Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TUDOMÁNYOS ALAPÚ SÚLYBEÁLLÍTÁS A GABA "CSODAMOLEKULA" SEGÍTSÉGÉVEL

Tóth Gábor -élelmiszeripari fejlesztőmérnök- írása

 

"Véletlen felfedezések"

A legtöbb nagy felfedezés a "véletlen" műve, persze - Pasteur után szabadon - : a véletlen akkor kedvező, ha számítunk rá.

Számos esetben a kutatók elindulnak egy irányba, adott célból végeznek vizsgálatot, időközben azonban olyan felismeréseket tesznek, amelyek később megrengetik a szakmai világot és sokszor kihatással vannak akár a bolygó életére, gondolkodására is.

Talán nem egészen véletlen esemény volt, mégis a körülmények együttállása, amikor Szent-Györgyi Albert azoknak a bizonyos vacsorára kapott paprikáknak (amelyeket felesége szolgált fel neki paprikasaláta formájában) megmérte a C-vitamin tartalmát és igen sokat talált bennük. Korábban állati mellékveséből alig tudott kollégájával pár grammnyit kinyerni és a káposztával, valamint citrommal kapcsolatos kísérletei sem voltak sikeresek, ám a paprika megoldást és hírnevet hozott a tudósnak: egy héttel a jelzett vacsora után, másfél kilogramm C-vitamin volt a kutató kezében. Nyilván mindez nem történt volna meg, ha a paprikákat nem viszi el a laboratóriumba megvizsgálásra.

Számos egyéb példát lehetne hozni, az édesítőszerektől a műszaki megoldások fejlesztéséig, az élet bizony tartogat meglepetéseket.

Egy ilyen, mondhatni "véletlen felfedezés" vezetett el minket is a csodamolekulához, amellyel ma már ezrek fogynak és tartják meg súlyukat koplalás nélkül, egészségesen.

 A „csodamolekula” megtalálása

Kutatásainkat a növényi alapanyagok terén folytatjuk már hosszú évek, lassan évtizedek óta. Egy ideje a csíráztatás és fermentálás került figyelmünk homlokterébe, amely terén hazai kutatói partnerekkel tudtunk együtt haladni.

Amikor az ember csíráztat és lakto-illetve bifidobaktériumokkal tejsavasan fermentál, akkor szeretne létrehozni egy funkcionális, teljes értékű növényi élelmiszert, amely önmagában kiváló tápanyagforrás lehet. A csíráztatás feltárja a magvakban lévő anyagokat, és újabbakat termeltet a sejtekkel, a fermentálás pedig tovább növeli a védőanyagok mennyiségét, így egy „szuperanyag”, biomassza áll elő, amely megszárítva igen nagy érték az emberi szervezet számára.

Szintén cél volt, hogy allergén anyagokat lehetőleg ne használjunk, így a szója és a klasszikus búza kiesett a rostán.

A kutatás közben képződött, fogyasztásra alkalmas, csíráztatott és fermentált magbázisú modellanyagokkal saját kísérleteket végeztünk, ízesítettük és kipróbáltuk magunkon is.

Amikor láttuk, tapasztaltuk, hogy az előállt nyers biomassza erőteljesen és érezhetően növeli a teltségérzést, csökkenti az étvágyat és az étkezési kényszereket, valamint támogatja az akarati döntéseinket(!), leültünk gondolkodni, hogy mi is történt. Fellapoztuk a szakirodalmakat és laborvizsgálatokat kezdtünk.

Tény, hogy annyi érték (B-vitamin, fitoaktív anyag, enzim) képződött a gyártáskor, ami részben megmagyarázta a biológiai, élettani folyamatot, a rostokkal együtt. Nyilvánvalónak tűnt, hogy a test megkapta a tápanyagokat, így hosszabb ideig nem lesz éhes, ez törvényszerű.

Mégis, volt valami furcsa az egészben a csapat számára: a forgalomba hozott készítmény használóiról olvadtak le a kilók, mellette nem voltak lelki mélypontok, a jókedv, derű, energikusság, tápláltság megmaradt, sőt az intenzív sportolás is működött.

 


A doktori kör komolyabb vizsgálatokat kezdett, és meglettek a hiányzó láncszemek: a GABA és az oryzanol nevű molekulák, de közülük is kiemelkedő a GABA, azaz a gamma-amino-vajsav.

Azóta is tanúi vagyunk ennek a kisebb csodának, amit a csíráztatás és fermentálás során természetes módon szintetizálódó GABA hoz létre, az "akaraterő molekulájának" kereszteltük el, mivel képes motiválni, sőt megsokszorozni a saját akaraterőt.

Túl sok információt nem hallunk erről, hiszen az élelmiszeripar "sírját megásná" egy ilyen molekula széleskörű ismerete és bevitele. Páratlan egyensúlyt teremt a vércukorszint és a sejtműködés terén, mivel a hasnyálmirigy sejtjei közvetlenül tudják hasznosítani (ez ritkaság), támogatja a testi-lelki és szellemi egyensúlyt, emellett a képződő vitaminok és a hozzáadott nyomelemek, valamint az aminosavak javítják a tápláltsági állapotot.

Valójában ekkor döbbent rá a kutatói kör, mi is van a kezünkben, jó néhány évvel ezelőtt.

Ez a felismerés indította el a Slim Flash tudományos fejlesztéseket a maguk útján, és a napi egy vagy két étkezést (főként vacsorát) helyettesítő, új generációs, teljes értékű növényi shake-ek világszinten kiemelkedő szakmai munkájának alapjait fektette le.

Nem "pótszerekről", hanem hiánypótló táplálékokról, hazai innovációkról van szó.

Ma már persze - hosszú évek munkája után - a kezdeti jóból is sikerült még jobbat alkotni a kutatói körnek. A készítmények fejlesztése, gyártása is itthon történik, mert szakmai téren létezik olyan, hogy "magyar álom" 

 

A Slim Flash eredményességének a titka

Valójában a bio barna rizsben természetesen szintetizálódó GABA molekula megtalálásakor döbbent rá a kutatói kör, mi is okozza a jótékony hatásokat, jó néhány évvel ezelőtt. Ez a felismerés indította el a Slim Flash tudományos fejlesztéseket a maguk útján, és a napi egy vagy két étkezést (főként vacsorát) helyettesítő, új generációs, teljes értékű növényi shake-ek világszinten kiemelkedő szakmai munkájának alapjait fektette le. Nem "pótszerekről", hanem hiánypótló táplálékokról, hazai innovációkról van szó.

Ma már persze - hosszú évek munkája után - a kezdeti jóból is sikerült még jobbat alkotni a kutatói körnek. A készítmények fejlesztése, gyártása is itthon történik, azaz teljes egészében magyar kutatómunkáról és eredményről beszélhetünk.

Nem felejtem el megköszönni a tudóscsapatnak, Partnerünknek az elmúlt 5 éves megfeszített munkát, a sok befektetett időt, energiát, a hosszú meetingeket és az eredményességet.

Tóth Gábor
 Élelmiszeripari fejlesztőmérnök