Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

HAGYOMÁNYOS ÉS KÜLÖNLEGES VEGÁN RECEPTEK AZ ÜNNEPEKRE

Egyre több családban és baráti társaságban merül fel, hogy akár etikai, vagy egészségtudatos/környezetvédelmi okokból nem kerülhet állati eredetű ünnepi menü az asztalra, de legalábbis gondolni kell azokra a szeretteinkre, akik növényi a növényi étrend mellett teszik le a voksukat, és nekik is készülni.

 

ÜNNEPEK VEGÁNKÉNT?! - EGYÁLTALÁN NEM OLYAN BONYOLULT, ÉS LEMONDÁSOKKAL TELI, MINT AHOGY ELSŐRE GONDOLNÁNK!

Nem is kérdés ma már, hogy az egészségünk, életenergiánk garantáltan meghálálja, ha tudatos növényi étrendre váltunk, ráadásul könnyen és zökkenőmentesen is megtehetjük ezt, és még spórolhatunk is vele. Viszont mi a helyzet az ünnepekkel? A nagy családi összejövetelekkel, ahol az ünnepi hagyományokon van a hangsúly, magyaros fogásokkal és sok sok édességgel? Megoldható akár 100%-osan növényi alapon a karácsony és a szilveszter 2021-ben?

Naná! Mondjunk búcsút a teltségérzetnek, a pluszlióknak, az állatok és a környezetünk is jól jár a döntésünkkel.

 

ELSŐ LÉPÉSEK - HELYETTESÍTÉS! - KEZDŐ VEGÁNOKNAK

Ki mondta, hogy azonnal el kell engednünk a hagyományokat és fenekestül felforgatni és reformálni az ünnepi menünket, amikor sok összetevőt csupán elég kicserélni és a megszokott módon elkészíteni az ételt. Ma már készen is kaphatóak a legtöbb élelmiszerboltban a növényi tej, tejföl, tejszín és sajt helyettesítők, de az ügyesebb kezűek maguk is kísérletezhetnek házi majonézzel, mártásokkal, így nem kell lemondani sem a burgonyasalátáról, vagy épp a mákos gubáról. Ráadásul az olyan, egyébként vegán összetevőket is érdemes reformálnunk az egészségünk érdekében, mint a liszt vagy a cukor. Használjunk teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztet, illetve keverhetünk bele értékes mandulalisztet vagy kókuszlisztet is, ezzel még extrábbá tehetjük süteményeket.

 

VEGÁN HALÁSZLÉ

Hozzávalók:

20 g nori alga lap

1 fej vöröshagyma (tisztítva 199 g)

2 fej fokhagyma (tisztítva 12 g)

1 db paprika (tisztítva 83 g)

1 db paradicsom (tisztítva 71 g)

1 db padlizsán (eleje-vége nélkül 196 g)

só ízlés szerint

őrölt fekete bors ízlés szerint

2 evőkanál őrölt fűszerpaprika

1 evőkanál kókuszolaj

 

Elkészítés:

Vágjuk apróra a zöldségeket.

Pirítsuk meg a hagymát a kókuszolajon, majd a paprikát is.

Szórjuk rá az őrölt paprikát, keverjük el, majd tegyük hozzá a paradicsomot és a fokhagymát is.

Öntsük fel 1-2 dl vízzel és fedjük le. Sózzuk, borsozzuk.

Áztassuk be k.b. 2-3 dl meleg vízbe az alga lapokat, a padlizsánt vágjuk félbe, magozzuk ki és daraboljuk apróra a belsejét. A belsejét tegyük a levesbe.

A többi padlizsánt szeleteljük csíkokra. Amikor besűrűsödött a pörköltalap, öntsük fel körülbelül 8-dl vízzel és főzzük 10 percig. Tegyük hozzá az algás vizet és a padlizsán csíkokat is. Főzzük addig, amíg a padlizsán meg nem puhul teljesen. Ekkor halásszuk ki és a levest botmixerrel pürésítsük.

 

 

 

GYORS VEGANÉZES KRUMPLISALÁTA

Hozzávalók:

50 dkg burgonya (főtt, hámozott, kockázott)

1 db lila hagyma

2 ek petrezselyem

15 dkg vegán majonéz, vagyis veganéz

bors ízlés szerint

só ízlés szerint

4 db újhagyma zöldje

 

Elkészítés:

A főtt burgonyát megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A petrezselymet finomra aprítjuk, a konzerv kukoricát lecsepegtetjük.

Az újhagyma kivételével minden összetevőt egy tálba teszünk, és alaposan összeforgatunk.

Újhagyma-karikákkal díszítjük. Fogyaszthatjuk azonnal, vagy behűthetjük pár órára. Másnap talán még finomabb is! Gazdagítható 200 g csemegekukoricával is pluszban (konzerves, lecsepegtetve)

 

 

 

REFORM VEGÁN MÁKOS BEJGLI

Vegán bejgli tészta hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

25 dkg fehér tönkölyliszt

5 dkg porított eritrit

25 dkg vegán vaj, esetleg kókuszolaj

kb. 0,5 dl szójatej (vagy más növényi tej) a tészta összeállításához + egy kevés a kenéshez

1 ek darált lenmag

1 dkg élesztő

csipet só

két csipet türelem

Mákos töltelék hozzávalók:

30 dkg darált mák

4 ek zabkorpa

10 dkg eritrit

2 kis alma lereszelve (kb. 20 dkg)

8 nagy ek cukormentes szilvalekvár

1 citrom lereszelt héja

1 narancs lereszelt héja

csipet só

sok szeretet

 

Elkészítés:

Kevés szójatejbe morzsold bele az élesztőt, majd keverd bele a darált lenmagot is (a lenmag a tojás helyettesíti).

Keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, a porított eritritet és a csipet sót.

A hideg vegán vajat (vagy margarint) vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.

Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb darabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet.

Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet.

Gyúrd össze a bejgli tésztát. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis szójatejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.

Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Mákos töltelék elkészítése:

Reszeld le az almát.

A darált mákba keverd bele a zabkorpát, a porcukrot, a csipet sót, ízlés szerint fahéjat és reszeld bele a citrom és a narancs héját is.

Vegán mákos bejgli összeállítása és sütése

Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts 0,5 cm vastag téglalappá a bejgli tésztát.

Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát 4 evőkanál szilvalekvárral.

Szórd rá a mákos tölteléket, majd az ujjaddal egyengesd el nagyjából egyforma vastagon a tésztán.

Hajtsd fel a tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejgli tésztát.

Ha megvagy vele, akkor mehet az első vegán mákos bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.

Készítsd el a 2. rúd mákos bejglit is.

A bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a bejglik tetejét egy kis szójatejjel (vagy tejjel/vízzel).

A két mákos vegán bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.

 

HALADÓ FOKOZAT - LÉPJ KI A KOMFORTZÓNÁDBÓL ÉS ALKOSS VALAMI ÚJAT!

Végre egy karácsony új és különleges, fenséges ízekkel! Alkosd meg ínyenc ünnepi menüdet, elszakadva a hagyományoktól!

 

VEGÁN SÜTŐTÖK KRÉMLEVES JAPÁN MÓDRA

Hozzávalók:

6 darab hokkaido tök

1 közepes fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 darab 3 cm-es gyömbér

ízlés szerint friss chili

1 dl kókuszkrém

víz

5 dkg héj nélküli tökmag

7 ek olívaolaj

3 csipet tengeri só

 

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 190 fokra légkeveréssel.

Mossuk meg a tököket, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk le a kalapjukat és kanalazzuk ki a magokat.

A megtisztított tököket sütőpapírral bélelt tepsin toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig.

Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy lábasban melegítsünk 5 ek. olívaolajat, addig dinszteljük a hagymát, míg aranysárga nem lesz. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd tegyük félre.

Miután megsültek a tökök, várjuk meg, míg kihűlnek, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsukat. Vigyázzunk, mert könnyen elszakadhatnak, ha nem vagyunk elég óvatosak. Mivel az apró hokkaido tökök kevésbé húsosak, ezért többet kell megsütni, mint amennyi adagot tervezünk, viszont így lesznek tartalék tányérjaink is.

A tökök húsát adjuk hozzá a hagymához, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Friss gyömbérrel, chilivel és sóval ízesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, majd 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Közben a tökmagot pirítsuk meg 2 ek. olívaolajon tengeri sóval, ami nemcsak különleges ízt kölcsönöz a levesnek, hanem nagyon feldobja a tálalást is.

10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrű, érdemes még egy kevés kókuszkrémet hozzáadni.

Tálaláskor a meleg levest óvatosan kanalazzuk a tökök héjába, majd szórjuk meg pirított tökmaggal és ízlés szerint friss chilikarikákkal.

 

 

 

VEGÁN SÓLET CSICSERIBORSÓBÓL

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó (száraz)

40 dkg passzírozott paradicsom

40 dkg kókusztej

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 darab 3 cm-es gyömbér

1 marék mazsola

10 dkg olívabogyó

1 tk kurkuma

1 tk őrölt római kömény

ízlés szerint chilipehely

1 tk só

 

Elkészítés:

A csicseriborsót a főzés előtti estén beáztatjuk.

A cserépedényt beáztatjuk, majd beletesszük a minimum nyolc órán át áztatott csicseriborsót. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért és az összes többi alapanyagot, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Elkeverjük.

A hideg sütőbe tesszük, 150 fokosra kapcsoljuk a sütőt, majd három órán át így hagyjuk. Ekkor ránézünk, és ha még nem puhultak meg az alapanyagok, továbbsütjük. Ha kell, a folyadékot pótoljuk. Akkor jó, ha a borsó megpuhult és krémes, sűrű szaft veszi körül.

 

 

 

MENNYEI VEGÁN CSOKIPUDING

Hozzávalók:

15 dkg magozott aszalt datolya

8 dkg gluténmentes vegán étcsokoládé krém

2 ek eritrit

1 ek cukrozatlan kakaópor

1 tk őrölt fahéj

1 darab kókusztej konzerv (400 ml)

kevés kókuszchips

 

Elkészítés:

A datolyát darabkákra vágjuk, majd a csokoládékrémmel, az édesítővell, a kakaóval, a fahéjjal és ½ dl kókusztejjel együtt össze pürésítjük egy késes robotgépben. Hozzáadjuk a többi kókusztejet, és ezzel együtt simára turmixoljuk.

Az egészet átöntjük egy kis edénybe, és mérsékelt tűzön kevergetve felmelegítjük, hogy a kókusztej zsiradéka teljesen felolvadjon. Ha kész, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg kihűl.

A csokis keveréket szétosztjuk 4 db üvegtálban, és megszórjuk natúr kókuszchipsszel. Tálalásig a hűtőben tartjuk.

 

 Jó étvágyat kívánunk nektek és békés, boldog, egészségben gazdag ünnepeket!

 

 

 

 

források:

lovelyveg.hu

nosalty.hu

sobors.hu

edenpremium.hu