Kosár

A kosár üres

Vásárlás folytatása

FELVÉRTEZVE AZ ŐSZRE - TÖBBSZÖRÖS VÉDELEM KÜLÖNLEGES NÖVÉNYI HATÓANYAGOKKAL

Itt van az ősz, itt van újra….


Sokan úgy vélik, hogy ősszel azért támad a meghűlés és egyéb fertőzések, mert leesik a hőmérséklet, hűvös és csapadékosabb az idő, ezáltal jobban ki vagyunk téve a “megfázás” lehetőségének.

Valójában az alacsony hőmérséklet okozta páratartalom-csökkenés, valamint a felső légutak nyálkahártyáinak kiszáradása az egyik fő oka a fertőzéseknek. A hideg, száraz levegő miatt áteresztőbbé válnak a nyálkahártyák, emellett többen tartózkodunk zárt terekben, csukott ablakok mellett. A napfény csírátlanító hatása is kisebb mértékű.

A gyerekek visszatérnek a közösségbe, továbbá a parlagfű is még szórja a pollenjét az ősz első felében, ami sokaknál jól megdolgoztatja az immunrendszert, és az erős allergiás tünetek idővel krónikus felső légúti panaszokat is okozhatnak.

Az őszi szezonban - nagyon helyesen – megemeljük a C- és D-vitamin bevitelt, használunk cinket és multivitaminok után kutatunk. Bár egyre több új készítmény jelenik meg a piacon, csodás hatást ígérve, mégis egyre nehezebb eligazodni és választani.

Tóth Gábor írása

 

 

ősz vírus megfázás


A fitokemikáliák kora, avagy a legnagyobb segítőink 

 

Fontos megjegyezni, hogy itt sem az a megoldás, ha hirtelen sok táplálékkiegészítő készítmény kerüljön bevezetésre, illetve érdemes az összetevőkre, egymás kölcsönhatásaira is figyelnünk. Az újabb kutatások a multivitaminokról a fitokemikáliákra irányították a figyelmet. Például sokkal hatékonyabb a C-vitamin mellett citrusflavonoidok alkalmazása, és ha még mellette a híres „vörösbor-hatást” okozó rezveratrolt is hozzáadjuk, a pozitív összhatás bizony jelentős lesz.

 


Új generációs immunerősítő hatóanyagok: A béta-glükán, a humin- és fulvosavak, az apigenin, és a citrus-flavonoidok

 

Mire jó a béta-glükán?

A keleti kultúrákban régóta alkalmazzák a gyógygombákat, amelyekben értékes védőanyagok, poliszacharidok, glükánok találhatók. Ezek egyik nagy „vezére” a béta-glükán (ezen belül sem mindegy a molekulaszerkezet, kötésforma). Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák.

Bevitelével aktívabbá teszi a makrofágokat, illetve az immunrendszer más sejtjeit, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetünk le egyes fertőző betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a betolakodó mikrobáknak.

Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.

Jó ideje ismert a béta-glükán védő szerepe például asztma esetén is, de hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik az adott receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására. Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát is.
A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását. (forrás:házipatika.com)

 

béta-glükán


Huminsavak

Világszerte csak néhány huminsavalapú készítmény érhető el, annak ellenére, hogy antibakteriális, antitoxikus és gyulladáscsökkentő hatásai orvosilag alátámasztottak és ezek jól dokumentáltak.

Nemrég bizonyítást nyert, hogy a huminsav alapú készítmények olyan
specifikus limfocita-termeléshez kapcsolódó funkciókat támogatnak, amelyek hozzásegítik a szervezetet az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez és a különböző fertőzésekhez való ellenállás megerősítéséhez. Egy sor kutatás mutatja, hogy az ilyen készítmények, bár előállításuk nehéz, segítséget nyújthatnak a különböző immunrendszert gyengítő behatások, bakteriális- vagy vírusfertőzések leküzdésében is.

Apigenin: a védelem egyik leghatékonyabb eszköze

Mintegy húsz éve in vitro (élő szervezeten kívüli) kísérletekben igazolták a búzacsíra kivonatában lévő flavonoidok (apigenin) emlődaganat-sejtek növekedését gátló hatását. Ezekben a kísérletekben a rákos sejtek DNS-szintézisének gátlódását figyelték meg a kivonat hatására, melyet később állatkísérletekkel megerősítettek (in vivo).

Szintén ismertté vált az apigenin bél-, tüdő- és bőrrák elleni hatása, azaz mind a tumor növekedését, mind az áttétképződést gátolta az anyag. Ezeket már élő szervezetben végezték (állatkísérletek). Hasonlóan jó eredményre jutottak hasnyálmirigyrák, méhnyak- és petefészekrák esetében is, sőt kiderült, hogy a leukémia (in vitro) és a prosztatarák (in vivo) terén is sikerrel alkalmazható.

Több ezer szakmai tanulmány született róla, és kutatók sokasága vizsgálta és vizsgálja az apigenin antioxidáns, rákellenes és egyéb előnyös tulajdonságait, meglepő eredményekre jutva. Bevonult az onkológia „támogató” jellegű vegyületeinek sorába, sőt azok élére is állt, ismert készítmények alapját képezve.

Szeretnél még többet megtudni az apigenin hatásairól? Korábban már írtunk róla elég részletesen

E hatóanyagok jól kiegészítik a régi "nagy öregek" munkáját, mint a C- és D-vitamin, vagy a cink.

 

Összegzés - "Éljünk velük!"

 

A vitaminok és nyomelemek adása nemes dolog, de kevés. Tudni kell, milyen arányban, párosításban, mennyiségben és milyen fitokemikáliák, azaz nővényi hatóanyagok mellett szívódnak fel a legjobban. E téren ahány készítmény, annyi modell, és nincs két azonosan működő termék. A válogatás során a szakmai munka elsődleges, ezért nem az „összepakolt”, hanem a tudományosan összeállított fejlesztések ajánlhatók.