Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

HOGYAN ÉLD TÚL A KARÁCSONYT? 7+1 VALÓBAN HASZNOS TIPP AZ ÜNNEPEKRE!

Szinte kivétel nélkül repesve várjuk az év végét, a karácsonyt, már számoljuk a napokat, nyitogatva az adventi ablakocskákat, díszítgetjük az otthonunkat, tervezzük a menüt. 

Mindezek mellett a karácsonyi várakozás örömébe sokszor aggodalom is vetül.
Mivel általános szemlélet, hogy - és nem csak - az életmódváltás és a diéta szempontjából a legkényesebb időszak az év vége, vagyis az ünnepi időszak. 
Ilyenkor elkezdődik a nassolás és a koccintás a munkahelyen, majd folytatódik a barátokkal, család járással, majd a szilveszteri, újévi eszem iszommal, majd sok esetben emésztési gondokkal és néhány plusz kilóval zárul.  

És ez még csak az egészségi, életmódbeli vetülete az ünnepeknek…
Hozzájön még a “kötelező” stresszelés, nagytakarítás-bevásárlás-főzés triója, no meg a családlátogatások.

Felvetődik hát a kérdés, hogy hogyan éljük túl ezt az időszakot, hogy mégiscsak része legyünk az ünnepeknek, és kellemes emlékeket hagyjon bennünk?!

Ebben próbálunk segíteni most Nektek 7+1 életmentő ponttal!

 

1. A KEVESEBB, TÖBB - TARTS MÉRTÉKET!

Általánosan megszívlelendő, első számú szabály! Szinte mindenre igaz, és tényleg érdemes betartani. Legyen az étkezés, édességek, alkoholfogyasztás, stressz, ajándékok. 

Elcsépelt már, de annál igazabb, hogy az ünnep lényegét ne hagyjuk elveszni, és, eluralkodjon rajtunk egy fajta megalómánia, a semmi nem elég érzés, és napokig tartó össze vissza evésbe és ivásba torkollik az ünnep.

Nem kell lemondanod a finomságokról, de tarts mértéket, akár szaloncukorról, akár a nagyi bejglijéről van szó, vagy a halászléről, töltött káposztáról. 

Ha diétázol, egészséges életmód szerint élsz, akkor is lazíthatsz persze az esetenként szigorú szabályokon, de ne ess át a ló túloldalára. Használj kronométert, számolj kalóriát, csipegess mindenből, mert mégiscsak ünnep van, de inkább a minőségre koncentrálj a mennyiség helyett!


2. PICI MÓDOSÍTÁSOK AZ EGÉSZSÉG ÉRDEKÉBEN- SZEMMEL LÁTHATÓ EREDMÉNYEK

Ma már a legtöbb hagyományos étel alternatívája elkészíthető reform szemlélettel, akár 100% -osan növényi alapon, vagy épp cukor és fehérliszt nélkül, és kevesebb zsiradékkal, mégis élvezhető formában, ráadásul nem fogod magad kiütni sem ezalatt a pár nap alatt. 

Próbáld ki sütéshez főzéshez “zsírégető” Slim Flash olajunkat, vagy reformosítsd süteményeidet fehérjével.

Legyél körültekintő azokkal szemben akik elkötelezték magukat egy életmódváltás és diéta mellett, és tartsd tiszteletben a döntésüket, és igyekezz eszerint alakítani a bevásárlást és a menüt, egyáltalán nem bonyolult. Ha te magad is érintett vagy, tarts ki elveid mellett az ünnepnapokon is!

A közelmúltban mi is összeállítottunk egy hagyományos és egy formabontó 3 fogásos karácsonyi menüt, így ha még nem olvastad vesd rá magad, és illeszd be az idei repertoárba. 

Kísérletezz bátran kókusz és mandulalisztekkel, válassz cukor helyett eritritet, és használj értékes aszalványokat és olajos magvakat a süteményekbe. 

Szaloncukorból is már kapható cukormentes és vegán opció. 

Ajándékozásnál is törekedj a mentességre, hiszen nem tudhatod, hogy ki mire érzékeny, vagy, hogy milyen diétát folytat, így elkerülhető az esetleges csalódás. Válogass karácsonyi ajánlataink közül, amelyek garantáltan 100% növényi eredetűek, hozzáadott cukortól és káros vagy felesleges adalékoktól mentesek, és minden korosztály számára találsz hasznosat megfelelőt! 
 

3. TÖBB ZÖLDSÉGET KARÁCSONYKOR IS

A hagyományos magyar karácsonyi menü eredetileg nem bővelkedik friss zöldségekben, sőt...

Viszont ezen érdemes változtatni. Csempésszünk friss téli zöldségekből készült salátákat az asztalra. Remek választás a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert cékla, tormával, remek emésztéskönnyítő, de reszelt almával dióval, citrommal is nagyon finom. A zsírosabb ételek mellé kifejezetten jól fog esni. Szintén remek választás a ruccola karakteres ízvilága megbolondítja nem csak a salátákat, hanem a tésztákat, pizzákat is, ráadásul rendkívül jótékony tulajdonsággal bíró keresztes virágú zöldleveles, mely elősegíti természetesen az emésztés folyamatát. 

Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.

A lilakáposzta szintén egy szuperegészséges és rostban gazdag alapanyaga lehet karácsonyi köreteinknek, ráadásul a színe is szemet gyönyörködtető.

 

4. NEM MINDEGY HOGY MIT ÉS MIKOR!

A karácsonyi túlevések, és az azt követő emésztési problémák oka legtöbbször a laktató, zsíros, gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag, többfogásos vacsorák eredménye. Ennek elkerülésére igyekezzünk főétkezések alkalmával a nehezebb ételeket elfogyasztani, a napot pedig indítsuk a friss, energiát adó reggelikkel, mint például granolával növényi tejben, egy kanál proteinnel felturbózva, és friss gyümölcsökkel megkoronázva, vacsorára pedig ismét már csak egy könnyű étkezést iktassunk be. Válogass könnyű és vegán vacsora ötleteink közül itt

Ha szeretnénk végigkóstolni a vendégváró menüt, akkor kisebb adagokat kérjünk, vagy szedjünk ki magunknak, és mellé iktassunk be friss zöldségeket, rostforrásokat is az egyes ünnepi fogások mellé, például friss saláták, savanyúságok formájában, és igyekezzünk kevesebb húst fogyasztani. 

Érdemes az egyes fogások között szüneteket is beiktatni, az esetleges vércukor ingadozás szempontjából is fontos a többször keveset elv, továbbá, a rostok, lassú felszívódású szénhidrátok is képesek "lefojtani", elhúzni az emésztés folyamatát. 

 

5. MINDEN ÉTKEZÉS SZÁMÍT - LEGYEN NÁLAD A GYEPLŐ!

A legtöbben nem tudják, hogy egy finom csésze habos kávé is felér kalória szempontjából egy kisebb étkezéssel. Ha egy pár szelet süteménnyel fogyasztjuk el, akkor egy teljessel is akár, így ezeket tartsuk szem előtt, mielőtt belevágunk - szó szerint - a bejglibe. 

Dietetikusok javasolják az étkezések előtt a nagy pohár víz elfogyasztását, nem véletlenül, mivel a gyomrunk később érzékeli a jóllakottságot, és hajlamosak vagyunk magunkat dugig enni. 

Fokozhatjuk a hatást, ha az étkezések előtt egy mokkáskanálnyi csicsóka sűrítményt is elfogyasztunk, amely értékes és hasznos rostokban gazdag, szinten tartja a vércukorszintet, és hozzájárul a teltségérzethez.

Szintén fontos és hasznos, hogy jól rágjuk meg az ételt, és együnk lassan, hogy tarthassa a gyomrunk a tempót velünk.

 

6. JÓTÉKONY GYÜMÖLCSÖK

Természetesen a gyümölcsökről sem szabad megfeledkezni még az ünnepek alatt sem. Nem véletlen, hogy a régi szép időkben a Télapó és a Jézuska is narancsot, mandarint, almát és csonthéjasokat hozott a gyerekeknek. 

Nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is nagyon fontos, hogy minden nap fogyasszanak vitaminokban és rostokban gazdag gyümölcsöket, akár desszert formájában is. Mi lenne ha az idén ízletes gyümölcssalátával kápráztatnád el a vendégeidet? A téli gyümölcsök tökéletes harmóniát alkotnak. Mehet bele még kivi, gránátalma, ananász, datolyaszilva és dió is.

Ráadásul az alma, a körte és a banán remek természetes gyógyír a megterhelt gyomorra. 

 

7. PROBIOTIKUMOK

Nem győzzük hangsúlyozni a pre és probiotikumok fontosságát és hasznosságát, de mikor ha nem most jött el az az idő, hogy bevessük őket élesben is? 

Az össze-vissza evés, a zsíros ételek, az alkoholfogyasztás vagy épp az ünnepek körüli stresszelelés mind mind próbára teszik az emésztőrendszerünket és azon belül is a bélflóránkat, melynek tüneteit akár rögtön, akár telítődve, napokkal később elszenvedve leszünk kénytelenek megtapasztalni. Ennek kivédésére érdemes már az ünnep előtti időszakban megkezdeni egy probiotikum kúrát a Pro 15-tel. 

Jó hír, hogy a BLNCE a kicsikre is gondolt, így már 1 éves kor felett a gyerekek is bevonthatóak ebbe a kellemes, almalé ízű Pro 12 KIDS készítménnyel. 

 


+1 GYŰJTS MOTIVÁCIÓT! ÚJ ÉV - ÚJ ÉLET! 

Ne feledjük! Új év - Új élet!

Ez az időszak a fogadalmaké, a nagy elhatározásoké, és rajtad múlik, hogy vajon követi-e megvalósítás. 

Tégy meg egy lépést az egészségesebb és fittebb önmagad felé. Gondold át, hogy mi az amit meg tudnál tenni, de még nem tettél meg a változás érdekében. 

Mit tudnál tenni az étkezésed területén? 

Képes lennél csökkenteni a hús, tej és tojás fogyasztásodat?

El tudnád hagyni a junk foodokat és a cukros ételeket, péksüteményeket, fehér kenyeret? 

Tudnál picit vagy sokkal többet mozogni? 

Képes vagy kezelni a stresszt és uralkodni felette, hogy ne ő uralkodjon feletted?


Ha mindezeket átgondoltad és igen a válasz a kérdésekre, mi itt vagyunk és segítünk Nektek a megvalósításában is! 
Tarts velünk! Figyeld az oldalt! 
Kövesd posztjainkat a Facebookon és az Instagramon, lépj be kötelezettség nélkül támogató, zárt facebook csoportunkba!

 

Békés, boldog, feltöltődésben gazdag ünnepeket kívánunk!

A BLNCE csapata