Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TEJIPARI THRILLEREK, AVAGY A BIZALOMVESZTÉS HÁROM IDŐSZAKA

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

Történet egy furcsa, fehér folyadékról, amit nekünk szánnak


Az ember háziasított, majd genetikailag megváltoztatott egy állatfajt, hogy tetemes mennyiségű tejet termeljen, de nem a saját kicsinyének, hanem az embernek.

Az anyatej fajspecifikus és egyedi összetételű

Az ember pontosan tudta, hogy minden élőlény teje fajspecifikus élő anyag, amely általánosan nem javasolt fajok közötti adásra, sőt minden egyes anya szervezete egyedi tejet „készít” a saját féltett kicsinye számára a genetikai adottsága szerint - így minden egyes anyatejnek „ujjlenyomata", speciális üzenete van, de csak egyetlen élőlény vagy alom részére.

 

A tenyészállatok legyengültek és kényelmetlenül érzik magukat

Az állat szervezete az emberi kéz átalakítása nyomán kiégett, legyengült, fogékonnyá vált a betegségekre, a nagy mennyiségű tej minősége és beltartalmi jellemzői törvényszerűen romlottak, mivel a mennyiséggel mindig fordítottan arányos a biológiai érték.
A genetikailag tejtermelésre szelektált élőlények erős feszítő érzéssel élnek, az
egyetemen ezt ahhoz hasonlították, mintha valakinek rettenetesen sürgető, feszítő vizelési ingere volna, de ahogy ezen enyhít a fejőgép, hamarosan újra ezt érzi az állat, amely állandó diszkomfortot okoz. (Corvinus Egyetem állattenyésztési szemináriumok).

milking

A vemhessé tett állatok is már tejet adnak – ebben ösztrogének vannak

Az ember nem állt meg itt, tovább gyorsította a tejtermelést: az állatot ellés után hamar újra termékenyíti, hogy ismét nagy mennyiségű tejet adjon, a szárazon állás ideje csekély.
A vemhes állat azonban ösztrogénben gazdag tejet fog adni, ezt tehát be kell keverni nem vemhes állat tejével, hogy azonnali hormonális és egyéb gondokat ne okozzon az embernél.


Állatgyógyászati szerek és a határértékek megállapítása

Ezután a termelő megbízta a gyógyszerészt, hogy kísérletezzen ki gyógyszereket, amelyekkel életben tartható a rohamosan gyengülő tenyészállat, amíg a maximális mennyiségű tejet le tudják tőle fejni, ha pedig már erre alkalmatlan, levágja.
Ezzel párhuzamosan meghatározta az idegenanyag-határértékeket a tejben, azaz a sokféle gyógyszerhatóanyagnak melyik az a maximális mennyisége, ami rövid távon még nem okoz a fogyasztók nagy részénél statisztikailag kimutathatóan primer (az anyaggal összefüggésbe hozható) betegséget.

 

cow vaccine

Hőkezelés és tejfehérje-koncentrálás

Az ember tudta - mert csak ezt látja a természetben - hogy minden anyatej nyersen adható, és hő hatására sérül, „működése” megváltozik. Ugyanakkor a tej nem tárolható, romlékony, így tartósítania, hőkezelnie kellett.
Az így előállt fura fehér folyadékot az ember elnevezte alapélelmiszernek, belőle koncentrált fehérjeforrásokat készített (1 kg túró=5 liter tej, 1 kg sajt=10 liter tej) és nagy mennyiségben elkezdte ajánlani a két veszélyeztetett korcsoportnak: a gyermekeknek, hogy jól fejlődjenek, és az időseknek, hogy csontozatuk ép maradjon.



Az ember tudta, mit tesz, nem tudatlanságból cselekedett így

Az ember tudta, hogy amit tesz, az kockázatos és nem etikus, nem tudatlanságból cselekedett. Azt is tudta, hogy az anyatejet termelő mirigyek az egyetlen olyan részei a testnek, amelyek a vérből szinte szűrés nélkül minden anyagot átengednek (nem olyan, mint a várandós anyában a magzatot körülvevő placenta, vagy az agy körül a vér-agy gát), de ez sem gátolta őt abban, hogy ebből pénzt csináljon, sőt a tejet életnek, erőnek és egészségnek tüntesse fel és így reklámozza.
A fogyasztók hittek a tudománynak és a hirdetéseknek, hiszen miért akarnák őket kihasználni vagy becsapni, főleg egy ilyen kiemelt kérdésben, mint az egészség. Az elképzelhetetlen, hogy játszanak emberek életével, ez kizárható, nonszensz.
Ám a kulisszák mögött már régen elvált egymástól a tudomány és az ipar, és az utóbbi vette át az irányítást, szponzorálva és vezényelve a kutatásokat, támogatva az egészségnapokat, és általánosan elfogadtatva az általa gyártott tömegterméket.
Ez volt az első csapás, azaz a bizalomvesztés első időszaka, de még ez kevés volt: az ipar többet akart, extraprofitot.

 

child is drinking milk

Még több profit: a polipkarok sokfelé elértek

A gyártó rájött, hogy ki tudja szeparálni a tejből a fehérje (kazein és savófehérje) egy részét, és ezt átvezetheti a sporttáplálkozásba vagy a klinikai élelmezésbe (pl. tápszerek), így duplán-triplán kereshet.
Lefölözheti a fehér folyadékról a zsírt – amely a keringésének, ereinek egyáltalán nem használ – és ezt külön eladhatja tejszínként és tejfölként.
A melléktermékekből is jól járhat (író, savó, permeátum), sőt a gyenge minőségű fehér folyadékot porlasztva is száríthatja, így sovány és zsíros tejporokat készíthet, pedig tudta, hogy a tejet nem hasznos porlasztani, sem ezt a port sütésre szánt termékekbe tenni (karcinogének, transzzsírok képződése, bélfal- és mikrobiom-károsodások).
A polipkarok mindenfelé kiterjedtek, a fehér folyadék valamilyen komponense számtalan élelmiszerben elrejtőzött, legyen az pizzatészta, pékáru, kakaóitalpor vagy fagylalt. Még a reformtáplálkozásból is ki akarta venni a részét, így belépett a müzlik, reggelizőpelyhek piacára, és sok szülő vidáman öntötte az ipari puffasztott gabonapelyheket a tehéntejbe. A szétroncsolt sejtfalú termékekhez tehéntejet adtak, és ez övön aluli ütés volt a hasnyálmirigynek.

 

muesli with milk


A tejjel kapcsolatos problémák kitudódnak, a hirdetések szigorodnak

A népesség körében pedig tömegesen elterjedek az allergiák és intoleranciák a fehér folyadéktól és anyagaitól, emellett furcsa ösztrogénfüggő, emlőt, méhet és petefészket érintő betegségek jelentek meg nagy számban.
A tej és tejtermékek okozta ártalmak immár népegészséget érintő problémává váltak, ugyanakkor a tejipar húzóágazat, népgazdaságot befolyásoló, dotált iparág, belső összefonódásokkal - a pénz és az érdek többszörösen jelen van ebben a szektorban.
A baj tehát kitudódott, már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni, a szakma megpróbált cselekedni - a tej: élet, erő, egészség szlogent betiltották, a hirdetési szövegeket szigorították.


Az ipar új iránya és a második csapás: joghurtok és „joghurtkultúra-szörnyek”

A gyártó gondolkodott: mit tegyen. Nem engedheti el ezt az üzletet. Kitalálta, hogy megerjeszti a fehér folyadékot (csökkenti a laktóztartalmat), de a természetes kultúrák erre nem voltak hajlandók (a tejipari pereskedés időszaka).
Ekkor új tervet dolgozott ki: létrehoz genetikailag módosított mikroorganizmusokat, hogy az általa szintén genetikailag módosított állatokból gépekkel lefejt, vegyszerszármazékokat hordozó fehér folyadékot megerjesszék.
A természetes mikrobákból kiemelt egyes génszakaszokat, majd rezisztenciagéneket ültetett beléjük, amelyek elviselik a vegyszereket, gyógyszereket, így manipulált sejteket hozott létre, amelyeket a fehér folyadékhoz adott. Az újonnan létrehozott kultúra-szörnyeket fennhangon hirdetni kezdte, mint egészségtudatos innovációkat.
Az előállt anyagot az ember elnevezte joghurtnak és elterjesztette róla, hogy kiemelten egészséges a bélre nézve. Ezután a korábban kiszeparált tejszínt visszatette a termékbe és elnevezte görög joghurtnak, mintha valami újat alkotott volna – létrehozta a zsíros joghurtot, amelyet a bélflóra nem tud kezelni, a tejzsír gátolja a mozgásukat és a szaporodásukat.
A fogyasztók ismét hittek a tudománynak és a reklámoknak, hiszen miért akarnák őket kihasználni vagy becsapni, főleg egy ilyen kiemelt kérdésben, mint az egészség. Az elképzelhetetlen, hogy játszanak emberek életével, ez kizárható, nonszensz.
Ekkor éltek vissza a bizalommal másodszor.

 

joghurt

„Legyenek a piacon ízesített joghurtok, krémek, habok és túrókészítmények!”

A gyártónak kevés volt ez az üzletpolitikai váltás, többet akart: legyenek a polcon gyümölcsjoghurtok, joghurthabok, ízletes, függőséget kiváltó cukrozott termékek, csokoládéval bevont túrókészítmények, amelyeket a régóta bevált két veszélyeztetett csoportnak ajánl: a gyerekeknek és az időseknek.
A gyümölcsjoghurthoz nem adhat valódi gyümölcsöt, mert megerjed, romlékony lesz, virtuális gyümölcsre van szükség. Fillérekért felvásárolta a léüzemekben képződő törkölyt és abból aromákkal, színezékkel és állományjavítókkal másodlagos gyümölcsmátrixot készített, majd ezt hozzáadta a joghurthoz és a dobozára gyönyörű friss, nyers gyümölcsök fotóit tette. Hogy hihetőbb legyen a szemfényvesztés, szárított aprómagokat is tett hozzá és kis mértékű zselében tartósított gyümölcsszemeket.


A harmadik csapás: a probiotikus, ám tapadóképességüktől megfosztott ipari joghurtkultúrák bevetése

Végül jött az utolsó mozdulat: amikor az élő, de gyomorban elpusztuló kultúrák már "kifáradtak" a piacon (stílszerűen szólva az élőflórás joghurtok "fejős tehén" időszakának vége lett), nagy hírverés mellett kihozták a probiotikus termékeket, szintén genetikalilag módosított formában: megszabadítva a tapadóképességüktől, más esetben a termék nem fogyna napi szinten.
Ez volt a harmadik csapás és a bizalomvesztés harmadik időszaka.
Ezután az ember a tejipari hűtőpultokat betolta a létrejött hatalmas marketekbe és bár óriási mennyiségek fogynak ezekből a termékekből, a népességnek sem a bélrendszere, sem a csontozata nem javult. Ilyenkor azt javasolják, együnk ezekből még többet, valószínűleg növelni kell a bevitt mennyiséget, legjobb a túró és a sajt.
A népbetegségek tehát maradtak, és a tejipari termékek köre szélesedett.

 

greek yoghurt

Az emberek változást akarnak – a növényi alapú étkezés reformja mégis elindult és megállíthatatlanul halad előre

Szégyenszemre világunkban nem a bevett tudományos körök indították meg az étkezési reformot, hanem az emberek „laikusnak tartott” nagy tömegei elégelték meg a tudományos világ erőtlenségét és az ipar gyakran gátlástalan haszonelvűségét és indítottak új, etikus és egészséges irányokat, mégpedig világszinten.
Ez a növényi alapú, tehéntejet és származékait nem tartalmazó étrend, amelynek hatására az emberek gyógyulni kezdtek.



A növényi italokról dióhéjban – tehéntejmentes receptötletek

Ma már sokan változtatnak az étkezési szokásaikon, ide értve a tej és tejtermékek elhagyását. Ennek lehet etikai, egészségügyi, egészség-tudatossági, környezetvédelmi oka is.
Még egyes szakintézményekben, szanatóriumokban is megfigyelték, hogy a tehéntej és származékainak a kiiktatásakor a gyógyulási folyamatok gyorsabbak, a szövődmények száma kisebb (tudomány és tapasztalat).
A növényi magitalok, amelyek minden korosztály számára segítséget nyújtanak, az ízviláguk is jól, kreatív módon alakítható. De ami az íznél is lényegesebb: a magitalok biológiai értéke a tehéntejnél magasabb, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek terén, emellett omega-zsírsavak, lecitinek, agyi-idegrendszeri védők forrásai.
Egyetlen tényező szab határt a használatuknak: az itt is esetlegesen jelen lévő allergiák vagy intoleranciák (földimogyoró, diófélék, zab).
Elkészítésükhöz egy turmixgép (nagyobb teljesítményű, 550-600 W feletti) és egy kisebb pórusú szűrőkanál (vagy alkalmas textilanyag) szükséges. Aki rendszeresen és nagyobb mennyiségben készít ilyesmit, ott a növényi italkészítő berendezések is alkalmasak.
A szűrés után előállt rostokat ételekhez tehetjük, le is fagyaszthatók kisebb adagokban, kiváló bélvédők, koleszterin- és vércukorszint-szabályozók.
Álljon itt most néhány receptet az elmúlt évtizedek főzőköreiből (főként Nagy Zsuzsa kolléganőmtől, az italok édesítését mindenkire rábízzuk):


Diótej

  • 1 csésze darált dió
  • kb. 2 cm szárított vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 2-3 dl víz
  • édesítőanyag ízlés szerint

Turmixoljuk alapanyagainkat 1 dl, majd plusz 2 dl vízzel. Teaszűrőn nagyobb daraboktól szűrjük. A szűrön maradt, darált diót kásákba, pástétomokba, fasírtba, rakott ételekbe, főzelékbe keverhetjük.


Rizstej

  • 2 csésze főtt, barna rizs
  • 2 csésze víz
  • 4 cm szárított vaníliarúd
  • 1 késhegynyi só
  • édesítőanyag ízlés szerint

A barna rizst fakanállal kevergetés közben szárazon enyhén megpirítjuk. Két és félszeres mennyiségű vízben, kavargatás nélkül főzzük. Főzési ideje kb. 40-45 perc. Ezután az összetevőket turmixoljuk a főtt rizzsel. Banánnal vagy kókuszreszelékkel gazdagíthatjuk.
Teaszűrőn szűrjük. Néhány napig hűtőben tárolhatjuk. Az ital sűrűségét természetesen egyénileg beállíthatjuk, jobb a tartalmasabb ital.
A maradékot reggeli, gyümölcsös kásákba, pudingokba, pástétomokba, öntetekhez keverhetjük. Fehér rizsből is készíthető (ennek biológiai értéke nyilván kisebb), a rizsek fajtájától is függ a ital íze, minősége.


Rizstejből készült karobital („kakaó”) és pótkávé

1 csésze kész rizstejbe 2-3 kávéskanálnyi karobport keverünk, akár tovább édesíthetjük (a karob maga is édeskés ízű, ásványi anyagokban gazdag).
Pótkávék esetén 1 csésze rizstej 1-2 kávéskanálnyi pörkölt gabonakávéport keverünk, tetszés szerint édesítjük.


Mandulatej

  • 10 szem mandula
  • 1 csésze víz
  • 2 cm szárított vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 1 darabolt banán
  • édesítőanyag ízlés szerint

A mandulát 1-2 percre forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk (vagy eredetileg fehér,
blansírozott formát veszünk). Az alapanyagokat turmixoljuk és teaszűrőn szűrjük.

almond milk


Édes cikóriakávé

  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cikóriakávé
  • 2 tk kesutejszín
  • édesítőanyag ízlés szerint
  • 1 dl forró vízbe keverünk 1 tk cikóriaport, majd adunk hozzá 2 tk kesutejszínt.
Ehhez a kesutejszín készítése:
  • 1 csésze kesudió
  • 8 szem megmosott, áztatott, magozott datolya (ha dupla mennyiségű datolyát adunk hozzá, datolyakrém készül, igen finom)
  • ½ csésze víz
  • 1 mokkás kanál citromlé
  • 1 csipet só

Turmixolás előtt a kesudiót dió- vagy kávédarálón daráljuk. Turmixoljuk az összes alapanyagot, majd teaszűrőn szűrjük. Ha kevés lenne a víz, picit még hozzáadhatunk, elkeverjük.

 

Vega Kata receptjei:

Máktej

máktej

 

Kesutej

kesutej


Szójatej

Szója előkészítése: a szójababot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű vízbe kevés sóval. (Egy csészényi bab kb. 2-2,5 csészényire duzzad.) Az áztatólevet másnap leöntjük. Vízben főzzük a szójababot. Első főzőlevet forrás után 2-3 perccel leöntjük. Kétszeres mennyiségű, új vízben, kb. két óra alatt, megfő. (Kuktában kb. 1 óra alatt.) Ha megpuhult, kész a főtt szójabab, amiből tejet, tejfölt, pástétomokat, pörköltet készíthetünk. A fel nem használt mennyiség hűtőben tárolható.


Ebből italkészítés:

  • 1 csésze főtt szójabab
  • 1 ek kókuszreszelék
  • 2 cm szárított vaníliarúd vagy 1 késhegynyi vaníliapor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 plusz 2 csésze víz
  • édesítőanyag ízlés szerint

Az egy csésze, főtt szójababot minden alapanyaggal és 1 csésze vízzel turmixolunk, majd a további két csésze vízzel hígítjuk. Ízlés szerint tovább is hígíthatjuk a számunkra megfelelő sűrűségűre. Teaszűrön szűrjük, hűtőben tároljuk.
Megjegyzés: a magitalok felforralt és lehűtött vízzel, vagy szűrt, tisztított vízzel
ízletesebbek.
Gépi italkészítőhöz egy recept: 50 g nyers rizs, 40 g kókuszreszelék, 20 g mandula, édesítő, késhegynyi só + 1700 ml víz (kb. 1,8 liter készül). Ebből több napra elegendő magital készül a családnak, a gép megfőzi, pépesíti, a végén át kell szűrni ugyanúgy, hűtőben tároljuk.
Bízunk abban, hogy a növényi magitalok készítésének elsajátításával a tejmentes étrendbe jól beiktathatók az értékes nyersanyagforrások.

plant milks