Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

ATTILA, A "VEGÁN MACHO" TÖRTÉNETE

Veres Anita Kiss Attilával beszélgetett

 

Van egyfajta misztikus elképzelés, sztereotípia az emberekben a "vegán férfi" kifejezésről. A legtöbben mikor meghallják, maguk előtt látják az egésznap meditáló, nyers zöldeket és leveket fogyasztó gurukat. Holott bizony hús-vér férfiak, sportemberek, családapák is egyre gyakrabban váltanak életmódot és teszik le voksukat a növényi étrend mellett. 

Aki tagja az “Új életmód a Blnce csapatával” zárt Facebook csoportnak, annak garantáltan nem kell bemutatni cikkünk főszereplőjét, Kiss Attilát. Aki pedig még nem tag nálunk, ezután garantáltan meg akarja őt ismerni közelebbről is. 

Ki lehet ő? Aki a csoport roppant üde színfoltjaként nap mint nap megosztja ízletes és teljes értékű reggelijét, vagy épp azt, hogy mit készített ebédre jackfruitból, tofuból, avokádóból, seitanból. 

Egy biztos, hogy Attila roppant pozitív és motiváló személyiség, így felkerestük, hogy kifaggassuk őt, vajon miért döntött a növényi étrend mellett, hogyan és hol találkozott a blnce fejlesztéseivel, és mit tapasztalt a váltás következtében az erőnlétében és a közérzetében. 


A FÉRFI TÉNYLEG A HÚSTÓL LESZ FÉRFI?

Van az a mítosz, szólás mondás, hogy a férfi a hústól lesz erős, meg úgy eleve “férfias”. 
Talán ezért is lehet az, hogy reform, azon belül is plant based - 100% növényi vonalon jóval kevesebb a férfi mint a nő. 

Ennek vélhető oka a társadalmi maszkularitás, hogy mitől tart valakit férfiasnak a közvélemény, és az egyén saját maga, így ahogy a kemény fizikai munka, az erő és a stabilitás fejben összekapcsolódik, hajlamosak vagyunk a húsevést férfiasnak, míg a növényi étrendet egy finom és nőies diétának megítélni. 

“Mivel régen vadászni kellett érte, a hús mindig is összekapcsolódott a veszély gondolatával, illetve a státusszal is, mert nagyra becsült ételnek számított, és patriarchális [férfiak által uralt] társadalmakban éltünk – így a férfiak úgy alakították a dolgokat, hogy hozzájuk kerüljön a hús.” - fogalmazta meg a University of British Columbia professzora, Steve Heine. 


TÚL SOK HÚS - RÖVIDEBB ÉLET?! 

Mindeközben a táplálkozási szakértők, és elismert orvosok, szakemberek, mint például Dr. Joel Furhman vagy Dr. Michael Greger rámutattak arra, hogy a nyugati étrend, és a vele járó megnövekedett húsfogyasztás is okolható - a káros szenvedélyek, a kevesebb mozgás és a helytelen stresszkezelés mellett - a civilizált országokban azért, hogy a férfiak egyszerűen rövidebb ideig élnek, mint a nők.

A felsorolt szakemberek a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz és a daganatos megbetegedések kialakulásáért, rizikófaktorként hivatkoznak a húsra és az állati eredetű élelmiszerekre, különösképpen ha ezek füstölve, sok zsíradékban, olajban elkészítve és napi rendszerességgel kerülnek az asztalra. 

Abban megoszlanak ugyan - sőt szembe is kerülnek -  még a táplálkozástudományi fronton is a vélemények, hogy javasolt-e teljes mértékben elhagynunk a húst, vagy szükséges élnünk vele, abban viszont a legtöbb orvos is egyetért, és ajánlja is, hogy igyekezzünk csökkenteni, továbbá hús és egyéb állati eredetű ételtől mentes napokat beiktatni az életünkbe és tehermentesítsük a szervezetünket az erősen feldolgozott, kész táplálékoktól, beleértve - a nem állati eredetű - hozzáadott cukrot, fehér lisztből készült, vagy épp magas zsírtartalmú ételeket. 

 


ATTILA RÁCÁFOL A SZTEREOTÍPIÁKRA

És ezennel elérkeztünk a mi Attilánk - a kereken 40 éves fiatalember - történetéhez, ami egészen 2017-ig nyúlik vissza, mikoris Attila találkozott az E-mentes övezet (szerzők: Tóth Gábor és Sebestyén Balázs) című könyvvel, amit szinte egy ültő helyében kiolvasott, elborzadt a sok mesterséges és káros adalékanyag hallatán és kijelentette, hogy “ na ezekből én nem kérek…!” és elkezdett tudatosan odafigyelni az összetevőkre, olvasgatni a címkéket, a kisbetűket, előnyben részesíteni a jó minőségű, bio termékeket, és megtanulni kenyeret sütni felesleges és káros adalékanyagoktól mentesen. 

Rá egy évre egy ismerős ajánlására Attila látott egy dokumentumfilmet a nagyipari állattartásról, vágóhidakról, az állatok kizsákmányolásáról, amely olyan nagy hatással volt rá, hogy fokozatosan elhagyta az összes állati eredetű élelmiszert és ezt kisebb nagyobb csalásokkal meg is tartotta.
Ekkor kezdett el kísérletezni saját vegán receptekkel.

“Mivel mindig is örömömet leltem a főzésben, új ízek
keresésében élveztem a kihívást a felismerésben, hogy mindent el lehet készíteni növényi alapanyagokból, veganizálni lehet minden ételt, a hagyományos köreteket bulgurra, quinoara, kuszkuszra cseréltem. Nyaranta futottam, igyekeztem a mozgásra is több figyelmet fordítani. Mellékszál, de igyekszem zero waste háztartásban élni, mert legalább annyira fontos az egészséges környezet fenntartása is, így a legtöbb dolgot igyekszem csomagolásmentesen beszerezni."

- mondja Attila. 

 

Képünk nem illusztráció! Így néz ki Attila saját készítésű sushija

 

Tehát Attila lépésről lépésre, az évek alatt “adta fel” korábbi életét, majd az idén januárban Bio Gabi és a veganizmus felfedezése után rátalált a Blnce életmódváltó programjának felhívására, és zárt Facebook csoportunkra. 

Nemhogy nem éhezik, sokkal változatosabbakat, és finomabbakat eszik, és teste meghálálja a törődést

“A tavalyi év végén - mint a legtöbben - kicsit elengedtem magam az ünnepek alatt, rokonoktól rokonokig járva, szó szerint telítődtem, és hát jött a szokásos újévi fogadalom, hogy januárban tiszta lappal kéne kezdeni. Így a legjobbkor találkoztam a Blnce Diéta 3in1 programmal ami fogyást, új és tudatosabb életmódot ígért növényi alapon. Ami nagyon szimpatikussá tette az egészet, hogy Tóth Gábor adta hozzá a nevét és szakmaiságát, és, hogy mindez 100%-ban növényi alapon történik.

Így bele is vágtam a 30 naposba.
A program annyira klasszul fel lett építve és megtámogatva, mivel a benne szereplő termékeken felül az ebédről kellett csak önállóan gondoskodni, és az e-booknak és a zárt facebook csoport tagságnak köszönhetően szó szerint nincs az ember egyedül, hanem jó társaságban, egymástól ötleteket merítve és biztatást kap, tud haladni ki ki a maga útján. 

Tehát a program szerint megadott reggeliket és vacsorákat fogyasztottam, azonfelül a teljes értékű növényi étrend elvei szerint saját ebédeket alkottam, színesen és változatosan” 

 

Attila alkot és alkot...

 

Attila olyannyira elégedett volt az eredménnyel, hogy a 30 nap után újra, és azután újra folytatta a programokat, ami mára már az élete részévé vált, és ezen nem is kíván változtatni, a Blnce szakértői csapatának köszönhetően pedig felhagyott korábbi káros szokásaival, és lecserélte őket egészségesebbre, így közérzete, erőnléte kirobbanó formában van. 

Az elmúlt fél évben Attila 14 kilót fogyott csak zsírból, izomvesztés nélkül, és nem éhezik, nem éli meg diétának életmódját. Kertészkedik, rendszeresen gyalogol és finomabbnál finomabbakat alkot a konyhában, amit rendszeresen megoszt a csoport tagjaival, akik már szó szerint várják ezeket a tápláló, ízletes és színes vegán fogásokat. 

 

Napindító finomságok - avagy a blnce szuperreggelik Attila asztalán

“A Blnce termékei mellett természetesen elengedhetetlen a minőségi, tápláló, egészséges ételek fogyasztása. Ilyen egyszerű még soha sem volt főzni… sok nyers/párolt zöldség, saláta, hüvelyesek, zöldségfasírttal vagy.. vagy.. vagy…,  melyeket csak egymás mellé téve egyszerű dresszingekkel szuper ebédet, vacsit lehet kreálni és még a "kajakóma" is elkerül! 
A húsok helyett tofut, jackfruitot vagy akár szeitánt használva ugyanazzal a fűszerezéssel ugyanolyan ételeket lehet készíteni és kicsit sincs hiányérzet! Szóval csak bátran a kísérletezéssel!
Egyrészt nagyon jó érzés, hogy lassan elérem a kívánt BMI-t, ezzel együtt pedig fittnek, energikusnak érzem magam!
Legnagyobb sikerem, hogy beleférek egy 9 évvel ezelőtti nadrágomba!“ 

Inspirált Attila története? Vágj bele te is a 30 napos programba velünk!