Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

NEM CSAK FINOMABB, DE JOBBAN EMÉSZTHETŐBB IS! - VARIÁCIÓK GRANOLÁRA RECEPTEKKEL

Tóth Gábor írása a Blnce szakértőinek recepjeivel

 

Miért pont a granola? 

Sokszor felmerülő kérdés a müzlik helyes fogyasztása, különös tekintettel a natúr pelyhekre és magvakra. A pelyheket és olajos magvakat nem tanácsos nyersen enni, mert emésztést és felszívódást zavaró, gátló anyagok (inhibítorok) vannak bennük, ezek hő hatására eltávoznak, elbomlanak.

Szükséges tehát a pelyheket és magvakat valamilyen módon hőkezelni, ez lehet pirítás, sütés vagy főzés. Így készülnek az ízletes granolák, amelyek a régi népi étkezésben is jelenlévő sütőben sült gabonák újkori változatai. A pirításkor, sütéskor enyhe karamellizáció történik, ami kellemes ízt ad a müzlinek.

Fontos, hogy ne hozzáadott finomított cukorszirupban történjen ez a folyamat, hanem kis mennyiségű értékesebb koncentrátumot adjanak hozzá, például alma- vagy agavészirupot. A granolák akár azonnal fogyaszthatók növényi tejekbe téve, igen alapos rágás mellett, vagy lehet ezeket pár percig áztatni, ilyenkor kissé megduzzadnak, hidratálódnak és könnyebben elfogyaszthatók, viszont elveszítik ropogóságukat.

Szintén fontos, hogy a granolák nem az edényben duzzadnak (mint a kásák főzés során), hanem a gyomorban és a bélben, ezért nem javasolt jóllakásig enni a granolákból, hiszen a tápcsatornában jelentős mennyiségű vizet vesznek fel (ez minden száraz jellegű vízfelvevő élelmiszerre igaz).

Az elfogyasztásuk előtt 30 perccel érdemes vizet inni és az étkezés után is 35-45 perccel ez tanácsos. Ha okosan használjuk a sült müzliket, granolákat, hasznos kellékei lesznek a mindennapi reggeliknek és kifejtik laktató hatásukat, a gyorsabb és lassú szénhidrátokat kiegyensúlyozottan tartalmazzák, emellett ne feledjük, hogy vitaminokban (főleg B), nyomelemekben és élelmi rostokban is gazdagok.

 

A változatosság gyönyörködtet! Fogyasszunk granolát minden nap!

A granolák legegyszerűbb és leggyorsabb fogyasztási módja, ha belekanalazzuk őket növényi tejbe, vagy blnce shake-ekbe, így egy teljes értékű, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit kapunk. 

Mit lehet még készíteni a granolákból a szokásos reggeliken túl...?

Megkértük a blnce táplálkozási szakértőit Szüle Picabot és Sütő Fruzsinát, hogy osszák meg velünk és veletek kedvenc blnce granolás receptjeiket. 

 

 

Gluténmentes Blnce ínyenc süti - Szüle Picabo receptje

 

Alap

-160ml kókuszliszt (2 x ⅓ Cup)

-160ml mandulaliszt (2 x ⅓ Cup)

(Egyiket másikat szerintem ki lehet váltani zabpehelyliszttel)

-2 ek Blnce almás lenmag crunchy darálva

-3 ek kesudióvaj

-3 ek datolyapaszta

-½ citrom lebe

-csipet só

-fahéj

Összegyúrjuk a tésztát, majd szilikonos Muffin formákba nyomkodjuk (ezekből nagyon könnyű kifordítani). Hagyjuk pihenni, míg a krém készül.

 

 

Krém

-½ banán

-1 marék áfonya

-2ek Blnce BeautyShake 5in1

-2ek Blnce Immunshake 5in1

-1.5 dl növényi tej

-1 tk konjak liszt (ez a konjak növény gyökerébôl készült finom por, ami főzés nélkül zselésít - szuper alternativa, ha nyers sütikhez kevesebb kesut akarunk használni a krémhez vagy nyers krémleveseket csinálunk. Agar-Agar helyett használható, főzni tilos.

Összeturmixoljuk a hozzávalókat a krémhez. A Muffin formákból kifordítjuk az alapot, majd bele kanalazzuk a krémet. Fél órát pihentetjük a fagyasztoban. A tetejét megszórjuk Blnce bogyós gyümölcsös  granolával, így az íz és textúra élményt is fokozhatjuk. 

Ha vágni szeretnénk, javaslom, hogy használjunk forró vízbe mártott kést.

Jó étvágyat! 

 

Villámgyors granolás finomságok Sütő Fruzsinától

1Joghurtos pohárkrém

2 dl natúr kókuszjoghurt

1-1 evőkanál Blnce csokis és trópusi granola

alma

bogyósok vagy bármilyen egyéb gyümölcs ízlés szerint

 

A hozzávalókat egymásra rétegeljük, majd elfogyasztjuk!

 

 

 2. Granolás kókuszgolyó

2 dl kókusztej

2 evőkanál csokis Blnce granola

1 evőkanál lenmagpehely

3-4 szem magozott, áztatott datolya

2-3 evőkanál kókuszreszelék

Kókusztejben áztatjuk kb 30 percig a hozzávalókat, majd golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékbe forgatjuk őket alaposan. Vendégvárónak is tökéletes nasi, és a gyerekeket is "lekenyerezhetjük" velük. 

 

3. Csokis muffin Blnce granolával

2 evőkanál csokis granola ledarálva

1 érett banán

1 evőkanál lenmagpehely

1,5-2dl kesudió tej (más növényi tejjel kiváltható)

juharszirup ízlés szerint

néhány kocka 85%-os étcsokoládé

A hozzávalókat összekeverjük, muffinformákba töltjük és sütőben készre (belül még picit puhára) sütjük! Jó étvágyat kívánunk hozzá!