Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

BIO GABI ÖRÖK KEDVENCE - A SOKOLDALÚ CSICSÓKA

Nehéz az élelmiszeripari fejlesztőmérnököt arról kérdezni, hogy mi az a hatóanyag, alapanyag amivel a legjobban szeret vagy szeretett valaha dolgozni, hiszen újabb és újabb fejlesztéseket hív életre. Mi mégis megtettük, sőt választ is kaptunk erre a nem egyszerű kérdésre. 

Bio Gabi szíve a csücske, legalábbis az egyik, az örök kedvenc, amivel már régóta dolgozik és fantasztikus visszajelzéseket is kap a nagyérdeműtől, az a jeruzsálemi articsókából, vagy magyar nevén; a csicsókából készült sűrítmény személyesen. 

Erről mesél nekünk legrissebb írásában. Gyertek, tartsatok velünk, hátha ezt még nem tudtátok ti sem a csicsókáról - de most megtudjátok!

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök írása

 

 

 A CSICSÓKASŰRÍTMÉNYEK „SOK JÓ HATÁSA”

 

Az inulindús csicsóka-koncentrátumok élettani hasznosságának és orvos-biológiai jelentőségének összegzése a több évtizedes tudományos kutatások tükrében

 

 

A csicsókasűrítmények az ún. civilizációs megbetegedések általános megelőzését szolgáló (preventív) élelmiszerek körébe tartoznak, emellett a kialakult betegségek terápiáját is támogatják (regeneráció, roboráció, bélrendszeri immunitás növelése, általános immunerősítés, stb.). Szinte a legtöbbet kutatott nyersanyagok közé tartozik hazánkban, bár máig alig élnek jótékony hatásaival, különösen városokban lakó emberek. A régi időkben egy-egy betegség megjelenésekot a családhoz kilátogató, és népi gyógymódokhoz is értő orvos nem ritkán mondta: „Kérem, ültessenek a kert egyik sarkában egy kevés csicsókát, ha tehetik, és fogyasszák rendszeresen, jót fog tenni!”

 

Hatás a mikrobiomra

Nem emészthető oligoszacharid és ballasztanyag (inulin, pektin) tartalmuk révén serkentik a bélműködést. Összetételük által egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket (pH-egyensúly, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság, ionizáció stb.) teremtenek a vékony- és vastagbélben. A megfigyelések szerint a speciális „biokémiai kommunikációt” segítik az élelmiszerek egyéb fitokemikáliái, a bélfal és a hasznos bélflóra között („cross-talk”). A poliftuktozán inulin célzott, szelektív táplálékot nyújt főként a hasznos Lactobacillus és Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára.

 

Súlykontroll hatás - "éhségűző csodafegyver"

Az inulindús csicsókakrémek segíthetik a a fogyókúrás programokat, a tartós és eredményes súlycsökkentés hasznos kellékei. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogathatják, a klinikai vizsgálatok alapján. Használatuk egyben hosszan tartó teltségérzést biztosít, mértéktartó, illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is. Ennek oka a termékek prebiotikus tulajdonsága, valamint az inulin agykémiai működésre és vércukorszintre való jótékony, kiegyensúlyozó hatása (éhség-jóllakottság központ egyensúlyának beállítása).

 

 

 

Immunvédelem

Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket, azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén. Ez a hatás igen jelentőségteljes a bélvédelem szempontjából, ezért is nevezik az inulint a „bélrendszeri kőművesmunka malterének”, míg maguk a kőművesek az előnyös probiotikus kolóniák (főként a lakto- és bifidobaktériumok). Ismeretes bélhámrendszert „nyugtató” hatásuk is.

A csicsókakrémek anyagai igen hasznos fermentumokat, értékes termékeket, intermediereket képezhetnek a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányba tolják, segítik a bélpolipok, a vastagbél- és végbélrák megelőzését, valamint a divertikulumok tisztulását, a gyulladáskeltő folyamatok elkerülését, valamint a pangó széklet okozta káros termékek visszaszorítását. Támogathatják a bélrendszerrel összefüggő egyéb betegségek visszaszorítását, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis bél-szindróma (IBSZ).

Szerepük lehet a bélrendszeri immunitás, valamint a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában. (Az immunrendszer legnagyobb bástyái a bélrendszerben találhatók)

 

 

Vércukor szabályozás

Az inulindús csicsókakrémek a „szénhidrátanyagcsere karmestereként” ismertek. Cukoranyagcsere-szabályozó, a kiegyensúlyozott szénhidrát-forgalom és energiafelhasználás megvalósulását segítik. Alacsony glikémiás indexűek. Az elfogyasztott élelmiszer szénhidráttartalmának (egyéb rostokkal együtt) elosztását, a felszívás szabályozását, a cukrok keringési rendszerbe kerülésének „monitorozását” támogatják. E „cukor-kiosztó” szerepük különösen jelentőségteljessé teszi e termékfajtát a glükóz-intoleranciában, cukorbetegségben, elhízásban szenvedők, valamint az édességfüggőséggel küzdők számára.

 

 

További értékes hatások

- Pozitív hatással lehetnek a triglicerid és „rossz” koleszterin (LDL) szintjére (csökkenthetik).


-Az élelmiszer-függőségeken belül kiemelten az édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatják.


-Segítik a rendszeres étkezési ritmus megvalósítását az éhség-jóllakottság központ egyensúlyának segítése révén, támogatják a mértéktartó, tudatos életvezetést és étrendet.


-Igen előnyös, rövid szénláncú zsírsavakat képeznek a vastagbélben. Ezek szerepe jelentős a bélrendszeri ozmotikus egyensúlyban, a fogyókúrában és a zsíranyagcserében is. (A prebiotikumok széleskörű kutatása a mai napig folyik.)
Csökkenthetik a hangulati hullámzás, a változó kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehet a stabil személyiség, „kontrollálhatóság” kialakulásában már gyermekkortól kezdve.


-Kezdődő, II. típusú cukorbetegség esetén hatékony eszközei lehetnek a szövődmények megelőzésének, a vércukor-egyensúly támogatása révén.


-Májvédő hatásúak, javíthatják a máj anyagcseréjét és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén történő fogyasztáskor a csicsókasűrítmények a májfunkció értékeit mérhetően javították (szakirodalmi adat). Idült májbetegek egészségi állapotát, életminőségét javítják, elősegítik a májregenerációt az inulindús termékek.


-Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás), léböjtök hasznos kellékei, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának növelői. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatásúak, a böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segítik.

-Előnyös rostjaik és prebiotikus hatásuk révén a belek regenerációját támogatják, a veséből a húgysavtartamú lerakódásokat távolítják el, általános vízhajtó, vesevédő hatásuk is lehet. 

-Tápanyagaik gyorsan felszívódnak, inulintartalmuk inkább a vékonybél végső szakaszában és a vastagbélben fejtik ki hatásukat, amely támogatja a léböjtkúrák eredményességét. 


-Gyorsítják az alkohol oxidatív lebontását, csökkenthetik az iváskényszert. Az alkohol elvonókúrák hasznos segítői lehetnek, az alkoholbetegek visszaesésének biológiai úton történő akadályozói. Mérhetően javítják az alkoholbetegek életkilátásait. (Idegrendszeri stabilitást segítő hatásuk itt is említendő, javíthatják a beteg pszichés állapotát.)

-Mindezentúl részt vehetnek az egészséges szájflóra kialakításában, édes ízkarakterük ellenére nem okoznak fogszuvasodást, sőt visszaszorítják a fogágybetegségeket. Ha étkezést követően fogyasztjuk el, nem ajánlatos azonnal fogat mosni (hasznos várni 10-15 percet). Általában étkezés közben ajánljuk a bevitelt, esetleg étkezés előtt 20-30 perccel.
 

 

Csicsókás nasi

Diós (mogyorós- mandulás) csicsóka krém (natúr sűrítményből)


Hozzávalók:

10 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
6 tk. karob
1 tk Smart Sweet (vagy más természetes édesítőanyag)
2 ek. növényi tejpor
2 tk. Csicsókasűrítmény
víz, 
szükség szerint valamilyen növényi olaj


A magot őröljük meg, és minden hozzávalót turmixoljunk össze. Ha a vízből sokat teszünk, akkor lágyabb lesz, és folyékonyabb, ha keveset, akkor csokisabb, keményebb. Kevés kókuszolajjal készítve a hűtőszekrényben megszilárdul.
Az arányokat természetesen lehet változtatni, kinek hogy ízlik. Kenhetjük extrudált kenyérre, pirítósra, de fogyaszthatjuk "csokiként" magában is.

 

 

 A kutatások független kutatóintézetekben történtek hazai modellanyagokkal. Az inulindús csicsókasűrítményekkel kapcsolatos hazai és külföldi kutatási eredményekről, a szakmai tapasztalatokról, az elmúlt mintegy negyven éves hazai kutatás-fejlesztői munkáról részletesen is olvashat Tóth Gábor egy korábbi könyvében (A csicsókasűrítmények orvosbiológiai jelentősége címmel).