Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

STRESSZ, ALVÁSPROBLÉMÁK? HOZZUK A MEGOLDÁST! G.A.B.A. = A SZUPERMOLEKULA

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök és Tóthné Varga Melitta, okl. élelmiszeripari mérnök, környezetvédelmi szakmérnök írása

 

A hosszú és egészséges élet egyik legfontosabb pillére, hogy a megfelelően tudjunk regenerálódni, zavartalanul aludni és kezelni a mindennapi stresszt. 

A legtökéletesebb diéta, a legkitartóbb edzéssel kombinálva sem tud hosszútávon eredményesen működni, ha közben a lelkünk háborog. 

Ma már erre is létezik természetes megoldás, ami segíthet az egészséges egyensúly megteremtésében. 

G.A.B.A. - azaz Gamma aminovajsav, korunk szupermolekulája megérkezett és nem eresztjük! 

Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnök legújabb írásában elárulja, hogy miért olyan különleges és egyben fontos ez a felfedezés a mai, nyugati életmódot követő emberek számára.

 

MICSODA FELFEDEZÉS! EGY FANTASZTIKUS ÚJ, MEGEHETŐ SZUPERMOLEKULA!

 

Hallottál már az úgynevezett GABA-ról? Ez a nemrégiben felfedezett különleges hatású molekula segíthet a függőségek legyőzésében, a cukorbetegségben, valamint az idegrendszer és immunrendszer javításában. Ráadásul nem orvosi injekcióval, hanem csíráztatott magvak fogyasztásával vihetjük a szervezetünkbe!

Az „akaraterő” vegyülete az agyban

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak a GABA-ról, vagy valódi nevén (ne ijedj meg!), a gamma-amino-vajsavról. Ennek a vegyületnek az érdekessége, hogy főként csírázáskor képződik. Valamint, hogy nem csak a természetben, hanem az agyban is termelődik!

Mi a feladata?

Cselekedetre ösztönöz, gyakorlatilag „agykémiai gázpedálként” működik. Ennél fogva a függőségeink legyőzésének egyik kulcsfigurája az agyunkban - támogatja az erős érzelmi vagy függőségi befolyásoló hatással szembeni ellenállást.

Megdöbbentő újabb eredmények

Hallottál már a Langerhans-szigetekről? Itt is termelődik a GABA. Ha nem tanultál anatómiát, akkor lehet, hogy most valamilyen egzotikus hely jutott eszedbe pálmafákkal és fehér homokkal. Másról van szó azonban: a Langerhans-szigetek a hasnyálmirigy fontos sejtcsoportjai. A legújabb kutatások szerint a GABA nemcsak a központi idegrendszerben termelődik, hanem a hasnyálmirigy ezen részében is, ráadásul igen nagy mennyiségben.

Miért fontos ez?

Mert kiderült, hogy a GABA feladata a hasnyálmirigyben, hogy csökkenti a sejtelhalás mértékét. Mindez reménysugár lehet a cukorbetegek számára is: számos klinikai vizsgálat már igazolja az inzulinrezisztencia (IR) elleni hatást, továbbá jelentős mértékben segíti az ideg- és immunrendszeri kommunikációt is.

 


Milyen hatása lehet még a GABA élelmiszerek révén történő fogyasztásának?

1. A GABA segíti a vércukor-egyensúly fenntartását!


2.  Jelentősen hozzájárul, hogy a szervezet automatikusan erős immunrendszerrel bírjon


3. A táplálékon keresztül (tehát „szájon át”) történő alkalmazása biztonságos az emberre. Nem befolyásolja a központi idegrendszer funkcióit, mivel a vér-agy gátat - jelenlegi tudásunk alapján - nem tudja átlépni.


4. Segítheti a nyugodtságot és a jó alvást a megfigyelések szerint, mivel a szervezetet kiegyensúlyozó hatása van.

 



Szupermolekula, de természetesen nem varázspálca

A rendelkezésünkre álló hazai tapasztalatok alátámasztják a GABA tartalmú élelmiszerek egyensúlyt létrehozó hatását. Természetesen még további megfigyelések és kutatási eredmények szükségesek a pontos összefüggések feltárásához, de a jelenlegi eredmények a GABA különleges tulajdonságaira, egyedi hatásmechanizmusaira hívják fel a figyelmet.

Ma már tudható, hogy támogatja a kiegyensúlyozott működést, valamint pozitív hatással van a vércukorszint- és inzulin-szabályozásra. Külföldön hasznosítják a súlycsökkentő diétákban is, illetve hazánkban is elindult a forgalomba hozatala természetes csírák révén.


A GABA nyilván nem csodaszer, de talán az egyik olyan „szupermolekula” lehet a jövőben, amely révén sikeresen küzdhetünk a civilizációs ártalmakkal (elhízás, cukorbetegség, stresszel összefüggő kórképek) szemben.

A legfontosabb kérdés: Mik a GABA-források?

A GABA többféle csírában is képződik, például a barnarizs-, szója-, búza- és babcsírákban. A legalkalmasabb forrás e célra a barnarizs-csíra, mivel ebben a legaktívabb az enzim, illetve a tanulmányokban is a barnarizs-csírával kapcsolatos kutatások dominálnak, a vérnyomás-, és vércukorszint-szabályozó folyamatok kapcsán.

A leghatékonyabb GABA-forrás tehát a csíráztatott barna rizs, amelynek a kutatások szerint a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában van szerepe.

Érdekes kutatások a jövő reménységeiről

Magyarországon évek óta folyik GABA-kutatás és fejlesztés. Az egyik ilyen kutatási programban az ökológiai gazdálkodásból származó csíráztatott magvakat tejsavas fermentálásnak vetik alá, így a képződő bio csíramassza mellett értékes egyéb aktív termékek, pl. vitaminok képződnek. A gyártás során nyers, aktív bifidobaktériumokkal (ugye, ismerős ez a szó a joghurtok világából?) dúsított csíraőrlemények állíthatók elő. Élelmiszerként pedig müzli, shake vagy zöldturmix is lehet belőlük. Az őrleményeket szerves nyomelemekkel, vitaminokkal dúsítják, így étkezést helyettesítő turmix-alapanyagok állnak elő.


A kutatók szerint ezek a készítmények helyet foglalnak a jövő nagy reménységei között, a megelőző élelmiszerek területén.


A tejsavbaktériumokkal fermentált, szárított csírák és a fermentált korpa hasznos kiegészítői lehetnek a táplálkozásunknak, reggel, délben vagy este is.

A hazai fejlesztő csapat tudósai a rostokat is tejsavasan fermentálják, így – szakmai értelemben döbbenetes módon – a rostokból is számos vegyületet fel tud szívni a szervezetünk, mivel a gátló, zavaró anyagok elbomlanak, tehát a fermentált korpafélék az „új generációs” rostforrások. E szakmai fejlesztések iránt külföldön, különösen Nyugat-Európában növekvő a kereslet a tudatos vásárlók, vegetáriánusok, vegánok, bio- és reformtáplálkozás iránt érdeklődők körében.

 

Tudományosan finom

Mától építsd be te is az étrendedbe! A Blnce kutatás fejlesztés program Slim Flash étkezést helyettesítő súlykontrollt elősegítő teljes értékű shake-ek kitűnő GABA források.

ÚJ! PARADICSOMLEVES ÍZ!