Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

TEGYÜK RENDBE AZ OLAJOK ÉS ZSÍROK KÉRDÉSÉT - BARÁTOK VAGY ELLENSÉGEK?

Veres Anita írása

Ismét egy téma, amiről annyi egymásnak ellentmondó és zavaros vélemény lát napvilágot, akár szakmai, akár laikusok körében, hogy mindenképpen érdemes foglalkozni vele. 


Íme néhány a mostanság elterjet és egyben téves mítoszok és kijelentések közül:

“ Együnk bőségesen állati zsírokat, mert egészséges, valójában a cukortól hízunk”, “a margarin egészségtelen, a vaj viszont jó”, “főzzünk, süssünk kókuszzsírral, mert az korszerűbb!”


Volt idő, amikor féltünk az olajoktól, zsíroktól, és elkezdtük őket csökkenteni, ma már pedig egyenesen divat lett a zsír alapú "diéta"


Talán még a picit idősebbek emlékeznek a 90-es években arra az időszakra, hogy a feldolgozott, kész termékeken egyre gyakrabban jelentek meg a “light” feliratok, jelezve a csökkentett zsírtartalmat, és megkezdődött a diskurzus a vaj vs margarin pártiak között.

 

Természetesen ma már tudjuk, sőt evidensnek kéne legyen,hogy a feldolgozott termékeket 

(amibe a boltokban vásárolható sütés és főzési célra szánt zsírok és olajok is beletartoznak) egy az egyben a leg célszerűbb lenne kiiktatni az életünkből és szó szerint lesöpörni az asztalról, de valamiért az utóbbi években inkább csak szénhidrát tartalmúak kerültek kereszttűzbe és avanzsált bűnbakká az elhízás, a diabétesz vagy más megbetegedések szempontjából. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a szénhidrátok kalóriaértéke egyébként a legalacsonyabb; 4,1kcl/gramm, majd őket követik a fehérjék 4,2-vel, majd a sereghajtók a zsírok 9,3 kcl/grammal.

 


A legfontosabb alapelv, hogy figyeljük a forrást és a feldolgozottságot az olajok esetében is! 


Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy minden élelmiszer esetében érdemes első körben annak forrását és feldolgozottságát megvizsgálni, és nem rámondani általánosan egy alaptápanyagra, nevezetesen a szénhidrátra vagy az olajra, hogy tilos, hiszen szükségünk van rájuk az életben maradáshoz. 


Az alma, a körte, banán, narancs teljes értékű és kifejezetten hasznos szénhidrát forrásnak számítanak, eszünkbe ne jusson őket száműzni az étrendünkből, ellenben az erősen feldolgozott finom pékáruk, sütemények, kekszek valóban kerülendők, sőt teljességgel  el is hagyhatóak. 

Ahogyan a zsírok és olajok esetében is teljes értékű a természetes formájában elérhető növényi olaj, mint például az összes csonthéjas olajosmag (dió, mandula, kesudió például) továbbá a lenmag, chiamag, sőt az avokádó gyümölcs is kifejezetten gazdag teljes értékű, természetes zsiradékban. 


Tehát mindig az legyen a szempontunk, hogy amennyire csak lehetséges, a minél természetesebb formájában fogyasszuk a zsírokat olajokat, és kerüljük a hidrogénezett, finomított, feldolgozott, rejtett formákat, továbbá a bő olajban való sütést, főzést váltsuk ki párolással, airfryer módszerrel. 

 

Mi a helyzet a hidegen sajtolt olajokkal, mint például a mediterrán diétában elterjedt extra szűz olíva olajjal? 


Tény, hogy az extra szűz olívaolaj sokkal kedvezőbb zsír profilokat tartalmaz, mint például a sertészsír vagy a kókuszolaj, ez adhat magyarázatot a mediterrán diéta mérhetőbb “egészségességére” - de ne feledjük, hogy ezeken a vidékeken sok friss zöldséget, köztük a likopinban gazdag paradicsomot, bazsalikomot, oregánót, hagymát és gyümölcsöket is fogyasztják bőségesen, napi szinten, amik egyértelműen rostokban és vitaminban gazdagabbak, mint például a magyaros gulyás, pörkölt, kolbászok, szalonnák. (...és igen, a szénhidrátban gazdag pastát, pizzákat is, és lássunk csodát, sokkal karcsúbbak és hosszabb életet élők az olaszok és a görögök is. Még egy érv, hogy felejtsük el a zsírban és fehérjében gazdag low carb diétákat és higgyünk a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, leveles zöldek erejében)


Összességében igen, az olívaolaj vagy a repceolaj, vagy a kifejezetten étkezési - beleértve a sütést és a főzést is - célra fejlesztett Slim Flash olaj használata valóban előnyösebb, mégis figyeljük a mértékletességre, és amikor csak lehetséges, bánjunk csínján olajokkal. 


Azonnal meg fogjuk tapasztalni, hogy mennyivel komfortosabb lesz a gyomrunk, kevésbé telít el az étel, könnyebben fogunk emészteni, ezáltal az erőnlétünk, energiaszintünk is emelkedni fog. 


Miért “működnek” rövid távon a zsírban gazdag, mint például paleo vagy ketogén diéták? 

A fenti diéták lényege, hogy míg a szénhidrátot - sokszor veszélyesen- lecsökkentik, addig a fehérjét és a zsírt megemelik, és nagyjából ezzel látják el a szervezetet. Az emberi test sok mindenhez képes alkalmazkodni, sőt a rendszereket, a tudatosságot kifejezetten szereti is, ha nincs junk food, nassolnivaló az étrendben, ráadásul még mozgás is kapcsolódik hozzá, megkezdődhet a fogyás, és javulhat a közérzet a korábbi, összevissza étkezéshez képest. 


Továbbá, mivel a cukor és a zsír együtt a legártalmasabb, a megvont, be nem vitt cukor, úgymond békén hagyja a zsírokat. Ellenben a szervezet egy idő után jelez fáradékonysággal, vitaminhiánnyal, gyulladással, így ezt az étkezési formát egyáltalán nem javasoljuk. 

 


A gyógyító olajok, mint legjobb barátok

Gyógyító olajok? Lehetséges ez? 

IGEN! 

Léteznek olyan értékes, úgy nevezett kvintesszenciák, amik terápiás céllal, kis mennyiségben maximum napi 1 evőkanállal nem hogy nem károsak, hanem kifejezetten előnyösek a szervezetünknek, hiszen segítenek a gyulladások leküzdésében, helyrebillenteni az Omega-3 egyensúlyt, a vérnyomást, vagy épp a koleszterin szintünket méregteleníteni a szervezetünket, sőt egyes olajok még a daganatok megelőzésére/kezelésére is hatással vannak. 


Ilyen például a lenmagolaj, a feketeköménymag olaj, az argán vagy ligetszépe olaj, illetve az olyan különleges zöldség és gyümölcs magolajok, mint a meggy, az eper, a paradicsom vagy az uborka. 

 


Szeretnél meggyőződni ezeknek a különleges olajesszenciák pozitív hatásairól? 

 

A blnce kutatás-fejlesztés program 2022-ben 3 különleges olajkészítménnyel rukkolt elő, amik máris igazi kedvencekké váltak a fogyasztók körében. 

Az olajtartalmú, természetes esszenciák (hidegen préseléssel előállított kivonatok) között nem ismerünk töményebb, értékes anyagokban gazdagabb anyagokat, mint a gyümölcs-, fűszer- és gyógynövényolajok. Kategóriájukon belül a bolygó legtöményebb anyagai között tartják őket számon, mivel térfogategységükben hihetetlen mennyiségű zsiradékban oldódó védőanyag, vitamin, illókomponens található. Ezek jól kiegészítik a vízoldható vegyületek, vitaminok hatásait.


Mindegyik magesszencia más-más vegyületeket hordoz, így például a paradicsom magjában lévő védőanyagok különböznek a zeller, a kék szőlő, az uborka, a meggy, a fekete ribiszke, a fűszerpaprika vagy a csipkebogyó magjában lévő olajok karmestereitől. Olyan tudományos munkáról van tehát szó, amivel ismét hiánypótló protekciót tudunk megvalósítani, és ezt a szervezet mindig meghálálja.
A kutatásunk eredményét hazai laboratóriumban bemérettük és pontos zsírsav-profilt kaptunk, amelynek igen kedvező az omega-3-omega-6 profilja is, ez lényeges szempont a sokféle bioflavonoid mellett, a citokin folyamatok visszaszorítása miatt.

 

 


A kutatási program első gyöngyszeme: a Beauty olaj

Mindezek után a témával kapcsolatos konkrét kutatásról említenék pár szót. Ez a Beauty olaj, amely a korábban jelzett növényi aprómagvak hidegen sajtolt polifenolos kivonatait hordozza, mégpedig a szép bőr elérése érdekében, belsőleges használatra. Mivel a bőrszövet maga is „zsíros közeg”, ezek a hasznos zsíroldékony vegyületek itt ki tudják fejteni védő, anti-aging hatásaikat.


Magasra tettük a mércét, amit az összetételi lista is mutat: paradicsommag-olaj, kékszőlőmag-olaj, feketecsalánmag-olaj, chiamagolaj, feketeribizlimag-olaj, máriatövismag-olaj, argánolaj, ligetszépeolaj, feketeköménymag-olaj, bio-lenmagcsíraolaj, meggymagolaj, extra szűz olívaolaj, uborkamagolaj, csipkebogyómag-olaj, fűszerpaprikamag-olaj, petrezselyemolaj, E-vitamin.

Tehát nem kevesebb, mint 16-féle növény széles spektrumú hatóanyagairól van szó, egyetlen készítményben, pipettás adagolás és pontos lipid-profil ismerete mellett. Fontos, hogy nem alkalmaztunk a termékhez ún. hordozóolajat, ami növelné a tömeget (és hozzá kell tenni, gazdaságossá is teszi), gyakran az ilyen jellegű olajoknál ezt a módszert alkalmazzák, mi maradtunk a tömény esszencia mellett, emiatt is elegendő csak igen kis napi mennyiség adása.
Ma már számos kutatás, szakirodalom foglalkozik a gyümölcs- zöldség magolajokkal, különös tekintettel a bőrszövet állapotára. Az említett esszenciák a hajszálerekben, kapillárisokban is haladnak és ott védelmi folyamatokban vesznek részt, majd a bőrszövet felé veszik útjukat.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a zsírszöveteink is perifériás jellegűek, igen gyatra keringés mellett (nincs a zsírsejtekben mitokondrium, ezért nem dolgozó sejtek), tehát a Beauty olaj támogatja a szubkután, bőr alatti zsírok fellazulását, a kollagének eloszlását, a cellulit csökkenését, egyszerűen azért, mert eljut
odáig és munkába áll. Elég kevés anyag jut el a periféria legszélére, a keringésben ez „világvége alsónak” számít, oda lassan útlevél kell.

 
Minden ami előnyös a halban, az algának köszönhető - ezért hívtuk életre az algaolajatNéhány éve, vagy talán évtizede is már, hogy robbant a halolaj biznisz bomba Magyarországon is. Különösképpen hatásosan vagy legalábbis marketing szempontból annak látszóan söpört végig, hiszen a magyar lakosság rendkívül kevés halat fogyaszt, és a mediterrán vagy épp a távol keleti étrendekben hangsúlyos szerepet kap. Sokan ennek tudják be az ideálisabb BMI indexet vagy akár a magasabb várható élettartamot ezen országok lakosai körében - Japán, Olaszország, Görögország például.

Az nem vitatható, hogy a tengeri hal akár előnyösebb lehetne a disznóhússal, vagy akár csirkehússal szemben is, viszont a nehézfém és esetleges mikroműanyag lerakódások kockázata, illetve a nagyipari, mesterséges haltenyésztés és az azzal járó vegyszeres kezelések miatt ma már a halak egészségessége is kérdéseket vethet fel.

Továbbá az is megállapítást nyert, hogy a halak és a halolaj kedvező Omega 3 zsírsav tartalma, táplálékuknak az algának köszönhető.

Ezért is éreztük fontosnak, hogy vegyük ki a halat a táplálékláncunkból az esetleges kockázataival együtt, és adjuk át közvetlenül az alga olaját.

Kiváló minőségű, bevizsgált, értékes omega-3 zsírsavakban (dokozahexaénsavban, DHA és eikozapentaénsavban, EPA) gazdag algaolajat, valamint E-vitamint tartalmazó termék, pipettás (cseppentős) üvegben. Az algaolajban lévő DHA és EPA a növényi alapú omega-3 zsírsavak leghatékonyabban felszívódó és hasznosuló formái. DHA-tartalom: 42,3%. A DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.
Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírban, valamint E-vitaminban gazdag. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavakkal való helyettesítése az étrendben hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. (A kedvező hatás eléréséhez napi 250 mg DHA bevitelére van szükség.) O3:O6:O9 arány: 9:1:2.

 Egy igazi különlegesség - olajesszencia fekete gyümölcsmagok erejével az oxidatív stressz elleni védelembenMa már tudható, hogy a flavonoidok a vitaminoknál esetenként fontosabbak, palettájuk is jóval szélesebb. A természetben a gyönyörű színeknek nyilván biológiai céljuk is van. A színes virágok a rovarokat vonzzák, a sárga, piros, kék, és fekete színű bogyós termések héjrészében és gyümölcshúsában lévő intenzív színanyagok pedig a növény sejtjeit védik a napfény UV-sugarainak

káros hatásaitól és egyéb oxidatív folyamatoktól. A piros és kék színárnyalatokat az ún. antociánok adják, amelyek egy antocianidin nevű alapvázból és hozzákapcsolódó cukrokból állnak. Hat különböző antocianidin vázat ismerünk, ezekhez számos cukorfajta kapcsolódhat, így több ezer antocián vegyület van jelen a növényekben (felfogható akár mindegyik egy külön vitaminnak).
Emellett egy adott antocián színe talajtól és a kémhatástól függ, például a búzavirág kék és a rózsa piros színét ugyanaz a vegyület kölcsönzi, mégsem azonos a színük, mert a két növény belső közege (pH-ja) eltér. (Sőt egy száron is gyakori a különböző színű virág) Az antociánok támogatják a cukor- és
koleszterinszint egyensúlyát, csökkentik az érelmeszesedést és a stroke-hajlamot, képesek bekapcsolni egy rákos sejt apoptózisát (programozott sejthalálát), védik a sejtek örökítőanyagát (DNS) és az ereket (nitrogén-oxid termelés, a kapillárisokban is), gyulladáscsökkentők, az agyban segítik az ingerületátvitelt (egyesek át tudnak jutni a vér-agy gáton), vírus- és baktériumgátló hatásuk van és lehetne még sorolni.

Érdekesség, hogy a II. világháborúban a brit légierő pilótái beszámoltak arról, hogy a feketeáfonya-lekvár fogyasztásakor mérhetően javult az éjszakai látásuk. Ennek okait ma már ismerik: a mikrokeringés javítása, az antioxidáns hatás és a retinában található pálcikákban lévő rodopszin szintézisének fokozása. (A fekete áfonya friss és szárított formája bekerült a VIII. Magyar
Gyógyszerkönyvbe is). Az antociánok tehát a gyümölcs héjában és húsában találhatók és nagy részük vízoldékony (kivéve a karotinoidok). Beszélnünk kell még a gyümölcsmagokról is és azt látjuk, hogy a magokban 30-50-szer erősebb védőanyagok vannak, mint a héjban és a húsban. Nem véletlen, hiszen
a növény a magban tárolt örökítő anyagot betonbiztosan védi, ez a növény túlélésének biztosítéka.


Az itt található bivalyerős protektív vegyületek nem kifejezetten színesek, hiszen sem a rovarok, sem az UV-fény nem kerülnek itt szóba. Többnyire zsíroldékony előanyagokról, proaktív komponensekről van szó, amelyek szükség esetén antioxidánsokká alakulnak, ezt teszik az emberi testben is, mégpedig
a víz-zsír határfelületeken (sejtmembránoknál). A legtöbb kutatás a vörösszőlő- és homoktövismaggal kapcsolatos, ám kiderült, hogy ezeknél is jobb a fekete áfonya, fekete szeder, fekete bodza, a meggy, kiemelten pedig a fekete málna (ellagsav) magja és az abból sajtolt étkezési olajok, melyekből száz
milligrammos nagyságrend is már hatásos. A vizsgálatok ráirányították a figyelmet például az aprómagokban lévő OPC (oligomer proantocianidin) nevű anyagokra, amelyek az immunrendszer, a szem, az erek és az agyi-idegi folyamatok nagy segítői (a bőr, a haj és a kötőszövetek mellett), ám
nem azonos biokémiai utakon, mint a vízoldékony antociánok, tehát azokat jól kiegészítik. Emiatt is ajánlottak a gyümölcsmag-lisztek, ezeknél értékesebbek az aprómagból préselt olajok. A szakmai programunkban úgy láttuk, hasznos egy olyan, kifejezetten oxidatív stresszt csökkentő, ellagsavat is
tartalmazó, többségében fekete termések magjából sajtolt esszenciák keverékének, mint kutatási modellanyagnak a közreadása (nevezhetjük a bivalyok elöljárójának, kémiai értelemben). Ez az elegy a pipettában nem sötét, hanem okkersárga színű, ám nagy mennyiségben (pl.: egy edénybe öntve)
szinte fekete színe van.

A Black olaj összetevői: feketeribizlimag-olaj, feketeköménymag-olaj,
feketecsalánmag-olaj, feketemálnamag-olaj, feketebodzamag-olaj, meggymagolaj, maracujamag-olaj,
E-vitamin (0,5%). Az O3:O6:O9 aránya igen jó lett: 1:1,4:1,2. Omega-3 (ALA-) zsírsavtartalom: 22,7%.