Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

SZÉPSÉGTITKOK ÁZSIÁBÓL - MI LEHET A HOSSZÚ EGÉSZSÉG ÉS A SZÉPSÉG TITKA A TÁVOL-KELETEN?

Mit tudnak a távol keleten a nők vagy szimplán más a genetikájuk?
Hogy lehetnek olyan szépek, fiatalosak, porcelán arcbőrrel?

Megpróbáltuk felkutatni a Japán nők szépségének receptjét - érdemes kipróbálni!

Veres Anita írása


A legmagasabb várható élettartam Japánban a legmagasabb, ezek közül is Okinawa szigetén, ami a világ úgynevezett Kék Zónáinak egyike - azokat a területeket nevezik így, ahol a legtovább és legegészségesebben élnek az emberek a világon.
Megfigyelték azt is továbbá, hogy a japán nők esetében a változókor kevésbé okoz tüneteket, testi-lelki megpróbáltatást, mint az Európában vagy amerikában. A legtöbben megőrzik kislányos alkatukat súlyfelesleg nélkül, és rugalmasak, mozgékonyak maradnak egészen 80-as, sőt akár 90-es éveik végéig is akár.


Táplálkozás

 

A tradicionális japán, azon belül is az Okinawa szigetén az étrend sok zöldség, rizs minimális húsfogyasztással (inkább hal). Mára a nyugatiasabb étkezés és életmód miatt visszaesett a 100 évet megélők száma, de még most is rengeteg nagyon idős és mégis aktív, egészséges emberrel futhatunk össze Okinawa szigetén.

Nemzeti eledelük az édesburgonya. Az idős emberek naponta 3x fogyasztottak gyerekként és fiatal éveikben. Azt addig is tudtuk, hogy a lila húsú édesburgonya antioxidáns tartalma kivételesen magas, viszont nagyon úgy néz ki, hogy a lila húsú édesburgonyában megtaláltuk a káros szabadgyökök elleni egyik legfinomabb ellenszert. Az édesburgonyán felül értékes és teljesértékű gabonaféléket, rizst fogyasztanak, tehát törekednek az úgynevezett, teljesértékű növényi étrendre, magas szénhidrát, és alacsonyabb fehérjebevitel mellett, továbbá olajat zsírt egészen minimális mennyiségben fogyasztanak csak.

Okinawán az étel és az étkezés öröm- és energiaforrás. Ezért szó szerint megadják a módját, az okinawai emberek minden étkezésüknek időt hagynak. Nem habzsolnak és falnak, hanem ízlelgetik az ételt. Emiatt nem is eszik degeszre magukat.
Helyette a 80%-os szabályt követik, azaz mindig az előtt abbahagyják az étkezést, hogy teljesen eltelítődnének. A másik komoly különbség, hogy náluk a nasi fogalma ismeretlen. Nincsen két étkezés közötti csipegetés, és szinte alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak édességet.
Hasonló a helyzet az alkohollal is.
Ellenben kiemelten sok folyadékot, vizet és teákat fogyasztanak.

 

A lila húsú édesburgonya az Okinawai-ak tradicionális étele



Fitoösztrogének - avagy ne féljünk a szójától!

Az ázsiai országokban évezredek óta fogyasztanak szójából készült élelmiszereket.
Ilyen például a tofu, a tempeh, a kimchi vagy a szójaszósz.
Egyre gyakrabban kerül szóba vagy a terítékre szó szerint a szója, főleg a növényi alapú, vagy a vegetáriánus étkezés kapcsán, mint kiváló, alacsony zsírtartalmú fehérjeforrás, de mégis sokan óvatosak vele, vagy egyenesen nem merik beépíteni az étrendjükbe. Ennek oka, a szója természetes fitoösztrogén tartalma lehet, amit sokan a mesterséges xenoösztrogénekkel kevernek össze, illetve a van aki a szója kapcsán a GMO szójára asszociál, holott azt az európai unióban kizárólag takarmányozási célra szabad csak felhasználni. A bio és élelmiszer boltok polcain kizárólag megbízható szója termékeket találunk, így kísérletezzünk velük bátran.

A jótékony fitoösztrogént segíthet szabályozni a női hormonháztartást, különösen 40 éves kor felett vehetjük hasznát.
A fitoösztogéneket tartalmazó élelmiszerekről kimutatták azt is, hogy jótékony hatással vannak az érfalakra, csökkentik az érelmeszesedést és az ezzel járó szövődményeket.
A menopauza utáni csontritkulásra is jótékony hatást láttak, és hasonlóan csökkentették a változókor kellemetlen tünetét, a hőhullámokat is. A japán nyelvben például nincs is szó a hőhullámra.

Érdekesség, hogy a lenmag fitoösztrogén tartalma is hasonlóan magas, mégsem tartanak tőle.


A távol-keleten gyakran, akár naponta kerül tofu az asztalra



Omega 3 és az alga


A japánok hosszú életének és frissességének titka az ideális Omega 3 egyensúly. Az olajban és zsírban gazdag étrend sajnos képes ezt eltolni, sőt felborítani is a szervezetünkben - erre nyújt megoldást, az algaolaj.

Az omega-3 hatása igen széleskörű, egészségünk fenntartásában kiemelten fontos szerepet játszik. Az omega-3-at táplálkozás során vagy étrendkiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. A legértékesebb Omega 3 forrás az algaolaj, ez az olaj DHA-t tartalmaz, amely az omega-3 zsírok 97 százalékát teszi ki az agyban.
Az algaolaj segít szabályozni a szívverést, csökkenti a vérnyomást és a vérrögképződést. Csökkenteni tudja a gyulladást, így minimalizálja a szívroham és a stroke kialakulásának a kockázatát. Az algaolaj mindezeken kívül segít csökkenteni a triglicerid szintet és az LDL-koleszterin szintjét.
Évekig a zsíros halakat javasolták az Omega 3 forrásának, viszont valójában a halak is az algából nyerik ki a DHA-t, így a legkorszerűbb megoldás közvetlenül alga olajat fogyasztani.


A rizs ereje kívül és belül is


Ázsiában minden nap, akár többször is, sőt van, hogy magában is fogyasztanak a rizst, ami egy igen értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer.
A hántolatlan natúr rizs rendelkezik a teljes kémiai-anyagi és energetikai egyensúllyal. Öt rész káliumot (jin) és egy rész nátriumot (jang) tartalmaz. Az emberi szervezet egészséges K/Na aránya 5:1 és 7:1 között van. A hántolatlan rizs tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és vitálanyagokat. A gabonák közül a rizsben van a legtöbb cukor, ezenkívül a következő ásványi anyagokat és vitaminokat találjuk meg benne: kalcium, foszfor, vas, cink, fluorid, B- és E-vitamin, nátrium, kálium és kovasav. A natúr rizs összetétele teljes mértékig harmonikus és megterhelés nélkül ad energiát szervezetünknek.
Léteznek kifejezetten tehermentesítő rizsnapok és rizsdiéták, amikor a szervezet tisztítása és méregtelenítése zajlik hatékonyan.

A belső fogyasztáson, hatásain túl a rizst a szépségápolásban is használják a japán nők.
A gésák a rizs leöblítése után arcápolási célokra is használták a “rizsvizet”, amiből tonik és használható a bőr tisztítására, valamint az arcon jelentkező foltok leküzdésére, ami a nyár után nagyon gyakori probléma, és az évek során fokozódik.
Ez a hagyomány ma is fennmaradt, és bizonyítást is nyert, hogy a rizs táplálja a bőrt, megakadályozza a ráncok kialakulását. Ezt tudva talán nem is meglepő, hogy nagyon sok mai japán kozmetikum alapja.






A híres koreai bőrápolási rutin


Ugye, hogy mennyire feltűnően szép és makulátlan a koreai nők arcbőre, még 50 éves kor felett is?
A genetikai adottságokon felül bizony ez az úgynevezett 10 lépéses koreai arcápolási rutinjuknak tulajdonítható. A 10 lépéses koreai rutinról elmondható, hogy újra értelmezi azt, amit eddig az arcápolásról és a bőrápolási rutinról gondoltunk. Míg Dél-Koreában már a gyerekkorban előkerül a tudatos bőrápolás fontossága és egy rutin kialakítása, addig nyugaton a bőrápolás körülbelül, akkor kezdődik, amikor 30 pár évesen kezd meglátszani az arcunkon a tinédzserkorban és fiatal felnőttkorban kapott UV károsodás hatása.

Míg Magyarországon a “hagyományos” tisztítás-tonizálás-hidratálás kombináció képezi bőrápolás alfáját és omegáját képezi évtizedek óta, esetleg némi szemránckrémezéssel felturbózva
Lessünk bele a koreai nők szépségápolási rutinjukba

1.Olajos arclemosó

A koreai nők két lépést használnak arcuk megtisztításához. Az első lépés egy olajos arclemosó használata. Segítségükkel eltávolíthatod a sminket, fényvédő krémet, felesleges faggyút, stb.
Mit csinál?
Eltávolítja a sminket, fényvédőkrémet, felesleges faggyút és az egyéb olajbázisú szennyeződéseket.


2.Vízbázisú arctisztító

A dupla arctisztítás második lépése. Segítségével eltávolíthatod az olajos arctisztító maradványait, egyéb szennyeződéseket és az izzadságot.
Mit csinál?
Eltávolítja a vízbázisú szennyeződéseket.


3.Hámlasztó

A fizikai és kémiai hámlasztók az elhalt hámsejteket leválasztásával segítenek tisztán tartani a pórusaidat és simává tenni a bőrödet, hogy az ragyogóbb, tisztább és egyenletesebb tónusú legyen. A rendszeres hámlasztás elősegíti, hogy a további szépségápolási termékeid jobban kifejthessék hatásukat.
Mit csinál?
Eltávolítja a pórusokban felhalmozódott törmelékeket és elhalt hámsejteket.



4.Toner

A bőr előkészítés szent grálja. Nem csak tisztítja a bőrödet a tisztítási lépés után esetleg még fent maradt szennyeződésektől, de javítja a bőr természetes védőrétegét is, hogy a következő szépségápolási termékek mélyebben fejthessék ki hatásukat.
Mit csinál?
Visszaállítja a bőr megfelelő pH-értékét és nedvességgel tölti fel a bőrt.

5. Esszencia

Az esszencia a koreai 10 lépéses rutin szíve. Hidratáló, öregedésgátló és arcszín fokozó összetevők keveréke, mely könnyed textúrájú.
Mit csinál?
Hidratálja a bőrt és elősegíti a sejtek megújulását.



Kíváncsi vagy, hogy mi lehet a további 5 hozzávalója a koreai makulátlan arcbőr receptjének?! Hamarosan megjelenő e-bookunkból kiderül!