Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

MIT ADOTT A VEGÁN ÉLETMÓD? SZAKÉRTŐINK MESÉLNEK...

Egyre több helyen jön szembe velünk a vegán mozalom és az azt körülvevő életmód. Egyre többen váltanak, akár a hétköznapi, akár az ismert emberek közül, és kezdik el népszerűsíteni. A közelmúltban pedig hazánkban is megtartották az első, Plant-Powered Perspectives 2021 névre keresztelt nagyszabású növényi konferenciát. Miben rejlik a siker és a népszerűsége ennek az életmódnak, étrendnek? Szakértőinket kérdeztük, hogy ők mit gondolnak a növényi étrendről, és, hogy mit adott nekik a vegán életmód.

 

Bacsa Katie - Hajlékonyságfejlesztő személyedző

 

"A múltkor túl sokan tolongtak a boltban, nem fértem el a polcok mellett, így kicsit várakoznom kellett. Így a felvágottas csemegepult előtt kellett tölteni a perceimet a kasszához sorban állva, és ahogy bambultam, elképedve láttam, mennyire sokba kerül egy-egy falatnyi szendvicsfeltét a feldolgozott húsokból, a sajtokról nem is beszélve.

Megállapítottam, hogy már ezért is megéri vegánnak lennem, mert így sokkal több pénzt is tudok a zsebemben tartani, hogy egyáltalán nem költök ilyen termékekre. 

Egész nap frissesség? Simán! Én nem érzem azt hogy megéheznék hamar a növényi étrendem fogásai után. Sokan ezt a kifogást választják, amikor megmagyarázzák, miért fogyasztanak állati eredetű ételeket. Persze ehhez én azért okosan állítom össze a menümet, figyelve arra, hogy elégséges fehérjét, szénhidrátot és zsírt vigyek be, és vitaminokat, rostokat természetes forrásokból.

Jó példa a közelmúltból egy nyári tábor, ahol napi millió táncórát kellett tartanom, társaimmal ellentétben sohasem panaszkodtam fáradtságra, álmosságra, gyengeségre. Sőt, tele voltam energiával, szóval engem fitten tart a plant based étrend."

 

 

Horzsa Krisztina - dietetikus és okleveles élelmiszermérnök

 

"Tényleg egészségesebb a növényi alapú táplálkozás? Teszik fel nekem sokan a kérdést. Úgy gondolom, hogy nem csak nekünk, hanem bolygónk egészségének szempontjából is fontos, hogy csökkentsük a hús fogyasztásunkat.

A hús, az állati eredetű termékeink előállítása - hogy csak néhány szempontot említsek - rengeteg földterületet igényel, amely következtében számos erdő tűnik el, emellett növelik a vízfelhasználást is. Ezek a munkálatok befolyásolják a vízkészletünket, a talaj minőségét, és a klímaváltozáshoz nagymértékben hozzájárulnak, hogy a természet biológiai sokszínűségének negatív irányba történő változását már ne is említsem.

Ha nem is térünk át teljesen a növényi alapú táplálkozásra, de már heti pár alkalommal kiiktatjuk a húsipari termékeket, hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. A több zöldség és gyümölcsfogyasztással többek között növeljük a rost, vitamin és ásványi anyag és csökkentjük a telített zsír bevitelt. Ezekkel hozzájárulhatunk szívünk egészségéhez, elősegíthetjük a testsúlycsökkentést, és csökkenthetjük a daganatos betegségek kialakulását is."

 

 

Tóth Gábor - Bio Gabi élelmiszeripari mérnök, termékfejlesztő, táplálkozási szakértő 

 

"Sok esetben az ember az egészségmegőrzés miatt kezdi el kipróbálni a növényi étrendet. Annak idején az Élelmiszeripari Egyetemen mindenkit lebeszéltek az ilyen szélsőségekről, ám felkeltették a figyelmemet részben a külföldi szakirodalmakban jelzett gyógyulások, másrészt, itthon is volt néhány jeles képviselője ennek a modellnek, jó eredményekkel. A növényi hatóanyagokkal összekapcsolódott a vitalitás fogalma, míg a húshoz, sajthoz, zsírhoz a gondolataimban a fáradékonyság, nehéz emésztés, és rossz közérzet társult.

Az első komolyabb ilyen próbálkozásom, mintegy két és fél évtizede, látható előnyöket hozott: javult a memóriám, a fizikai és szellemi erőnlétem, a látásom (csökkenteni kellett a szemüvegem dioptriáit), az alvásom minősége (és ideje csökkent). Egyszerűen jobb lett az életminőségem és az állóképességem, sőt annyira frissen ébredtem a hajnali órákban, hogy könyvírásba fogtam. Van egy pont, amikor már annyi jó tapasztalat gyűlik össze, hogy egyszerűen nem lehet az embert lebeszélni róla, mivel önmagán tapasztalta meg és észszerűnek látja a hosszútávú váltást.Később magam is oktatni kezdtem és igen sokan beszámoltak a javulásról.

Egész gyermek- és ifjúkoromban fejfájással, bőrgombákkal, korpásodással, aluszékonysággal és egyéb gondokkal küzdöttem, amelyek a váltás után maguktól megszűntek. Nem kellett hozzá sok idő, 3-6 hónap. Furcsa, de egyszer csak azt vettem észre, hogy minden kellemetlen tünetem megszűnt. A következő lépés, amikor már nem "rólam szól" ez a váltás, hanem másokról is.

A testi és szellemi javulás mellé pedig az a lelki alapállás is társult, amely az élet humán étkezési célú kioltását sem támogatja, emellett síkra száll a bolygó védelméért - nyugodtabb így az élet és békésebb a lélek is. Úgy gondolom, mindenkinek jobb így."

 

 

Veres Anita - Ancsi, Az "Új életmód a Blnce csapatával" zárt Facebook csoportunk szakértője, szerkesztő, content creator, vegán aktivista

 

"Több, mint 3 éve lettem vegán, egyik napról a másikra. Eredetileg az etikai okok motiváltak, így nem is volt kérdés, hogy az állati eredetű élelmiszerek kizárva a jövőben. Az első évben a már épp csillagos koleszterin és vércukor értékeim normalizálódtak, és a krónikus fáradtságom is enyhült. A következő évben, már törekedtem arra, hogy junk foodokat, erősen feldolgozott ételeket is kizárjak, és felhagytam a korábbi low carb-ra törekvő étkezési elvvel. Ekkor vezettem be a Blnce Slim Flash étkezés helyettesítőjét az étrendembe, melyel a reggelit vagy épp a vacsorát váltottam ki, emellett sok nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottam.

Körülbelül 3-6 hónap alatt leszálkásodtam, minden testsúly felesleg lement koplalás, kalóriaszámlálás nélkül. Ezt azóta is tartom, energikus és terhelhető vagyok mind fizikálisan, mind szellemileg, lelkileg kiegyensúlyozott. A hajam erős és egészséges, megszünt a gyulladás, korpa, egyáltalán nem hullik. A bőröm is sokkal egészségesebb, üdébb, feszesebb.

Az idén töltöm be decemberben a 43. életévemet, de mindig meglepetten tapasztalom, hogy 30-35 évesnél nem szoktak többre saccolni, ha egy új embert ismerek meg :) Egyetlen dolgot bánok mindössze; hogy nem kezdtem el előbb..."

Szeretnél egy támogató - nem csak - vegán közösséghez tartozni? Csatlakozz a Blnce életemód csoporthoz, és hozd ki te is magadból a maximumot. 

 

 

Pintér Dóra - Dóra Vegánéletmód Vegán életmódtanácsadó

 

"Egész életemben szerettem az állatokat, ezért amikor 5 évvel ezelőtt szembejött velem a vegánság és ezzel együtt a növényi étrend, azonnal éreztem, hogy ez az én utam. Bár etikai alapokon változtattam az addigi szokásaimon és fantasztikus érzéssel tölt el azóta is, hogy ezáltal sok állat életét menthetem meg, még én magam sem gondoltam volna, hogy a növényi étrend hatására az egészségem is ilyen sokat fog javulni.

Évekig küzdöttem rendszeresen fejfájással, enerváltsággal, emésztési problémákkal, súlyingadozással, amik a teljes értékű növényi étrend hatására nagyon rövid idő alatt rendeződtek. Amióta pedig megtapasztaltam ennek az életmódnak a csodáit, küldetésemnek tartom, hogy ezt a tudást másokkal is megosszam, és inspiráljam azokat, akik nyitottak erre a békés és tudatos életmódra."

Dóra oldalán rengeteg hasznos tényt és információt oszt meg, körbejárva a veganizmust, mind etikai, mind pedig egészségi vonatkozásban.

Kövesd őt : 

ITT! 

 

Szökrönyös Katalin - Vega Kata  Vegán chef

 

1. A növényi táplálkozással egy új világ nyílt meg számomara, az ízek,alapanyagok számtalan izgalmas kombinációjával amiben kiélhetem a kreativitásomat.

2. Biztonságérzetet adott, hogy a megfelelően összeállított növényi ételekkel kezembe vehetem a saját és családom egészségét

3. Könnyű gyermek fogantatást, zavartalan terhességet és egészséges gyermekeket

4. Jó közérzetet, vagyis ha odafigyelek a táplálkozásomra, életmódomra, jól érzem magam a bőrömben :)

Vegán receptekért és Blnce termékteszt beszámolókért kövesd Kata szakmai oldalát : ITT !