Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

SOKORAY LILLA: FITNESZ VERSENYFELKÉSZÜLÉS VEGÁN ÉTRENDDEL

Szerző: Sokoray Lilla edző és fitness-versenyző

Beszámoló a 2023 tavaszi versenyszezonról


A megmérettetésen a testi, mozgásbeli kidolgozottság, szépség kerül összevetésre.
Mégis, az évek óta követett, magamra szabottan kialakult táplálkozási szokásaimat is meg akartam versenyeztetni.
Így adódott, hogy vegán alapokon állítottam össze a versenydiétámat.

A Lekli Fitness SE versenyzőjeként indultam. Nagyon hálás vagyok a csapatnak, a vezetőség bizalmának, hogy szabad kezet kaphattam. Hiszen egy ennyire grammra pontos felkészülés során saját dietetikus kíséri a versenyzőket.

 

Versenyek és helyezések


Az idei szezon első versenye a PCA, Physical Culture Association egyike a nevesebb nemzetközi szövegségeknek. A közép-európai kvalifikációs versenyen indultam, április 29-én. Szövetséget a versenyfeltételek, a kívánatos forma alapján választunk. Így lehetséges, hogy bár kategóriák vannak, azon belül minél homogénebb versenyzői felhozatalt láthassunk.
Elkészült a vegán álomalak! Már 6 héttel a nagy nap előtt látszott, ez megvan. Sikerült.
Mentek az edzések, imádtam a diétát, élhető napi étkezést, bár minden nap izgulással telt, mivel kísérletként éltem meg és jegyzeteltem, mi is történik.
4. és 6. helyeket sikerült elérnem ezen a versenyen. Maximálisan elégedett voltam a formámmal. A pózok, a bírák aktuális nézőpontjai lehetnek változóak. Nekem nagyon nagy erőt adott, amit a tükörben és a fotókon viszontláttam.

Majd múlt hétvégén, május 20-án rendezték meg a WBPF Európa bajnokságot
Budapesten, melyen 11 ország több mint 100 versenyzője indult, 27 kategóriában.

2. helyezett lettem +30 Model Physique kategóriában és 4. helyezett a -160cm magas hölgyek között.

A HBPF szervezése, profizmusa semmi hiányt nem hagyott, a barnulásért, külcsínyért felelős Protan Beauty csapat pedig szintén, kapunyitástól a rendezvény zárásáig készen állt.

 

 Lilla proudly with her WBPF participation card

Segítőim: a Protein, a Slim Flash és a Beautyshake 5in1


A legnagyobb kérdés ilyenkor: honnan van fehérjéd?
Mint korábban is esett róla szó, nem kell annyi. De tény, hogy egy modell fizikum
izomzatának megtartásához is kell matekozni. Ebben a kérdésben a Blnce növényi fehérjék voltak segítségemre. Egyrészt a reggeli zabkása, később hajdina kása kiegészítéseként, illetve az edzés utáni kisétkezés részeként.

Ez utóbbit gyakran a Slimflash váltotta ki, tökéletes társ, egyrészt a teljes értékű
összetétele miatt, másrészt időt spórol nekem. A diéta utolsó szakaszában aztán a vacsorát, illetve a későbbi étkezést is vele oldottam meg. Kanalazható sűrűségűre keverve megadja az evésélményt, ami számomra kifejezetten fontos, így amikor már nincsenek roppanós kiegészítők, granola,
gyümölcsök, akkor sem marad sóvárgás további falatok után.

A banános Slim Flash a kedvencem, a steviás édesítés üdévé, természetessé teszi.
Plusz, az ilyenkor jellemző egyhangúság sem jelentkezett.

Az utolsó napokig minden reggeli citromos vizembe került a BeautyShake 5:1, mert nagyon fontos számomra a bőröm, ízületeim egészsége, immunrendszerem működése. És a tudat, hogy ezt valami finom, és természetes úton keresztül támogathatom, több mint felemelő.

 

 Lilla's pose

A fehérjeporokról


Az utolsó hét a test teljes tisztaságát, víz- és zsírtalanságát célozza. Ekkor kifejezetten nem használunk semmi édesítőszert. Vannak, akik rágógumit sem, de az italok, ételek egyáltalán nem tartalmazhatnak. Ennek oka, hogy a mesterséges ízfokozók túl azon, hogy egészségre károsak, vizet kötnek. Amitől éppen szabadulni akarunk az álomforma érdekében.

A blnce termékeknél nincsen semmilyen mesterséges ízfokozó anyag, ami ilyen problémát okozna, ezért beilleszthető volt a véghajrában is. (A klasszikus testépítő diétában ilyenkor igen magas fehérjét visznek be, halból, csirkéből.)

Főtt ételek közül legjobb barátom a fekete lencse, a zöldbab, a hajdina és a brokkoli volt, főleg krémleves formájában, illetve a cukkini és a spárga. Mellette az említett fehérjeforrások, valamint az uborka és a zellerszár.

Ennek egyik oka, hogy az előző hónapokban mégiscsak jelentkeztek allergiás tünetek a kiemelt fehérjeforrásokra, szejtánra, tofura. Így sajnos mellőznöm kellett ezeket.
Az általam követett testépítők, fitnesz versenyzők, edzők, akik szintén növényi alapon étkeznek és tartanak fenn igen kidolgozott fizikumot, mind tudnak enni glutént és szóját, nagyobb mennyiségben. Ezért is okozott fejtörést, hogy akkor vajon hogyan lesz itt balansz?

Egészség szempontjából a női ciklus a leginkább féltett egy ilyen felkészülés során, nem ritka, hogy az alacsony zsírbevitel miatt elmarad, nem tudnak a hormonok megfelelően dolgozni. Szerencsére sikerült erre figyelni, és kecske is jóllakott - lett szép száraz forma - és a káposzta is megmaradt, nem borult fel a hormonális egyensúlyom.

A két versenytől féltem, az elsőn nagy volt a lendület, a másodikra már nehezebben adta meg magát a testem. Ettem volna - sokat, sokfélét. Három hét igazi erőpróba volt minden edzés és a főzés, emellett a munkára is kellett még valamelyest koncentrálni.

 

 Lilla's pose

Mi történt a verseny után?


Legyünk őszinték. A felkészülés nehézségei elég jól ismertek. Mentális, testi, és anyagi szempontból is megterhelő. Utána többeknél jellemző egy poszttraumás stressz szindróma, kinek erősebb, kinek kevésbé formában. Itt jön ki a felgyülemlett feszültség, elfojtás, és megszólít lélektani szinteket is könyörtelenül.

Az életmód-közeli felkészüléstől azt vártam, hogy elkerül, de így is pár napos depresszív időszakkal cseng le a szezon.
Életmód-közeli alatt azt értem, hogy a mindennapokban könnyedén vitt étkezés-edzés- munka egységtől egy egészen kicsit lett csak szigorúbb. Tehát messze nem kínkeserves, sóvárgós diétázás történt, de mégis megszorítással járt. Hetekig, célhoz rendelve boldogan, de hónapokig már kevésbé szeretnék így élni. (Kicentizett grammok, mérleg nélkül nincsen főzés, az egészséges minimumok tartása, folyamatos testösszetétel- kontroll, edzések köré igazított napi rutin és étkezések.)

Így most, mint tavaly is, a súlyom 10%-át ettem magamra rövid időn belül, ez 3-5 hét még, mire stabilan visszaállok.

Nem szabad semmibe venni a belső folyamatainkat, még akkor sem, ha amúgy tudjuk, mit kell tenni, mi az egészséges.

A következő szezonra már most nagy terveim vannak, újra szeretnék színpadra állni, ezt a diétát még inkább tökéletesítve. És - nem utolsó sorban - olyan fizikumot, színpadi mozgást vinni, ami legalább ugyanilyen eredményt hozhat.

Addig is, összegzem a tapasztalatokat, és igyekszem minél hatékonyabban átadni a hozzám fordulóknak.

 

The winning cup