Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TUDTAD, HOGY AZ ANYAGCSERÉD NAGYBAN BEFOLYÁSOLJA A VÁRHATÓ ÉLETKORODAT?

Veres Anita írása Dr. Joel Fuhrman előadása alapján

 

JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK! - TEDD AZ ANYAGCSERÉDET A LEGJOBB BARÁTODDÁ!

A legtöbben már hallomásból találkoztunk az alábbi, talán még szakszerűnek is tűnhető intelmekkel, miszerint érdemes az anyagcserét felpörgetnünk, ha karcsúak és energikusak, fiatalosak szeretnénk maradni.

Ehhez különböző diéta ajánlások is társulnak, mint például, hogy egyél sokszor keveset, hagy égjen a zsír, dolgozzon csak az emésztőrendszer.

Biztos, hogy jó ez nekünk, hogy reggeltől esig folyamatosan csak emésztünk, és szinte egész nap csipegetünk?

Eláruljuk, hogy sajnos ez is egy mítosz, amivel bizony még a legjobb szándék ellenére is árthatunk magunknak.

Dr. Joel Fuhrman elismert orvos, a nutritáriánus, vagyis az öregedést lassító, és az emberi élettartamot maximalizáló étrend megalkotója óva int bennünket az anyagcserénk mesterséges pörgetésétől.

Ismerkedjünk meg hát a metabolizmus alapjaival, és, hogy hogyan tudjuk azt a legjobb barátunkká tenni a hosszú és egészséges élet érdekében.

 

MI AZ ANYAGCSERE? HOGYAN MŰKÖDIK?

Mindent, amit megeszünk, fel kell dolgozni, meg kell emészteni, és el kell különíteni a felhasználhatót a felhasználhatatlantól. A hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat röviden anyagcserének vagy metabolizmusnak nevezzük. Az anyagcserének köszönhetően el vagyunk látva energiával (hő), ebből kifolyólag fel tudnak épülni a testünket alkotó anyagok (növekedés, gyarapodás, regenerálódás), illetve képesek vagyunk a testfunkciók megtartására.

A szervezet jóltáplált állapotban energiát tárol és energiát von ki a raktáraiból éhezés esetén. Ez biztosítja a megfelelő és folyamatos tápanyagellátást a sejtek, szövetek számára. A különböző szövetek együttműködnek az anyagcsere megfelelő fenntartásában.

Az anyagcsere folyamatait főként az endokrin rendszer hangolja össze hormonok által, de természetesen együttműködik az idegi folyamatokkal is.

Az anyagcsere szabályozásának szempontjából két fő hormont érdemes kiemelni: az inzulint és a glukagont. Az inzulin és a glukagon legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozása: az inzulin csökkenti, a glukagon növeli a vér glükóz szintjét.

 

A MINÉL GYORSABB ANYAGCSERE AZ EGÉSZSÉG KULCSA VAGY ÉPP ELLENKEZŐLEG?

Van egy tézis, miszerint a lassú anyagcsere a hízáshoz, míg a gyors pedig a karcsúsághoz vezető út. A legtöbb ember, még azok is akiknek fontos az egészségük, és igyekeznek tudatosan étkezni és sportolni, az van tehát a fejükben, hogy minél gyorsabb az anyagcseréjük, annál jobb, hiszen ez segíti őket a fogyáshoz és súlymegtartáshoz, a gyors emésztés és energiafelhasználás által.

Ennek érdekében, akár szakemberek, szakértők tanácsára igyekeznek sokszor keveset enni, rendszeres kávé és tea fogyasztással elérni a minél gyorsabb anyagcserét. Sőt, sokan még hashajtó vagy egyéb szerek segítségét, például termogenikus zsírégetőt, és egyéb szintetikus serkentők segítségét is bevetik a cél érdekében, abban a reményben, hogy többet és egészségtelenebbül ehetnek majd, “büntetlenül”, mert “kihajtják” a szervezetükből.

Arról már viszont nem szól a fáma, hogy a gyors anyagcsere hatására, főleg ha ezt mesterségesen idézzük elő, zavart szenved a felszívódás, és vízvesztés, majd izombontás történik, tehát egy hiányállapotba taszítjuk magunkat, sőt hosszú távon még ártalmasabb hatásaival is számolnunk kell.

Az tény, hogy a helytelen, rostszegény, üres kalóriákban gazdag táplálkozás, társulva sok üléssel, kevés folyadék fogyasztással eredményezhet kifejezetten lassú anyagcserét, ami székrekedést, majd elhízást okoz. Ezért is gondolják sokan, hogy akkor ennek kivédésére remek megoldás, ha megdolgoztatjuk egy kicsit az emésztőrendszerünket és bepörgetjük az anyagcserét, és máris lefogyunk és egészségesek leszünk.

 

A GYORS ANYAGCSERE MEGRÖVIDÍTHETI AZ ÉLETET?!

Rossz hírünk van!

A folyamatosan megpörgetett, gyors anyagcsere segítségével ugyan több kilókalóriát éget el a test, aminek viszont egyenes következményei lehetnek a felgyorsult öregedési folyamatok, ezáltal a rövidebb várható élettartam is.

Ezt egy friss tanulmány is megerősítette, az Endokrin társaság folyóiratában, miszerint a tudósok már évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy a gyors metabolizmus korai halálhoz vezethet.

Ennek okai és magyarázata, hogy a gyorsabb energiaforgalom és energia égetés felgyorsítja az öregedési folyamatokat, ezáltal csökken a hosszú élettartamú fehérjék képződése, a telomerek rövidülnek, csökken az őssejt karbantartás, és az életképesség.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban a testünkben?

 

ENERGIAIGÉNY, AZ A BŰVÖS KILOKALÓRIA ÉS ANNAK ELÉGETÉSE

Hogy pontosan mennyi energiára van szükségünk, azt meghatározza a testsúlyunk, életkorunk, és az energiaigényünk, aszerint, hogy mennyi energiát használunk fel átlagosan egy nap alatt.

Sokan nem tudják, hogy a puszta létezésünk is kalóriát éget el, mivel hőt termelünk, lélegzünk, sőt az alvás is meglepően sok kalóriát használ fel. Ezért is van szükségünk megfelelő - tehát napi 8 órányi pihenésre, hogy testünk megfelelően képes legyen regenerálnia saját magát.

Vegyünk egy átlagos példát, egy olyan ember esetében aki nem sportol, és a testsúlya, életkora, mozgásszegény életmódja mellett napi 1500 kalóriára van szüksége, de ő minden egyes nap egy kicsivel többet, például 1700 kalóriát fogyaszt el.

Ez napi szinten nem sok, mindössze csak +200 kilokalória, viszont egy év alatt 70.500 kalória, ami nagyjából +20 kiló hízást eredményezne az ő esetében.

Viszont a test ennél sokkal komplexebb módon működik. Nem raktározza el ezt azonnal, hanem igyekszek ezt a plusz kis “repetát” folyamatosan használni, égeni, elkezdi felpörgetni az anyagcserét. Tehát munkára ösztönzi a teljes emésztő és endokrinrendszert, a hasnyálmirigyet, a májat, a pajzsmirigyet is. Megemelkedik a hőmérséklet, a test igyekszik égetni, égetni, ezáltal a légzésszám, a pulzus, és a testhőmérséklet is megemelkedik.

Ha mindezt még fokozzuk szintetikus zsírégető szerekkel, kávéval, teákkal még adunk rá egy kis kakaót.

A felfokozott pajzsmirigyműködés hatással lehet a fokozott szívritmuszavarral, ezáltal a szívroham kockázata is nő.

 

MI A MEGOLDÁS?

KEVESEBB KALÓRIABEVITEL MINŐSÉG TÁPLÁLÉKBÓL = LASSABB ÖREGEDÉS, HOSSZABB ÉLET

Nézzük példánk esetében, hogy mi történik, ha 1500.- as kalóriaigényű emberünk mindössze 100 kalóriával visz be kevesebbet, és mellé rendszeresen még el is kezd mozogni?

Egyrészt az történik, hogy a test a mozgás révén az izmot megtartja, ellenben az esetleges testsúlyfelesleget (tehát a zsírt) adja le csak.

Amennyiben a bevitt táplálék minősége megfelelő, tehát rostot, zöldet, gyümölcsöt, hüvelyeseket, ezáltal a szervezet számára értékes vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat és megfelelő folyadékot tartalmaz, az anyagcserénk egészséges tartományba kerül. Tehát nem éhezünk, nem eszünk kevesebbet, csak kevesebb kalóriával rendelkező friss, növényi ételek felé toljuk el a hangsúlyt, és igyekszünk kiikatatni, vagy legalábbis csökkenteni az állati eredetű, az erősen feldolgozott, hozzáadott olajban, cukorban, lisztben gazdag ételeket.

Ezáltal normalizálódik a légzésszám, a testhőmérséklet, és a pajzsmirigyműködés is.

 

HOGYAN LASSÍTHATÓ TÁPLÁLKOZÁSSAL AZ ÖREGEDÉS ÉS A BETEGSÉGEK KOCKÁZATA?

Ahogy az elején beszéltünk arról, hogy mennyire igénybe veszi az emésztőrendszert a “sokszor keveset” módszer, annál kedvezőbben reagálunk az úgynevezett időszakos böjtre.

Tehát nem csak az a fontos, hogy miből és mennyit, hanem az is, hogy MIKOR fogyasztjuk el.

Az időszakos böjt esetében időablakot használunk, ami minden nap 8 órát van nyitva. Tehát a 24 órából 8 órát étkezünk, 16 órán át pedig hagyjuk pihenni, regenerálódni a szervezetünket.

A legideálisabb időablak délután 6 órakor bezárul, de sok szanatórium, életmód és böjt szakértő a délután 3 órát javasolja utolsó étkezési időpontnak.

Ebből számolunk vissza 8 órát, és akkor kezdjük egy kiadós gazdag reggelivel a napot. Előtte 2 dl tiszta vagy citromos (citrus illóolajos vagy uborkás) vízzel indítunk éhgyomorra.

Az időszakos böjtnek mára már rengeteg pozitív hatása bizonyított már, és egyre többen alkalmazzák már nem csak külföldön eredménnyel, hanem Magyarországon is.

1. Elősegíti a fogyást, az ideális testsúly elérését és annak megtartását is

2. Segít optimalizálni a test önjavító mechanizmusát - gyorsabb regeneráció

3. Kedvezőbb CRP értékek a vérből - kevesebb gyulladás

4. Inzulinérzékenység javítása

5. Öregedés lassítása

6. Egy egész életen át fenntartható módszer, éhezés visszaesés, jojózás nélkül

 

Válaszd az életet! Maradj tovább fiatal és egészséges! 

 

 

 

Forrás:
Dr. Joel Fuhrman
Fordítás: 
Rakusz Regina/VegaGina
https://www.youtube.com/watch?v=W0GwCgg7zVM&t=311s&ab_channel=VegaGina