Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

Hogyan NE válts életmódot? 6 tuti tipp a biztos bukás elkerülésére!

 Veres Anita írása

 

A legtöbben január első napjaiban 180 fokos fordulattal igyekeznek rendbetenni a "múlt bűneit" szuperegészséges diétákkal és ételekkel, újonnan beszerzett fitnesz bérletekkel és futócipőkkel, de sok esetben sajnos kifejezetten kudarcba fullad az életmódváltási kísérletük.

Mi lehet az oka ennek?

A motivációnk nem megfelelő? A kitartásunkban van a hiba? Esetleg túlságosan ragaszkodunk a megszokott életvitelünkhöz?

Cikkünkben igyekszünk felhívni a figyelmet az életmódváltások során elkövetett leggyakoribb hibákra, és segítünk abban, hogy hogyan kerülheted el őket!

Velünk tartasz?

 

Az étkezési komfortzóna - az azonnali és tökéletes váltásra törekvés buktatói

 

Mivel az ünnepi, meg úgy egyébként a hétköznapi nyugati étrend - mondjuk ki, hogy - finom, köszönhetően a sok finomított olajnak, cukornak, ízfokozóknak, sónak, ezért az ízlelőbimbok, sőt a bélflóra is hajlamos ragaszkodni a megszokott, de annál egészségtelenebb üzemanyaghoz.

Amikor egy hétig tömjük magunkba a szaloncukrot, majd azt lefojtjuk némi bejglivel, azután igazi éles váltásnak érezzük a nyers sárgarépa vagy cékla rágcsálását, így szinte borítékolható a bedobott törülköző némi frusztráltsággal és szégyenérzettel, csalódottsággal megtoldva.

Egyre több klinikai kutatás igazol élelmiszerektől való függőséget, elsősorban a cukros vagy zsírban gazdag ételek (például a sajtok) vagy épp a velük kapcsolatos szokások esetén - gondoljunk csak az esti mozizáshoz szervesen "hozzátartozó" pattogatott kukoricára vagy az ebéd utáni "kötelező" kávéra, vagy desszertekre.

Ha elég tudatosak és elhivatottabbak vagyunk, le tudjuk ezeket tenni, legalábbis ideig óráig, egy-egy életmódváltó program vagy tábor erejéig, viszont a cél az egész életen át való fenntartása a jó és egészségtudatos szokásoknak.

Sajnos a legtöbben amint újra vissza csöppennek a megszokott munkahelyi, baráti vagy akár családi környezetükbe, a szokások és a hozzájuk kapcsolódó ételek kísérteni fognak, és beindul az érzelem által vezéret sóvárgás is.

 

 

Van akinek működik a "mostazonnal", míg a többség "lépésről-lépésre" indul el, sőt még messzebbre is képes ezzel a módszerrel haladni.

Mi azért is ütemeztük be 01.23. -ra az életmódváltó programunk startját, hogy legyen idő akár a fokozatos átállásra, ismerkedni a veganuárral, inspirációt és recepteket begyűjteni, szétnézni az üzletekben és a piacon, egyszóval rákészülni.

Minél felkészültebbek és tudatosabbak vagyunk, annal sikeresebb lesz a küldetésünk.

 

Az egy hónapos edzés bérletek esete

 

Van az úgy, hogy a sport és a mozgás évekig, sőt sajnos évtizedekig nem része az életünknek, így bár január elsején még lelkesen megfogadjuk, hogy az idén ez másként lesz, de a kivitelezés nem mindig sikerül.

Van, hogy az időtényező az akadály, van, hogy nincs elég önbizalmunk - teljesen alaptalanul - akár egy csoportos órára, akár a kondigépeket birtokba venni, vagy egyszerűen csak túlbonyolítjuk a fitness ruha és cipő kérdést.

Így nem véletlen, hogy a legtöbb edzésbérlet és sportkiegészítő januárban fogy, és tesz szert népszerűségre, mégis sokszor használat nélkül porosodik a sarokban a jógaszőnyeg és a futócipő, és nyárra már a legtöbben a bérletüket sem újítják meg.

 

Mit ne tegyünk tehát január első napjaiban "zöldfülű", de annál lelkesebb kezdőként?

 

1. Ne akarjunk mindent azonnal és tökéletesen!

Van akinek - elárulom nagyon keveseknek - menni fog, de a többség megijed és feladja néhány nap vagy hét után, ha egy időben hagyja el a húst, tejet, tojást, fehér kenyeret, édességeket és a kész, feldolgozott ételeket! Aztán szép lassan vagy épp gyorsan visszacsúszik a régi kerékvágásba. Te ne tartozz közéjük! Legyél felkészült, tudatos és haladj lépésről lépésre. Nagy húsevőként iktass be húsmentes hétfőket, és told meg még egy-két nappal, majd próbáld ki, hogy milyen ha tej helyett növényi italt teszel a kávédba, vagy a süteményekbe, vagy a főzelékekhez. Van akit az tart vissza, hogy milyen lesz az, ha soha nem eheti a régi megszokott ízeket, és emiatt bele sem mer kezdeni. Ha "elbuksz", rázd meg magad, és menj tovább!

 

2. Ne démonizáljuk a helyettesítőket!

Bio gabi nagyob ötletesen átmeneti termékeknek nevezi a hagyományosra ízben, konzisztenciában hasonlító növényi eredetű készételeket. Nem, nem egészségesek. Nem szabad rajtuk élni, még akkor sem ha etikai a motivációnk, de remek alternatívát nyújtanak a kezdeti vagy épp az ünnepi, vendégeskedős időszakokban a "notmilk"-ek, a növényi sajtok, kolbászra vagy virslire hajazó helyettesítő termékek. Egy bableves vagy töltött káposzta növényi kolbásszal is simán hozza a hagyományos ízt, ellenben koleszterin mentes és jóval kevesebb zsírt tartalmaz, így nem követi a "kipukkadok" érzés az étkezésedet!

 

3. Ne bonyolítsuk túl!

Tehát ne egy olyan Steiner Kristóf recepttel kezdjük az új életmódot, amiben 12 féle egzotikus fűszer és további különleges összetevők sorakoznak, majd eljön annak az ideje is! Együnk rizst, borsót, babot, kukoricát, salátákat és gyümölcsöket. Kezdjük egyszerű, néhány összetevős receptekkel, mint a krémlevesek, főzelékek, illetve próbáljuk a megszokott ételeket reformálni és veganizálni. Legyen az étkezésünk változatos, de viszonylag egyszerű. Készítsünk szenvicseket babból, lencséből, csicseriborsóból vagy tofuból készült kencékkel sok nyers zöldséggel! A nyers zöldség és gyümölcs csak leöblítést, esetleg pucolást és felszeletelést igényel. Ennél mi sem egyszerűbb!

 

4. Ne "csak" le akarj fogyni!

Igen, fontos az esztétikus külső, de még fontosabb a jó alvás, a jó emésztés, az egészséges hormonegyensúly, a vércukorszint... és még sorolhatnám! Máris sokkal motiváltabb leszel, ha ezekre együttesen gondolsz, és ne csak arra, hogy hogy fogsz mutatni a 20 éves osztálytalálkozón vagy nyáron bikiniben a medence mellett.

Ma már számos bizonyíték van arra, hogy az étrend és a hozzá köthető életmód milyen komoly, akár radikális változásokat tud okozni életminőségben és az egészségi állapotban is.

 

 

5. Ne csak magadra gondolj!

Bár saját egészséged kulcsfontosságú, de mellette gondolj a környezetvédelemre, az állatokra, sőt globalisan az emberekre is. Rajtuk segítesz egy mértékletes 100% ban növényi alapú étrenddel. Philip Wollen, a citibank volt vezérigazgatója ötletesen fogalmazta meg, hogy a veganizmus a jövő svájci bicskája, ami segítene megoldani az etikai, gazdasági, környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint az egészségügyi problémákat egy módszerrel. Rajta kívül egyre több ismert és elismert ember is felszólal a veganizmus érdekében, illetve érvel a növényi alapú étrend jótékony, egészségre gyakorolt hatásai mellett.

 

6. Ne add fel!

Egyedül nem - mindig - megy, de közösségben hidd el, hogy sokkal könnyebb!

Mi itt vagyunk és segítünk, ha elakadsz!

Még nem csatlakoztál életmódváltó facebook közösségünkhöz?

Várunk szeretettel!