Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

LÉPJ BE VELÜNK A TUDATOS "ÉDESSÉGEK" VILÁGÁBA - ÚJ GENERÁCIÓS BLNCE SZELETEK

TUDATOS FINOMSÁGOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK BIO GABI AJÁNLÁSÁVAL!

Létezik olyan "édesség" amivel az extra kalóriák helyett extra tápanyagokat vihetsz be a szervezetbe, sőt még étkezéseket is ki tudsz váltani vele? 

IGEN! 

A blnce fejlesztői csapata megalkotta az új generációs, rostban és fehérjében gazdag, cukor hozzáadása nélkül készült "Slim Flash" , "Beauty" és " Protein" szeleteket, amiket könnyen magaddal vihetsz edzésre, uzsonnára vagy utazásaidra bárhová! 

Bio Gabi új cikkében mindent megtudhatsz róluk! 

 

Funkcionális vegán szeletek a mindennapok szolgálatában,
avagy a szelet nem (csak) nassolnivaló

Szerző: Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök/termékfejlesztő

 

A szeletek: divatból tudatosság

1. Cukros kezdetek/nassolás

A müzlifélék és reggelizőpelyhek előretörésével megjelentek a müzliszeletek, amelyek praktikus, ízletes megoldások, egyben a gyerekek, fiatalok számára is magasabb rostbevitelt tesz lehetővé, úgy is lehetne fogalmazni, hogy a müzlit elfogadhatóbbá tette a gyerekek és ifjak számára. Nyilván ebben segítségére volt az élelmiszeriparnak az édes íz, azaz a cukorszirup vagy glükóz-fruktóz szirup, amely kitűnő „ragasztóanyagnak” bizonyult a pelyhek, magvak, aszalványok esetében. Az ilyen módon készülő édes, ropogós szeletek a szokásos nassolnivalók helyébe lépve egy hasznosabb alternatívát nyújtottak.A müzligyártók tehát hamar belevágtak a müzliszeletek készítésébe is, nagy sikert érve el ezekkel, a sportélelmiszer fejlesztők pedig a fehérje- és energiaszeletekben jeleskedtek, hiszen a sportolók számára igen praktikus használatot is adagolást tesznek ez utóbbiak lehetővé.

Ma már a szeletgyártás piaca vegyessé vált, azaz a korábbi müzliszeletek között is lehet találni fehérjedúsabb fajtákat (proteinnel dúsított szeletek). A müzli- és fehérjeszeletek mellett a gyümölcsszeletek is forgalomba kerültek, amelyek főként aszalványok sajtolásával vagy pürékkel készülnek, bár itt sem kizárt a hozzáadott cukor.
Sokan a táskájukban hordanak egy-egy ilyen szeletet és amikor megéheznek, előveszik és jóízűen elfogyasztják, munka, utazás közben, azonban ez egyfajta nassolásnak számít, ami nem hasznos a szervezetre (véletlenszerű használat, vércukorszint-ingadozás).

Nyilván más a helyzet, ha az ember előre tervezett módon, tudatosan alkalmazza a szeleteket.

A szeletek is komoly fejlődésen mentek keresztül és a kezdeti „müzli-divatot” követően a tudatos táplálkozási modellek részévé váltak.

 



2. Fejlődés a szeletgyártásban - cukormentes és vegán formák

Az első generációs, cukorsziruppal „ragasztott” szeletek alapját a puffasztott, ipari gabonapelyhek képezték, és bár ezt egészségesebbnek tartották, mint a számtalan cukros nassolnivalót (csokoládék, egyéb édességek, finompékáruk), szakmailag nem jelentettek igazi áttörést, legfeljebb egy divat részeinek tekinthetők. Tény, a rostbevitelt némileg szolgálták és a gyerekek számára befogadhatóbbá tették a magvak fogyasztását, de a vércukor- és inzulinszint ingadozása megmaradt, és a súlycsökkentést sem igazán szolgálták. A puffasztott gabonák ún. szétroncsolt sejtfalú termékek, ami előnytelen a gyors glükózfelszívódás miatt. Nyilván ezt a gyártók is tudták és megpróbáltak újabb megoldásokat keresni.
Megjelentek a zabszeletek, bár ezek is „fénylettek” a finomított cukortól, tehát a zab, mint alapanyag kezdett teret hódítani e területen is. A natúr pelyhek is bekerültek a puffasztott alapanyagok helyett vagy mellett, ez kismértékű előnyt hozott.

A következő lépés a cukorszirup kiiktatása, helyébe más szirupok kerültek: méz, keményítőszörp, nádcukorszirup, almaszirup stb. Ezek is persze megemelik a cukorszintet, de magasabb értékűek, mint a cukorszirup, alkalmasak sportolás, fizikai munka előtt vagy közbeni bevitelre. A második generációs szeletek már jobbaknak bizonyultak, mint az elsők, de sok esetben megmaradt a tejpor, kazein, tojáspor és tojásfehérje a termékekben, valamint a pálmazsír és az adalékanyagok.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szeletek egy nagy lépést jelentettek, itt már a proteinek mellett természetes tömegnövelő anyagokkal (főként élelmi rostként funkcionáló anyagokkal) és édesítőszerekkel operáltak, és a cukormentes csokoládék megjelenésével az édes bevonat is adott volt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, illetve cukormentes szeletek a súlykontroll programok élharcosaivá váltak, laktató jellegük, egyben alacsony felszívódó szénhidráttartalmuk miatt. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a mesterséges édesítőszerek nem kívánatosak (aszpartám, szacharin, ciklamát, aceszulfám-K), újabban a szintén határesetet jelentő szukralóz terjed, illetve a maltit, mannit, xilit, szorbit és eritrit. Utóbbiak között az eritrit rendelkezik a legkisebb hashajtó hatással. Szintén használatosak a szteviol-glikozidok is (sztevia). A cukormentes, nem vegán szeleteket nevezhetjük a harmadik generációnak.

Ezután a vegán trendek erősödtek és elindultak a 100%-ban növényi összetevőket tartalmazó - természetes szirupos, és a vegán - édesítőszeres gyártósorok, emellett pedig teret hódítottak a kézműves termékek, manufaktúrákban készült egyedi szeletek is, ez utóbbiak a pálmazsír helyett kókusz vagy más olajat alkalmaznak (Az új telített zsírokkal kapcsolatos rendelet kapcsán sokan átálltak az olíva- vagy napraforgó olajra). Tulajdonképpen aki granolát, müzlikeveréket készít, képes szeleteket is gyártani, e kettő együtt jár, bár a szeletgyártás bizony nem könnyű feladat, ha egészségesebb alternatíva a cél. Itt is folynak a fejlesztések, hazai szinten is. Cél a vegán, hozzáadott cukor nélküli, legkevesebb adalékanyagot tartalmazó termékek, tömegnövelésre természetes rostokat alkalmazva – ezek lettek a negyedik generációs modellek.

A forgalomban jelenleg mind a négy említett szeletfajta fellelhető, nyilván az első generációs ára lecsökkent, a cukrozott zabszeletek és alternatív szirupos, mézes termékeké magasabb. A hozzáadott cukormentes sporttermékek szintén értékesnek számítanak és a vegán, cukormentes modellek képezik a legmagasabb szintet. Szintén nem mellékes egy szelet fehérjetartalma mellett, hogy milyen hozzáadott egyéb értékeket hordoz (vitaminok, nyomelemek, egyéb hasznos vegyületek).

Hogyan és mikor fogyasszuk a szeleteket? Nasi, desszert vagy kisétkezést kiváltó funkcionális élelmiszer? 

A szeletek ugyanúgy ételnek számítanak és beindítják a teljes emésztőszervi működést, mint minden más táplálék, így az ötletszerű adásuk nem javasolt, azaz nem helyes ezeket nassolni. Nagy étkezések után vagy kisétkezésekhez, esetleg sport előtt, közben vagy közvetlenül utána, tudatosan adott formában előnyösek, tisztázni kell tehát a célt, amiért ezeket fogyasztjuk. Hasonlóképpen a gyerekek számára is hasznos a rendszerszemlélet, tízóraira, uzsonnára, sportoláskor energia- és fehérjeszolgáltatásra alkalmasak. A kisétkezések előre tervezett étkezések, amelyekre a szervezet felkészül, számít, így ehhez igazítja a bioritmust és a szervek működését is. Ilyen értelemben a szeletek jó szolgálatot tehetnek nekünk a mindennapokban. Érdemes olyan formákat választani, ami nemcsak energiát ad vagy ideig-óráig csillapítja az éhségérzetet, hanem valamilyen egyedi funkcióval is bír, adott esetben innovatív munka áll mögötte.

 



3. A legújabb generációs szeletek: A BLNCE Kutatás-fejlesztési Program által fejlesztett szeletek

Az innovatív szeletgyártás egy új kutatási terület, a cél: belesűríteni minél több tápanyagot egyetlen szeletbe, azonban itt igen fontos az ízvilág is. Tehát legyen laktató, jóízű és tápláló, illetve valamilyen funkció elérésére alkalmas (funkcionális, céltermék). Számunkra elsődleges volt a hozzáadott cukormentesség, ez a csokoládébevonatra is vonatkozik. Ilyen értelemben az elmúlt évek kísérletei eredményesnek bizonyultak és megjelentek az első Slim Flash (súlykontroll, teltségérzést fokozó), Protein- és Beauty szeletek. Nyilván a shake-alapokból indultunk ki, hiszen azok bevált formulák, ám nem volt egyszerű ezekből minden igényt kielégítő funkcionális szeleteket alkotni, de a kitartó munkát siker koronázta a fejlesztőüzemben.

Az új Slim Flash, Beauty és Proteinszeletek jól kiegészítik a shake formájú innovációkat és praktikusan elvihetők a munkába, a sportoláshoz is, adhatók gyerekeknek, fiataloknak, várandós és szoptatós anyukáknak is. Biológiai értékük sem kevés (annak ellenére, hogy 30 grammosak) ahogy az adatok is jelzik.

Az új innovatív Slim Flash fogyókúrás szeletek jellemzői

A nagy sikerű hazai innovációkból, a Slim Flash napi egy vagy két étkezést helyettesítő shake-ekből ízletes vegán szeletek készülnek (vaníliás és banános ízben) élő tejsavbaktérium kultúrákkal, amelyek cukormentes csokoládémázt kaptak. A szeletek alkalmasak a főétkezések utáni „levezetésre”, emellett kisétkezésekként, tízóraira vagy uzsonnára, és hasznosak sportolás előtt, közben vagy után is.

Alapjuk a csíráztatott és tejsavasan fermentált barna rizs (külön hozzáadott fermentált rizskorpával), valamint a rizs- borsó és kendermagfehérje, amelyek lassú, elhúzódó szénhidrát-felszívódást tesznek lehetővé, így nem emelkedik meg gyorsan a vércukor- és inzulinszint. Laktató, rostban gazdag fehérjeforrások, amelyek - gamma-amino-vajsav-tartalmuknál fogva is - csökkentik a napközbeni éhségérzet kialakulását, kitolják a teltségérzéssel és jó közérzettel, komfortérzettel elöltött időt, megelőzik a vércukorszint hullámzását, emellett ellátnak aminosavakkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és rostokkal.

A szeletek 33%-ban tartalmaznak Slim Flash shake-alapkeverékeket, édesítésként a stevia és az eritrit szolgál. Hozzáadott cukrot, szóját, mesterséges ízesítőket, tartósítószert, tejszármazékot, állati eredetű terméket nem tartalmaznak. Gluténtartalmú összetevőt is falhasználó üzemben készülnek. Tömegnövelésre egy olyan anyagot alkalmazott a szakmai csapat, ami természetes rostforrásként hasznosul, laktató, ugyanakkor grammonként minimális, 1-2 kcal energiát szolgáltat, ezért igen alkalmas a súlykontroll programokhoz (polidextróz, táplálja a bélflórát).
Alkalmasak a szeletek fogyni vágyó gyerekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek, sportolás esetén (zsírégető programokhoz), várandósság és szoptatás idején is, vagy a rohanó mindennapokban egyszerűen egészséges harapnivalóként, rendszerszerűen. A szeleteket kisebb falatokban, alaposan megrágva, lassan fogyasztjuk el, így tud jól hidratálódni és kifejteni jótékony hatásait.


Egy Slim Flash szelet (30 g) mindössze 89 kalóriát, 6 gramm szénhidrátot, ebből mindössze 0,9 gramm természetes egyszerű cukrot, emellett 4 gramm értékes rostot, 4 gramm fehérjét, valamint legalább 200 millió élő, jótékony tejsavbaktériumot tartalmaz, így kiváló segítője a jó közérzetnek. A GABA, azaz gamma-amino-vajsav „második inzulinként” hatva, segíti az egyensúly megtartását. A rostban gazdag étkezés mellett a napi vízbevitelt legalább 5 dl-rel érdemes megemelni.


Napi 2 szelet fogyasztása mangánban, szelénben és rézben gazdag és B6-vitaminforrás.

A szeletek hozzájárulnak az immun- és idegrendszer normál működéséhez a normál csontozat és izomzat fenntartásához, a haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához, és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Ne feledjük, hogy egy szelet 200 millió élő, hasznos tejsavbaktériumot hordoz, amelyek segítik a bélflóra munkáját.


Lehet ezt fokozni? Beauty szelet - egy újabb nagy dobás vegán hialuronsavval

Az elmúlt hónapok legsikeresebb fejlesztése a Beautyshake 5in1 hazai innováció, ebből is kialakítottunk egy jóízű vegán szeletet, hialuronsavval és élő tejsavbaktérium kultúrákkal, amely cukormentes csokoládémázt kapott.

A szelet alkalmas a főétkezések utáni „levezetésre”, emellett kisétkezésekként, tízóraira vagy uzsonnára, és hasznos sportolás előtt, közben vagy után is. Lassú, elhúzódó szénhidrát-felszívódást tesz lehetővé, így nem emeli meg gyorsan a vércukor- és inzulinszintet. Itt is elmondható, hogy laktató, rostban gazdag szelet, amely - gamma-amino-vajsav-tartalmánál fogva is - csökkenti a napközbeni éhségérzet kialakulását, kitolja a teltségérzéssel és jó közérzettel, komfortérzettel elöltött időt, megelőzi a vércukorszint hullámzását, emellett ellát vitaminokkal, nyomelemekkel.

A szelet 33%-ban tartalmaz Beautyshake 5in1 alapkeverékeket, édesítésként a stevia és az eritrit szolgál. Hozzáadott cukrot, szóját, mesterséges ízesítőket, tartósítószert, tejszármazékot, állati eredetű terméket ez a termék sem tartalmaz természetesen.

Hialuronsav-tartalma (40 mg/szelet) támogatja a bőrszövet hidratációját, emellett alkalmas súlykontroll programokhoz gyerekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek, sportolás esetén, várandósság és szoptatás idején is, vagy a rohanó mindennapokban egyszerűen egészséges harapnivalóként. A szeleteket kisebb falatokban, alaposan megrágva, lassan fogyasztjuk el, így tud jól hidratálódni és kifejteni jótékony hatásait.


Egy Beauty szelet (30 g) mindössze 81 kalóriát, 5 gramm szénhidrátot, ebből mindössze 0,9 gramm természetes egyszerű cukrot, 6 gramm értékes rostot, valamint legalább 400 millió élő, jótékony tejsavbaktériumot tartalmaz (a Slim Flash szelethez képest dupla mennyiséget), így kiváló segítője a jó közérzetnek. A GABA, azaz gamma-amino-vajsav „második inzulinként” hatva, segíti az egyensúly megtartását. A rostban gazdag étkezés mellett a napi vízbevitelt legalább 5 dl-rel érdemes megemelni (gluténtartalmú összetevőt - zabot - tartalmaz).

Napi 2db szelet rézben és szelénben gazdag, valamint cink-, mangán- és B1-vitaminforrás. Hozzájárul az immun- és idegrendszer normál működéséhez a normál csontozat és izomzat fenntartásához, a nörmál kötőszövet képződéséhez, a haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához, és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Egy szelet 400 millió élő, hasznos tejsavbaktériumot hordoz, amelyek segítik a bélflóra munkáját.
Információk a vitamin- és nyomelembevitelről:
Naponta: 1 Beautyshake 5in1 + 1 Beauty szelet: általánosan minden vitaminból és ásványi anyagból 20-30 % bevihető és egyes nyomelemekből 50-70%.
Naponta: 1 Bautyshake 5in1 + 2 Beauty szelet: általánosan minden vitaminból és nyomelemből 40-50% bevihető, és egyes nyomelemekből 70-90%.

 



Az új blnce Proteinszeletekről

A blnce Protein shake-ekből ízletes vegán szeletek készültek (vaníliás, csokoládés és epres ízben), amelyek cukormentes csokoládémázt kaptak. A szeletek alkalmasak a főétkezések után, vagy kisétkezésekként, tízóraira, uzsonnára, és hasznosak sportolás, edzés után is. Nem emelik meg a vércukor- és inzulinszintet, laktató, fehérjében és rostban gazdag termékek. Csökkentik a napközbeni éhségérzet kialakulását, kitolják a teltségérzéssel és jó közérzettel, komfortérzettel elöltött időt.

A szeletek 33%-ban tartalmaznak Protein rizs-, borsó-, és kendermagfehérje-keverékeket, édesítésként a stevia és az eritrit szolgál. Hozzáadott cukrot, szóját, mesterséges ízesítőket, tartósítószert, tejszármazékot, állati eredetű terméket nem tartalmaznak. Gluténtartalmú összetevőt is falhasználó üzemben készülnek.


Alkalmasak sportoláshoz (zsírégetés), súlykontroll programokhoz gyerekeknek, felnőtteknek és idősebbeknek, várandósság és szoptatás idején is, vagy a rohanó mindennapokban egyszerűen egészséges harapnivalóként, rendszerszerűen.

A szeleteket - hasonlóan a Slim Flash szeletekhez - kisebb falatokban, alaposan megrágva, lassan fogyasztjuk el, így tud jól hidratálódni és kifejteni jótékony hatásait.
Egy Protein szelet (30 g) mindössze 88 kalóriát, 4-5 gramm szénhidrátot, ebből mindössze 0,6-1 gramm természetes egyszerű cukrot, emellett közel 4 gramm értékes rostot és 7 gramm fehérjét tartalmaz, így kiváló segítője a jó közérzetnek. A rostban gazdag étkezés mellett a napi vízbevitelt legalább 5 dl-rel érdemes megemelni.