Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

ÉLELMISZEREKET "GYÓGYÍTUNK" 4 LÉPÉSBEN

Tóth Gábor írása

 

"Ha az ember beteg, gyógyítóra van szükség. Ha az élelmiszer „beteg”, fejlesztőre, élelmiszer-tudományi doktori munkára van szükség." 

 Bio Gabi és a doktori team e célt tűzte a zászlajára, hogy a jövő élelmiszerei tartalmasak, vitaminokban és tápanyagokban, rostban gazdagok, és immunrendszert támogatók is legyenek egyben.

Hogy ezt hogyan sikerült elérni? 

Kiderül Tóth Gábor legfrissebb írásából

 

1. A FELISMERÉS

Az élelmiszereknek is "orvosokra" van szükségük!

Ha az ember beteg, gyógyítóra van szükség. Ha az élelmiszer „beteg”, fejlesztőre, élelmiszer-tudományi doktori munkára van szükség. Amennyiben az élelmiszer „egészségi állapota” javul, minden jel szerint az ember életminősége is javulni fog, ez az első axióma.

 

2. CÉL KITŰZÉSE

Értékmegőrzés, avagy ne ártsunk az élelmiszernek, mert azzal az embernek is ártunk!

A fejlesztői csapat, ha jól végzi a munkáját, helyrehozza az élelmiszerek hiányosságait, „gyógyítja” azokat, vagy egyszerűen nem engedi meg, hogy „gyengélkedjenek, megbetegedjenek”, azaz megőrzi az eredeti értékeiket. Fontos tehát, hogy „ne ártsunk az élelmiszernek”, mert azzal az embernek is ártunk, ne nyúljunk bele a természetes összetételükbe, ne emeljünk ki tetszésünk szerint alkotókat közülük, és ne formáljuk azokat tetszésünk szerint. Második axióma: nem véletlenül vannak a nyersanyagokban az alkotók, mindegyiknek szerepe van az élettani folyamatokban.

 

 

 

3. MEGVALÓSÍTÁS AVAGY AZ ÉLELMISZER ÉLETRE KEL

Értékteremtés, megsokszorozás – mindennapi csodák

Az élelmiszer-kutató nem emeli ki a nyersanyagokból az értékes tápanyagokat, meghagyja azok természetes, tápegész formáit. Sőt, még jobb, ha ennél is tovább megy: sok-sok új, aktív hatóanyagot képez az élelmiszerben, megsokszorozza a bennük lévő értéket (értékteremtés, multiplikáció), mégpedig szintén természetes módszerekkel, ilyenek a csíráztatás, tejsavas fermentálás, mikrobiális szintézis, enzimes biokatalizáció, vagy az alacsony hőfokú vízelvonás (vákuumsűrítés és -szárítás). A korszerű módszerekkel történő tápanyag-sokszorozó eljárásokkal innovatív növényi alapú termékek állnak elő, az egészség védelmében.

 

A kutató türelmes

A fejlesztő semmi mást nem tesz, mint hosszan megfigyel, kutat, vizsgál, mér, kiértékel, következtet, összegez. Ezután elindítja a biokémiai folyamatokat, s kézben tartja azok irányát (nedvesség, starter, hőmérséklet-beállítás, pH-mérés stb.), majd hagyja a több évezredes természeti törvényeket működni, türelmesen várakozva az eredményre (időtényező és szintézis).

Nem a fejlesztő hozza létre a nagy dolgot, bár vezérli annak irányát. A „csodát” a biológiai folyamatok molekuláris „doktorai” végzik el: a nedvesség hatására életre kelő apró „bioüzemek”, a magvak sejtjei és azok enzimjei, valamint a tejsavbaktériumok (lakto- és biofidobaktériumok).

A fejlesztő a folyamatokat megtervezi, jó irányba tereli, a lehető legtöbb hatóanyagot koncentrálja a készülő termékbe, belead szó szerint mindent, amire csak képes. Ezután az adatokat összegyűjti, elemzi és a készítményt közrebocsátja, hivatkozva komoly szakmai értékére. Megteszi, ami tőle telhető: próbálja „gyógyítani”, javítani az élelmiszereket, sokszorozni a tápértéket, s ezáltal támogatni, szolgálni az emberek testi és lelki jólétét. Ez a tudomány és a fejlesztés kötelessége és feladata, nem több, de nem is kevesebb.

 

 

4. AZ EREDMÉNY ÉS A BIZONYÍTÉK

A fejlesztő elfogyasztja a készítményét és érzi jó hatásait!

Hasznos, ha a kutató nem türelmetlen, nem siet, nem rohan sehova, csak figyel, majd a képződött hatalmas értéket, a vitaminokban, nyomelemekben, enzimekben, élő kultúrákban és fitonutriensekben igen gazdag biomasszát, aktív mátrixot (szimbiotikumot), a folyamat végén alacsony hőfokon (vákuumban) megszárítja és megvizsgálja, a tápanyagtartalmát megméri és az eredményeket összeveti a szakirodalmi adatokkal. Ezen felül a legjobb, ha a fejlesztő maga elfogyasztja, rendszeresen alkalmazza a termékét, és megfigyeli hatásait, ízvilágát. A szakirodalmi adatok, a friss mérési adatok és a fogyasztó tapasztalatok együttesen adják a termék alkalmasságát.

 

Fő cél: a tápláltsági állapot javítása

Mindez egyszerűnek tűnik, a valóságban azért igen bonyolult egy ilyen módszert precízen végigvinni, fejlesztőüzemi körülmények között, hiszen rengeteg tényezőt figyelembe kell venni a gyártás közben, és a legújabb technológiákat jól alkalmazni, az „élő anyagot” (biomátrix, biomassza) és a mikrobiális fermentációt kézben tartani. Mégis milyen nagyszerű látni, amikor az élelmiszer „gyógyul”, majd kicsattan az egészségtől, sőt, önmagát is felülmúlja, és aki használja, ő is javul, életereje visszatér, mentális és fizikai jóléte látható. Ezt éljük meg több esztendeje, a tudományos munkánk során, a BLNCE Kutatás-fejlesztési Programban.

 

A magas értékű élelmiszerek más termékeket is kiegészítenek, „gyógyítanak”

Az előállított, koncentrált növényi szuperélelmiszerek önmagukban magas értékű táplálékok, ám használatuk ennél szélesebb körű: más „beteg”, azaz hiányos élelmiszerek kiegészítésére, összetételének javítására is szolgál, azaz általánosan alkalmasak az ún. táplálkozás-biológiai érték, és a tápláltsági állapot javítására.

Nyilván nem változtatható meg egy több évtizedes szokásrendszer azonnal. Nem várható el, hogy valaki fehér lisztről teljes kiőrlésűre vagy zablisztre, fehér tésztáról köles- és hajdinatésztára váltson rövid idő alatt. Sok kisebb lépésben lehet a változást megvalósítani, eközben azonban a tápanyagbevitel kiemelt fontosságú. A szokásformálás időt vesz igénybe, de a szervezet csak egy határig tud várakozni: a tápanyagbevitelt minél előbb érdemes emelni. Erre is szolgálnak a Blnce szakmai fejlesztések.

 

 

Ha az élelmiszer gyógyul, az ember állapota javul

A csíráztatott, egyszer, illetve kétszer fermentált biomagvak vákuumszárított őrleményei, további szerves nyomelemekkel, vitaminokkal dúsítva, alkalmasak arra, hogy a mindennapok hiányait kiegyenlítsék, és megadják az idegrendszer (agyi folyamatok), az immunrendszer (antioxidáns-mechanizmusok), a csontozat és izomzat, a szív- és keringési rendszer (hajszálerek, vér minősége) a fogazat, a hormonrendszer (pajzsmirigy), gyomor- és bélműködés (enzimrendszer, nyálkahártyák, bélflóra), a haj-, köröm és bőr vagy a szem (éleslátás) számára a megfelelő hatóanyagokat, tudományos alapokon.

 

A BLNCE Kutatás-fejlesztési Program folytatja munkáját

Csak magas tápértékű élelmiszerekkel lehet az emberi egészséget előmozdítani. A tápanyagok az ember fizikai és lelki-szellemi jólétét hivatottak szolgálni. Mindehhez a Blnce kutatási program hathatós segítséget nyújtott az elmúlt években és ugyanazt szeretné folytatni a jövőben is. Bízunk abban, hogy egyre többen érezni fogják a növényi alapú készítmények jótékony hatásait.

A Blnce fejlesztőcsapat, valamint szakmai partnerei nevében:

Tóth Gábor