Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TELJES...TELJESEBB...LEGTELJESEBB AVAGY A CSÍRÁZTATÁS & FERMENTÁLÁS ÉRTÉKNÖVELŐ EREJE

Veres Anita & Tóth Gábor írása

 

Szakmai körökben még a mai napig vitatott, hogy melyik étrend a legideálisabb az összes életkorban és állapotban, de abban az összes táplálkozási szakember és orvos egyetért, hogy a - elsősorban a friss és nyers - zöldségek és gyümölcsök továbbá a teljes értékű, természetes eredetű élelmiszerek dominanciája előnyösebb az erősen feldolgozott, eredeti kiindulási élelmiszerekre már alig hasonlító “junk” ételekkel szemben.

A gabonák, hüvelyesek, olajos magvak szerepe a teljes értékű növényi étrend kapcsán kifejezetten felértékelődött, hiszen a növényekből olyan aminósavakat, továbbá mikrotápanyagokat tudunk magunkhoz venni telített zsíradékok nélkül, amelyek hasznosulása és hosszú távú fogyasztása jó hatással van az emésztésre, a bélflórára, az immunrendszerre és általánosságba véve az energiaszintre és a vitalitása.

Rendkívül sok előnyük mellett érheti kritika ezeket az értékes növényi eredetű tápanyag forrásokat amiatt, hogy nyersen való fogyasztásuk nem lehetséges, hiszen a hüvelyeseket áztatni, főzni kell, a magvak is “védik” értékeiket a külvilágtól, az úgynevezett “lektinek” is egyre gyakrabban szóba kerülnek a paleo vagy ketogén diétákat támogatók körében, így szeretnénk ezeket a kérdéseket egyszerűen és közérthetően helyretenni.

 

 

Aktív, élő funkcionális élelmiszerek természetesen megnövelt értékkel a kiindulási alapanyagokhoz képest

Képzeljünk el egy olyan jövőt, amikor egy ideális étkezéshez nem kell elmennünk és bio minősítésű élelmiszereket felkutatnunk a zöldségesnél, hentesnél, kistermelőnél, majd nem kell azt megpucolni, megsütni és főzni, nem kell grammra kiszámolnunk a számunkra megfelelő makrotápanyag tartalmat (fehérje-szénhidrát-zsír), hanem csak 5 perc alatt kikeverjük és felhörpintjük!

Majd pedig képzeljük el azt, hogy amikor megvásárolunk egy élelmiszert, nem attól kell tartanunk, hogy az elkészítése során veszített a kiindulási alapanyagokhoz képest az értékéből, hanem egész egyszerűen a gyártási technológiának köszönhetően, nemhogy csak megőrizte, hanem meg is sokszorozta azt!

És ha azt mondjuk, hogy már nem szükséges elképzelned, mert mindkettő állítás illik a blnce funkcionális élelmiszereire, köszönhetően a csíráztatásnak és a kettős fermentálásnak, ahhoz mit szólnál?

 

A tejsavas erjesztés, mint a jövő élelmiszer gyártásának alapja

Jó és rossz erjedés

Sokak számára idegen területnek hangzik a fermentálás, amely erjesztést jelent. Az erjedés az emberi szervezetben negatív fogalomként ismert, például a szájüregben vagy a gyomorban nem kívánatos folyamat és káros, irritáló savakat és kellemetlen gázokat képezhet (a szájüregben cukros ételek után jellemző, vagy a gyomorban ilyen lép fel például akkor, ha egyszerre sokféléből nagy mennyiséget eszünk, közben folyadékfogyasztással, majd a legvégén cukros süteménnyel zárunk.)

Ugyanakkor az erjedés, a bélrendszer végén hasznos, sőt kötelező folyamat, hiszen az előnyös probiotikus bélflóra (tejsavbaktériumok) a káros, akár rákkeltő anyagok jelentős részét elbontja, felhasználja saját anyagcseréje céljából, és ártalmatlan, sőt védő hatású anyagokra és szagtalan gázokra „cseréli” a székletben, így akár elkerülhető lehet a vastagbél- és végbélrák is. Ilyen értelemben az erjedések között különbség van: az alkoholos és ecetsavas erjedés káros a szervezetre nézve, a tejsavas erjedés előnyös. Ez utóbbi játszódik le a káposzta savanyításakor, az uborka kovászolásakor, és a korábbiak értelmében az emberi bélrendszer utolsó szakaszában is, megvédve bennünket számos betegségtől.

Tejsavas erjesztés tej nélkül?

Korábban úgy tartották, a tejsavas erjesztés csak laktóz jelenlétében történhet (tejcukorból tejsav és szén-dioxid lesz), azaz tejtermékek esetében játszódik le. Ma már tudjuk, hogy a Lakto- és Bifidobaktériumok (a hasznos tejsavbaktériumok két fő csoportja) működéséhez nincs szükség tejre vagy tejtermékre (laktózra azaz tejcukorra), hiszen anélkül is „jó kedvvel” dolgoznak ezek az előnyös kultúrák. Számos prebiotikumot (inulin, frukto-oligoszacharidok) és ballasztanyagot képesek hasznosítani, így igen magas értékű funkcionális készítmények állnak elő, fermentációs úton. Ezek gyakorlatilag a jövő védőélelmiszereivé válhatnak, és aki ma is használja őket, érezheti kiemelkedő hatásaikat.



Tápanyag-hasznosulás felsőfokon, azaz szimbiotikus táplálkozás


Az élelmiszerek beltartalmi értékét természetes úton kétféle módszerrel lehet jelentősen növelni: csíráztatással és fermentálással.

 

Természetesen szárítással, besűrítéssel, lényeréssel, préseléssel is lehet, azonban az említett két módszer új fitokemikálikat, vitaminokat és enzimeket is termel, azaz aktív biomasszát hoz létre.

A fermentált (tejsavasan erejesztett) készítményben a hasznos kultúrák elszaporodnak, és miközben gyarmatosítják területüket, számos igen értékes hatóanyagot, vitamint termelnek, illetve enzimeket szintetizálnak.

 

Ez teszi igazán értékessé a fermentált élelmiszereket, hiszen tápértékben gazdagabb, egyben a vastagbél „kötelező” fermentációs folyamatait támogató termék áll elő. A csíráztatott, majd fermentál termékekben hihetetlen széles palettán mozgó védőanyag-termelés (szintézis) indul el, és nemcsak pre- vagy probiotikus, hanem ezek együttesét jelentő szimbiotikus hatás érhető el.

 

A szimbiotikus jellegű fejlesztések igen értékesek a test számára, hiszen nemcsak a hasznos kultúrákat, hanem azok „ételét” a prebiotikumokat (frukto-oligoszacharidok, stb) is hordozzák. Otthoni körülmények között szimbiotikus étrendi modellnek minősül például, ha a savanyított káposzta mellé mandulát, diót, tökmagot fogyasztunk (kitűnő íze van a reszelt sárgarépával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal készült savanyított káposztasalátának, amely szinergens és egyben szimbiotikus jellemzőkkel is bír.)

Összegzés

A fermentálás erjesztést jelent, amelyen belül a növényi alapanyagok tejsavas erjesztése érdemel kiemelt figyelmet. A fermentáció során javul az emészthetőség, nő a tápanyag hasznosulás, egyben új antioxidáns és más védőanyagok (pl. GABA, oryzanol – étvágycsökkentő hatás) képződnek. Az erjesztett termék feltáródik, számos zavaró komponens elbomlik és helyükbe vitalizáló vegyületek lépnek.

 

Az ilyen termékek támogatják a vékony- és vastagbél, valamint a végbél belső fermentációs folyamatait, amelyek a betegségmegelőzés alapját is jelentik. Az erjesztett készítmények tartalmazhatnak prebiotikus anyagokat is, így a probiotikus kultúrákkal együtt ún. szimbiotikus hatás érhető el. Az új generációs fejlesztési programokban már csíráztatott bio magvakból indulnak ki, amelyek fermentálva igen magas értékű funkcionális védőélelmiszerek gyárthatók. Jelenleg ezek a legmagasabb szintet képviselő, természetes úton gyártott növényi alapú élelmiszerek, amelyek vélhetően a jövő nagy lehetőségeit is jelentik.

 

Ne felejtsük el: a csíráztatás szinte egy csoda, hiszen meghazudtolja az anyagmegmaradás törvényét: kis mennyiségű víz hozzáadása mellett többszörösmennyiségű, vitaminokban, nyomelemekben, enzimekben gazdag szilárd, vegyszermentes élelmi anyagot (biomasszát) eredményez. A csírákat bifidobaktériumokkal és laktobacillusokkal beoltva döbbenetes szakmai eredmények produkálhatók. A késztermék, kíméletes beszárítás után nyers marad (ezen felül vegán, allergén- és vegyszermentes), könnyen és praktikusan használható (csak folyadék kell hozzá) és igen nagy a minőségmegőrzési ideje.

 



Lássuk, hogy pontosan mit kapunk és egyben mit nyerünk a blnce funkcionális 5in1 család és Slim Flash fejlesztéseivel?



1. BIO

 A készítmények minden alkotója ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, azaz „bio”.



2. AKTÍV és BIZTONSÁGOS

Csíráztatással gyártott, aktív, „élő” készítmények. Az eljárás 100%-ban természetes biológiai folyamat eredménye, ugyanakkor a talajban élő „veszélyes” kultúrák (E.coli, Salmonella, Clostridium, stb.) itt nem jelennek meg, mert higiénikus, védett, zárt, ellenőrzött környezetben történik a csíráztatás.



3. JOBBAN FELSZÍVÓDÓ

A csíráztatás során a magvak feltáródnak, és új szerves kötési formák alakulnak ki, így a késztermékben lévő fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok könnyebben emészthetők és felszívhatók az emberi szervezet számára, mint a nem csíráztatott magvak esetében. A fehérjék egyszerűbb peptidekké, a szénhidrátok rövidebb poliszacharidokká hasadnak, ami előnyös.



4. NINCS ZAVARÓ ANYAG

A természetes folyamat során a magvakban lebomlanak az emésztést zavaró anyagok (lektinek, tripszin gátlók, fitátok), amely szintén javítja a hasznosulást.



5. VITAMIN ÉS ENZIMSZINTÉZIS

A csíráztatáskor a magvakban számos enzim, vitamin és speciális fitokemikália szintetizálódik, amelyek a késztermékben is megmaradnak.



6. SPECIÁLIS ÉS KÜLÖNÖSEN ÉRTÉKES FITOKEMIKÁLIÁK

A fitokemikáliák között jelentősebb mennyiségben megjelenik a szakirodalomból ismert, előnyös gamma-amino-vajsav (GABA), valamint az oryzanol (ezekről külön cikkben írtunk)



7. ÉLŐ KULTÚRÁK

A fejlesztések laktobacillusokkal fermentált, bifidobaktériumokkal beoltott készítmények, azaz hasznos élő kultúrákat hordoznak („joghurt hatás”). Ez igaz a reggeliző pelyhekre is (tönköly- és lenmagcsíra alapú crunchy-k)



8. NYERS

A termékek kíméletes szárítással készülnek, és őrlemény vagy por formájában kerülnek forgalomba. Az igen korszerű szárítás légritka térben (vákuumszárítás), pontosan ellenőrzött körülmények és hőfok mellett, élettani hőhatár (41 fok) alatt történik, így a fejlesztések nyers, enzimaktív formában maradnak. A lakto- és bifidobaktériumok is élő formában találhatók a termékekben, így elfogyasztás után a szervezetben (hidratációt, nedvesedést követően) újra szaporodnak és kifejtik előnyös hatásaikat a tápcsatornában.

 



9. SZERVES NYOMELEMEKBEN GAZDAG

A készítmények természetes alapú, hasznos élő kultúra által szervesen megkötött, cink-, réz- és szelén kiegészítést kapnak, amelyek szakirodalmakkal igazolható előnyökkel bírnak (immunvédelem, haj- köröm- és bőrvédelem, anyagcsere támogatás, pajzsmirigy működés, stb.).

10. FOGYÁS ÉS VÉRCUKORSZINT

A Slim Flash termékcsaládnak kiemelt szakmai szerepkör jut: napi egy vagy két teljes étkezés teljes tápanyag-arzenálját hordozza (egy adag: 50g), emellett szerepet kap a vércukorszint-beállításban és az optimális testtömeg elérésében (fogyókúra programok). A többi készítmény (Beauty 5in1, Immun) nagyétkezések kiegészítői, vagy egy, illetve két kisétkezés helyettesítői. A fejlesztések tehát (elsődlegesen a Slim Flash termékcsalád) alkalmasak a normál vércukorszint támogatására és testtömeg beállításra, GABA-, élelmi rost és „lassú szénhidrát” tartalmuknál fogva, emellett biztosítják többféle vitamin és nyomelem bevitelét. Fontos itt kiemelni, hogy az „egy vagy két étkezést helyettesítő termékek” általában nem bio minőségűek, emellett a gazdaságos (ám allergén) tejsavó- és/vagy a szójafehérje, esetenként a búzafehérje jelenik meg fő alkotóként. Ezek a SLIM FLASH termékekben nyomokban sem fordulnak elő, és a termékcsalád kizárólag bio alapanyagokból készül.

11. E-MENTES

A fejlesztések adalékanyagoktól, valamint mesterséges anyagoktól és mezőgazdasági vegyi anyagoktól mentesek.

12. OMEGA-3 ÉS ROSTFORRÁSOK

Élelmi rost források vagy rostban gazdagok, egyes készítmények (lenmag crunchy) fedezik a napi omega-3 szükségletet, illetve ez utóbbi termék prebiotikus hatású arabinoxilán (AX) is tartalmaz.

13. HOZZÁADOTT CUKORMENTES

A termékek hozzáadott répa- és nádcukrot, vagy más, iparilag finomított, édesítő hatású, kalóriát hordozó anyagot nem tartalmaznak. Kivételt képeznek ez alól a bio almaszirupba mártott reggelizőpelyhek (lenmag és tönköly crunchy), amelyek sütést nem kapnak, hanem csak kíméletes visszaszárítást, alacsony hőmérsékleten, így válnak ropogóssá (A technológia különbözik a kukoricaszirupba vagy izoszörpbe forgatott, pirított, általános müzli crunchyktól. A lenmag és tönköly crunchy is tartalmaz hasznos élő kultúrákat, emiatt sem hevíthetők 41 fok fölé).

 



15. VEGÁN

A készítmények nem tartalmaznak állati eredetű anyagot (hús, hal, tej, tojás és ezek származékait), a bioüzembe egyáltalán nem kerül be ilyen jellegű termék, nyomokban sem.

16. HIPOALLERGÉN

A fejlesztés során nem használunk növényi allergéneket sem, így szóját, mogyorót és ezek származékait, egyedül szezámmag kerül az üzembe, mint potenciális allergén.

17. IDEÁLIS TÁPANYAG BEVITEL MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA

A biokészítmények alkalmasak az általános tápláltsági állapot javítására, már a várandósság és szoptatás idején is, illetve kisgyermek kortól kezdve egészen idős korig.

18. PRAKTIKUS

Jellegükből adódóan vihetőek bárhova, csak folyadékot (esetleg növényi tejet vagy gyümölcslevet) kell tenni hozzájuk, és azonnal fogyaszthatók (azonnal oldódó, rostos termékek, shake-jelleg).

19. MAGYAR KUTATÓI BÁZIS

Fontosnak tartjuk említeni, hogy a kutatások magyar „szürkeállomány” felhasználásával, komolya hazai élelmiszer-tudományi fejlesztői munka segítségével folynak, így nem egy külföldi módszer vagy termékcsalád „honosítása”, hanem egy merőben új szellemi és szakmai termékkör létrehozása történik (magyar szellemi termék, magyar technológia, hazai bioüzem és kutatói bázis, stb.)

20. SZAKIRODALMI MEGERŐSÍTÉS

A termékekben található komponensek hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak támasztják alá, így szakmai állításokat fogalmazhatunk meg a készítményekkel kapcsolatban.