Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

VAN ÚJ A NAP ALATT ! D-VITAMIN A FERTŐZÉSEK ELLENI HARCBAN

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök és Tóthné Varga Melitta környezetvédelmi szakmérnök írása

 

A D-vitamin szerepe már évtizedek óta kulcsfontosságú a kálciumháztartás és a csontok egészsége szempontjából. Nem véletlen szükséges csecsemőknek, kisgyermekeknek orvosi utasításra fogyasztani, hiszen hiánya angolkórhoz vezethet. Felnőttek esetében is veszélyes a D-vitamin hiánya, hiszen ha a kálcium nem tud beépülni a csontokba, az csontritkulást, fogromlást okoz.

Mindezek mellett az utóbbi időkben a D-vitamin jelentősége igencsak felértékelődött, mivel egyrészt daganatellenes hatását, másrészt vírusos megbetegedésekben, az immunrendszerre gyakorolt hatását is elkezdték vizsgálni. 

 

Kutatók támogatják a fertőzések által veszélyeztetett korosztály D3-vitamin-kiegészítését, valamint az általános lakosság D3-vitamin-ellátottságának emelését

 Ma már ismert, hogy a D3-vitamin nagyban támogatja a szervezetet a fertőzések, főleg a vírusokkal szembeni harcban. A tudósok globálisan azt vizsgálták, hogy a D3-vitamin-kiegészítés általánosan milyen szerepet játszhat a légzőszervi fertőzések kockázatának csökkentésében.

Mivel a D3-vitamin hiánya az akut, vírusos légúti fertőzés fokozott kockázatával járhat, ez további utat kínálhat az ellenállóképesség növelése szempontjából, így néhány kutató határozott D3-vitamin kiegészítést indítványozott a veszélyeztetett célcsoportokban. A Nutrition Insight azt vizsgálja, hogy a legfrissebb kutatások milyen mértékben kínálnak lehetőségeket a „napfény-vitamin” számára.

 

A koronavírus felgyorsította a D3-kutatásokat

A Nutrients folyóiratban nemrégiben közzétett áttekintés megállapítja, hogy a világunkon nemrég átsöpört nagy járvány kitörése télen történt, az északi féltekén, amikor a D3-vitamin koncentráció a legalacsonyabb, és a koronavírusos esetek száma a déli féltekén a nyár vége közelében alacsony volt. A D3-vitaminhiányról megállapították, hogy hozzájárul az akut légzési distressz szindrómához, és az esetek halálozási aránya növekszik az életkorral, valamint a krónikus betegségben szenvedők körében. Mindkettő alacsonyabb D3-vitamin koncentrációval jár.

Egy másik, az Irish Medical Journalban megjelenő publikáció rámutatott arra, hogy a egy receptor ( név szerint: dipeptidil-peptidáz-4, DPP4) molekuláris virulencia mechanizmusai azonosíthatók a koronavírusban."A receptorról kimutatták, hogy kölcsönhatásba lép a koronavírus tüske glikoprotein S1-doménjével, amely jelzi, hogy ez fontos tényező lehet a koronavírus általi megfertőződésben is." - hangsúlyozza a beszámoló. "E tekintetben kimutatták, hogy a DPP4/CD26 receptor fejlődése szignifikánsan csökken az élő szervezetben a D-vitaminhiány korrekciójakor."- olvasható a lapban.
Ezért az ír kutatók felszólították a járvány idején „az összes idősebb felnőttet, a kórházi betegeket, az otthon ápolt lakosokat és más kiszolgáltatott csoportokat, hogy napi 20-50 mikrogramm D-vitamin kiegészítést szedjenek a koronavírussal szembeni védelem fokozása érdekében.” Fontosnak tartják e tanács „gyors kiterjesztését” egységesen az egész felnőtt népességre is. (Ford. megj.: 20-50 mikrogramm = 800-2000 NE, azaz Nemzetközi Egység.)

 


Fontos a megelőző jellegű alkalmazás

A D3-vitamin főként akkor tudja kifejteni a hatását, ha időben elkezdik alkalmazni, azaz egy akut betegség közben már jóval kisebb a hatás, de ez így van a C-vitamin és más vegyületek esetében is. A tudományos vizsgálatok megerősítették, hogy „igazi” előnyt a megelőzés szakaszában nyújthat.

„A publikációk rámutatnak arra, hogy kísérletek bizonyítékokkal igazolják, hogy a D3-vitamin gátolja a többi légzőszervi vírus - mint RS-vírus, rhino-vírus és influenza - ismétlődését. Azt is alátámasztják, hogy a vírusfertőzésben szenvedő emberek alacsonyabb szérum D3-vitamin-szintet mutatnak.”- kommentálta.

Dr. Bergman tovább ösztönzi az humán célú in vitro (élő szervezeten kívüli) tesztelést annak megfigyelésére, hogy a D3-vitamin megakadályozhatja-e a vírus replikációját a légzőszervi hámsejtekben, vagy csökkentheti-e a gyulladást a koronavírus vagy más ágensek összefüggésében. Korábbi munkájában, amelyet a PLOS One publikált, elemezte a D3-vitamin védőhatását a légúti fertőzésekkel szemben. Egy másik, a British Medical Journal által publikált munkájában megvizsgálta, hogy a D3-vitamin-kiegészítés hogyan csökkentheti a betegség tüneteit a gyakori légúti fertőzésekben szenvedő betegekben.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy az előnyök kiaknázása érdekében, minimális kockázatot vállalva, tanácsos lenne ezeket az ír szakmai publikációkat követni, amit a legésszerűbbnek találtam vitamin-kiegészítés szempontjából. Mivel a D3-vitamin olcsó, hozzáférhető és biztonságos, jó ötlet lehet a kiegészítés a veszélyeztetett csoportok körében.”- hangsúlyozta.

A klinikai vizsgálatok a koronavírus fertőzés kapcsán megerősítették, hogy a D3-vitamin hatásos, rendszeres, megelőző jellegű bevitel esetén. A járványt követően a D3-vitamin „hegemóniája” tovább folytatódott és számos tanulmány látott napvilágot e témában, amelyek általános immunvédő szerepét is megerősítették, egyéb, korábban már ismert pozitív tulajdonságai mellett. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a D3 mellett léteznek egyéb olyan mikrotápanyagok, amelyekkel együtt a védő hatás még erősebb, ilyenek: a C-vitamin és a cink.


Hatékony kiegészítő formulák az egészséges étkezés mellett

Az ajánlott D3-vitamin-igény fedezése szempontjából sokkal nagyobb kihívást jelenthet, ha kizárólag a táplálékkal való bevitelre törekszünk, mondta Yasi Ansari, az USA Táplálkozási és Dietetikai Akadémia bejegyzett dietetikusa, a Nutrition Insight-nak. „A D3-vitamin megtalálható zsíros halakban, mint például a tonhalban, lazacban és szardíniában, a tehéntejben, a tojássárgájában, napfénynek kitett gombákban, valamint a (dúsított) reggeli gabonapelyhekben és a 100%-os gyümölcslevekben.” (ez utóbbi inkább külföldön jellemző).

Ansari elismerte, hogy létezik olyan kutatás, amely alátámasztja a D3-vitamin szerepét a betegségek megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mindazonáltal kiemelte, befolyásolhatják az egyének megfelelő D3-vitamin felszívódási képességét a környezeti tényezők, a felszívódási problémák, a gyógyszerhasználat, a genetika, az egyéni anyagcsere és az általános táplálékbevitel.

A lakosságnak arra kell törekednie, hogy legalább a naponta ajánlott D3-vitamin beviteli értékeket (RDA vagy NRV%) elérjék, ami napi mintegy 600 NE nemzetközi egységet, 70 év felett 800 NE-et jelent, az amerikai étrendi irányelveknek megfelelően. „Léteznek kutatások amelyek a felnőttek számára magasabb D3-vitamin beviteli értékeket határoznak meg. Azt javaslom, hogy legalább az előírt javasolt beviteli értékeket célozza meg mindenki és konzultáljon egy orvossal a hiányossági kockázatok felmérése érdekében, és szükség esetén alkalmazzon kiegészítést.”- állította Ansari.

„Bár nem biztos, hogy képesek vagyunk teljes mértékben megakadályozni vagy kezelni egy betegséget, továbbra is fontos a napi étkezési szokásokra összpontosítani, amelyek tápanyagban gazdag, magas C- és D3-vitamin-tartalmú ételeket tartalmaznak. Továbbá fontos az egészséges életmód gyakorlása, mint az élelmiszer-biztonság, a kézmosás, az aktív életmód, az elegendő alvás és a gondoskodás a mentális egészségről az immunrendszer támogatásának elősegítésére.”- vonta le a következtetést Ansari.

Forrás: Researchers advocate vitamin D supplementation for vulnerable COVID-19 groups. www.nutritioninsight.com (2020. április 10.) Fordította: Kéri Szilvia.

 

Tankolj fel most a DVITAMIN kuponkóddal -2000 forint kedvezménnyel 09.23-a éjfélig!