Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TESTÜNK ELSŐDLEGES VÉDŐVONALA 3. - ÉRDEKESSÉGEK A LEGNAGYOBB SZERVÜNKRŐL, A BŐRÜNKRŐL

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

MIKROBÁK A BŐRÖN, A HÁROM "VÉDŐ KÖPENY" ÉS A MOSAKODÓSZEREK

A bőrszövettel foglalkozó cikksorozatunk harmadik, befejező részében számos érdekes ismeretanyaggal készültünk. A felületi mikrobatársulások mellett szó esik a védelmet adó „köpenyekről”, valamint a szappanok, mosakodószerek jellemzőiről.

 

Folyamatos alkalmazkodás

A környezettel való egyensúly megtartása lényeges szempont, ezért ha kint meleg van, elindul a bőr pórusainak tágulása és a párologtatás, ami sóveszteséggel is jár. E művelet fordítottja is megtörténik, amikor kint hideg van: ilyenkor ugyanaz az idegrendszeri apparátus, amely előzőleg „hűtést” végzett, most hőt raktároz, sőt termel (didergés). A cél mindig a belső hőmérsékleti állandóság biztosítása.
Az alkalmazkodás fizikai értelemben is megfigyelhető: a gyakran használt, terhelt felületeken a szaruréteg megvastagszik. A talpunk jól meg tudja szokni a terhelést, ahogy a tenyerünk is, de ugyanerre más bőrfelületünk nem volna képes.

 

A bőr mint a védelem szerve

Rendkívül sokféle sugárzás éri a szervezetünket minden nap. A sugárzásokat – hullámhosszuktól függően – más-más módon hárítja el a bőrszövet. Egy részüket a felszín síkja vagy a fehér hámsejtek visszaverik, másokat a hámszövet festékanyaga vagy a vérfesték elnyeli, hővé alakítja és azt elszállítja.
Ezzel párhuzamosan az elszarusodás meggyorsul, a melanin (védelmet jelentő színanyag) mennyisége fokozódik, ám amíg ez kialakul, addig az irha felső érhálózatának hajszálerei kitágulnak és vörös hemoglobinfüggönyt vonnak a napfény útjába (a fényenergia hőenergiává alakul és elszállítódik).
A nyári időszakban a bőr képes hozzászokni a napsugárzáshoz, ennek oka az, hogy az irha réteg közömbössé válik a nap sugaraival szemben. Ez magyarázza, hogy nyár végén jobban bírjuk a napozást, kevésbé égünk le, mint nyár elején.

 

Harc a mikrobák ellen

A bőrt minden percben mikroorganizmusok sokasága ostromolja. Maga a bőr is mikrobák által sűrűn lakott hely, ahol léteznek ártalmatlan lakók (szaprofiták: a szaru repedéseiben, szőrtüszőknél), a környezetből odakerülő ágensek (xenofiták) és lehetnek veszélyes kórokozók is (patogének).
Ha a bőrre veszélyes mikroba kerül, még nem feltétlenül okoz bőrbetegséget, ameddig a külső szaruréteg és az alatta fekvő világos és szemcsés hámsorok épek.
A kórokozók a bőrön keresztül akkor tudnak bejutni, ha az adott helyen hámsérülés történt, vagy a szőrtüszők és verejtékmirigyek védelme nem megfelelő (a bőr felázása, verejték miatti sérülése, személyi higiénia gyengülése, ruházat dörzsölő hatása, vakarózás, a bőr védőrétegének gyakori eltávolítása felületaktív anyagokkal). Adott esetben a szaruréteg már nem nyújt védelmet és a mikrobák át tudnak jutni a bőrön. A bőr megóvásában nagy szerepet vállal a hármas köpeny, erre térünk ki a továbbiakban.

 

bubble bath

A bőr három „köpenye”


1. Savköpeny

A bőrfelszín egészséges pH-értéke 4-6 között van, ezt a verejték, a szaruréteg aminosavai és a belső régiókból a felszínre diffundáló szénsav tartja fenn. Ez hozza létre a „savköpenyt”, amelyben a legtöbb káros mikroba elpusztul vagy nem tud szaporodni.

2. Zsírköpeny

Említeni kell a „lipoid köpenyt”, azaz a zsírokból álló védőréteget is, amely az előzővel együtt igencsak megnehezíti a káros ágensek dolgát, így erősítik a védelmet. Egyúttal vízzáró réteget is képez a test körül, ami lehetővé teszi, hogy vízben tartózkodjunk, fürdőzzünk, strandoljunk.

3. Enzim- és antibiotikus köpeny

A kutatók megfigyelték, hogy a bőrön lakó és élősködő mikrobák számos szénhidrát-, zsír- és fehérjebontó enzimet termelnek, amelyek a szerves anyagokat bontják, emellett antibiotikus anyagokat is képeznek, ezek támogatják az általános védelmet.

Természetesen a szaruréteg állandó kopásából és leválásából adódó passzív működést sem szabad elfelejteni, amely az ott tartózkodó mikrobákat „lelöki” a felszínről.
Hasonlóképpen a mirigynyílásokba, szőrtüszőkbe települt ágenseket is a kifelé áramló váladék kilöki, így a felszín megújulhat (a sportolás utáni zuhanyzáskor is érezhetjük, hogy duplán tisztult a bőr).

A bőrfelszín száraz és enyhén savas jellege, valamint az előbb említett egyéb tényezők együttesen komoly védelmet adnak a bőrszövet által és a szervezetnek. Egy mikrobának több vonalon is át kell jutnia ahhoz, hogy bekerüljön a mélyebb rétegekbe, és ott a belső általános és specifikus immunrendszer „várja” őt.
Ugyanakkor nem szabad félvállról venni a hámsérüléseket, mert kaput nyithatnak a kórokozók előtt és akár egy komolyabb probléma forrásaivá is válhatnak.

 

A bőr mint „gyógyszertár”

Ma már azt is lehet tudni, hogy a bőr befelé is kiválaszt számos értékes anyagot. Az egyik nagy példa a napfény hatására képződő D-vitamin, ami számos létfontosságú folyamatban részt vesz. Szaunázás, masszírozás, váltó hőmérsékletű vízkezelések, hőterápiák, vagy faszenes és agyagpakolások során a bőr aktívan részt vállal a gyógyulásban, és hormonok felszabadulását segíti. A hideg vizes fürdők edzetté, ellenállóvá teszik a szervezetet, védenek a meghűlésektől.


 

Egy-egy belső probléma esetén létrejövő csalánkiütés sem ellenségünk, hanem barátunk, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a bőrszövetben védőanyag-termelés induljon el, így ez a rendszer is bekapcsolódik a teljes immunvédelembe. Tekintettel arra, hogy a bőrszövet vérraktárként is funkcionál, komoly támogató feladatokat láthat el egy belső probléma elhárításában is (vér- és nyirokkeringés, idegkészülékek: védőanyag-termelés, szállítás, méregtelenítés, jelzés).

 

A bőr higiéniája

Végül érdemes szót ejteni e területről is. A bőr megfelelő tisztán tartása, azaz a személyi higiénia nemcsak az ember egyéni „ügye”, hanem a társadalomé is (betegségek terjedése, közösségbe járás). A bőrnek van egyfajta öntisztulása, azonban ennél többre van szükség.
A folyó vízzel sok szennyeződést eltávolíthatunk, a meleg vízzel többet, mint a hideggel. Maga a folyó víz segíti a külső szaruréteg természetes leválását és a felület megújítását, ezért a tisztálkodáshoz a legtöbb bőrfelületen elégséges a meleg folyó víz.
Itt meg kell jegyezni, hogy léteznek vízben és zsírban oldódó szennyeződések, a víz az előbbieket viszi le. Ezek vannak nagyobb arányban a bőrön, a zsírban oldódók inkább csak a test egyes részein jellemzők (testhajlatok, lábfej, hónalj, stb.). Szükség van ez utóbbiak lemosására is, ilyenkor használunk szappanokat, tusfürdőket a megadott testtájakon.

 

Szappanok és tusfürdők

A különböző szappanok és tusfürdők hatékonnyá teszik a zsíroldékony anyagok
eltávolítását. Fokozottabban fellazítják a szaruréteget, emulgeálják a mikrobák tapadását fokozó zsírt és számos zsíroldékony szennyeződést magukkal visznek.
Annak ellenére, hogy a szappan lúgos kémhatású, a használata előnyös, mert segítségükkel a zsírban oldódó szennyeződések és a káros mikrobák eltávoznak, és a bőr a mosakodás után felfrissül, majd hamarosan visszanyeri a megfelelő pH-ját és védelmi köpenyeit (lemosó használatkor tehát nem probléma a lúgos kémhatás, ha a bőrön marad egy anyag, akkor lehet problémás).
Ahogy említésre is került, a szappan vagy tusfürdő alkalmazása csak a test egyes részein szükséges. A túlzott mértékű, egész testet érintő szappan- és tusfürdőhasználat megbonthatja a sav-, lipoid- és enzimköpenyt, szárazzá, sérülékennyé teheti a bőrfelületet.
A naponkénti vízzel történő zuhanyozás tehát fontos és hasznos, emellett egyes testtájakon a szappan és tusfürdők a zsírban oldódó szennyeződéseket lemossák.

Érdekességként említhető, hogy a valódi natúr szappanok pH-ja eredendően magas (erősebben lúgos tartományba esik), amely lemosó jelleggel alkalmazva tisztító, frissítő hatású és a káros mikrobák ellen hatékonyabb. A szappanok, tusfürdők esetében a sokszor kommunikált „bőrbarát pH”-nak nincs igazán jelentősége, mivel lemosó jellegű használatról van szó.
Szintén érdekes terület a fürdővíz keménysége, javasolt a lágyabb vízzel való fürdés, zuhanyzás.

 

Blnce Cosmetics hazai fejlesztésű termékcsalád

A natúrkozmetikumoknak egyre nagyobb jelentőségük van világunkban. A hazai innovációk nemcsak a személyi higiéniát és a bőr védelmét támogatják, hanem a környezettudatos, szintetikus anyagoktól és állati eredetű alapanyagoktól mentes szemléletet is. Ezek azok a „szelíd” formák, amelyek éppen annyit adnak a bőrnek, amire szüksége van, természetes, növényi hatóanyagok által.