Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

ŐSZI BLNCE IMMUN "TEDD!/NE TEDD!" 10 PONTBAN A VITALITÁSÉRT

"ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA, ÉS SZÉP MINT MINDIG ÉNNEKEM..!"

Te nem így érzel? Miért ne lehetne az ősz szép, kedves és erővel, energiával telt az idén? Hiszen valóban egy gyönyörű évszak, de mégis sokan aggodalmaskodva tekintenek rá, ahogy az utána következő télre is. Mintha szükségszerű lenne a vele járó náthás, orrdugulásos, tüsszögéses, meghüléses jelenség akár felnőttek, akár gyerekek esetében.

Pedig némi tudatossággal és odafigyeléssel mindez elkerülhető, sőt még szerethetővé is tehetőek ezek a szomorkásabb, kevesebb napfénnyel járó hónapok, ha a kezünkben tartjuk a gyeplőt. Eláruljuk, hogy nem ördöngösség!

Az értékes tápanyagokban gazdag immunerősítő funkcionális élelmiszerek, teljes értékű növényi étrenddel kombinálva, a friss levegő, a mozgás, a megfelelő pihenés és stresszkezelés, valamint a mikrobiom egyensúlyának visszaállítása szó szerint csodákra képes az emberi szervezetben.
 
Tarts velünk e 10 pontban - Bio Gabi és csapata most is melletted áll!

 


1. C-vitamin fogyasztása 

A legismertebb “pajzsunk” a C-vitamin, amelynek forrásai: a citrusfélék (citrom, lime, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit), a bogyós gyümölcsök (szeder, ribiszke, gránátalma, áfonya, homoktövis, csipkebogyó, stb.), a kiwi, a saláta- és káposztafélék és a paprika (zöld, kápia). A természetes formában felvett C-vitamin a hasznos kísérő anyagok jelenléte miatt jobban szívódik fel. Mivel hőérzékeny vitamin, inkább a nyers és kismértékben vagy gyorsan hőkezelt termékekben van jelen.

 

2-3. A-vitamin (béta-karotin) és a növényi színanyagok bevitele rendszeresen

Szintén antioxidáns hatású vitamin. Elővitaminja a béta-karotin, amelyből A-vitamin képződik. Értékes béta-karotin források a zöld levelek (paraj, sóska, fejes saláta, petrezselyem, kel), valamint a sárga-, vörös színű zöldségek és gyümölcsök (a korábban leírtak mellett a sárgarépa, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye, paradicsom, paprika stb.). Itt említhető, hogy a vitaminok mellett a színes növények változatos fogyasztásával számos értékes növényi színanyag (bioflavonoid, polifenol) is bejut a szervezetbe. Ezek sokrétű védelmi feladatokat látnak el, különös tekintettel az oxidatív stressz elleni hatásokra (szabad gyökök semlegesítése), ilyen értelemben támogatják a vitaminok munkáját. Kiegészítésként említhető a cékla, a fűszerpaprika, a szőlőlé (kék), és általában a gyümölcs- és zöldséglevek, aszalványok. Kiemelkedők a paradicsompürével és - sűrítménnyel készített élelmiszerek az értékes likopin miatt.


4-5. E-vitamin és omega-3 fogyasztása

A táplálékok E-vitamin-tartalma függ a bennük lévő zsiradék mennyiségétől és minőségétől (állati zsír vagy növényi olaj). Ha táplálékunk gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, nagyobb a szervezet E-vitamin-szükséglete. Ez azonban nem jelent problémát, mivel a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok sok E-vitamint tartalmaznak. Ide tartozik szinte minden növényi olaj, a zöld növények, és a gabonafélék csírája, valamint az abból készült olajok. A rendszeres olajosmag-bevitel is javasolható, mint a dió, mandula, mogyoró, törökmogyoró, napraforgómag, tökmag, szezámmag vagy a lenmag. Előnyös a mák és gesztenyepüré is. Az olajok között E-vitaminban gazdag a napraforgó-, a repce-, az olíva-, a tökmag- és a kukoricacsíra olaj.
Az omega-3 szintén hasznos vegyület az immunvédelemben, itt szintén a növényi olajok említhetők, mint a repce-, lenmag-, dió-, kukoricacsíra olaj. Az E-vitamin is hőstabil vegyület, azaz hőkezelt (üveges, dobozos) kész termékekben is aktív marad.

 


6. D3-vitamin fontossága

Újabban felkapott téma lett a D3-vitamin kérdés, nem véletlenül, mivel megerősítették az immunrendszeri hatásait, kiemelten a tüdőre nézve. A napfény hatása mellett hasznos e vitamin külön bevitele is (étrend-kiegészítők). Ma már egyre több élelmiszert dúsítanak D-vitaminnal, ilyenek például egyes gabonapelyhek, margarinok, üdítőitalok, stb. Hőre nem érzékeny vitamin.


7. Nyomelemek szerepe és bevitelük

A cink, a réz és a szelén előnyös mikroelemek az immunrendszer működése terén. A teljes kiőrlésű gabonák (müzli, pékáruk), a búzacsíra (szárított), a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), a diófélék, a gombafélék (csiperke, laska, vargánya) és a legtöbb zöldség hordozza e nyomelemeket. A szelén esetében gyakori a hiány hazánkban, ezért kiegészítésre lehet szükség (élesztő, sörélesztő, algák tartalmazhatják).A nyomelemek szintén hőrezisztens anyagok, azaz a késztermékekben, konzervekben hatásosak maradnak.

 


8-9. Illóanyagok: hagymafélék és fűszernövények

Ismert, hogy számos illóanyag előnyös mikrobagátló hatással bír. Ilyenek a hagymafélék (zöld-, póré-, vörös-, lilahagyma, medvehagyma, stb.), a retek, a torma, a gyömbér, a csípős- és chilipaprika, és számos fűszernövény (oregánó, majoránna, rozmaring, bazsalikom, bors, stb.) vagy a peszto. Az ízeket, illatokat, vagy „csípősséget” okozó anyagok legtöbbször védőanyagok is a szervezet számára, azonban itt óvatosnak kell lenni, hiszen egyéni toleranciától függ a használatuk (nyálkahártyák állapota, irritációk, stb.). Léteznek emésztést serkentő és ellenkezőleg ható (irritáló) anyagok is.


10. Egyéb élelmiszerek, gyógyhatású termékek és gyógynövények

Természetesen számos élelmiszer esetében ki lehet mutatni előnyös hatásokat. Ilyenek a fermentált növényi termékek, mint az olívabogyó és a savanyított káposzta (ez utóbbiban a C-vitamin mellett a fermentálás is előnyös hatásokat jelent). Az ananász, a brokkoli, a cikória és az édesburgonya, a spárga és számos, főleg natúr készétel (lecsó, főzött csicseriborsó, főtt kukorica, stb.) igen előnyös a szervezet számára.

 

A teljes cikk további 8 fontos életmódtanáccsal a hamarosan megjelenő "MINDEN, AMIT TUDNOD KELL AZ IMMUNVÉDELEMRŐL !" című e-bookban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy le ne maradj!