Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

A VEGÁN VACSORA 5 ARANYSZABÁLYA BEVÁSÁRLÓLISTÁVAL, RECEPTEKKEL - NEM CSAK - KEZDŐKNEK!

VEGANIZMUS - A JÖVŐ SVÁJCI BICSKÁJA

Philip Wollen, a CITIBANK volt vezérigazgatója ötletesen fogalmazta meg, hogy a veganizmus a jövő svájci bicskája, ami segítene megoldani az etikai, gazdasági, környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint az egészségügyi problémákat egy módszerrel. Rajta kívül egyre több ismert és elismert ember is felszólal a veganizmus érdekében, illetve érvel a növényi alapú étrend jótékony, egészségre gyakorolt hatásai mellett.

Szakértőnk, Tóth Gábor - Bio Gabi - lassan már 25 éve eleinte gyakorló vegetáriánusként, majd vegánként figyeli a trendek és a termékek, élelmiszerek alakulását, a statisztikákat, emellett szép számmal érkeznek hozzá visszajelzések, megkeresések, köszönetnyilvánítások a témában.

A közelmúltban mi is összeszedtük szakértőink konkrét tapasztalatait, hogy mit köszönhetnek életmódjuknak, hogyan változtatta meg az életüket, akár egy csapásra, akár hosszú távon, és egytől egyig kizárólag pozitív visszajelzésekkel találkozunk.

Érthető hát, ha minél többen szeretnék kipróbálni és a gyakorlatban is megtapasztalni ezeket a fantasztikus előnyöket, mi pedig ebben szeretnénk nektek segítséget nyújtani, különösképpen az esti étkezésekre fókuszálva.

 

 

Mielőtt viszont ebbe belemerülnénk, a félreértések elkerülése okán, fontos tisztázni az alábbiakat

NEM MINDEN VEGÁN ÉL EGÉSZSÉGESEN, ÉS NEM MINDEN NÖVÉNYI ÉTRENDEN ÉLŐ VEGÁN!

Mivel a vegánok motivációja az állatvédelem, ezért találkozhatunk olyan vegánokkal is, akik számára - sajnos - nem fontos a saját egészségük, és akár nem is festenek egészségesen. Vegánként is lehetsz elhízott, rossz kondiban lévő, így ha azt hallod, hogy valaki vegánként nem egészséges, annak az az oka, hogy számára a saját egészsége kevésbé fontos.

Ellenben a teljes értékű növényi étrenden élők számára az egészség a legfontosabb motiváció, amibe beletartozik a súlykontroll is, ami sokkal könnyebben kivitelezhető, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket, és odafigyelünk arra, hogy minél természetesebb formában fogyasszuk el az ételt.

A VEGÁN KONYHA ALAPJAI - HOGY NÉZ KI EGY EGÉSZSÉGTUDATOS VEGÁN BEVÁSÁRLÓLISTÁJA?

A rutinos vegán már csukott szemmel is megvan negyed óra alatt a szupermarketben a nagy bevásárlással, míg egy “mezei húsevő nagymama” el sem tudja képzelni merre induljon, ha növényi étrenden lévő unokáknak szeretne sütni-főzni.

Most segítünk eligazodni, hogy lásd sokkal könnyebben és gyorsabban, no meg olcsóbban is kijöhetsz anyagilag, ha növényi alapon gondolkodsz, és tankolsz fel.

 

Kezdjük a friss áruval!

Legyen otthon mindig banán - válaszd a minél zöldebbet! A banánban azt szeretjük, hogy akár 4-5 napig is képes elállni, sőt turmixban a már barnás pöttyös héjú a legtökéletesebb.

Szezonális gyümölcs, így télen a citrusfélék, alma szintén jó választás, mert nem szükséges naponta vásárolni. Tízóraira, uzsonnára fogyasszuk teljeskiőrlésű keksszel, toasttal.

Avokádó - tény, hogy sokat utazik, de fantasztikus és természetes zsírforrás. Akár magában kikanalazva, akár krémnek készítve, például tésztára igazi ínyenc finomság.

Paradicsom, uborka, sárgarépa, cékla, répa, brokkoli, savanyú káposzta - egy tudatos vegán mindennapi vacsorájának elengedhetetlen kellékei.

Gomba, sütőtök, sütnivaló gesztenye - igazi finomságok!

Rukkola, madársaláta, friss bazsalikom, hagymafélék, és egyéb friss fűszerek

Mirelittek, mint erdei gyümölcsök - fehérjével, Immunshake-el és banánnal keverve tökéletes kisétkezés - zöldborsó, paraj, és egyéb vegyes zöldségek.

Hűtőpultból tofu, melynek fogyasztása javasolt magas fehérjetartalma és kedvező zsírtartalma okán hetente 2-3 alkalommal. Önmagában friss zöldségekkel, de pirítva vagy felkockázva “húspótlóként” is kiváló. Készíthetünk belőlük nagyon finom kenyérfeltéteket, vagy tésztaszószokat is.

Szárazáru, konzervek, mint bab, sárgaborsó, lencse, teljes kiőrlésű tészták, illetve tészták hajdinából, quinoából, barnarízs, bulgur, növényi tejhelyettesítők

Érdemes állandó jelleggel berendezni a felsoroltakból hűtőszekrényünket és éléskamránkat, de ne feledkezzünk meg az alábbi, igen fontos élelmiszerekről sem:

- Reggeli crunchy-k, granolák

- Növényi fehérje készítmények

- Immunvédő termékek

- Testsúly szabályozó, súlykontroll superfoodok

Következzenek tehát az esti, vacsora aranyszabályok:

1. NE TÉVESSZEN MEG A VEGÁN LOGÓ - KERÜLD A JUNK FOODOKAT, FŐLEG ESTE!

Az egészség szempontjából nem vagyunk sokkal előrébb ha sajt helyett magas zsírtartalmú növényi sajthelyettesítőket, a húst pedig növényi alapú húspótlókkal helyettesítve fogyasztunk rendszeresen. Ezek erősen feldolgozott készítmények bár sokszor nagyon ízletesek, de bánjunk velük csínján!

Természetesen, ha évek óta vegánként néha-néha elcsábulsz, illetve megkóstolod ezeket az újdonságokat, még nem dől össze a világ, de napi fogyasztásra semmiképpen sem javasoljuk őket, pláne ne estére időzítve, mivel egyrészt jobban igénybeveszi az emésztőrendszerünket, másrészt magas zsír, és kalóriatartalmuknak köszönhetően raktározásra kerülhetnek a szervezetünkben. Ebből következik is a második pontunk, miszerint :

2. MINÉL TERMÉSZETESEBB ÖSSZETEVŐKBŐL ÉS ALAPANYAGOKBÓL TERVEZZÜK ÉS KÉSZÍTSÜK EL VACSORÁNKAT!

 

 

A legtöbben, akik növényi étrendre váltanak, elmondják, hogy sokkal változatosabban étkeznek, mint korábbban, szó szerint kinyílt előttük egy új, gasztró világ. Míg sokan idegenkednek a nyers hústól, és annak elkészítésétől, addig vegánként könnyen, gyorsan és maceramentesen lehet új recepteket kitalálni és elkészíteni babból, lencséből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből változatosan.

3. TAKE IT EASY - ESTE MÁR CSAK KÖNNYŰT!

Este már készülve a pihenésre, alvásra, könnyű, energiában szegényebb ételeket fogyasszunk már csak. Ezt tegyünk meg mennyiség és minőség szempontjából is. Könnyű leves, vagy teljes kiőrlésű pirítós sok friss zöldséggel, hozzá avokádókrém. Vagy szimplán csak tolj be a sütőbe egy fél tököt és egy óra múlva fogyaszd el egészséggel! Az olajos, magas energiatartalmú ételeket kerüld el este, mert nehezebben fog menni az alvás!

4. BE RAW - MINÉL TÖBB NYERS, ANNÁL JOBB!

A legideálisabb, ha minden étkezéskor fogyasztunk nyers ételeket, így reggelre és délelőtti órákra a friss gyümölcsöket javasoljon, míg az esti órákban a minimális energiatartalmú friss zöldségek tesznek jó szolgálatot körítésként. A hagyományos retró paradicsom-paprika combó mellett fogyasszunk friss uborkát, és nyers - igen, jól olvasod nyersen! - céklát és brokkolit, akár minden este, például tofuval. Bélrendszerünk legjobb barátai a rostok, márpedig rost kizárólag csak a növényekben van, így vegánként, teljes értékű élelmiszereket fogyasztva egészségesebb és gyorsabb emésztést érhetsz el, ami bizony hamar visszaköszön, ha a vonalaidról van szó!

5. ÉTKEZÉS HELYETTESÍTÉS PROFESSZIONÁLISAN

Mindenki életében vannak napok amikor egyszerűen “nem fér bele” a bevásárlás, előkészítés, főzés, mosogatás, hanem gyorsan szeretnék elfogyasztani valamit, ami tápláló, megfelelő makrókkal rendelkezik, nem hízlal. E célra kiváló a Slim Flash superfood shake 4-féle ízben 45%-os fehérjetartalommal, vitaminokkal, nyomelemekkel. Fogyás csak zsírból, izommegtartással, sőt akár növeléssel. Doktori team által fejlesztett, napi egy vagy két étkezést helyettesítő superfood, pontosan meghatározott tápanyag értékekkel. Megfelel az ideális súlykontroll-táplálkozásnak. Segítségével elkerülhető a vércukor ingadozás, a sóvárgás és a falásrohamok, emellett javul az anyagcsere.

KEDVET KAPTÁL? VACSORÁZZ MÁR MA VEGÁNUL!

Vegán "krémsajt" prítóshoz

Hozzávalók:

1 csomag (325 g) natúr vagy füstölt tofu
4 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
Opcionlis ízesítők:

fokhagyma
hagyma
mustár
pirospaprika
aprított zöldfűszer - kapor, bazsalikom, kakukkfű, snidling, amit szeretünk
őrölt bors
aszalt paradicsom
Elkészítés: A tofut felkockázzuk, és egy szűrőbe téve hagyjuk 10 percet kicsöpögni, majd egy késes robotgépbe vagy turmixba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a sót, és simára, krémesre összeturmixoljuk.

Ízlés szerint gazdagíthatjuk bármilyen fűszerrel, ízesítővel a fentiekből vagy saját ötletünk alapján. Tökéletes szendvicsre, mártogatósnak, a hűtőben, jól záródó dobozban 4-5 napig eláll.

 



Sült zöldségek


Hozzávalók: 
1db lilahagyma - szeletekre vágva
4-5 gerezd fokhagyma - (akár héjastól)
1db cukkini - feldarabolva
néhány szál sárgarépa – feldarabolva
2 db krumpli – akár héjastól
2 kisebb édesburgonya – akár héjastól
só, bors, fűszerek (pl. fokhagymapor, hagymapor, füstölt pirospaprika, kömény, stb.) Gombával, kukoricával is gazdagíthatjuk. 
 
Elkészítés: 
Melegítsük elő a sütőt, majd egy kis tálban keverjük össze a fűszereket. Tegyünk félre.Szeleteljük fel körül-belül egyforma darabokra a zöldségeket, és keverjük össze a fűszerkeverékkel.Tegyük a fűszeres zöldségeinket (lehetőleg fedővel rendelkező) hőálló edénybe, egy pici vizet öntsük alá, majd fedjük le – akár alufóliával, ha nincs fedele. Tegyük be a sütőbe, és süssük addig, míg megpuhulnak a zöldségek – zöldségektől függően 30-40 perc
Ezután vegyük le róla a fedőt /alufóliát, és süssük még kb.10-15 percig, hogy ropogósra süljenek.

 

 

Gyors és gazdag, karcsúsító zöldségleves


Hozzávalók: 
2-3 db sárgarépa
1 szál fehérrépa
2-3 szem burgonya
1 kisebb zellergumó
1 fej karalábé
1 fej brokkoli
1db kápia paprika
1 fej vöröshagyma
só, bors, glutamát mentes ételízesítő
Elkészítés: 
A répákat, burgonyát, paprikát megtisztítás után felvágjuk és feltesszük annyi vízzel főni, hogy ellepje. A hagymát megpucolva, egészben tesszük bele, a karalábét, zellert is. Hozzátesszük az ételízesítőt, fűszereket, felforraljuk, majd kb 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A megtisztított és kis darabokra szedett brokkolit az utolsó 5 percben tesszük a levesünkhöz. 
Gazdagíthatjuk konzerv gombával, fehérbabbal is - amik remek vegán fehérjeforrások. 

Jó étvágyat kívánunk!