Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Leggyakoribb kérdések a S. boulardii kultúráról és a ProMAX S. boulardii probiotikumról

1. A Saccharomyces boulardii törzsről


Mi az a Saccharomyces boulardii?
A Saccharomyces boulardii egy probiotikum, tehát egy élő mikroorganizmus (élesztőgomba), amely megfelelő mennyiségben a szervezetbe juttatva egészségügyi előnyökkel jár. A S. boulardii egy egyedülálló élő, egytörzsű élesztő, amelyet eredetileg a licsi és a mangosztán külső felszínéről izoláltak, és bizonyított egészségügyi előnyeivel sok esetben teljes körű megoldást jelenthet a hasmenés megelőzésére, kezelésére és gyógyulására.


Mire használható a Saccharomyces boulardii?
A S. boulardii használata a hasmenéssel és a bél mikrobiota kiegyensúlyozatlanságával (diszbiózisával) összefüggő többszörös gyomor bélrendszeri betegségekben ajánlott.

Leggyakoribb indikációi:

  • Akut, fertőző (vírusos, bakteriális, parazita) vagy nem fertőző hasmenés kezelése;
  • Az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzése;
  • A Helicobacter pylori eradikációs terápiával kapcsolatos gasztrointesztinális mellékhatások megelőzése;
  • A Clostridium difficile betegség kiújulásának megelőzése az adaptált antibiotikus kezelés mellett (vancomycin, metronidazol stb.).

 

Milyen célzott területen hat a Saccharomyces boulardii a szervezetben?
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ez az élesztőtörzs többféle hatásmechanizmuson keresztül fejti ki hatását, beleértve a káros baktériumok és toxinjaik megcélzását, a gyulladás csökkentését, valamint a bélrendszer immunválaszának serkentését. Továbbá kimutatták, hogy a S. boulardii nem változtatja meg a mikrobiota összetételét és diverzitását egészséges egyénekben, de a bélrendszeri egyensúlyhiány esetén gyorsan helyreállítja a jótékony mikrobióta diverzitást és összetételét.
Főbb hatásmechanizmusai:

  • Az immunrendszer serkentése a káros mikroorganizmusok elleni küzdelemben;
  • Gyulladás csökkentése;
  • A káros baktériumok, vagy azok méreganyagainak hatástalanítása;
  • Olyan anyagokat állítanak elő, amelyek elősegítik a bélsejtek növekedését;
  • Elősegítik a hasznos mikrobióta gyors helyreállítását.


Bélbetegségek esetén alkalmazható-e a Saccharomyces boulardii?
Igen, alkalmazható, azonban a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) és az irratábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő beteg eltérő általános állapota, kezelési stratégiái, a betegség progressziója és remissziója nagymértékben eltérhetnek egymástól, így alkalmazása előtt konzultájon kezelőorvosával, gyógyszerészével.


Részletesen:

A klinikai vizsgálatok közül, néhány a S. boulardii pozitív hatását mutatta ki gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedő betegeknél (két Crohn-betegség, egy colitis ulcerosa), míg egy vizsgálatban nem igazolták a hatást (Crohn-betegség). Az állatkísérletek és sejtvizsgálatok a S. boulardii különböző gyulladásgátló mechanizmusait írják le, amelyek alátámasztják az IBD-betegek kezelésében való jelentőségét, hatását.

/ forrás: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08923973.2018.1469143 /

Az irratábilis bél szindróma (IBS) kezelésében, mind megelőzésében hatásosnak bizonyult a S. boulardii. Beadása a proinflammatorikus (gyulladáskeltő) citokin interleukin 8 csökkenésével és az antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) citokin interleukin 10 növekedésével jár. Úgy tűnik, hogy a probiotikum a patogén mikroorganizmusok növekedésének gátlásával és a neurotranszmitterek aktivitásának szabályozásával működnek, befolyásolva a bél-agy tengelyt.

/forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10665699/ /

Az IBD és az IBS betegségekben a probiotikus készítmények nem ellenjavalltak, azonban további kutatásokra van szükség a pontos hatásmechanizmusok, az optimális törzsek, a kezelés adagolási rendjének és a hosszú távú használattal járó lehetséges kockázatok meghatározásához. Ezentúl indikációját, illetve kontraindikációját nagymértékben befolyásolja a betegség kiterjedése, kezelése, fellángolási időszakok gyakorisága, gyulladás mértéke, a beteg általános állapota stb., ezért alkalmazása előtt konzultájon kezelőorvosával, gyógyszerészével.)


2. A ProMax S.boulardii probiotikumról


Mely korcsoportoknak javasolt a termék és milyen adagolással?
Felnőtteknek napi 2x1 kapszula (1 reggel és 1 este) étkezés előtt bő folyadékkal lenyelve, egyszerre 4 hétig kúraszerűen alkalmazva (ezután 1 hónap szünettel újabb kúra indulhat). 12-18 éves kor között: 2x1 kapszula (1 reggel és 1 este), maximum 4 hétig, kúraszerűen. 3-12 éves kor között: napi 1 kapszula, maximum 4 hétig, kúraszerűen (szétbontható, ételbe, italba tehető, 42 fok alatti hőmérsékleten, nem szükséges kétfelé osztani az adagot).

 

Antibiotikummal együtt használható-e a készítmény?
Igen, a gyógyszeres kúra napjaiban alkalmas, javasolt, az antibiotikum abbahagyása után is folytatható, összesen akár 4 hétig alkalmazva folyamatosan, kúraszerűen.



Egyéb gyógyszerek befolyásolják-e a probiotikum működését?
Ellentétben sok bakteriális probiotikummal, kevés gyógyszer vagy antibiotikum van, ami képes kölcsönhatásba lépni a S. boulardii-val. Azonban, abban az esetben, ha a betegek gombaellenes gyógyszereket szednek, lépcsőzetes adagolási rend (legalább 4 órás időközönként) javasolt.
Gombaellenes (antifungális) gyógyszerekkel történő együttes szedése csökkentheti a S. boulardii hatásait.

 

Lehet-e vele párhuzamosan más probiotikumot alkalmazni?
Általánosan igen, hiszen a bakteriális probiotikumok (pl. L. rhamnosus) és a S. boulardii élesztő két különböző mechanizmussal működik, ezért egymást kiegészítő hatásmechanizmusokat fejtenek ki, amelyek kettős hatást és további előnyöket eredményezhetnek.

 

Használható-e együtt a ProMax S. boulardii és a ProMax LGG?
Egészségmegőrzés, normál immunrendszeri működés segítése céljából (azaz, ha nincs betegség) időben egymás után javasolt a két terméket alkalmazni. Amennyiben egy vírusos vagy bakteriális fertőzés (antibiotikus terápia) alatt/után van az illető, akkor nyugodtan lehet egyszerre is, a következők szerint: 
Amíg a hasmenés kifejezőbb: napi 2 x 1 kapszula ProMax S. boulardii (egy reggel és egy este) és csak fél adag, vagyis napi 1 kapszula ProMax LGG (reggel, együtt a S. boulardii-val) javasolt.

Amikor már elmúlt a hasmenés, vagy kevesebb gyakorisággal/vízzel jelentkezik, de még lehetséges a diszbiózis (bélflóra egyensúlyzavar), akkor a ProMax LGG-ből váltunk a teljes adagra (napi 2 x 1) és a ProMax S. boulardii-ból napi 1 kapszula elegendő, reggel, amíg a tünetek meg nem szűnnek.
Maximum 4 hetes kúra ajánlott a ProMax S. boulardii esetében, ezután 4 hét szünetet tartunk, majd folytatható ismét egy hónapig. A ProMax LGG akár tovább is alkalmazható, szünet nélkül, 2-3 hónapig, ezután tarthatunk 4 hét szünetet.

 

Fókuszok

Kiválthat-e mellékhatásokat (hasmenés, puffadás)?
Mellékhatása, a készítmény alkalmazásának kontraindikációjával hozható összefüggésbe. Immunhiányos állapotokban, centrális vénás kanül és hospitalizáció (tartós kórházban fekvés) esetén gombás véráramfertőzés (fungémia) lehet a mellékhatása.

 

Hány sejtet tartalmaz a napi adag és mi található benne a kultúrán kívül? 
10 milliárd élő sejt/2 kapszula (napi adag), ezen felül tartalmaz: vörösszőlőmag- és -héj lisztjét, szerves cinket (szulfát kötésben) és szelént (metionin kötésben), nátrium-bikarbonátot (pH-beállítás céljából), mikrokristályos cellulózt (növényi kapszulahéj).
Adalékanyagokat, csomósodásgátlókat, maltodextrint nem tartalmaz. A hozzáadott vörösszőlőmag és -héj lisztje a szekszárdi borvidékről, a Vesztergombi Pincészetből származik.

 

Mennyi szelént és cinket tartalmaz és ezeknek milyen főbb hatásuk van?
A termék szelénben gazdag (a napi szükséglet 73%-a) és cinkforrás (15%). A szelén és a cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

 

Mi jellemző még a termékre? (allergén infók, stb.): 
Gluténmentes, állati eredetű anyagokat (tejszármazékokat, tojást, halat, húsból származó anyagokat, zselatint) nyomokban sem tartalmaz (vegán), szójamentes, dióféléktől, kén-dioxidtól mentes.

 

Hisztamin-intolerancia esetén alkalmazható?

Hisztamin-intolerancia esetén inkább ne alkalmazza, bár általánosan feltételezik, hogy az élesztőgombákhoz kevés kockázat társul a biogén aminok (BA) termelésnek tekintetében, a különböző élesztőfajták egyes törzseit már BA-termelőként írták le.

 

Használhatják-e cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők?

Igen, a napi adag (2 kapszula) szénhidráttartalma 0,1 g, ebből cukor: 0,1 g. Édesítőszert nem tartalmaz.

 

Aki külső-belső gombásodásra hajlamos (bőr, candida, hüvelyi problémák stb.) használhatja-e a terméket?
Amennyiben egészséges felnőtt embernek (nincs autoimmun betegség, immungyengeség hospitalizáció stb.), csak átmeneti candida (hüvely, bél, orális) fertőzése van, akkor nyugodtan szedheti, mert "elnyomja" azaz segít eradikálni és megakadályozni a candida tapadását. Ha kiterjedt gombásfertőzése van (több szervet érint) vagy volt korábban gomba okozta vérmérgezése, akkor egyértelműen nem ajánlott. 

 

Éhgyomorra kell-e bevenni, vagy szabad-e étkezés után fogyasztani, illetve, ha például az esti bevételkor a kultúra eléri a bélben emésztődő anyagokat, nem okoz-e gázképződést?
Nem szükséges éhgyomorra bevenni és az sem gond, ha étkezést követően (akár azzal egyidőben) szedi.

 

LGG vs. Saccharomyces boulardii – Melyiket mikor?

Miben azonosak?

  • Magyar doktori fejlesztő munka eredményei;
  • 10 milliárd összes élő probiotikus sejtet tartalmaznak;
  • hozzájárulnak a normál mikrobiom egyensúlyához és a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) képzéséhez;
  • számos tudományos tanulmány alátámasztja a kultúrák hatásait;
  • a legújabb kutatások homlokterében szerepelnek a törzsek, szakirodalmi alátámasztás;
  • szétbontható kapszulák, gyomorsav-, epe- és enzimálló törzsek, élve eljutnak a vastagbélbe;
  • értékes hordozóanyag-ágyba kerülnek a liofilizált probiotikus sejtek;
  • 2x1 kapszula a napi adag (2 x 600 mg);
  • adalékanyagokat, csomósodásgátlókat nem tartalmaznak;
  • vegán, gluténmentes formulák.

 

Közös


Különbségek, melyiket mikor alkalmazzuk:

LGG

  • 8-féle probiotikus baktérium kultúra, ebből vezető törzs: a Lacticaseibacillus rhamnosus GG.
  • Különösen nőknek és gyerekeknek fejlesztve, de férfiaknak is alkalmas.
  • Fókuszok: női húgyivarszervi problémák, éhség-jóllakottság egyensúly, gyermek- és felnőttkori elhízás, cukorbetegség és IR, a vastagbél és az immunrendszer mellett.
  • Gyerekeknek 6 éves kortól adható (kapszula szétbontható)
  • 3 hónapig alkalmazható folyamatosan, utána 30 nap szünettel.
  • Antibiotikumra érzékenyek a törzsek (egy időben nem javasolt adni).
  • Hordozó-ágy: földimandulaliszt, feketekömény-liszt, lóbabkorpa.


Sacch. boulardii:

  • A legtöbbet vizsgált probiotikus élesztőtörzs (nem bakteriális eredetű jótékony kultúra).
  • Egyféle kultúrát tartalmaznak a kapszulák.
  • Minden korosztálynak fejlesztve, gyerektől idősig.
  • Gyerekeknek 3 éves kortól adható (a kapszula szétbontható).
  • Legfeljebb 4 hétig adható (kúraszerűen), utána 4 hét szünettel.
  • Nagy előnye, hogy antibiotikum adásával párhuzamosan alkalmazható.
  • Fókuszok: a hasmenéssel és a bél mikrobiom kiegyensúlyozatlanságával (diszbiózisával) összefüggő gyomor-bélrendszeri betegségek esetén ajánlott. Leggyakoribb indikációi: akut, fertőző (vírusos, bakteriális, parazita) vagy nem fertőző hasmenés kezelése; az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzése; a Helicobacter pylori eradikációs terápiával kapcsolatos gyomor-bélrendszeri mellékhatások megelőzése; a Clostridium difficile betegség kiújulásának megelőzése az adaptált antibiotikus kezelés mellett.
  • A Saccharomyces boulardii egyéb igazolt hatásai: antitoxikus (káros ágensek által termelt méreganyag hatástalanítása), antimikrobiális (kórokozók gátlása), mikrobiom szabályozó, emésztőenzim termelődést serkentő, bélhám megújulását támogató, immunmoduláló, gyulladáscsökkentő hatások.
  • Szelénben gazdag és cinkforrás. A szelén és a cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
  • Hordozó-ágy: vörösszőlőmag és -héj lisztje, a szekszárdi borvidékről, a Vesztergombi Pincészetből.

 

Különbségek


Összegzés: ProMax LGG vs. ProMax SB:
A ProMax LGG 8-féle, a ProMax SB egyféle törzset tartalmaz.
A ProMax LGG probiotikus tejsavbaktériumokat, a ProMax SB probiotikus élesztőgombát tartalmaz.
A ProMax LGG antibiotikummal egy időben nem ajánlott, a ProMax SB igen, sőt utóbbinak részben ebben rejlik a nagy előnye.
A ProMax LGG 3 hónap szedés + 1 hónap szünettel, a ProMax SB 1 hónap szedés + 1 hónap szünettel javasolt.

A ProMax LGG 6 éves kortól, a ProMax SB 3 éves kortól adható.
A ProMax SB szelént és cinket is tartalmaz, azaz nyomelemekkel dúsított.
Az ProMax LGG fókusza a női szervek, gyerek és felnőtt súlykontroll, cukorszabályozás, IR (bélrendszeren kívüli helyek), a ProMax SB fókusza a gyomor és bélvédelem, nemtől és kortól függetlenül a valamilyen ok miatt jelentkező (fertőző és nem fertőző) hasmenés, a mikrobiom-egyensúly visszaállítása, a kórokozók visszaszorítása, a gyulladáscsökkentés (célzott gyomor-bélrendszeri fókusz, ezen belül többszintű).