Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

SZÉPSÉG KISOKOS (NEM CSAK) VEGÁNOKNAK, AVAGY HOGYAN FOKOZZUK BŐRÜNK SAJÁT KOLLAGÉN TERMELÉSÉT?

Szinte egyidős az emberiséggel, hogy a nők az egészséges, fiatalos arcbőr receptjét kutatják. Így időről időre látnak napvilágot az aktuális termékek és praktikák, melyeket hölgyek millió lelkesen kipróbálnak, használnak, majd levonjuk a szükséges konzekvenciákat.

 

Az elmúlt évek egyik “nagy dobása” a kollagén-divat lett, szájon át bevihető formában, mely kapcsán megoszlanak a vélemények, a hatást illetően. Van aki esküszik rá, más meg kifejezetten ellenzi, mivel sok minden befolyásolja bőrünk aktuális állapotát a génektől az életmódig. Egyénenként eltérő lehet az is, hogy kinek mi és hogyan válik be, sokszor több éves tesztelés, használat szükséges egy-egy termékből, hogy érezzük és lássuk annak hatását, nem beszélve az egyes termékek egyéb, felesleges, esetlegesen káros összetevőiről, ami visszaüthet idővel.

Egy viszont biztos, hogy a vegánok és növényi étrenden élők kifejezetten kerülik az állati eredetű táplálék kiegészítőket. Ők, - nagyon helyesen - a bőrük saját kollagén termelésének fokozását tartják az egyetlen járható útnak kollagén kérdésben.

 

Cikkünkben igyekszünk körüljárni azt a kérdést, hogy mit (t)együnk bőrünk, körmünk és hajkoronánk egészségének és fiatalos megjelenésének az érdekében!

 

 

Bababőrtől a mély barázdákig

Senkinek sem kell bemutatni és ecsetelni, hogy milyen sima és eszményi, puha és makulátlan a kisbabák bőre, hiszen felnőttként is mit meg nem adnánk érte.

Ez egyrészt a magas hialuronsavnak és kollagéntartalomnak köszönhető, hiszen ilyenkor még a regeneráció gyors, az esetleges sérülések gyorsan gyógyulnak, a hidratáltság tökéletes, nincsenek vagy csak nagyon ritkák a születési bőrhibák.

Mindannyian emlékszünk még gyermekkori horzsolásainkra, amelyek szinte teljesen el is tűntek másnapra, köszönhetően a rendkívül gyors sejtanyagcserének, bőrünk tette a dolgát, gyorsan és hatékonyan gyógyította saját magát belülről.

Másrészt mivel legnagyobb szervünk a bőrünk, kültakarónk védelmi funkciót is ellát, és ő találkozik először a külvilágból érkező hideggel, meleggel, fizikai behatásokkal, melyek természetes velejárói, hogy idővel nyomot hagynak rajta.

Ahogy idősödünk tapasztaljuk, hogy bőrünk veszít rugalmasságából, feszességéből, bőrhibák, foltok jelennek meg rajta, a sebek lassabban és nehezebben gyógyulnak, majd a 60-as, 70-es években már egészen mély ráncok, barázdák tarkítják.

Ez az élet velejárója, bőrünk állapotát, egészségét, megjelenését tehát külső és belső tényezők is befolyásolják, melyre bizonyos mértékig mi is tudunk hatni kívülről és belülről is, ha megismerjük annak hátterét és működését.

 

Még nem sikerült felfedezni az örök fiatalság receptjét, de nagy erőkkel dolgozunk rajta rajta!

 

A hialuronsav & kollagén: Sokoldalú nyerő páros, akik felelnek a fiatalságért 

Mi a hialuronsav?

Egyszóval: csodaszer! 

Bővebben: valójában csak a nevében sav, amit a szervezetünk termel, és a bőrünk 56%-át alkotja, de jelen van az izmokban, a nyirokrendszerben, sőt a vérünkben is.

Ereje a hatalmas vízmegkötő képességében rejlik, mivel mindössze egyetlen gramm hialuronsav képes akár 10.000 milliliter vizet is megkötni, ezáltal szó szerint kitölti és feszessé, puhává teszi a bőrt, és segíti megakadályozni a kollagén és elasztin lebomlását, egyfajta szabályozóként működik, és neki köszönhetjük a sebek gyors gyógyulását is, amíg fiatalok és egészségesek vagyunk.

Sajnos az életkor előrehaladtával termelése csökken, és idővel szó szerint “kiszökik” a szervezetünkből ; csökkenése a húszas éveinkkel indul el, majd a harmincas életévekre jelentős mértékben felgyorsul, s mire elérjük a negyvenet, nagyjából a felére csökken, míg hatvan esztendős korunkra már csupán 10%-a lesz az eredeti mennyiségnek, ez pedig bőrünk ráncosodásához, izomtömegünk folyamatos csökkenéséhez, illetve ízületeink fájdalmához vezet.

Nem véletlen hát, hogy a szépség ipar egyik kedvelt összetevője, és bár bőrre kenve is tapasztalható a hatása, de a bőr alá fecskendezve bámulatos eredmények érhetőek el vele.

Az aloe vera, gyökérzöldségek, zöld levelesek rendszeres fogyasztása belülről segítenek a természetes megtartásában, ha növényi étrendet folytatunk, és jó hír, hogy a vegán hialuronsav szájon át történő kiegészítése több esetben bizonyult hatásosabbnak és biztonságosabbnak, mint az injekció által beadott.

Még jobb hír, hogy már a Blnce Beauty5in1 növényi hialuronsavat és magas antioxidáns tartalmú superfood összetevőket és hozzáadott C-vitamint is tartalmaz.

Napi 50-100 gramm hialuronsav használata étkezés közben, több héten keresztül bizonyítottan képes segíteni az izületi bántalmak kezelésében és javulást eredményez a bőr, a bél, szem és számos más szervünk egészségében.

 

Mi a kollagén? 

Valójában bőrünk első számú proteinje, ami a feszességéért és a rugalmasságáért felel.

A bőr csak a jéghegy csúcsa, hiszen valójában mindenhol jelen van, ahol nagy szükség van rá; a csontokban, beleértve a fogakat is, izmokban, szövetekben, és testünk minden egyes nap termeli, előállítja újra és újra.

Neve a görög “kolla” szóból ered, melynek jelentése ragasztó, nem véletlen, hiszen egy gumiszerű szövet, mely a porcok, izületek megfelelő működésének egyik meghatározó szereplője. Ifjú korban a régi, “elhasznált” kollagén természetes megsemmisítésének (lebomlásának) folyamata és az újak szintézise kiegyensúlyozott.

Viszont sajnos úgy vagyunk összerakva, hogy a kollagéntermelés a húszas éveink derekán elkezd lassulni, továbbá kollagén vesztés is történik ezzel egyidejűleg folyamatosan, és átbillen abba az irányba, hogy többet veszítünk, mint termelünk kollagénből.

Minden egyes évben legalább 1%-át elveszítjük kollagén készletünknek, és mivel szervezetünk nagyon okosan működik, ezért oda szállítja, ahol a legnagyobb szükség van rá, a porcokhoz, csontokhoz, izületekhez. A bőr feszessége, fiatalos külleme a túlélés kérdésében sokadlagos.

Egy gyors fejszámolás után láthatjuk, és tapasztalhatjuk is, hogy 60 éves korra minimum 60%-át elveszítjük természetes kollagén szintünknek. Minimum, mert ez a szám akár 70-80% is lehet, ha “rásegítünk” helytelen életmódunkkal. Bizony, a dohányzás, a szmog, az alkoholfogyasztás vagy épp a túlzásba vitt napozás mind-mind oxidatív stresszt okoznak, szabadgyököket képezve szervezetünkben és bontják a kollagént. Sajnos nők esetében az ösztrogén szint megváltozása is hatással van a kollagén képződésre és pusztulásra is.

Mégis részben a mi kezünkben van a kulcs, hogy lassítjuk avagy gyorsítjuk a kollagén kiürülését saját szervezetünkből, és itt már nem csak a bőrünkre megy a játék!

Az ereink rugalmassága, belső szerveink, csontjaink egészsége a tét.

 

 

 

Mit (t)ehetünk, hogy lassítsuk ezt a folyamatot?

Sokan azt gondolják, hogy az állati kollagénnel való “visszapótlás” minderre megoldást nyújt majd, fogom és mintegy varázsütésre visszatöltöm az elvesztett kollagént, amit az életkorom és a helytelen életmódom vett el tőlem. Sajnos az emberi test ennél bonyolultabb, és egy másik faj, porított bőrének és porcainak rendszeres fogyasztása nem biztos, hogy ott oldja meg a problémát, ahol én szeretném.

Rengeteg - sponzorált - kutatás folyik arról, és még mindig kérdés, hogy önmagában segítenek e marha, sertés, csirke vagy épp a halak bőréből, szöveteikből kinyert, erősen feldolgozott kollagén termékek, de hosszú távú tapasztalatokra még várnunk kell.

Úgy gondoljuk, hogy ahogy a legtöbb, szent grálnak kikiáltott csodaszerek esetében mindig, úgy itt sem “úszhatjuk meg” az egészséges és tudatos táplálkozást, a rendszeres mozgást, a káros szenvedélyek csökkentését, így érdemesebb arra törekednünk, hogy a saját kollagéntermelésünket erősítsük, fokozzuk.

 

Kapcsolj kollagéntermelő fokozatba tisztán növényi alapon!

Az vagy amit megeszel! - tartja a mondás, így nem is véletlen, hogy BLNCE táplálkozási szakértője, Bio Gabi nem hisz a vágóhídról származó szépségben és egészségben, hanem a természetes, növényi alapú rásegítés híve. 

 

Lássuk hát a kollagén-megtartó hatóanyagok és jó szokások listáját:

 

1. Hialuronsavval a kollagénért

A kollagén egyik legjobb barátja és támasza a hialuronsav. Jó hír, hogy növényi eredetű hialuronsavat vegánként, növényi étrend mellett is lehetséges fogyasztani. Használjuk hát bátran, együk és kenjük!

 

2. C-vitamin szintén kívül és belül együttesen alkalmazva

Első számú antioxidáns amit vegánként is töménytelen mennyiségben tudunk fogyasztani. Homoktövisvelő, csipkebogyó, acerola, citrusfélék vagy épp savanyú káposzta fogyasztása napi szinten javasolt. Minderre ráerősíthetünk kívülről is C vitaminos szérumokkal, arckrémekkel, melyek segíthetnek a nap okozta foltok eltüntetésében is.

 

3. Cink

A cink a kollagén termelésben ugyan “csak” közvetve tölt be fontos szerepet, mert olyan fehérjéket aktivál, amelyek szükségesek a kollagén szintézishez. Emellett sok egyéb jótékony hatása miatt is érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre - erősíti az immunrendszert, gyulladások ellen hatásos, téli időszakban könnyen kivédhetőek segítségével a meghüléses megbetegedések.

Cink leginkább magvakban (tökmag, mandula, kesu), búzacsírában és sörélesztőben található, de a hüvelyesek cinktartalma is jelentős. 

BLNCE TIPP!

Az Immunshake5in1 kiváló cink forrás

4. Magnézium

Segítségével többek között a kollagén egyik fő alapanyagának, a prolinnak az előállítására tudunk hatni. Természetes formában a bogyós gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákból érhető el, de érdemes kúraszerűen is rásegíteni, például a bőrön át hatékonyabban felszívódó magnézium olajjal

 

5. Növényi fehérje

A kollagén 3 fő alkotóeleme a glicin, lizin és prolin. Növényi étrenden bevihető tofuból és bizonyos zöld leveles zöldségekből (pl. spenót, fodros kel, vízitorma, római saláta, mángold), valamint a teljes értékű fehérjeforrásnak számító quinoa és hajdina fogyasztásával. Az optimális fehérjebevitelben is segítünk teljesértékű fehérjeshake-ek a rohanó hétköznapokra és edzések után.

 

6. Minőségi alvás és stresszkezelés

A legszuperebb arckrém vagy kozmetikai kezelés sem tud annyit dobni bőrünk állapotán, mint a kiegyensúlyozott alvás és mellé egy olyan szemlélet, ahol nem kiiktatjuk, hanem megfelelően tudjuk kordában tartani a stresszt. A mozgás, a tánc, a meditáció, az utazás vagy találkozás rég nem látott barátokkal mind-mind segítségünkre lehet, hogy elfeledtessék velünk a borús hangulatot, az idegeskedést. A 8 óra alvás, főleg éjfél előtt szintén kiemelten fontos a regenerációnkhoz. Szervezetünk meg fogja hálálni ezt a törődést.

 

7. Arcápolás alfája és omegája: fényvédelem és retinol

Sajnos már a nap sem olyan, mint régen, sőt a bőröregedés első számú felelősének tekintik sokan, nem is alaptalanul. Így javasoljuk nem csak nyáron, hanem télen is fényvédelmet arcon és a kéz bőrén. Érdemes utána olvasni a retinol bőrre gyakorolt pozitív hatásairól. Akár akne, akár hegek és foltok, vagy az anti aging területén nagyon szép eredményeket lehet elérni retinolos készítmények bevetésével.

 

8. A “minden ami rossz” elkerülése, legalábbis csökkentése tudatosan!

Paradox módon az élvezeti szerek ártanak nekünk, akár tudomásul vesszük, akár nem. Ide tartozik a cigeretta, az alkohol, a koffein tartalmú italok, a feldolgozott finomított cukros és fehérlisztes, olajos nassolnivalók, a junk foodok és készételek.

Nem árt ha ennek tudatában vagyunk, és szem előtt tartjuk.

Ha mindezeket alkalmazzuk éveken át, kitartóan, a hatás nem marad el!

 

 

 A cikk írója egy 42 éves vegán nő, aki évek óta nagy erőkkel kutatja a szépség és az egészség növényi alapú innovációit, és szeretne ebben más sorstársaknak is segíteni.