Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

"A JÓ ÉLELMISZER GYŐZ, A ROSSZ VESZÍT?" - INTERJÚ BIO GABIVAL A KEZDETEKTŐL A LEGFRISSEBB INNOVÁCIÓKIG

  Tóth Gábor élelmiszeripari fejlesztőmérnökkel beszélgettünk a Blnce brand megálmodásáról, az első kezdeti lépésektől, a sikerekről, és a jövőbeli tervekről.

 

Blnce: Kedves Gábor! Kimondhatjuk, hogy a Blnce szellemi atyja te vagy szakmai vezetőként? Vagy csapatjátékosként egy team-mel együtt dolgozva álmodtátok és indítottátok el a márkát? Mesélnél a kezdetekről az olvasóknak, hogy egy kicsit beleláthassanak a márka múltjába is?

Tóth Gábor: Talán túlzás kimondani, hogy megálmodója voltam, ez egy nagyszerű szakmai folyamat volt, és az egyik esemény hozta a másikat. Az álom már az egyetemi idők után megvolt, nem is egy, nagyon sok álmom volt, amiből jó néhány valóra is vált a Blnce keretein belül. Döbbenetes mennyiségű információt, tanácsot hallottam tanáraimtól és számos szakértőtől az 1990-es évektől kezdve. Olvasgattam a szakmai vándorgyűlések anyagait, a doktorok ajánlásait, amiből az élelmiszeripar sajnos vajmi keveset valósított meg. Naiv voltam, amikor elkezdtem ezt a szakmát tanulni, mert azt hittem, "a jó élelmiszer győz, a rossz veszít" – nem így történik, a piac nem hozza ezt az elvárást, jóllehet így kellene lennie, a tanulmányaim szerint. Azután eldöntöttem, hogy a magam eszközeivel segítek egy olyan táplálkozási kultúrát építeni, ahol a tudásunk szerinti legjobbat készítjük el, és nem érjük be kevesebbel. Már 2005 után elindítottam, néhány fejlesztést hazai szakértőkkel, részt vettem szakmai munkákban, de az előadói, tanácsadói és írói munkáim miatt erre nem volt több időm. Az élelmiszerkutatás egy önálló világ, időt, energiát és persze pénzt igényel. 2015-ben alakult meg a Blnce szakmai program, és egy komolyan gondolkodó tudományos csapattal belevágtunk egy olyan fejlesztési területbe, ami azóta jelentősen kinőtte magát. Fontos volt, hogy növényi alapú funkcionális élelmiszereket állítsunk elő, lehetőség szerint ökológiai gazdaságból származó, teljes értékű alapanyagokból.

 

B: Korábban említetted, hogy aktuális kedvenc termékeid az Apigenin és az Immunosan, amiket szó szerint átmentettél a Blnce-hez.

Mi a helyzet a többi termékkel? Gyakran említed a csíráztatás és fermentálás eljárásokat, és a GABA kifejezést, illetve, hogy a kiinduló alapanyagokhoz képest mennyivel gazdagabb tápanyagtartalmat sikerül elérni, ami egy kényelmes és gyors megoldást tud nyújtani a fogyasztóknak.

TG: Kötődöm az egyedi hatóanyagokhoz, jó látni, ahogy egyetlen vegyület is csodákra képes a testben, nyilván egészében is szeretném szemlélni az élelmiszereket. Az apigenin, valamint a humin- és fulvosavak igen hatékony védőanyagok. Ennél jóval szélesebb hatásspektrumúak a csíráztatással és tejsavas erjesztéssel készülő, ún. szupermagvak alkotta shake-ek. Egy olyan tudóscsapattal hozott össze az élet, akikkel együtt sikerült tető alá hozni e kiemelkedő szakmai innovációs projektet. A szakirodalmak és az előzetes számításaink már jelezték, hogy itt nagyon jó anyag fog előállni, de ami végül kialakult a szintézisek után, az valami elképesztő biológiai érték. Kis túlzással azt mondanám, kiakadnak a műszerek a labormérések során, de majdnem így van. Ez most tényleg egy álom, amit nem is tudtam, hogy meg lehet álmodni. Mi nem tudtuk, hogy ilyen létezhet, hogy ez ilyen közeli valóság lehet, mármint arra gondolok, hogy egy nyugvó magban a nedvesítés, majd meghatározott környezetben való csíráztatás, és ezt követő laktofermentáció (tejsavbaktériumokkal való fermentálás) ilyen energiákat szabadít fel. A gamma-amino-vajsav termelődése és élettani hatása is meglepett minket, mert mintegy ”második inzulinként” hat a testben, a hasnyálmirigy sejtjei közvetlenül hasznosítják a GABA-t. Ez a molekula csíráztatás és enzimes folyamatok során képződik, egyes magvakban. Persze gondolhattuk volna, hogy jók lesznek az eredmények, hiszen a magvak a természetben igen ellenállóak és látjuk, mekkora sudár növény sarjad egy apró magból. Felmerül, eddig miért nem tudtunk erről, miért nem vizsgálták, kutatták, mérték – hol volt eddig ez a tudományos irány? Ezt én sem tudom, de a legfontosabb, hogy most már ez ismertté vált, sőt a fejlesztői munka – ha szabad így mondani – dübörög, a készítmények tökéletesednek, egyre kerekebb a téma szakmai megértése is.

 

 

B: Mely fejlesztésetekre vagy ezek közül a legbüszkébb?

TG: A Slim Flash termékcsalád volt az első nagy eredmény. Itt azért el kell mondani, hogy a csíráztatás és fermentálás nem a mi fejünkből pattant ki, hanem ezzel a területtel már egy magyar tudós család foglalkozott évtizedek óta és mi velük kerültünk kapcsolatba, majd együtt csiszoltuk tovább a fejlesztéseket. A nagy innovációkat sok esetben megelőzi egy hosszas és csendes kutatómunka, nem 1-2 év munkája egy ilyen komoly tudományos eredmény. A Slim Flash készítmények napi egy vagy két étkezést tudnak pótolni, és kiválóan teljesítenek. Ezután következett az Immunshake 5in1 család, amiben öt fő érték van: csíráztatás (feltárás), fermentálás (élő kultúrák), vitaminok és nyomelemek, speciális élelmi rostok és prebiotikumok, valamint teljes értékű fehérjekeverék. Az Immunshake-ek magasan az elvárások felett teljesítenek és azt kell mondjam, a legjobbkor „érkeztek”, a nagy fertőzéses időszakban, így komoly hasznukat is vettük. Ahogy szokták mondani: „Ez nem gyakorlat, ez most éles riadó!” - valóban éles helyzetben állták meg a helyüket és támogatták sok-sok ember egészségét. A Beautyshake 5in1 fejlesztés az Immunshake család egy bőrszövetre specializált tagja, főleg hölgyeknek (férfiaknak is kiváló egyébként), itt hialuronsavat és C-vitamint alkalmaztunk pluszban, és egy olyan magkeverék őrleményét (ide értve a lenmagot is), amely a legjobb eredményt hozza a bőr számára. A Seniorshake 5in1 középkorú (50 feletti) és idősebb emberek számára lett kifejlesztve, különösen figyelve a szellemi erő megőrzésére is.

 

B: Nagyon hiteles vagy, hiszen te magad is sikerrel és jó egészséggel használod ezeket a fejlesztéseket, ha jól tudom a 100% növényi étrended mellett. Mesélj egy kicsit a te kritériumaidról, étkezési elveidről és motivációdról.

TG: Én is fokozatosan értettem meg az elveket és ültettem át a gyakorlatba. A tanáraim és szakértő bartaim egy része lebeszélt a növényi étrendre váltásról, a hiánybetegségek miatt. Tény, a 90-es években ez volt a bevett álláspont, ez bizonytalanná is tett akkoriban. Egyáltalán nem voltam egy magabiztos zászlóvivő a legelején, hiszen az Élelmiszeripari Egyetemen mindent mondtak erről az étrendi formáról, csak jót nem. Majd találkoztam olyan, külföldet is megjárt szakemberekkel, orvosokkal, kutatókkal, akik beavattak és elmagyarázták a belső összefüggéseket, ezzel egy időben könyveket is kaptam angol nyelven vagy fordításban. Volt pár szamizdat kiadvány is, azok voltak a legizgalmasabbak, külföldi barátaink írógéppel írtak ki és fordítottak le fejezeteket külföldi könyvekből, azokat is bújtuk, ezek 1995 körül történtek. Bizonyos értelemben végigkísérhettem itthon először a vegetáriánus (húsmentes) étkezés kiszélesedését, majd a vegán kultúra térhódítását. A szemeink előtt zajlott le a folyamat, sőt tevőlegesen részt vállaltunk benne, magunk is formáltuk, támogattuk ezt a szemléletet. A 2000-es évektől induló előadásainkon - kollégáimmal együtt - megszólaltattunk egy olyan hangot, ami akkoriban meglehetősen új volt, de egyre többen rezonáltak rá, hiszen az emberek gyógyulni, javulni akartak. Ami közel 30 éve még különlegesnek, sőt megkérdőjelezhetőnek, szélsőségesnek számított, ma már elfogadott, bevett gyakorlat lett. Én magam is fokozatosan léptem előre az étrend terén és hagytam el az állati eredetű élelmiszereket, majd a vegán területen is rendszerezettebbé váltam. Ne feledjük el, hogy a növényi alapú étkezést sokféleképpen lehet végezni, jól is, rosszul is, ezért igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni belőle, és ezt az ember életenergiája, közérzete vissza is jelzi. A testünk egy csodálatos, érzékeny organizmus, amely apró, finom jelzésekkel kommunikál, alkalmazkodik, szolgál, véd és támogat, ám egy idő után elfáradhat, „kiéghet”, megzavarodhat, az egyensúly felborulhat. (Szándékosan nem gépezet szót használok, annál jóval különlegesebb).

 

B: Kiket, milyen célcsoportot szólítanak meg ezek a termékek?

TG: A fejlesztéseink általános tápláltsági állapotot fokozó hazai készítmények, jórészt bio alapanyagokból. Rendszeres fogyasztásukkal javítható a testi, szellemi és lelki státusz, láthatóan és mérhetően. Alkalmasak vegyes/omnivore és 100% növényi étrenden lévőknek, gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek, időseknek, várandósoknak és szoptatós anyáknak, valamint sportolóknak is. Figyelünk az éhségérzet csökkentésére, a teltségérzés időbeli megnyújtására, a vércukor- és inzulinszint egyensúlyára, az izomzat és csontozat megtartására, a haj, köröm és bőr védelmére, emellett az emésztőrendszer és a bélflóra, valamint az immunrendszer és idegrendszer státuszára. Beleférhetnek akár a teljes értékű növényi étrendbe is (teljes magokból készülnek a termékek), szóval minden korosztály és étrendi forma mellett hasznosak.

 

 

B: Említetted, hogy a teljes életmódváltásban hiszel, de nagyon szimpatikus, hogy minden egyes lépést, törekvést támogatsz, és nem ítélkezel senki felett, aki még csak próbálkozik, vagy az út elején jár még, és fokozatosan halad, vagy akár heti néhány húsmentes napra állt már át a segítségeddel.

Nekik (is) egy hatalmas lehetőséget nyújthatnak a már-már hagyománynak számító életmódváltó programok, amikkel emberek százait sikerült már akár időszakosan, de számtalan esetben egy egész életre motiválnotok.

Illete úgy tudom, hogy ezekben te is aktívan részt veszel és egy hajóban evezel a résztvevőkkel.

Mesélnél egy kicsit a programokról, hogy mióta és milyen koncepciók szerint álmodtad meg és dolgoztátok ki a csapatoddal?

TG: Igen, egy fejlesztői munka próbája a tapasztalat, de az egész előadói munkám során is ez végigkísért. Az a szép ebben a területben, hogy - már bocsánat - nem lehet hazudni, itt egyszerűen az emberek hazamennek egy előadásról, kipróbálják a hallott elveket, elkezdik végezni a kúrákat, és a test visszajelzi nekik, hogy igaz volt, vagy nem, amit hallottak. Az emberi szervezet mindig jelez, visszacsatol. Előfordulhat persze, hogy valaki túl gyorsan vált étrendet, vagy valamit túlzásba visz (rostokat, nyerset, stb.), de az elveket a gyakorlatnak muszáj igazolnia adott időn belül. Elmondhatatlanul sok jó tapasztalat kísérte a munkánkat az elmúlt közel három évtizedben, örömteli volt látni, hallani, ahogy az emberek javulnak, az emésztés helyreáll, a rossz közérzet múlik, a teljesítőképesség javul. A munkánk nyomán klubok alakultak, ahol továbbvitték az elveket a tagok, más esetben magunk látogattunk el már létező reformklubokba. Végigjártuk az ország számtalan helyét az életmód- és étrendváltoztatás jó hírével, emellett médiamunkát is végeztünk, publikáltunk és táboroztattunk. Mindezt nem tartom a saját érdemünknek, mi is kapjuk a tudást és továbbadjuk, szócsövek vagyunk.

A járványos időkkel együtt erősödött az online munkánk és elindítottuk az otthon végezhető kúrákat néhány éve, részletes tanácsok mellett. Ezek a tisztító, megújító vagy életmódváltó programok nagy sikert arattak országszerte, komoly eredményeket hoztak, a súlyleadás, az immunvédelem, a sportteljesítmény és a közérzetjavulás terén is.

 

 

B: Mesélnél picit az újdonságokról? Mert igen termékenyek vagytok. Nagyjából negyedévente kijöttök minimum egy új fejlesztéssel, és biztos vagyok benne, hogy most is dolgoztok valamin a doktori csapattal.

TG: Igen, folyamatosan dolgozunk, és mindig vannak innovatív ötletek, újdonságok. Jelenleg a Slim Flash család egyik új tagján dolgozunk, amely sós ízvilágú lesz, mivel az eddigiek édesek (hozzáadott cukor nélkül). Emellett érkeznek hamarosan a funkcionális szeletek (nagyon vártuk ezeket), azaz szó szerint  „beleharaphatunk” a Slim Flash, a Protein és a Beautyshake termékekbe. Készülünk egy inzulinrezisztenciával küzdők számára fejlesztett natúr keverékkel is, ez most van kipróbálási fázisban a célcsoportban.

 

B: Utolsó gondolatként, egy kicsit személyesebb kérdés. Hogy étkezik Bio Gabi otthon és a dolgos hétköznapokon? Hogy néz ki az átlag napi menü és követi-e vajon a családja?

TG: Igen ez a cipész cipőjére vonatkozó kényes kérdés. Nos, mondjuk úgy, törekszem a legjobbra, de van még mit formálnom, főleg a rendszeremen. Egy előadáson egy férfi azt mondta: „Gábor, szerintem magának borzalmas lehet, hogy sok mindent ismer. Ön mégis hogy tud így táplálkozni, hogy a tányérban aminosavakat és szénhidrátokat lát? Öröm így magának az evés?”

Örömtelien szoktam enni és nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam, jobb előbb tudni ezt, mint utóbb, ha az ember már beteg a rossz szokások miatt. A családunkban szabadság van, nem nézünk egymás tányérjába, segítjük, támogatjuk egymást és nem ítéljük el semmiért. Azért, amikor csak lehet, „kelletem magam” a kis házi vegán ételeimmel a családom számára is, bár ők is húsmentesen étkeznek. Ki-ki szabadon dönt, és ebben a szabadságban is öröm van. Én a magam részét szeretném megtenni, amit megértettem, vigyem át a gyakorlatba, éljem meg a hitem, meggyőződésem, legyek motivált, legyen erő abban, amit teszek. Figyelek a reggelire, a kíméletes ételkészítésre, a test jelzéseire, a rendszeres sportra, és ma már sokkal többet alszom, mint fiatalabb koromban, amikor bizony a könyvírás és a korai médiaszereplések miatt hajnalban keltem sok évig. Természetesen magamon tesztelem elsőként a fejlesztéseket is, és sokat segítenek a mindennapokban.