Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

VAN KARÁCSONY ELHÍZÁS ÉS EMÉSZTÉSI BÁNTALMAK NÉLKÜL?! MI MOST ELÁRULJUK A TITKOT!

Van egy mondás, miszerint elhízni nem december 24. és 31. között szoktunk, hanem január 1 és december 24 között, mégis van benne igazság, hogy az alatt az egy, mágikus hét alatt úgy felugranak ránk a kilók, hogy észre sem vesszük. Arról nem beszélve, hogy sokan érzik azt újév első napján, hogy átment rajtuk az úthenger, és kéne még egy hét pihenő legalább, hogy rendbetegyék magukat.
Mi az oka ennek? Hogyan kerülhetjük el mindezt, hogy csak a kellemes emlékek maradjanak hátra az ünnepek után?


AZ ELSŐ SZÁMÚ GYANÚSÍTOTT: MEGTERHELŐ ÁLLATI ZSÍROK

Először is, nézzük meg az átlagos karácsonyi menüt Magyarországon.
Zsíros halászlé, amit igyekszünk jól lefojtani fehér kenyérrel bőségesen, majd rántott ponty majonézes “salátával”, hozzá egy kis rántott hús, vagy sült pulyka, desszertnek mákos guba, bejgli szintén mákkal, dióval.
Hazánkban a halevés igen ritka, ráadásul zsíros pontyot jelent, ami sajnos nem nem éppen diétás, főleg ha halászlét vagy olajban sült, rántott szeletek formájában fogyasztjuk. Olajos, zsíros, és ha kenyérrel fogyasztjuk, akkor csak azt érjük el, hogy megfejeljük egy nagy adag gyors felszívódású szénhidráttal.
Az omega 3 zsírsavak esetében szokott felkerülni a halfogyasztás fontossága, holott az EPA és DHA megtalálható az olajosmagvakban, és azok sajtolt olajával kiválóan pótolható. Javasoljuk a bio lenmagolajat napi egy evőkanállal rendszeresen fogyasztva vagy a dió, mandula, pekándió olaját vagy magát a csonthéjas gyümölcsöt egy-egy marékkal.
A mértéket itt is tartsuk, mivel a növényi olajok kalóriatartalma is magas!
De a halászlé még csak a kezdet… Folytatjuk a lakmározást hagyományos keretek között, további olajos, nevezetesen majonézes, keményítőben gazdag krumplisalátával és rántott hallal és hússal.
Az állati fehérje eleve sokkal megterhelőbb a teljes emésztőrendszernek, de ha halmozzuk őket, akkor az epénk és hasnyálmirigyünk látják ennek a kárát.
Magyarul, ha a halászlé és hal mellé még majonézt, joghurtot, tejszínt fogyasztunk nagy valószínűséggel teltségérzet, diszkomfort, puffadás vagy hasmenés is követheti az ünnepi lakomát, főleg ha ezt vagy ehhez hasonló menüt fogyasztunk a hét minden napján, ahogy végig látogatjuk a rokonságot.

 

MIT TEHETÜNK, ÉS MIVEL HELYETTESÍTSÜK?

Ha nem magunk főzünk, hanem vendégségbe megyünk, és nincs olyan kapcsolatunk a házigazdával, hogy előre jelezzük felé saját diétánkat, akkor igyekezzünk a mennyiségen csökkenteni és nem társítani egymással a zsíros, olajos, nehéz ételeket.
Például, a halászlé, főleg kenyérrel már egy teljes fogásnak számít, így ne együnk utána közvetlenül se rántott halat, főleg ne majonézes salátával, ha kímélni szeretnénk a gyomrunkat, ráadásul mint tudjuk, a zsírban van a legtöbb kalória, így észrevétlenül, akár egy hét alatt is fel tud csúszni néhány kiló makacs zsírpárnák formájában, és persze, hogy pont oda, ahová nem kéne.
A szünetek beiktatása is megoldás lehet, így hagyjuk gyomrunkat fellélegezni, illetve csökkentsük az adagokat, és ne repetázzunk.
Még jobb, ha saját magunk főzük, vagy tudunk konzultálni a házigazdával. Finoman javasolhatunk húsmentes fogásokat, vagy besegíthetünk a főzésbe, az alapanyag vásárlásba. A tej és tejszín, tejföl is már könnyűszerrel helyettesíthető növényi alternatívákkal. A tofu magas fehérje és viszonylag alacsony zsír tartalmának köszönhetően remekül kiváltja a mascarponét vagy a túrót - és a tejérzékeny családtagok is örömmel fogadnánk, ebben biztosak vagyunk.
Tudjuk, - mi magunk is megtapasztaltuk- hogy az elején nehéz a “forradalmárok” élete a családban, de a hosszú távú tapasztalat az, hogy ha szeretteink látják, hogy ez nem csak egy fellángolás a részünkről, akkor igyekeznek alkalmazkodni, a kedvünkbe járni, és egyre nyitottabbak. Legyünk velük türelmesek és edukatívak, segítőkészek.
Küldjünk nekik recepteket, alapanyag ötleteket, beszélgessünk akár az itt olvasottakról, hogy nekik sem tesz jót, ha húst hússal, zsírt zsírral esznek, főleg nem a nagyszülőknek.
Ha mi vagyunk a házigazdák és a szakácsok és hagyományos étrendhez szokott a család, ügyesen ki tudjuk cserélni még úgy is az alapanyagokat, hogy a legtöbbeknek fel sem fog tűnni, maximum, csak abban, hogy a szokottnál hamarabb lesznek éhesek, vagy, hogy többet képesek enni. Ha pedig nyitottak az új ízekre, el lehet őket kápráztatni különleges vegán és egyben reform finomságokkal. Ebben segítségre lehet korábbi cikkünk, ahol 2 teljes menüsorral igyekeztünk nektek ötleteket adni.

 


A TETTESTÁRSAK: A FINOMÍTOTT CUKOR ÉS A FINOMLISZT

Az ünnephez hozzátartoznak szervesen az édességek; mint például a szaloncukor vagy a habkarika, amit a fa díszítése közben könnyelműen bekapkodunk, vagy az olyan autentikus karácsonyi finomságok, mint a bejgli vagy a másos guba, vagy a zserbó.
Mindegyikünkben közös, hogy hagyományos receptek tartalmaznak finomított répacukrot - kristálycukor vagy porcukor - és búzalisztet. Ezek együttesen, megfejelve zsírral garantáltan hízókúrának minősülnek, főleg ha étkezés után és napokon keresztül fogyasztjuk őket.
Nem beszélve arról, hogy ez a trió vércukoringadozást, sóvárgást, majd ebből következően falásrohamokat is okozhat, tehát sem rövid, sem pedig hosszú távon nem javasoljuk őket fogyasztani. Mindezek után még ajándékba is sok esetben édességeket adunk, kapunk - valahogy ez szokássá alakult, hogy édes ízekkel kedveskedünk egymásnak.
Többen érvelnek azzal, hogy dehát a nagyszülők-dédszülők idejében még nem létezett reformkonyha, növényi étrend és hasonló úri huncutságok, mégis egészségesek voltak és 95 éves korukig kicsattanó egészséggel éltek.
Mivel az életünk sokat változott ma már sokkal többet, és sokkal rosszabb minőségben fogyasztunk ezekből az alapanyagokból készült ételekből, úgy, hogy sokkal kényelmesebb, mozgásban szegényebb lett az életünk. Nagyon sok feldolgozott, mű étel, üres kalória kúszott be az étrendünkbe, ami szó szerint elérhetetlen volt még a 80-as években is. Nagyszüleink jó egészsége - ha valóban így van - annak köszönhető, hogy körülbelül 40-50 éves korukig mértékkel étkeztek, nem fogyasztottak junk foodokat, édességeket is maximum ünnepnapokon láttak, ellenben napi szinten gyalogoltak, fizikai munkát végeztek a legtöbben.
Épp ezért is fontos, hogy az összes életkorban próbáljuk meg csökkenteni a hagyományos, igen magas cukortartalmú édességeket, süteményeket és egyéb desszerteket.

 

MIT TEHETÜNK, ÉS MIVEL HELYETTESÍTSÜK?

Ma már a legtöbb élelmiszerboltban elérhetőek természetes édesítő alternatívák, mint az eritrit vagy a stevia, de ahol nem létfontosságú a plusz édesítés, a legegészségesebb, ha el is hagyjuk teljesen, de mindenesetre érdemes csökkenteni. Nagyon jól működnek sütéshez, főzéshez is a természetes eredetű édesítők, bátran próbáljuk ki őket, és javasoljuk házigazdáinknak is.
Ugyanez a helyzet az alternatív lisztettel is, ahol az értékes anyagok, rostok megmaradnak, amit a fehér liszt már nem tartalmaz. Kísérletezzünk teljes kiőrlésű, tönköly, vagy zablisztekkel sütemények készítésekor, keverhetjük mandula vagy kókuszliszttel is, nagyon finom eredmények tudnak születni.
Sütemények esetében is figyeljünk az adagokra, és javasolt a főétkezés után szünetet tartani, és később, akár kis étkezésnek beiktatni őket a kávé mellé például délután.
A legtöbb emésztési gondot az egyszerre nagy mennyiség, továbbá a sokféle étel együttes fogyasztása okozza, ráadásul egymás utáni napokon ismételve valóban megterhelő és egyben hízlaló is.

 


A REJTŐZKÖDŐ ELLENSÉG: SZÉNSAVAS ÜDÍTŐITALOK ÉS AZ ALKOHOLOS ITALOK

Nagyon sokan vannak akik bár az étkezésre igyekeznek észnél lenni, mégis elcsúsznak egy olyan diéta gyilkos banánhéjon, mint a cukor tartalmú italok. Igazán észrevétlenek, mivel szomjúságra fogyasztva akár napi 1-1,5 litert vagy még többet is képesek vagyunk belőlük bevinni a szervezetbe. Mondhatjuk persze, hogy, oké, de azért egy-egy pohár néha belefér, de egészen döbbenetes, hogy már 2 deciliter kóla is nagyjából 8 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz.100 milliliterben, azaz 1 deciliterben 11,2 gramm cukor van, 200 milliliterben, azaz 2 deciliterben értelemszerűen kétszer ennyi, vagyis 22,4 gramm. Egy szem kockacukor körülbelül 3 gramm, így kiszámolható, hogy 2 deciliter kólában közel 8 szem kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van. Mennyire életszerű az, hogy elrágcsáljunk jóérzéssel ebéd után 8-10 szem kockacukrot?!
Ugye semennyire?
Az alkoholos italok szintén nagyon megtévesztőek, nagyon magas a kalóriatartalmuk, ráadásul erősen dehidratálnak is, így mindenképpen óvatosságra intünk velük kapcsolatban.
Természetesen az újévi koccintás belefér, de a rendszeres alkoholfogyasztás, még kis mennyiségben is hozzászokást és hízást eredményezhet. Táptalaja lehet továbbá olyan megbetegedéseknek, mint a gyomorfekély vagy a máj és a hasnyálmirigy különböző elváltozásai.

 


GYOMORMENTŐ PRAKTITKÁK:

Javasoljuk ünnepek alatt kifejezetten a minimum 2,5-3 liter tiszta víz fogyasztását. Ez segít egyensúlyban tartani a szervezetünket és az emésztési folyamatokra is jótékonyan hat. Ébredés után azonnal érdemes 2,5 dl vizet elkortyolgatni, akár citromlével, vagy menta teát, édeskömény gyógyteát, amelyek különösen jó szolgálatot tesznek az ünnepi evés-ivás idején, akárcsak a reszelt gyömbér, melyből egy késhegynyi is javasolt napi szinten kúraszerűen fogyasztva.
A csicsóka is remek találmány sűrítmény formájában. Ha cukorproblémákkal küzdünk javasolt étkezések előtt egy mokkáskanállal elfogyasztani, segíti az emésztést, eltelít, megköti a méreganyagokat.
Szintén a teljes emésztőrendszerre hat pozitívan a süngomba. A gyomor és bél nyálkahártyájának irritációja illetve betegségei terén is jó hatással rendelkezik, a klinikai kutatások kimutatták, hogy alkalmazása gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a panaszok enyhüléséhez vezetett.
Érdemes akár már most kúraszerűen elkezdeni szedni, így az ünnepeket is segíthet átvészelni.
Január első 1-3 napjában érdemes egy könnyű böjttel indítanunk az évet, amikor csak növényi eredetű és igen könnyű ételeket fogyasztunk, sok zöldséget, leveseket, salátákat, és mellé gyógyteákat fogyasztunk. Szervezetünk garantáltan meg fogja hálálni ezt az extra törődést, és képesek leszünk könnyen, energiában gazdagon nekivágni januári feladainknak.
Szeretnél kipróbálni egy valóban hatásos, szakértők által kidolgozott, többlépcsős programot, professzionális segítséggel? Figyeld az oldalunkat!

 

Addig is kellemes pihenést és feltöltődést és könnyű ételeket kívánunk nektek az ünnepekre!