető meg a masszázs (különös tekintettel a nyirokrendszerre), a hideg-meleg váltófürdők, vagy a szauna említése.
A külsőleg alkalmazható különböző bőrfeszesítő krémek is alkalmasak részleges támogatásként, összetételtől, mechanizmustól függően. Számos cellulitkezelő terápia, módszer létezik (rádiófrekvenciás, ultrahangos stb.), amelyek a kötőszöveti rostok szerkezetének változtatása révén próbálnak segíteni, esetenként sikerrel (itt nyilván fontos, hogy a szövetek roncsolódása egy határon túl nem feltétlenül előnyös folyamat, így kevésbé tud később regenerálódni a kötőszövet).

 drybrush cellulite

Ne kedvetlenedjünk el, ha nem csökken gyorsan a cellulit!

A cellulit kezelése nem könnyű, és gyakran nem is szüntethető meg teljesen, nem szabad kudarcnak megélni, ha cellulittal rendelkezünk. Jó cél, ha törekszünk a csökkentésére, támogatjuk a bőrszövet egészségét, amely - túl a cellulit kérdéskörén – előnyös az általános egészségünk, immunrendszerünk és közérzetünk szempontjából is.
Az már tudható, hogy a rendszeres sportolás (izomtónus), a bőrt és a kötőszövetet tápláló, kollagénképzést támogató étrend pozitív szerepet kap a cellulit csökkenésében. A sok befolyásoló tényező miatt nehéz megmondani, kinél melyik pozitív tényező segít jobban, ez egyéntől is függ.

 

Hazai innovációk a kötőszövet védelmében – belső és külső használatra

Beautyshake 5in1 shake, Beauty kapszula és Beauty szépségszelet vegán
hialuronsavval és nyomelemekkel

Több magyar kutatócsoport összefogott és szakmai ajánlások és tapasztalatok
alapján kialakított egy élelmiszert csíráztatott és tejsavasan erjesztett magvak,
gyümölcskoncentrátum-porok, vegán hialuronsav és hozzáadott vitaminok, szerves nyomelemek és probiotikus kultúrák segítségével. Az eredmény a Beautyshake 5in1 shake-alap, amely a maga nemében igen különleges, világszintű.
A magvak kiválasztásakor olyan nyersanyagokra esett a választás, amelyek
különösen előnyösek a bőr- és kötőszövet tekintetében, ilyenek a sárga lenmag, a köles (kovasav), a zab és a barna rizs. Ezekhez került gránátalmapor, bodzabogyópor, homoktövishús-őrlemény, áfonyapor, hialuronsav (0,4%), steviol-glikozidok, szerves szelén, cink és réz (inaktivált élesztőben), aszkorbinsav (antioxidáns), valamint probiotikus kultúra (1 milliárd élő sejt/adag).
A kollagénképződést, a normál kötőszöveti állapotot és a normál zsíranyagcserét a B-komplex vitaminok, a mangán, a cink, a réz, a szelén, a színes bogyósokban lévő fitonutriensek és a C-vitamin együtt serkentik, a gabonákban lévő egyéb értékes anyagokkal együtt.
A termék nyers, élő, feltárt, enzimaktív gabonákat hordoz, és a bioflavonoidok
szintén aktívak maradnak a gyártás során, a hialuronsavnak pedig már kis
mennyisége is elindíthatja a bőr hidratációját.
Fontos megjegyezni, hogy a csíráztatott teljes magvak és lenmag nem azonosak a normál, nyugvó magvakkal, amelyekből a lisztek készülnek, a kettő között nagyságrendnyi különbség van felszívódás, hasznosulás, B-vitamin-tartalom terén, nem is beszélve az élő enzimek jelenlétéről. (Emiatt a shake-et nem szoktuk tárolni, hanem az elkészítés után maximum 2 órán belül elfogyasztandó, a tárolás hűtőben javasolt, e kis ideig is.)
A Beautyshake 5in1 keverék szolgál a Beauty szépségszelet alapjául is, amely a napi kisétkezésekben segíthet, vagy evés utáni desszertként fogyasztható.
A Beauty kapszula további hialuronsav-bevitelt (315 mg/nap), valamint jelentős B12-vitamin adást (napi szükséglet 900%-a) tesz lehetővé csalán- és spirulinapor mellett.

beauty shake

Anti-cellulit krém mint magyar natúrkozmetikai fejlesztés

Nemcsak belsőleg, hanem külsőleg alkalmazható termékre is gondoltunk a
kutatómunka során. Itt segítségünkre sietett a kozmetikai vegyész szakma, amely összeállította az egyedi Anti-cellulit krémet.
A természetes összetevőkből készült vegán alakformáló krém elősegíti a mikrokeringést (nyirok- és hajszálér), és hatékonyan lép fel a bőr alatti zsírlerakódásokkal szemben.
Aktív hatóanyagai: koffein, chilipaprika kivonat, fekete nadálytő kivonat, borostyán kivonat, fahéj-, feketebors-, édeskömény illóolaj, makadámia olaj. Az alkotókból adódóan az enyhén bizsergő, melegítő, csípő érzés a használat természetes velejárója.
A szuperkritikus CO₂-kivonással nyert koffein keringésserkentő, vízelvezető és
zsíroldó hatású.
A borostyánlevél hidroglicerines kivonata csodát művel a narancsbőrrel és a
striákkal. Szaponintartalma miatt gyakran használják anti-cellulit készítményekben, kiváló bőrfeszesítő, gyulladáscsökkentő, vízelvezető hatású, a bőrszövet alatti zsírlerakódásokra bizonyított hatása van. Igazi nagyágyú a narancsbőr és a striák ellen.
A chilipaprika CO₂ kivonatának hatóanyaga a kapszaicin. Ez felel a paprikák
csípősségéért, nagyban hozzájárul a vérkeringés elősegítéséhez és a narancsbőr ellen is kiválóan bevethető. Csökkentheti a zsírlerakódásokat, élénkíti a nyirokkeringést, és melegítő hatású.
A fekete nadálytő vizes kivonatának öregedésgátló, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása mellett a feszesítő kozmetikumokban is ott a helye. A bőr szerkezetének feljavítására szoktuk alkalmazni.
A fahéj levél illóolaj tónusjavító és serkentő volta miatt került a krémbe, egyben
melegítő és keringésjavító hatásáról is ismert.
A feketebors-illóolaj a fahéj illóolaj aktív anyagait kiegészítve serkenti a vérkeringést, erőteljes melegítő hatást fejt ki, ráadásul reumás fájdalmakra is szokták alkalmazni.
Az édeskömény illóolaj elismert összetevője a narancsbőrellenes és alakformáló kozmetikumoknak, vízelvezető hatású.
A szűz makadámia olaj teszi teljessé, minden bőrtípusra alkalmas és hozzájárul a sejtek regenerálásához, segíti a vér- és nyirokkeringést, hozzájárul a striák, hegek enyhítéséhez.

cellulite cream with beauty shake


 

 Dupla Kollagén csomag

A Dupla Kollagén csomag még mindig elérhető akciós áron, amelynek tartalma:

  • 2 db Beautyshake 5in1

beauty shake